Stupi fara falt pentru rame

Creat de bionut, Martie 31, 2014, 02:21:25 PM

« precedentul - următorul »

PACO

#15
dezavantajul acestui model e ca se mareste supul in circumferinta cu vreo 5 cm. nu pare mult dar conteaza mult la asezatul in masina.

romikele

Depinde de masina si de modul de asezare.

pistol28

Ideea este de imbinare a doua  corpuri in forma de  U  (unu normal  jos si al doilea de sus  intors si rotit cu 90 grade pe orizontala.)

In schita am cautat ce nu se "pupa" si mai caut pana gasesc.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bionut

Citat din: romikele din Aprilie 01, 2014, 04:47:33 PM
Te referi la asa ceva?


Dar daca am scandura de 20, implicit o sa am faltul de 20 mm, o sa fie o problema? Ca in schita de mai jos:

romikele

Se poate placa la interior cu o sipca de 9mm grosime.
1mm va fi toleranta la speteaza superioara a ramei, iar cota de interior 450mm.
Sipca exterioara cu care se realizeaza faltul poate fi de 15mm.

bionut

Da, se complica destul de mult. Astazi am facut cu tatal meu axul cu lagare pentru viitorul circular reglabil pe inaltime. Maine speram sa ii facem masa si sitemul de reglaj. Daca o sa fie si motorul pe care il avem deja bun o sa am cu ce sa fac falturi, daca nu, o sa incerc cu metoda asta. Ma rog, am si circular de mana pe care as putea sa il montez pe masa, dar daca tot am toate fiarele necesare prin curte... :rotfl: O sa fac maine niste poze si le postez la "ateliere".

oroles

Stupul lui Ioan Ardelean arata destul de profi! Ma asteptam la rezultate dezamagitoare folosind metoda asta. Pentru incepatori ale tamplariei ca mine, este o idee buna.
Multumim romikele!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Din lanul de fasole

Citat din: romikele din Aprilie 02, 2014, 10:46:07 PM
Se poate placa la interior cu o sipca de 9mm grosime.
1mm va fi toleranta la speteaza superioara a ramei, iar cota de interior 450mm.
Sipca exterioara cu care se realizeaza faltul poate fi de 15mm.

Domnul meu, vă felicit, din toată inima, pentru tot ce aţi publicat pe internet în materie de construcţie stupi, inginerie curată, multă muncă, jos pălăria!
Ca să revin la subiect: am folosit toate tipurile de construcţii pentru lăzi, le am şi astăzi, lăzile, vă pot face fotografiile lor  după ce le-am folosit atâţia ani, cred că am văzut, pe pielea mea, avantajele şi dezavantajele fiecărei variante de îmbinare.  Aveţi dreptate, numai dimensiunile interioare contează, oricare tentant în construcţia unui stup trebuie să ţină minte asta.
Ce vreau să vă spun eu, din experienţa în construcţii de stupi bazată pe folosinţa îndelungată, dacă în josul oricărui component al unui stup, fie că e corp asezat peste fund detaşabil, fie că e magazin, fie că e podişor de oricare tip,se ataşează, pe exterior, o şipcă având grosimea de 10 mm, teşită spre exterior, sus şi jos, pe întreg perimetrul, chituită şi vopsită, apa va picura la exterior, nu se va prelinge pe perete, iar durata de viaţă a construcţiei va fi cu mult mărită.
Fustele astea  dau viaţă îndelungată unei clădiri pentru albine. Părerea mea. Vă voi aduce poze. 
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

romikele

Citat din: Din lanul de fasole din Aprilie 03, 2014, 10:09:19 PM
Fustele astea  dau viaţă îndelungată unei clădiri pentru albine. Părerea mea. Vă voi aduce poze.
Exact asta e varianta finala de constructie a stupilor pe care ii voi face dupa proiectul finalizat in ciorna de ceva vreme, urmeaza desene mai ingrijite pentru a fi postate ca model.
Fundul detasabil a fost putin modificat pentru a permite folosirea oricarui corp, fara intreruperea "fustei" la urdinis.
Toate astea tot datorita experientei cu diferite modele din diferite surse...

:thanks:

bionut

Asteptam poze, respectiv desene  :D

Din lanul de fasole

Vă mulţumesc pentru intervenţie, domnule « Romikele ». Aveţi tot respectul meu.

Plecând de la ideea domnului  "Romikele",  cea cu şipca exterioară suportului ramelor, intenţionez să-mi fac două roiniţe, una dintre ele s-o folosesc pentru transportul ramelor umplute cu sirop direct pe faguri în prisacă, doi la mână – pentru deplasarea ramelor folosite pentru înmulţire –, iar pe cea de-a doua vreau s-o folosesc... hai să vedem cine propune cea mai bună utilizare !
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

bionut

Citat din: romikele din Aprilie 01, 2014, 04:47:33 PM
Te referi la asa ceva?


Revin cu o alta nelamurire despre acest tip de stup. Mi-am construit doi stupi cu metoda asta, dar orizontali. Daca as face verticali, cum ar sta catul peste stinghia aia care iese in afara si care formeaza faltul pentru rame? Nu imi dau seama din poza asta.

romikele

Exact ca la stupul din poza, cota peretelui din fata, cu urdinisul, fiind mai mare, corespunzator cu numarul de rame in plus.

bionut

M-ati pierdut aici. De unde apar ramele in plus? Poate daca e stupul patrat, pe 12 rame, catul se pune rotit cu 90 de grade fata de corp, deci ramele de jos perpendiculare pe cele de sus, si ar rezulta teoretic o diferenta de latime, dar cred ca ar mai intra maxim o rama in plus...  :rusine: Si al doilea cat cum s-ar pune?
Imi cer scuze, nu reusesc sa inteleg. Daca puteti face o schita rapida care sa ma dumireasca v-as ramane recunoscator.

romikele

Stai asa... m-am referit la diferenta dintre orizontal si vertical.
Ca sa iasa catul patrat trebuie adaos in exterior si pe ceilalti doi pereti, fara falt.