Hranire cu sirop

Creat de Batrinul, Februarie 28, 2010, 08:11:20 PM

« precedentul - următorul »

Bătrânul

Citat din: jenica67 din Septembrie 12, 2011, 09:41:33 AM
     Cauza este "stuparul". Hranirile trebuiesc incepute devreme, ca albinele, sa aiba timp si sa capaceasca mierea. Daca faci completarea tarziu si e timp ploios, mai dai si sirop 1/1, e clar ca evaporarea se produce greu si nu mai apuca sa capaceasca, dar eu anul trecut am bagat sirop pana pe la mijlocul lui octombrie, si au capacit tot, nu am avut probleme.
   In mod normal se zice ca, rezervele trebuie sa fie complete si evaluate, la 1 octombrie.
Eu fac complectarile intre 1 si 15 august  :hi: Ai bagat sare de lamiie ??

reformistul

Eu in sirop nu pun sare de lamaie, ci lamaine stoarsa (fructul). Ce cred eu despre uzura albinelor (este doar parerea mea - nu trebuie sa fie neaparat asa; dar asa am dedus eu din practica putina pe care o am de pana acum): cred ca albinele se uzeaza cel mai mult in perioada culesurilor principale si in perioadele de cresteri masive ale puietului. Astea cred ca ar fi principalele cauze. Uzura albinelor cred ca este mica in perioada cand lipseste puietul (sau este foarte putin) si atunci cand realizam hranirile de completare (indiferent daca folosim sirop cu zahar invertit sau nu). Cred ca daca facem hranirile de completare in momentul in care in stup este putin puiet, albina nu se uzeaza la fel de mult ca in momentul in care ar fi foarte mult puiet sau cules mare. Pe acest considerent eu am inceput hranirile de completare in septembrie (cand puietul scade si culesul este de intretinere sau aproape inexistent din cauza conditiilor meteo - seceta). Nu zic ca asa trebuie - asa fac eu! Sigur si temperatura are rolul ei (important) - cred ca e bine ca atunci cand fac hranirile sa fie peste 25 grade ziua si minim 14 - 15 grade noaptea. Cred ca albinele prelucreaza mai usor siropul in aceste conditii de temperatura.

CataxxL

#107
Citat din: cocobeny din August 05, 2010, 05:48:10 PM
Eu am citit in mai multe locuri ca siropul din zahar nu trebuie fier, acuma nu mai stiu ca sa inteleg, vad ca pe aici pe forum recomandati fierberea, care este avantajul fierberii, eventual sa se puna si anumite plante : sunatoare ,coada soricelului, pelin, etc. si asa faci un ceai mai aromat si il servesc mai bine albinele :nod:  :wink2:

http://www.stuparitul.com/sirop_zahar_albine.html

stupar

Santem i n mijlocul sertembrie,abinele care avem in stup 80%sant albine de iernat,care traiesc 6 luni,au sarcina sa treaca iarna si sa creasca prima generatie a anului urmator.Cine de acum in colo da sirop pune la treaba albinele scurteaza viata lor si nu apuca luna februarie sa creasca prima generatie de albine.
Din nepriceperea ,sau neglijenta stuparului,se mai intimpla ca la ora asta sa trezeasca ca nu au suficienta provizii de iarna.Adevarat,de cat sa moare de foame decurge la complectarea ulterioara.Stimulare in septembrie nu recomand,deoarece putini puiet va creste de acum inainte mai multa paguba faceti ca punet la lucru albinele de iernat!
Faceti tratamente contra varoa,stamtorat cuibul la cate rame acopera nu neglijat ultimul tratament in lipsa de puiet.
Urmeaza inpacetare si asteptam o iarna blanda! =D> =D> :coffee:

marius_vfp

salut, domnule stupar dane o solutie pentru a nu uza albina (cetegoric nuimeni nusi doreste acest lucru ) ,ce putem face atunci cand detinem primele albine ,rame cu mancare din rezerva nu sunt, hrana suficienta in cuib nu prea este si matca si-a incetat ponta , puiet proaspat nu va iesi .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Stiam ca o sa provoc controverse atunci cand am adus in discutie modul de hranire si iernare pe care il aplic.
Sunt constient de faptul ca cel mai bine albinele ierneaza pe miere, dar aceasta sa nu fie de mana. Stiu ca multi considera ca iernez albinele pe zahar pentru a avea cat mai mare profit. Nu e asa.  Am scris in postarile la care fac trimitere intr-o postare de mai sus, de ce prodez astfel.
Poate imi spune cineva cum trebuia sa procedez  tinand cont de conditiile acestui an.Nu am salcam in zona. Mierea de mai a cristalizat imediat ce am extras-o. A urmat un cules in urma caruia a rezultat o miere care nu parea de mana dupa culoare, dar pe care am intarziat un pic sa o extrag si la unele familii a cristalizat in rame. Dupa aceea am avut cules de miere de mana care se stie ca nu este indicta pentru iernare. In unii ani spre sfarsitul lui august este cules de mana de la salcie care e cea mai periculoasa pentru a ierna albinele. De aceea sunt nevoit sa hranesc in septembrie. Am spus si altadata. Nu sunt convins ca procedand asa uzez albinele. La primul control din primavara la foarte putine familii trebuie sa retrag cate o rama, deci nu se simte nici un fel de uzura.

POSTASUL

intradevar mierea de la prima extractie a cristalizat , la a doua exctractie a fost mana [un rosu inchis] si la atreia un rosu  spre galbui ,  probabil au mai bagat si ceva de mana dar mai putina si de aceia mie frica si mie ca sigur a mai ramas in rame si miere de mana chiar si din  a doua exctractie [ nustiu nici eu ce sa mai zic :sad:] ca unele rame nu leam putut extrage avand puiet la acea vreme  in mai multe stagii de dezvoltare , mai mult sau mai putin :roll: :roll:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

jenica67

       
marius_vfp singura posibilitate ce o mai ai, este sa dai sirop invertit, facut cu ceaiuri si sa bagi in el daca ai si ceva apicomplex, care spune producatorul ca, ajuta la formarea corpului gras. Siropul neivertit, este de fapt zahar dizolvat cu apa si care uzeaza albina, deoarece albina trebuie sa adauge diverse enzime, pentru a o inverti zaharul in fructoza si glucoza, cu care se hraneste ea. Poti pentru completarea rezervelor, sa dai direct 2:1, ca sa acumuleze mai repede, daca trebuie o cantitate mare, iar daca mai ai ceva cules, eu asi da 1:1 pentru a amesteca siropul cu nectarul ce il mai culeg si sa aiba o hrana, de mai buna calitate, pentru iernare.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

bucovineanu

Daca ai cateva familii poti intradevar inverti siropul. Dar pentru 90 de familii este foarte greu sa prepari astfel de sirop. Eu am spus cum procedez. Fiecare face cum crede ca e mai bine.

bucovineanu

Citat din: POSTASUL din Septembrie 13, 2011, 06:35:29 PM
intradevar mierea de la prima extractie a cristalizat , la a doua exctractie a fost mana [un rosu inchis] si la atreia un rosu  spre galbui ,  probabil au mai bagat si ceva de mana dar mai putina si de aceia mie frica si mie ca sigur a mai ramas in rame si miere de mana chiar si din  a doua exctractie [ nustiu nici eu ce sa mai zic :sad:] ca unele rame nu leam putut extrage avand puiet la acea vreme  in mai multe stagii de dezvoltare , mai mult sau mai putin :roll: :roll:
Daca au ramas numai coronite de miere capacita si s-a completat cu sirop, nu e nici o problema. Acele coronite vor fi consumate in primavara cand albinele vor fi facut zborul de curatare.

stupar

#115
Citat din: marius_vfp din Septembrie 13, 2011, 11:31:39 AM
salut, domnule stupar dane o solutie pentru a nu uza albina (cetegoric nuimeni nusi doreste acest lucru ) ,ce putem face atunci cand detinem primele albine ,rame cu mancare din rezerva nu sunt, hrana suficienta in cuib nu prea este si matca si-a incetat ponta , puiet proaspat nu va iesi .

Solutia pt,anul viitor:-la inceputul lui august faceti ultima extractie,daca aveti miere,lasati min.12 kg de miere pt.iernat,daca nu avet miere,apucat sa complectat in cursul lunii august in asa fel ca la 1-10 septembrie sa incheiat hranirea.Daca ati asigurat 12 kg/ familie,incontinuare in cursul lunii august urmarit sa aiba un cules de 200-300gr/zi din natura sau din sac si urmarit sa nu blocheze cuibul.Asa va asiguri ca la inceputul septembrie veti avea si provizii si populatie si puiet inca 3-4 rame.La matcile din anul in curs va avea puiet pana in noiembrie.
In situatia aratata de dv,mai sus, :de cat  sa moare de foame,mai bine complectat proviziile
Nu uitat ca productia anului urmator de pinde modul cum ati stimulat in cursul lunii august si de calitatea mierii lasata pt iarna. :hi:

paradisuri inflorite

Am 3 stupi aici in Spania ,si am observat un fenomen ciudat care a inceput de 2 saptamini: daca la 1 septembrie aveam 3 rame de puiet si stimulam ,acum matca a intins puietul pe 4 rame de treisfert ;sa fie oare faptul ca de la aceea data am inceput sa invertesc siropul si sa dau concentratie mai mare 2¨la 1 in timp ce inainte dadeam 1la 1?

Kov iulian

Stiti cum fac eu , la floarea soarelui la ultima extractie , las doar 2 rame de miere ( 3 la cei puternici ) strimtorez cuibul putin , dar am grija sa las suficiente rame pt ouat . apoi in august incep stimularea cu putere cu un sirop compus din sirop de zahar ( nu folosesc sub nici o forma apiinvert ) acel sirop il iau de pe foc , il las un pic sa se raceasca , si cind e un pic caldut adaug si miere de la 25 % din cantitate sau chiar pina la 50 la suta uneori . Va intreb pe cei mai experimentati de aici , e bine cum fac ?


balasbebe

Albinele ierneaza foarte bine pe zahar, si este pacat sa pui si mierea care este destul de scumpa.
Daca tot pui miere mai bine nu o scoate.

stupar

Citat din: balasbebe din Septembrie 15, 2011, 06:48:39 AM
Albinele ierneaza foarte bine pe zahar, si este pacat sa pui si mierea care este destul de scumpa.
Daca tot pui miere mai bine nu o scoate.

Daca dai la procesatori cu 8 lei kilu,nu-i scump,e pretu zaharuluisi nu uzeaza albinele.