Hranire cu sirop

Creat de Batrinul, Februarie 28, 2010, 08:11:20 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: bucovineanu din Septembrie 10, 2011, 10:43:04 PM
Se poate pune fara probleme miere, avand grija sa prevenim furtisagul. Nu inteleg de ce ar trebui diluata.
Desi o sa par necredibil, eu saptamana viitoare incep hranirile de completare si nu cu miere ci cu sirop.

Sirop din zahar invertit, nu?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

#91
Nu am folosit niciodata sirop invertit. Folosesc sirop 2\1 si ceai de plante. Am explicat mai pe larg aici: http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=1743.msg29553#msg29553

Porfy66

#92
Citat din: bucovineanu din August 20, 2011, 03:34:24 PM
Nu, protofilul nu are influenta asupra cristalizarii mierii din sirop. Pentru a obtine sirop 2\1 care sa nu cristalizeze se pune 1,1 litrii de apa la fiert. In momentul cand incepe sa fiarba apa se adauga 1kg de zahar si se amesteca pana se dizolva in intregime. Siropul nu se fierbe. Se pune atata apa si zahar cat avem nevoie, pastrand proportia.

Dle Bucovineanu nu cumva ati tastat gresit? Aceasta sa fie proportia intre zahar si apa la un sirop de 2\1? Pentru a evita orice confuzie rog sa faceti precizari.
Cu deosebit respect!

Editat de Pharaonu75: Am modificat eu postarea, la rugamintea domnului Bucovineanu!
Proportiile corecte - 1,1 litri apa, 2 kg zahar

bucovineanu

Intradevar am gresit. Corect e 1,1 litri de apa si 2kg de zahar. Multumesc pentru atentionare. Rog un moderator sa corecteze si in postarea anterioara. Altfel se pot face intradevar confuzii. O sa fiu mai atent cand postez.

reformistul

Si eu am inceput hranirile de completare, sirop 2:1 + ceai de plante (menta, tei, pojarnita, coada soricelului, pelin, etc) + 2 lamai medii stoarse si apoi adaugate in sirop  in timpul dizolvarii zaharului in ceaiul de plante. Am dat completare de 2 ori la 2 zile cate 1 l /familie sau roi. Seara il dau , a doua zi e uscat hranitorul, insa mai las 12-24 pana la urmaroarea hranire pentru ca albina sa finalizeze procesul "de procesare" a siropului. :)

POSTASUL

de aseara am inceput si eu completarea de hrana tot cu sirop 2/1 si ceai de plante[pojarnita ,tei, menta si coada soricelului] , dimineata la o singura familie mai era un pic de sirop , restul au lins totul. As avea o intrebare desi cred ca multi nu sunt de acord , dar intreb si eu ,. e bine sau nu e bine???sunt apicultori care in completarile de hrana pun , chiar si preventiv antibiotic in sirop [1 gram la 1litru de sirop] administrandule de 3 ori  [toamna si primavara] :uimit: :uimit: e bine le ajuta cu ceva ??
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

pharaonu75

Pentru cei care nu stiu, sau nu sunt familiarizati cu termenul, POJARNITA este SUNATOAREA!
Despre antibiotic nu stiu ce sa spun, pentru ca nu am folosit!
Iar ca sa imi dau aiurea cu parerea....
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marius_vfp

Citat din: bucovineanu din Septembrie 10, 2011, 10:43:04 PM
Se poate pune fara probleme miere, avand grija sa prevenim furtisagul. Nu inteleg de ce ar trebui diluata.
Desi o sa par necredibil, eu saptamana viitoare incep hranirile de completare si nu cu miere ci cu sirop.
salut , va multumesc de raspunsuri , atunci sa reformulez ,
pot face hranire de completare in lipsa puietului , aici imi este frica nu am puiet care sa mai iasa si implicit albina pe care o solicit ea va trebui sa treaca iarna ,  hranire de stimulare am facut de laaprox 1 august pana 20 , cam cate 6-8 litri pe fiecare roi  cate 300 ml la 2 zile , in cazul hranirii de completare cu miere banuiesc (sau gresesc) albina se uzeaza mai putin?
va multumesc
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

pharaonu75

Tocmai pentru a evita uzarea albinei care va ierna, intrebam si eu putin mai sus daca se foloseste zaharul invertit!
Din cate stiu, zaharul invertit nu uzeaza deloc albina, in timp ce zaharul normal o uzeaza foarte mult!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Asa cum am scris in postarea anterioara si mai pe larg in postarile la care am facut trimitere, de vreo 25 de ani numai asa am procedat am iernat numai pe sirop din zahar, fara nici un fel de invertire si nu au fost niciodata probleme. Anul acesta voi incepe hranirile incepand din 14 septembrie daca se mai raceste vremea. Referitor la uzura albinelor are cineva experienta din practica, sau se vorbeste din ce s-a citit in carti?

pharaonu75

In niciun caz nu am experienta dumneavoastra, de aceea intrebam!
Incercam sa va "trag de limba", pentru a afla si a invata cat mai multe!
Stiu ca zaharul normal uzeaza albina, dar la fel, daca nu chiar mai tare, o uzeaza si zborurile din timpul culesului!
Iar absenta pe timpul iernii a zborurilor intense, asa cum sunt primavara-vara in plin cules, ar putea fi o explicatie a faptului ca desi prelucreaza zaharul din hranirile de toamna, albinele trec totusi peste iarna!
Un alt argument ar fi si starea de inactivitate/amorteala/hibernare in care se afla albinele o mare parte din sezonul rece.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

paradisuri inflorite

Hranirile de complectare incepind cu luna Septembrie ,uzeaza din albina de Iarna! Ce e asa de complicat de inteles ?ia ginditiva cit puiet a iesit in august si cit va mai iesi acuma .

stupar

Bine ari fi daca ari hibernau albinele,n-ar mai trebui sa asiguram min.12 kg miere/fam.Albinele nu intrerup activitate definitiv.In cursul iernii isi mentine caldura necesara( 8 grade in cuib).

Bătrânul

Trebuie sa va impartasesc o experienta neplacuta adica doua : 1) o toamna am  facut complectarile cu zahar invertit , albinele au bagat in rame dar nu la capacit (in iarna aceia am avut pierderi de 50% ) 2) intr-o primavara timpurie m-am apucat ca alte dati sa fac zahar candi , vrind sa usurez munca albinelori am bagat si acid citric (sare de lamiie ) si spre disperarea mea candiul a devenit translucid si nu sa intarit. Concluzia ... ati inteles!  ^:)^ :bzz:

jenica67

     Cauza este "stuparul". Hranirile trebuiesc incepute devreme, ca albinele, sa aiba timp si sa capaceasca mierea. Daca faci completarea tarziu si e timp ploios, mai dai si sirop 1/1, e clar ca evaporarea se produce greu si nu mai apuca sa capaceasca, dar eu anul trecut am bagat sirop pana pe la mijlocul lui octombrie, si au capacit tot, nu am avut probleme.
   In mod normal se zice ca, rezervele trebuie sa fie complete si evaluate, la 1 octombrie.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?