Scule si unelte de tamplarie pentru stupari

Creat de pharaonu75, Decembrie 26, 2010, 07:59:25 PM

« precedentul - următorul »

uve

Intr-adevar , viteza de rotatie a panzei influenteaza calitatea taieturii. Ceea ce trebuie sa luam in calcul , atunci cand proiectam un sistem da taiere , frezare sau rindeluire , este viteza periferica a dintelui sau muchiei de taiere (mai este denumita si viteza tangentiala).De exemplu , la circularele cu incizor , turatia panzei mari, de diametru 300 mm este in jur la 2900 rot/min, iar la incizor (panza mica cu diametru 125 mm) turatia este 7000 rot/min. In ambele situatii viteza periferica a dintilor este aprox. 2750 m/min.La pal melaminat sau taieri transversale a lemnului aceasta viteza poate fi marita pana la 3750 rot/min dar la cherestea este suficienta pentru taieri de-a lungul fibrei. O turatie prea mare poate dauna panzei ,mai ales la lemn de esenta tare : stejar , fag , carpen , frasin... datorita tensiunilor interne existente in cherestea dupa uscare. La cherestea este indicat sa fie mai putini dinti si daca se poate , panza sa fie cu limitator de aschie. La frezele cu ax superior (obarfreza) turatia sculei poate atinge si 18.000 de rot/min dar diametrul sculei este foarte mic .Turatia marita se obtine prin marirea frecventei pana la 300 de hz.
Pentru circular eu recomand sa -l faceti singuri :un motor romanesc de 1,5 - 2,2 kw (bobinat cu cupru-fara perii , chinezismele sunt bobinate cu aluminiu ), doua lagare cu talpa si 2 rulmenti oscilanti , cadru din profil "U". Toate astea formeaza partea fixa. Partea mobila se poate face cu pal melaminat grosime 18 mm si doua sau trei glisiere cu bile pentru sertare de lungime cat mai mare. Daca vreti o precizie foarte mare , se pot folosi ghidaje pentru CNC care nu sunt deosebit de scumpe.
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

relutu

D-nu Uve toate chinezismele sunt bobinate cu aluminiu?Am un prieten care vinde motoare si se jura ca e bobinat cu,cupru,chiar s-a oferit sa il desfaca sa ma conving.Sa-l cred oare.Ce sunt alea gidaje pentru CNC?

bucovineanu

Chiar daca sarma are culoarea cuprului, tot aluminiu e.  :smile:

uve

Chinezismele sunt bobinate cu aluminiu desi la prima vedere pare a fi cupru veritabil.Aluminiul poate fi cuprat la suprafata sau poate fi emailat (pentru a asigura izolarea intre spire) cu email rosu care imita cuprul. Aluminiul nu suporta o intensitate asa mare de curent  precum cuprul. Deci , la acelasi diametru al sarmei de bobinaj , la aluminiu voi avea intensitatea curentului (masurat in amperi) mai mica si implicit o putere mai mica (legea lui Ohm zice ca puterea este egala cu produsul dintre intensitatea curentului ce trece prin consumator si tensiunea de la borne). De aceea si la aparatele de sudura se indica niste norme de exploatare : sudezi 5 minute si ...stai o ora sa se raceasca!
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

relutu

Multumesc.Dar de cele rusesti ce spuneti.2,2 kw la 450 de lei?

stefanescu

Da UVE ai dreptate. Cand cumparati un aparat de sudura cautati prospectu si vedeti cat este durata activa (d.a). Functie de d.a. veti sti cat sa sudati cu un electrod de un anumit diametru. Uitativa pe acest sait: http://www.sfera.com.ro/oferta_buddy Veti vedea ca o firma serioasa da durata activa.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

uve

Ghidajele pentru CNC sunt ceva de genul :
http://www.ebay.de/itm/CNC-Set-12x-500mm-Linearfuehrung-Linear-Guide-Rail-Stage-/321244676705
Motoarele rusesti erau pe vremuri "BALSOI", supradimensionate .Nu mai stiu cum sunt acum...
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

crisian-nicolae

cumparati produse (motoare) rominesti de preferinta fabricate inainte de 89 sunt cele mai bune.
eu folosesc pe circular un motor trifazic de 3,3kw legat in stea pornire cu baterie de condensatori (de cind il am nu i-am schimbat rulmenti)cind l-am achizitionat in1986 nu a fost nou.
anul de fabricatie al motorului este 1984 l-am folosit pe circular pentru a taia lemne de foc in ultimi ani i-am adus inbunatatiri pentru al folosi la taierea panourilor de pal, tego,scindura chiar despicarea grinzilor pentru constructii confectonind tot ce se poate din lemn,momentan il folosesc la producerea lazilor si ramelor.

nicu68

mersi bio,maine dimineata daca mai gasesc imi iau un metabo

Porfy66

.... Numarul  de dinti ai cutitului circular fac diferenta de calitate a taieturii. Cu cat dintii sunt mai multi cu atat finisajul e mai bun. Intreaba cel mai bine direct per MP pe specialistii de pe forum: Orban64 sau ardelean55. Cred ca si Porfy e tamplar... Sigur te vor lamuri
Bafta

Eu folosesc un circular de la Bernardo cu o turatie de 4000 rot/min si o panza cu diamentrul de 254 mm si 36 dinti. Este o panza universala in sensul ca taie foarte bine atat longitudinal cat si transversal. Fiind o panza de calitate taietura efectuata cu aceasta arata de parca scandura a fost pe abricht.
O panza adevarata are preturi incepand de la 250 ron.
La taierile transversale conteaza si numarul dintilor dar mai important e calitatea!
O viteza de sub 2800 turatii/min e prea mica pentru o panza cu diametrul de 254 mm (10 inch).
:hi:  :hi: :hi:

cornelioandanciu

Citat din: Porfy66 din Ianuarie 12, 2011, 09:24:11 PM
Totusi sunt nedumerit ce presa folosesc cei ce produc stupi in cantitati mari si in timp scurt. Probabil nu lipesc fiecare fatza de cuib in parte. Trebuie sa fie ceva care sa le permita o productivitate mai mare.  Am de facut 40 stupi deci in total 160 fetze de cuib plus 40 de caturi de 3/4 care si acestea nu pot fi facute dintr-o bucata... Poate ma ajuta cineva care produce stupi in cantitati mari...  :thanks:
Sa va dau eu o idee.Fara presa.Se incepe constructia lazii asezand marginea superioara a lazii (cea cu umerii ramelor   pe un sablon, se finalizeaza aproximativ lada, dupa care partea de jos a acesteia se frezeaza la dimensiunile exacte.Asa imi fac eu corpurile de multietajati, ce-i drept nu la scara industriala, dar merge foarte repede.V-am dat doar o idee, poate ca puteti s-o aplicati.Mult succes.
Va salut.

bucovineanu

Cand se lucreaza in serie, se fac panouri cu latimea de pana la 2m  si aceeasi lungime, atat cat permite presa, apoi se dimensioneaza piesele la dimensiunea de care e nevoie.

marian sima

Referitor la panza cu dinti desi,aceste panze sant pentru PAL.
De cele mai multe ori scandura din depozite este de molid ,panza de Pal cu dinti desi merge greu in molid.
Pentru a lucra mai usor se foloseste panza cu dinti mai rari .

fiug1970

Discul cu dinti multi,face taietura curata dar se foloseste la placi aglomerate,inconvenient:scoate mult praf,viteza de lucru mica.se poate mari turatia sa poata lucra mai repede(fara sa depaseasca rot/min indicate).Disc mic in diametru=viteza mare,disc mare=viteza mica.La cherestea se foloseste disc cu dinti rari,viteza:cea indicata pe disc,axul perfect centrat,fara batai.frezele fiind scule mici in diametru ajung la viteze foarte mari.

sorinnel

Cu cat turatia este mai mare cu atat taietura este mai curata. Pe disc este trecuta viteza maxima de utilizare. Eu am sircular cu viteza de 4500 si acum folosesc panza cu 30 rinti. Originala acea 24 dinti dar nu lasa taietura asa curata ca cea cu 30 dinti.....
Sorin Pop