Apis Ines

Creat de ionelnistor, Iunie 08, 2015, 12:15:17 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Incet, incet se mai clarifica lucrurile.
  Imi exprim acum parerea mea dupa toate discutiile si cautarile:
Molia poate ataca atat la fundatia fagurilor cat si capacelele. O sa reiau poate ciclul de dezvoltare al moliei cerii si poate sa se inteleaga mai bine. De obicei molia depune ouale in locuri unde albinele nu au acces, deci putin probabil sa fie la suprafata celulelor. Doar la familii foarte depopulate si la invazii mari de molii, se poate ca sa ramana oua neeliminate de albine in zonele unde acestea au acces. De asemenea larvele de molie sunt rapid eliminate daca albinele au acces la ele. Ar mai fi cazul cand prin interventia omului, modifica aranjarea fagurilor cu puiet in stup si se poate ajunge la situatii cand doi faguri cu puiet capacit se apropie incat albinele sa nu mai aiba acces printre ei si deci sa nu mai poata elimina eventualele larve de molii care apar acolo. Eu nu am intalnit niciodata larve de molii deasupra puietului, dar am gasit la fundul celulelor, totdeauna in faguri batrani. Acolo accesul albinelor este practic imposibil pana nu este evacuata larva de albina, si chiar daca o evacueaza, molia deja si-a prelungit canalul sub o alta larva, care inca e viabila si deci nu-i evacuata de albine ca sa poata ajunge la larva de molie. Totul se rezolva doar dupa ce din rama respectiva iese puietul si albinele au iar acces la fundul celulelor.
  Mai dau aici niste citate dintr-un site francez, care spun cam acelasi lucru:
" Comment être sûr qu'il s'agisse bien de la petite fausse teigne ? Il suffit de soulever une larve et de constater un genre de petit bâtonner noir, qui n'est qu'un excrément de la teigne. En cherchant plus profondément, on peut localiser la teigne. Les vielles cires (vieux cadres) ayant plusieurs couches d'anciens cocons au fond de la cellule, favorisent le développement de la larve de la teigne, et les protège des abeilles nettoyeuses. Pour éviter ces désagréments, il est primordial aux printemps de procéder aux renouvellements des vieux cadres par des cires gaufrées, qui elles sont moins attrayantes pour la teigne. "
Adica: "Cum sa fim siguri ca e vorba de molia mica a cerii? (Aici explic, se spune in articol ca uneori puietul chel poate avea si cauze genetice, adica albine care nu capacesc chiar tot puietul). Este suficient de a ridica o larva si de a constata un gen de mic baton negru, care nu-i altceva decat un excrement al larvei de molie. Cautand mai profund se poate localiza larva de molie. Fagurii vechi, cu mai multe invelisuri ale puietului vechi la fundul celulelor, favorizeaza dezvoltarea larvelor de molie si le protejeaza de albinele care fac curatenie.Pentru a evita aceste neplaceri, este primordial ca primavara sa procedam la inlocuirea fagurilor vechi cu faguri artificiali care sunt mai putin atractivi pentru molii.
  http://passion-apiculture.over-blog.com/tag/parasites%20et%20maladies%20des%20abeilles/2
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

In final pot rezuma experienta mea referitoare la aspectul asta:
- am intalnit o situatie perticulara in care larva de molie era imediat sub capacele, pe deasupra larvelor de albina.
- am cercetat aspectul asta pe net si m-am oprit cam repede.

Este logic ca albinele vor inlatura ouale si larvele de molie la care vor avea acces, deci este putin probabil ca acestea sa se poata dezvolta chiar sub capacele. Dar totusi se poate intampla.

Revenind la familia mea, nu imi mai aduc aminte daca fagurele cu pricina era vechi, cert este ca aspectul a disparut dupa ce larva a fost inlaturata.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

    Dau acum o parere si de la nemti, care arata inca odata ca nu s-a ajuns la o concluzie unanim acceptata.

"Während die "Große Wachsmotte" (Galleria mellonella) in den Bienenvölkern normalerweise keinen Schaden anrichtet (sie schädigt bienenfrei gelagerte Brutwaben), ist ihre kleine Schwester in den Völkern aktiv.

Die ca. 1mm großen Larven der kleinen Wachsmotte versuchen an die Mittelwände bebrüteter Waben zu gelangen und fressen sich dort, geschützt vor den Bienen, entlang der Wabenmitte weiter. Durch den mit einem Gespinnst umgebenen Fraßgang rutscht die Bienenbrut nach außen und es entsteht die sogenannte "Röhrchenbrut". Die oft verkrüppelten Jungbienen bleiben mit dem Hinterteil am Gespinst hängen und können nicht schlüpfen.
  Normalerweise halten sich die Brutschäden der kleinen Wachsmotte jedoch in Grenzen. Dieser Ableger hat es etwas schwerer, weil er wahrscheinlich zu schwach gebildet wurde. Also ein Imkerfehler, wie fast alles, was bei den Bienen schiefläuft"

  Deci: In timp ce molia mare a cerii nu produce in general stricaciuni in familiile de albine (atacand doar ramele depozitate fara albine), sora ei mai mica este activa in familiile de albine.
Larva de cca 1 cm de mare a moliei mici a cerii incearca sa ajunga la peretele mijlociu al fagurelui cu puiet si sa manance acolo protejata de albine. Prin tesatura tuburilor de protectie ale larvei de molie, puietul de albina deranjat aluneca in sus rezultand asazisul puiet tubular. Puii de albine de multe ori schilodit ramane cu fundul agatat de gogoasa (sau de tesatura?) si nu mai poate sa naparleasca.
  In mod normal familiile tin sub control molia mica. Roiului (din poza) ii era probabil mai greu, caci probabil a fost facut prea slab.Deci tot o greseala a stuparului, ca multe altele din relatia stupar-albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Asa cum spuneam, nu e de lauda dar am avut si eu o familie cu problema asta. Era foarte la inceput cand am vrut sa ma intend prea mult. Acum mi-am invatat lectia. Sincer sa fiu, eu nu stiu sa deosebesc larvele de molia mica si de molia mare. Dar stiu sa deosebesc adultii. Rareori am vazut la mine molia mare, in schimb molia mica am vazut-o des. I-am vazut si comportamentul, ea rareori zburand in rest preferand sa alerge. Se pare ca acest comportament este generat de nevoia de a economisi resursele pentru ca adultii nu se mai hranesc, odata ce si-au epuizat resursele cladite pe timpul stadiilor anterioare, mor. Iar zborul le consuma din resurse. Comportamentul asta eu l=am si vazut, am si citit despre el. Anul acesta nu am vazut pana acum nicio molie si rar am vazut pe subere, cat timp le-am avut inchise sau deschise partial. Presupun drept cauza principala temperaturile din aceasta primavera care s-au mentinut mult timp noaptea sub 9 grade. Din aceasta cauza eu am dat foarte putini faguri la crescut. Desi secretie de ceara era (gaseam solzisori pe subere) in familii nu se cresteau faguri, nici macar nu s-au prelungit cei vechi o buna parte din primavera.

Un fapt interesant: Larva de molia cerii este singurul organism de pe acest pamant capabil sa digere ceara. Desi poate digera ceara, larva nu poate supravietui doar cu ceara pura. Ea are nevoie si de resturi de camasi, polen pentru a se dezvolta. Ceara este o substanta inerta care este atacata doar de un ferment unic pe care il produce larva de molia cerii. Cercetarile au aratat ca unii agenti patogeni sint foarte greu de tratat pentru ca poseda un invelis asemanator cu ceara. Un astfel de invelis il poseda si bacilul care produce tuberculoza. Studii clinice au demonstrat ca fermentul moliei poate vindeca tuberculoza si alte boli respiratorii. In afara de aceste boli, fermentul asta poate contribui si la vindecarea si a altor boli rezistente la tratamente medicamentoase.

Aceste proprietati benefice sint utilizate sub diverse forme. Se utilizeaza doar larvele de galleria mellonella, adica de molia mare a cerii. Cum se poate obtine un astfel de medicament? Sint doua forme principale: Extract (tincture) de larve de anumita varsta, cand productia de ferment este maxima (larvele batrane nu mai produc ferment. Pur si simplu se iau larve de 1 - 1,5 cm care se pun in alcool (la rusi mai des in vodka). Dar este si un alt mod, mai efficient: Extractul din excremente. Desi suna urat, oamenii cand sint bolnavi si nu gasesc solutii apeleaza si la asta. Cum se obtin acestea. Sint stupari care au crescatorii de molii. Pur si simplu iau faguri vechi si in pun in stupi inchisi. Larvele care se gasesc deja in acei faguri eclozioneaza si se apuca de treaba. Periodic se adauga alti faguri vechi si in stupul cu pricina se formeaza generatii peste generatii. S-a constatat ca larvele de molie consuma tot, inclusiv pupele de molie. Mai mult, larvele de molia mare se pare ca le consuma si pe cele de molia mica. S-a observant ca desi eclozioneaza larve de ambele specii, la sfarsit se mai gasesc doar pupe de molia mare. La sfarst de sezon se iau excrementele, se cern si se scoate fermentul din ele. Continutul de ferment in excremente este de 10 ori mai mare decat in larve. Ce povestesc eu aici este atestat de cercetari.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin


bmdna

Daca cineva este interest de mai multe informatii, despre cum se prepara tinctura de larve sau de reziduuri de molie, va rog sa-mi spuneti. Nu am foarte mult timp liber dar pot sa gasesc, totul este sa stiu ca nu fac lucruri de pomana.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

pistol28

Cu asemenea informaţie devii ţinta VULTURILOR din multinaţionale.

Eu risc şi doresc să aflu metoda d-voastră de extragere a dizolvantului biologic de ceară.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bmdna

#23
Cred ca glumiti cu multinationalele. Ele nu sint interesate de nimic natural, ele sint interesate sa ne vanda totul sintetic, cum ar fi laptele din creta si carnea din petrol.

Moduri de a face tinctura din larve de molie sint multe. Eu le-am ales pe astea doua:
https://youtu.be/7WoSDvWQ5Wc
Aceasta este prima, cea mai simpla si mai raspandita metoda. Se iau larve de molie in varsta de maxim 10 zile si maxim 15 mm in lungime. Fac precizarea ca larvele mai batrane nu mai sint bune, ele ne mai producand substanta ce ne intereseaza. Pentru a obtine larve de calitate, asa cum arata si omul, trebuie ca larvele sa aiba la dispozitie bucati de fagure care sa contina si ceva miere si pastura. Cantitatea de larve este 20% din solutie, cam o cincime din volumul vasului. Solutia se face in alcool 70 de grade, timpul cat trebuie sa stea este intre o luna si o luna si jumatate.

A doua metoda, cea cu excrementele de larve este urmatoarea:
https://youtu.be/XrpwEqSTH9w
Larvele sint crescute intr-un stup ca in filmul de mai sus, izolat pentru pastrarea caldurii (ca si albinele, moliile cresc la o temperature in jur de 35 de grade). Odata ce stupul a fost populat, periodic se mai arunca resturi de faguri pentru ca sa se continue dezvoltarea. La sfarsit resturile se cern de panze si alte reziduuri si se face tinctura din ele in solutie de alcool 40%. Pentru acest tip de tinctura trebuie ca "taria" alcoolului sa fie de 40%. Cantitatea de resturi de la larvele de molie este 5%. Solutia sta la macerat, la intuneric 7-14 zile.

Ambele variante de tinctura au foarte multe utilizari, incepand de la simpla imbunatatire a sistemului imunitar, scaderea colesterolului si pana la cazuri de tuberculoza. In afara de filmele de mai sus mai sint foarte multe... dar in mare esenta este ce am scris eu mai sus.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

pistol28

 ^:)^

Ele sunt interesate sa înghiţi toată viaţa "bulinele lor" fără să te faci bine (vezi diabeticii).

Dacă pe piaţă apare un produs care vindecă 100% îi cumpără invenţia/patentul,  îl depozitează în seif şi va fi pus pe piaţă la "paştele cailor".

MULŢUMESC, să fiţi sănătos, norocos să ajungeti stră-străbunic.


Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bmdna

Multumesc pentru urari. Cred ca produsele apicole nu pot vindeca 100% nicio boala singure, dar dau rezultate in cresterea rezistentei organismului, in cresterea eficientei medicamentelor chimice si uneori in vindecarea unor boli cronice care nu au putut fi vindecate cu alte mijloace. Candva am promis sa mai fac un material si cu utilizarea albinelor (corpul albinelor moarte) ca medicament. Am sa postez aici, in viitorul apropiat, o reteta bazate pe albine moarte care da rezultate bune in imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor trecuti de o anumita varsta. S-a constatat ca in corpul albinei sint o multitudine de substante valoroase, care raman si dupa moastrea acesteia (daca ne gandim numai la chitina si venin).
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

pistol28

Aştept cu nerăbdare
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

ionelnistor

Domnilor multumesc frumos pentru dezbatere si pentru informatii! Intr-adevar am reusit dupa multe verificari sa observ aceea larva mica de gaselnita care ataca fagurele de ceara... Interesan este ca nu doar la o familie slaba se manifesta ci si a una buna.
Asteptam cu nerabdare a descoperi, nu din carti sau net, cea ce inseamna VSH in realitate, in propia stupina...
Care ar fi metodele de prevenire si combatere a aceste larve mici?
Multumesc frumos!


ionelnistor

#28
foto rapita 2015

ionelnistor

#29
Printesa mea Ines privind o reginuta din 2015...