Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

sandupop

Pai tocmai aici este problema, forajul...bata-l vina. Cat priveste consumul de curent, esta vorba de modulul de comanda si pompele de recirculare, de aici reiese consumul neglijabil. Cel putin asa mi-a fost explicat si mie. Cea mai mare investiție este forajul (in cazul de fata este vorna de un foraj de180 de metrii)si conductele speciale care se introduc in pământ.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

sandupop

http://www.pompetermice.ro/pompa-de-caldura-avantaje.html
Adevarul este ca dupa o scurta documentare s-au schimbat datele problemei.....ai dreptate marius_vfp ^:)^
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

marius_vfp

#6467
e , nui vorba de dreptate , ci de inteles , trebuie sa intelegem principiul de functionare al unei pompe de caldura , nu care cumva sa credeti ca simplu bagam tevile prin pamant si apoi recirculam agentul termic prin ele si gata avem caldura , mare greseala ,

nu confunda o pompa de caldura cu o pompa de recirculare , multi chiar aceasta greseala o fac . partile componente ale unei pompe de caldura sunt 3 , racordurile subterane tevile ce capteaza caldura  termica a pamantului , circuitul refrigerantului gen freon , apoi circuitul cald din casa cu agentul termic , toate aceste 3 circuite nu comunica unul cu altul sunt separate , circuitele de apa au fiecare pompa lui de recirculare , care intradevar au consum neglijabil circa 100w ora , pare neglijabil insa doar daca calculezi cat consumi pentru recircularea agentului pe luna te ingrozesti , ai cel putin 84 kilowati consum lunar  la 14 ore zilnic de functionare a pompelor . cand eram prichindel la 18  ani stateam cu ochii pe contor , la o familie cu 4 membri nu consumam mai mult de 120-140 kw pe luna , cu toate utilitatile ,mai putin masina moderna de spalat.
cea mai mare parte de energie electrica o consuma compresorul instalatiei de freon , agent refrigerant sau ceo mai fi ,
reamintesc faptul ca fiecare avem in casa o pompa de caldura si banuiesc ca stiti care e , FRIGIDERUL , el scoate caldura din interior si o cedeaza in aexterior pein acel radiator , daca inglobezi un frigider in perete cu usa afara si radiatorul in casa vei avea caldura iarna ,vara il intorci invers  aerul conditionat face acelasi lucru , calculati consumul la aerul conditionat si vedeti cat consuma , cautati pe net pompe de caldura octopus , are acelasi principiu cu al aerului conditionat .

o pmpa de caldura e foarte avantajoasa si nu contrazic ,dar acolo unde caldura mediului ambiant nu scade sub plus 5 grade pe timp de iarna , e buna la greci spanioli  turci  da nu la noi la toplitza.
spor

modific , la minutul 7:25 se vor vedea clar cele 2 pompe de recirculare ,de care pomeneam mai sus
How A Heat Pump Works: Installer Version (HD)
daca aveti idei si ceva bani mergeti pe un motor stirling acolo e alta mancare de peste , produci caldura pe care nu o pierzi o transformi in lucru mecanic sau curent electric si   cedezi caldura agentului termic , cu lucru mecanic pui in functiune compesorul principal , iar cu curentul electric alimentezi pompele de recirculare si nunumai .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cornelioandanciu

Citat din: mosunick din Octombrie 02, 2013, 10:54:03 PM
Care ar fi conditiile ce trebuie indeplinite pentru o iernare la interior? Ma refer: cand se introduc stupii (incepand cu ce temperatura in jos - avand in vedere ca nu se misca stupii daca familia e in ghem, deci sub 8 grade), cad se scot din incapere si cum se face cu zborul de curatire?
Danke!!!
Dau doo cafielii ... da'numa' cui rhaspunghe primu' la o'bect.
Conditia sa iernezi stupii in interior este sa fii incepator!, ca dupa aia iti dai seama ca nu se merita!  =)) (eu nu beau cafea)
Va salut.

marian sima

Un apicultor care irneaza stupi la interior ,din cate i-mi amintesc avea 600-700 de familii ,deci nu e incepator.

In primavara am avut familii ce nu prea aveau cei care au iernat stupi afara,dar sa-i zicem ''Norocul incepatorului''. =)) =)) =))

https://www.youtube.com/watch?v=_T3z2bxCrjg&list=PL4622F51F2D6637B5

mosunick

Citat din: cornelioandanciu din Octombrie 04, 2013, 04:27:04 PM
Citat din: mosunick din Octombrie 02, 2013, 10:54:03 PM
Care ar fi conditiile ce trebuie indeplinite pentru o iernare la interior? Ma refer: cand se introduc stupii (incepand cu ce temperatura in jos - avand in vedere ca nu se misca stupii daca familia e in ghem, deci sub 8 grade), cad se scot din incapere si cum se face cu zborul de curatire?
Danke!!!
Dau doo cafielii ... da'numa' cui rhaspunghe primu' la o'bect.
Conditia sa iernezi stupii in interior este sa fii incepator!, ca dupa aia iti dai seama ca nu se merita!  =)) (eu nu beau cafea)
Uuuuffffff..... ce m-am scos......
Mi-era teama ca intru la datorii. M-ai scapat de-o grija... ca nu bei cafea.... :yes: :thanks: :thanks: :thanks: :lol: :wink2:
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

marian sima

Eu spun cum am procedat eu .
Anul trecut luna Decembrie a fost o luna in general rece ,la sfirsit de Decembrie am prins doua zile calde in aceste zile am mutat stupi la interior .

Totul sa facut in liniste si cu cea mai mare atentie,stupi au fost asezati unul peste altul cite 5 cutii.

Fara a incalzi cu ceva temperatura interioara sa pastrat intre valorile de 5-6 gr au fost si zile cu 7 gr ba ghiar cateva cu 8-9.

Incaperea era aerisita zilnic timp de 10 minute.

Stupi au fost scosi afara la inceput de febroarie cand in zona erau temperaturi care permitea zborul de curatire.
Dar surpriza albinele la altii stupari zburau afara pentru zborul de curatire ale mele nimic.

Atunci am trecut la actiune ,am dat podisoarele la o parte ca razele soarelui sa bata direct pe rame,a fost un lucru inutil a zburat cate o albina doua din stup restul ramanand pe rame.

Am tras concluzia ca nu aveau nevoie de zborul de curatire.

Restul luni febroarie nu a fost geroasa ba chiar a fost mai calda decat martie asa ca nu i-am mai bagat la adapost.

Un coleg de pe aici care ierna stupina la interior avea la urdinis o cusca de plasa ,e foarte utila deoarece albina cara pe scandurica de zbor albinele moarte din stup ,se intampla ca albina caratoare sa cada de pe scandurica si sa ramana jos in incapere.
Cu acea cusca se lasa albina moarta afara si cealalta se intoarce in stup.

Intunericul BEZNA e musai,dar cum am spus la acea temperatura albina face curatenie in stup chiar daca e intuneric.

Bunka de pe Stuparitul a iernat si el la interior ,scoatea foarte multa albina moarta din incapere,
el avea ciment pe jos eu am avut doua randuri de mocheta si mi-am dat seama de la albina amortita (era vie la caldura i-si revenea)ca este lucratoarea care curateste stupul.

Pe ciment albina a cazut ,cimentul a fost rece si a murit,a gasit albina moarta crezand ca este moarta din stup si data afara,dupa gasirea unui faras de albine amortite am pus plasa la urdinise.


dedu

Invelirea stupilor cu folie este benefica ori nu?
Am vazut mai multe video-uri pe youtube cum iarna este cai cald in stup cu 2-3 grade in plus in familiile invelite in folie...
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

Obombo

Citat din: marius_vfp din Octombrie 04, 2013, 02:00:25 PM... astea 10 grade inseamna pentru mine un foraj in scoarta pamantului de aprox 500 metri , din cate stiu temperatura pamantului creste cu 2 grade la fiecare 100 de metri adancime , DECI.........
Marius, trebuie sa te trag de maneca, vad ca ai dat-o pe SF. Foraj pana la 500 de metri ca sa incalzesti o casa de 75 mp? Si daca ai una de doua sute ce faci, sapi pana ajungi la magma?
Cu temperaturile scoartei terestre lucrurile stau cam asa: pana la vreo 10 m e influentata de temperatura aerului, dar e clar ca cu cat cobori cu atat creste inertia termica, intre 10 m si 100 temperatura e constanta, 12-14°C, de la 100 de metri in jos creste cam cu trei grade la suta de metri. Concluzia este ca pate suficient sa sapi doua puturi de 10-15 metri adancime si sa folosesti panza freatica.

marius_vfp

poti sa ma tragi de maneca  cat vrei nu ma supar numai sa nu imi rupi maneca :rotfl: :rotfl:, asa cum spune si dm. bucovineanu, nu uita de apa geotermala , cea care uneori fara sa stim aduce la suprafata o mare cantitate de caldura din interiorul pamantului , izvoarele de apa geotermala sunt benefice in cazul de fatza ,
eu sincer am masurat temperatura apei undeva la 17m adancime si mai mult de 8 grade nu a trecut nicicum, asa ca..... fiecare cu datele lui . sf-uri ori nu , ce am zis acolo cu 2 grade la 100 de metri am luat informatia de pe net ,deci nu pot fi convins . insa  se pot face foraje si mai adanci de 500m fii sigur, insa costa .
am facut referire la o casa de 75 mp fiindca e mai des intalnita , la cea de 200 m nu forezi pana la magma ci maresti suprafata colectorului termic .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

apivasmob

O idee de luat in calcul pentru incalzirea magaziilor si numai..
  https://www.youtube.com/watch?v=QqOnalvUSuM
Sanatate tuturor apicultorilor

marian sima

 =)) =)) =))Va bateti capul degeaba cu incalzirea,un nr mare de familii intr-o incapere incalzesc incaperea .
Ce sa faceti cu pompe de caldura cand albina ridica ea insasi temperatura in camera?

E un nr de ghemuri care degaja caldura intr-un mediu inchis  .

Acum pe pune unii nu am facut o proba cum a-r ierna albina in spatiu inchis si ne gandim la panouri ,pompe si alte chichite.

Prima data i-ti face o ideie o pui in aplicatie si pe urma poti sa-i aduci imbunatatiri.

Voi vorbiti de lucruri care costa cat o stupina si care aplicate la un nr de stupi amortizati costul la ''Pastele cailor". =)) =)) =))

D006

Citat din: cornelioandanciu din Octombrie 04, 2013, 04:27:04 PM
    Conditia sa iernezi stupii in interior este sa fii incepator!, ca dupa aia iti dai seama ca nu se merita!  =)) (eu nu beau cafea)

  Stiu un astfel de "incepator" care livreaza la procesator cam 40 tone de miere anual si ierneaza mare parte din stupi la interior . Am pe yotube niste filme facute la stupina lui.
  Cu incalzirea nu trebuie sa mergem asa departe deoarece intr-un an ai nevoie de caldura doar 30 de nopti .

marian sima

Caldura?
Pana in 8 grade ai albina in ghem,9-10 grade ai un ghem mai rasfirat si albina tinde sa iasa afara,11-12 albina va fi stresata ca sa iasa.

Care este punctul caruia tu ii spui caldura?

30 de zile,care a-r fi alea? :)

Bătrânul

Stie cineva CIT COSTA forarea la 200m dar la 100 m ?????? Pentru apa!