VREMEA, FACTOR FOARTE IMPORTANT IN APICULTURA

Creat de bucovineanu, Octombrie 24, 2014, 12:15:12 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: sfantul spiridon din Ianuarie 04, 2018, 08:44:31 PM
Tradițional stimularile proteice încep in jurul datei de 15 ianuarie
Nu înțeleg de ce sa ne panicam- sa ne bucurăm!
Dacă voi avea sâmbătă la control puiet, voi fi mulțumit/ plăcut surprins
Conservarea căldurii/împachetarea este cheia succesului când ai puiet in aceasta luna și urmatoarea
Ieri am mai trecut prin cartea lui A Malaiu Sporirea productiei de miere. Scria acolo despre importanta mentinerii active a familiilor de albine pe tot parcursul anului. Era chiar titlul unui capitol. Atat timp cat au si hrana pe langa puiet, nu vad care ar fi problema. Proteica la mine nu as da pana in februarie cel putin.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Atata timp cat  vremea e calda si familiile au hrana, nu e nici o problema. Probleme vor aparea daca in aceasta perioada reginele, pacalite de temperaturile ridicate vor declansa masiv ponta, marind prea mult suprafata de puiet si va urma o perioada cu temperaturi geroase. Atunci hrana din apropierea puietului va fi consumata rapid, albinele nu vor parasi puietul si exista pericolul sa moara de foame, chiar daca alaturi mai exista mancare.

Eugen B

Mancare am destula in ei, si sunt impachetati.
Zica cine vrea ce o vrea, nu e normal acuma sa avem temperaturi asa ridicate.
Eu nu dau stimulare pana nu am polen adus din natura. Am miere suficenta in ei, nu va rostul sa dau turte aiurea, care nu dau niciodata.
in caz ca voi observa ca unele familii nu au destula mancare voi intervenii strict la ele.
Nu toti care scriu aici au 2 stupi si sunt incepatori.
Eu ridic o problema seriosa cu temperatura asta, si asta se va vedea peste 1 luna.
matcile vor incepe ponta mai devreme si mai mare decat este necesarul perioadei.
Daca nu va veni ger deloc nu va fi rau, dar sa nu uitam ca in Romania este iarna, momentan inca avem 4 anotimpuri.
Impachetare fac normala, haina, pasla si carton. si polistiren extrudat in margine, atat.


gheghe

     Apropo de "Importanta cresterii intense a puietului in tot cursul anului":din cartea domnului Malaiu."In prima faza de iernare nu se creste puiet,astfel ca familiile vor intra in cea de a doua perioada de iernare cand incepe cresterea de puiet,in cel mai bun caz cu un numar de albine apropiat de acela cu care au fost introduse la iernat...Cu cat numarul [de albine]va fi mai mare cu atat cresterea de puiet va incepe mai timpuriu si in ritm mai intens....Cresterea puietului in familii normale incepe in unii ani chiar spre sfarsitul lunii ianuarie,dar in mod obisnuit in jumatatea a doua a lunii februarie....Pentru valorificarea culesului de la salcam pare a fi suficienta intensificarea cresteri de puiet incepand din prima parte a lunii februarie,urmand ca in luna martie la realizarea populatiei culegatoare sa partipice si o a doua matca in familia de baza,respectiv matca familiei ajutatoare"...Datorita modificarilor de clima pe care il parcurgem ,multe din formele de exploatare tipizate vor necesita corectii.

Eugen B

Azi 13-14 grade nor si zbor puternic . Iarna calda momentan

bucovineanu

12-13 grade si in Bucovina, cer variabil. Nu prea au zburat albinele, deoarece dupa ora 13 soarele a cam intrat in nori. Majoritatea familiilor au puiet pe 1-2 rame. E cam devreme, dar nu putem face niomic pentru a stopa ponta. Unele familii au consumat cam mult, probabil au crescut puiet toata luna decembrie.

Eugen B

Daca e puiet de acuma o incurca turtistii. Eu nu am verificat. Doar am ridicat podisorul si nu pare activitate mare momentan.

roi_ag

14gr si la mine astazi, zbor frumos , nu aduc polen, din ce am verificat la 2 am gasit oua si la unu pe care l-am unificat la inceput de Decembrie pentru ca nu mai avea matca am gasit puiet capacit cat palma pe 2 rame.  Matca tanara albina de la 2 familii.

cipik

13 gr, zbor slabut. Matca de care stiam ca ponta in decembrie si acum isi făcea de cap, capacit si in jur oua. Am mutat rama pe ultima pozitie in speranta ca fiind mai rece nu va continua ponta.
La restul populație asa cum stiam si am mai restrâns acolo unde au mancat. Am trecut la împachetajul de primăvară.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

dorindafi

sti ca albina nu paraseste puietul , daca tot ai vrut sa stopezi ouatrul dece nu ai scoso definitiv din cuib ?
- am mai restrâns acolo unde au mancat-  , eu cred ca ramele au fost cam usurele in toamna daca ai restrins asa repede
-Am trecut la împachetajul de primăvară- , si daca iarna era iarna ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Eugen B

Azi cald. Soare 14-15 grade cred. Sunt curate albine si asteapta luna martie

bucovineanu

La mine sezonul trecut a fos unul atipic, de tinut minte. La sfarsitul lui august nu mai aveam deloc puiet in stupi. Nu prea pot zice ca seceta a fost cauza. Au fost ani mai secetosi si nu au oprit total ponta asa de devreme. Eu nu am fost suparat, deoarece am putut face tratamentele anti varroa corect, in lipsa puietului. Acum la inceput de ianuarie majoritatea familiilor au inceput deja cresterea de puiet. Probabil ceasul lor biologic, in corelare cu vremea calda le-a dictat faptul ca exista cam multa albina imbatranita si e nevoie de albina tanara care sa-i ia locul. Alta explicatie nu gasesc.

mape 48-petru manea


Eugen B

24 de grade? e luna mai acolo?
La mine 11-12 si soare cu nor, mai mult nor decat soare.
Speram sa vina o iarna cat de cat si dupa sa vina primavara

mape 48-petru manea