La ce inaltime zboara culegatoarele? Drum european in apropierea stupilor

Creat de tuturicius, Iunie 12, 2015, 12:39:36 AM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Cat de periculos este considerat un drum european pentru albine referitor la a fi lovite de masini?
Am posibilitatea sa mut stupii intr-o locatie pe valea Muresului, in fundul gradinii unei case situata pe drumul european. Dar mi-am pus intrebarea: cate culegatoare vor fi omorate de masini? Traficul este mare. Eventual as putea sa le instalez un pic mai departe  de sosea. Dar mi-am pus aceeasi intrebare: daca zboara jos si merg la cules peste sosea tot aia e, ori ca sunt mai aproape, ori mai departe ...

oroles

Daca au obstacole care sa le forteze sa zboare la mare inaltime pune-i acolo. Daca nu cauta alta locatie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Si eu am stupina nu departe de un drum national destul de circulat. Ce am observat eu:
Culegatoarele zboara (cel putin la mine) la inaltimi de peste 5 metri - ma refer la zborul de croaziera. Dar asta ar putea fi din cauza ca stupii sint localizati in livada intre niste nuci destul de inalti (mai sint si alti copaci). Am observat ca ele vin din camp si zboara printre nuci dar la o inaltime mare, mai mare decat inaltimea unui TIR.
Din ce am citit albina cand vine la stup se ridica si zboara catre un reper inalt care este vizibil de la distanta. Ca sa vada reperul ala trebuie sa se ridice peste obstacolele din jur. Acuma eu cred ca sint doua aspecte. Cred ca linia de zbor seamama oarecum cu o cada rasturnata. Rampa la inceput cand pleaca din stup, urmeaza un palier la inaltimea de zbor dupa care are loc coborarea, daca sursa de cules e joasa. Cred ca palierul este dat de inaltimea obstacolelor din stupina. Daca linia de coborarea sau cea de urcare trece peste sosea la inaltime mica atunci nu e bine. Asta inseamna daca sursa de cules e aproape de drum si stupina se afla peste acesta sau stupii sint prea aproape de drum iar culesul e undeva peste drum si albinele trebuie sa-l traverseze. Eu am observat efectul asta la mare cand treceam pe langa un lan de floarea soarelui. Se loveau multe albine de parbriz. Acuma cred ca daca ai obstacole spre sursa de cules, cum zice si colegul Oroles, eu zic ca nu sint probleme
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tuturicius

Multzam de raspunsuri! Am renuntat. Si pe celalalt forum am primit aceleasi raspunsuri. Ideea era sa le duc la un cules de intretinere intr-o zona un pic mai umeda, asa ca incotro ar fi zburat ele acolo habar nu am.
Case closed!
:hi:

bmdna

Eu zic ca ai renuntat cam usor. Poate ar fi bine sa mai astepti opinii de la oameni mai cu greutate. Eu, cel putin, mi-am exprimat parerea de neprofesionist, de apicultor de weekend. Deci parerea mea conteaza foarte putin.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tuturicius

Oricum eram destul de circumspect, gandindu-ma ca as putea sa-mi pierd din culegatoare, de aia am si pus intrebarea. AStept la mine acasa teiul si floarea soarelui. Maine cred ca merg sa vad campurile pt ca se pare ca floarea va inflori chiar mai repede decat ma asteptam anul acesta. Daca as fi primit raspunsuri de genul "Du-te , nu e nici o problema!" tot mai stateam sa ma gandesc. Dar daca mi se spune ca riscul chiar este real atunci chiar ca renunt usor  :) Zona este o vale intre munti, pe unde trece Muresul precum si europeanul. Oriunde s-ar invarti ele si drumul este prin preajma.
:hi:

romikele

Depinde de locatie.
In 2007 am fost cu albinele la rapita pe un drum judetean, destul de circulat.
Lanul era pe partea opusa a drumului, dar am avut avantajul ca langa drum exista un gard de beton de circa doi metri, peste care albinele erau nevoite sa treaca, si urmarind traiectoria de zbor am vazut ca isi luau circa 1 m marja de siguranta, asa ca nu s-au lovit de masini, n-am avut soferi revoltati ca le-au intrat albine in cabina si nici pierderi... culesul a durat 30 de zile, 4 etaje de inflorescenta rapita fiind mare, udata de ploaie si terenul pregatit ca la carte de fermier.
De aceea nimeni nu poate spune "mergi la sigur", deoarece sunt cazuri particulare functie de locatie.
Se poate improviza un gard provizoriu din acela ca la constructii, dar numai daca merita investitia.

MOTANUL

Eu mergeam cu masina pe un DN pe langa un pavilion;

Zeci de albine am omorat când am trecut pe langa (evident ca nu le-am vazut pana sa aud zgomotul izbirilor succesive in parbriz). Se pusese vânt din ala turbat tipic cu 5-10 minute inainte de ploaie. Si in spate erau zeci de masini.
Padurea era pe dreapta si pavilionu peste drum pe stanga.

Nu e o regula: unele zboara peste salcie - altele trec pe sub ea la mine in curte (adica mai putin de 2 m de sol); (e fix pe culoarul lor de zbor catre lac si padure); Cam 90% merg peste si 10% sub.

Si pe noi când ne prinde ploaia dam fuga pe drumul cel mai scurt sa ne adapostim; E greu de evaluat cat la suta mor.
Daca gasesti alt loc - evita zona.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tuturicius

Daca le duci la un lan de rapita sau de floare e clar unde o sa zboare, ma gandesc eu, si poti evalua situatia la fata locului. Dar cum la mine ideea era sa le duc la un cules de intretinere, cum am mai scris si mai sus, nici nu-mi mai bat capul sa merg sa vad ce si cum pentru ca nu cred ca are rost sa ma apuc sa dau cu presupusul unde ar merge sa cueaga - padure de jur imprejur, fanete, Muresul ... poate le apuca si o iau si ele pe drum, ca e european  :D

stefan1

  Inaltimea la care zboara albinele depinde si de vreme. Pe vreme cu vant sau la amenintarea cu ploaia, albinele, dar insectele zburatoare zboara mai aproape de sol. Cred ca toti ati vazut, cand randunicile zboara aproape de sol se zice ca vine ploaia; de fapt ele zboara acolo deoarece gazele pe care le vaneaza au coborat inaltimea de zbor. La albine si apropierea de ape mari este cu acelasi pericol, ca pe vreme e vant si ploaie zboara aproape de suprafata apei si orice strop sau pala de vant le pot prabusi si ineca.
  Si distanta pana la locul de cules determina inaltimea de zbor. Cand albinele se ridica de la stupi foarte sus, inseamna ca se duc la surse indepartate de cules.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)