rasa, casa , masa;

Creat de valter, Noiembrie 02, 2009, 10:01:53 PM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Cred ca acest forum ar putea sa insemne un prim pas catre o activitate organizata si intemeiata in acest sens.
Sa studiem in detaliu cum am putea face.
Stim ca pe acest forum sunt producatori de matci,care daca sunt adevarati profesionisti pot spune si arata cu nonsalanta performantele lor.
Odata convinsi de aceste performante, nu avem decat sa cumparam aceste matci, si putem oferi vecinilor amatori fiice ale acestora (numai prima generatie).
Ce credeti?
In Franta e vorba de mai multi factori.
Unul dominant este diluarea caracterelor calitative datorate importurilor si hibridarilor dezordonate. Stuparii cu sute-mii de familii folosesc in general rase metisate, nu mai au timpul sa bibileasca aspectul selectie, fiind confruntati cu diverse alte aspecte.

bucovineanu

A fost o perioada cand s-a introdus rasa italiana in Romania. In unele zone rezultatele au fost dezamagitoare. In partea de sud vest a Romaniei rasa italiana s-a aclimatizat mult mai bine, probabil si datorita climei mai blande. Prin incrucisari a rezultat albina cu care se mandresc banatenii, dar se pare ca se mai pastreaza doar  in putine stupine. Daca gresesc rog sa fiu corectat.

valter

Apropos de selectia la vaci, pe care o clameaza Andrei.
La Arad, daca nu ma insel. exista o ferma de vaca romanesca bruna care urmare a unei selectii sustinute si unui manageriat deosebit a ajuns ca si performante privind lactatia sa rivalizeze multi hibrizi americani, nemtesti etc..
Da bruna romaneasca inca nu are limba albastra, nu are boala vacii nebune, este deosebit de rezistenta pe islazul comunal, in munte si conditii grele de trai...
Asa ca nu tot ce nu-i occidental, mai mult american, nu-i bun...
Mandria de roman cred ca nu trebui sa ne-o pierdem in ciuda vitezei astronomice cu care altii produc bancnota de 1$...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

Hai ca-am virat-o rau cu ... vaca.
andrei calinescu scrie:
''Cred ca acest forum ar putea sa insemne un prim pas catre o activitate organizata si intemeiata in acest sens.
Sa studiem in detaliu cum am putea face.''
REFERITOR LA GENETICA.
Eu cred ca ar fi bine sa reluam subiectul ''apis tomitana dacica-curs de cresterea matcilor ''-stiind ca profesorul de acum un an a devenit Dumnezeul apiculturii mondiale, recte Jilles Ratia-Presedintele Apimondia, un urmas demn al Zeului Vecesla Harnaj.
ce parere aveti?
Selectia este foarte usoara, o poate face orisice novice, numa trebuie un pic de aplecare.
Martalogii din europa larga o fac la fiecare stupina. Cu bani putini si rezultate deosebite, desi materialul genetic este in majoritate un ghiveci calugaresc.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Nu putem compara introducerea diferitelor rase la alte animale cu introducerea raselor de albine de pe alte meleaguri . La alte animale unde incrucisarea poate fi controlata daca nu suntem multumiti de rasa respectiva sau de hibrizii obtinuti prin incrucisare putem foarte usor sa renuntam la ei. La albine este cu totul diferit. O rasa de albine nu poate fi mentinuta in stare pura in alt areal deoarece nu se poate controla incrucisarile si oricum vor rezulta numai hibrizi si se stie ca hibrizii sunt valorosi numai la prima si eventual a doua generatie.

centrifuga

Total de acord!
Eu fac stuparit pastoral,deoarece varsta si starea de sanatate a cocoasei nu-mi mai permit pastoralul.
Pe vatra,selectia ar trebui sa fie -cel putin teoretic-mai "usoara'
Dar si in aceasta situatie apar unele incoveniente,din care arat cel putin doua:
-sunt in imediata apropiere a unui masiv de salcam,300m distanta,unde vin pavilioane din toate colturile tarii,multe din ele ramanand in continuare pe aceasta locatie.incovenientul este ca nu am controlul asupra trantorilor;nu ar fi nicio problema daca as fi sigur ca pavilionarii ortomani nu ar avea hibrizi"de unica folosinta"
-daca zona ar fi total"inchisa"ar exista pericolul consangvinizarii,la fel de mare ca cel al trantorilor proveniti de la ortomanii lui buckfast
Asa ca,la 5 ani aduc matci de la cea mai apropiata statiune ICDA.
In acesti 5 ani,cand fac roi sau cresc matci doar ptr inlocuirea celor care "nu tin pasul cu plutonul" precum si inlocuirea totala la 2 ani,cresc botci doar din cea mai buna familie.
Singurul criteriu avut in vedere este productia!
Eu asa procedez,voi faceti cum credeti!
PROPUNEREA DLUI VALTER O VOTEZ CU TOATA TASTATURA!
SA-I DAM DRUMUL!

bucovineanu

Si eu fac selectie de multi ani. Nu am facut niciodata pastoral. In momentul de fata am consngvinizare. Am introdus cu mai multi ani in urma regine cumparate de la Bucuresti si nu am fost deloc multumit. Am incercat sa aduc oua din familii din alte stupine din care sa cresc regine si la fel nu am fost multumit. Trebuie sa introduc regine, dar nu stiu de unde as putea cumpara regine care sa dea rezultate in zona mea.

valter

De la Iasi de la Poieni sigur.
Sau du-i lui Radu Vancea o mana de trantori in sezon si 150 RON si o sa fiti super multumit.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

centrifuga

Mai puteti sa formati nuclee de imperechere cu botci din stupina proprie si sa le duceti in alta stupina din zona,dar la o distanta care sa fiti siguri ca nu s-au mai intalnit "la nuntit',stupina si ea consangvinizata,sa se imperecheze cu trantirii de acolo si veti obtine cel putin doua generatii de super matci;in urma imperecherii intre doua linii consangvinizate apare fenomenul "heterozis"care in rezumat reprezinta transmiterea la urmasi a celor mai bune caracteristici din cele doua linii.
Schema o repetati la 5 ani,dar cu alta stupina partenera furnizoare de trantori!

bucovineanu

Si mai usor ar fi daca as aduce oua de la familii recordiste din alta supina, din care sa cresc regine care sa se imperecheze cu trantorii din stupina proprie. Dar cei mai multi stupari nu stiu ce au in stupina, nu au o evidenta a familiilor, altii se tem ca nu stiu ce o sa se intample daca iau oua de la familia lui cea mai buna.

centrifuga

metoda asta,propusa de mine,da sigur rezultate si nu mai tine de vointa stuparului ales ca partener.eu inteleg reticenta lui de a introduce rame "straine"in cuib.faptul ca nu stiu ce au in stupina nu este deranjant,decat sub aspectul existentei unei boli transmisa de trantori!
iar dusul oualor in alta stupina,mai implica si riscul ca aceste oua sa"raceasca'pe durata transportului si actiunea sa fie compromisa!
Daca duceti nuclee de imperechere,stuparul respectiv nici nu trebuie sa stie de actiune! puteti duce nucleele intr-o locatie apropiata!

un_escu

Statiunea apicola MALDARESTI jud VALCEA  tel 0250861003.

bucovineanu

Este totusi greu de gasit o stupina in care toti trantorii sa fie valorosi daca in acea stupina nu s-a facut selectie. Ouale se pot transporta fara nici o problema pe distante mari, lucru verificat de mine. Totusi o sa incerc si varianta cu nuclei mutati si o sa cumpar regine de la Poieni pentru ca e mai aproape de mine.

centrifuga

va garantez ca datorita spiritului de conservare si perpetuare a speciei,matcile Dvstra virgine vor fi prinse numai de cei mai vigurosi trantori,chiar daca nu sunt selectionati!
Natura stie ce face,noi doar sa stim sa "o punem" sa actioneze in interesul nostru!

D006

Opinia mea este ca majoritatea au cunostinte limitate la capitolul genetica albinei.
Personal vreau sa iau cursul de genetica oferit de Susan Cobey la U.C. Davis http://entomology.ucdavis.edu/news/susancobey.html pt a intelege acest domeniu dupa care voi incerca insamantarea artificiala pt a controla rezultatul dorit.