dedicatie profesorului meu Jilles Ratia.

Creat de valter, Noiembrie 04, 2009, 07:51:51 PM

« precedentul - următorul »

valter

Familia crescatoare sau finisorul.
Reprezinta gazda ramei crescatoare(cu botcile luate deja in lucru din starter) in perioada- de dupa extragerea din starter pana in ziua 10-11 de la introducerea in finisor.
De ce in finisor?
Pentru ca acolo sunt create conditiile similare unei familii care schimba linistit matca.
Cum se creaza conditiile?
Se organizeaza o familie de albine cu corp si cat( ambele de aceleasi dimensiuni-ori 1/1, ori 3/4, exclus combinatiile) iar intre corp si cat avem diafragma separatoare.Intotdeauna matca va fi dispusa in corpul de jos.
Intotdeauna rama crescatoare va fidispusa in cat in mijlocul acestuia, catul avand organizarea unui cuib normal cu puiet de toate varstele-preponderent puiet crud, dar suprasaturat de albina doica.
Personal formez finisorii din lazi de 8 rame dadant sus 7 rame dadant jos+ hranitor.
Gradul de accaptare si crestere pana in pragul eclozarii nu depasese 80-85% din botcile stratate pe rama crescatoare.
O influienta benefica in cresterea numarului de botci crescute, capacite, gata de eclozare o are varsta matcii din compartementul de jos.
Astfel daca varsta ei este doi, trei ani nr botcilor crescute este mare, daca matca este din anul precedent numarul botcilor gata de eclozare este relatriv mai mic.
Pentru micronucleele si nucleele cu care lucrez intr-un sezon i-mi sunt necesare trei, patru  familii crescatoare permanent.Aceasta conferindu-mi posibilitatea ca saptamanal sa am o seria de botci gata de introdus.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Mereu au fost discutii contradictorii in legatura cu cantitatea de albina necesara intr-un nucleu .  Unii fac matci in nuclee de imperechere cu cca. 100 de albine , altii in nuclee marisoare , influenteaza cantitatea de albina din nucleu calitatea viitorei matci imperecheate ?

andrei_calinescu

Pentru ca Valter a inceput, si pentru ca intelegerea intre noi a fost sa reconstituim o postare de pe forumul stuparitul, am sa adaug.
Starter si/sau  finisor: imi plac coloniale pe 5 rame Dadant, necesita mai putine lucratoare , investitie redusa de hrana.
Starter temporar(inchis):
Formare : il vom forma dimineata, urmand sa introducem larvele tranzvazate catre seara(dupa orfanizare).
Compozitie:
-    albina : asezand o grila Hanemann intre corpul si magazia unei colonii puternice si intr-un stadiu sanitar impecabil, incepem sa batem cu doua lemne sau ciocane din palstic , in timp ce introducem simultan fum pe urdinis. Dupa 5 min, luam magazinul si il scuturam rama cu rama de albina, in cutia de 5 rame ce va deveni starter(cutia e goala).
Recoltam astfel albinele continute in 2 magazine(de la 2 fam diferite).
-    rame: 5 rame dispuse astfel: la extremitati rame cu miere/sirop(2 rame). Alte doua cu polen(vor fi situate langa rama port-botci).
-    A cincea rama(in mijloc)- de dimineata o foita, seara o vom extrage si locul ei va fi ocupat de rama port-botci).
Observatie esentiala
Starterul inchis trebuie sa fie orfan si sa nu contina nici un ou/larva.
Urdinisul acestuia va fi inchis.
Starterul trebuie sa aiba sita de aerisire(anti-varooa).
Dupa formare, dimineata, starterul va fi depus la umbra, in beci, pana i se va administra rama port-botci.
Fotografie cu starterul inchis:
rama 1&5 – miere sau sirop
rama 2&4 – polen
rama 3 – rama port-botci

andrei_calinescu

Finisorul:
Acelasi model de colonie:5 rame Dadant, dispuse in doua corpuri cu gratie Hanemann intre.
Corpus de jos a fost descris de Valter.
Corpul de sus : obligatioriu orfan.
-    rame : ramele extreme miere/polen
-    ramele vecine ramei port-botci : puiet larvar/capacit si coronita miere
-    rama din mijloc: rama port-botci primita  dupa 24h de la introducerea in starter.
Finisorul poate fi si orizontal, separat de colonia de baza printr-o gratie Hanemann dispusa vertical.
Foto finisor:

valter

In perioada cuprinsa intre ziua introducerii si ziua recoltarii(ZIUA  10 sau11) se hraneste zilnic, moderat familia si periodic se controleaza stadiul dezvoltarii si numarul botcilor ramase in lucru.Se fac poze.
Vine ziua 10 sau 11 de cand rama portbotci a fost introdusa.
In ziua 10 se pot recolta botcile mature si introduce in nuclee, micronuclea sau chiar familii care au pierdut de curand matca.
Daca recoltam in ziua 11 si neaparat dimineata in prealabil trebuie folosite colivii sau mijloace de protectie a botcilor(bigudiuri etc) deoarece exista pericolul eclozarii unei cumatre si ca urmare gasim botcile roase in lateral.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

dragos intreaba:
''Mereu au fost discutii contradictorii in legatura cu cantitatea de albina necesara intr-un nucleu .  Unii fac matci in nuclee de imperechere cu cca. 100 de albine , altii in nuclee marisoare , influenteaza cantitatea de albina din nucleu calitatea viitorei matci imperecheate ?''
Negresit ca orice amanunt conteaza in cresterea matcilor, astfel:
-sanatatea starterului, finisorului, familiei recordista-donatoarea de larve, nucleelor de fecundare tyrebuie sa fie exemplara;
-hranirile vor fi completate intotdeauna cu componenete antinosema protofil, nozevit, nozemat;
-dimensiunile nucleelor de fecundare influienteaza in mare masura calitatea matcii incepand de la eclozare pana la realizarea primei ponte de control, astfel:
     -in micronuclee cantitatea de albina fiind mica, rezultatele sunt pe masura, mediocre, arareori bune, intamplator foarte bune; mai mult, matcile trebuie recoltate relativ foarte repede, altfel nu mai au unde ponta;
    -in nucleele de dimensiuni mari ,cu rama dadant, matcile gasesc cele mai propice conditii de fecundare si pontare-calitatea matcilor obtinute in aceste nuclee fiind buna, foarte buna, in unele situatii excelenta.
Din experienta proprie pot spune ca majoritatea recordistelor provin din nucleele clasice de trei-patru rame dadant.Da pe astea le folosesc doar in stupina proprie, vanzarile se fac doar din nucleele de trei rame de dimensiune 1/2 dadant.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

andrei_calinescu

In momentul cand dorim sa producem mai multe sarje de matci.
Putem lasa 6 zile botcile in finisor. In a sasea zi(a 11 sau 12 zi de viata a larvei), putem muta botcile intr-un incubator reglat la 35 grade C, cu un recipient de apa in interior. Fiecarei botci i se ataseaza un bigudiu.
Dupa nevoi, putem lasa matca sa eclozioneze in incubator, sa-i observam caracterele morfologice, sau botcile se pun in nucleele de fecundare, sau putem chiar vinde si botci.
Avantajul metodei e ca elibereaza finisorul mai repede.
De asemenea ce am observat(in functie de rasa si/sau abundenta culesurilor), din ziua 6 in finisor albinele incep sa lucreze faguri pe rama port-botci, in felul acesta procesul de recoltare a botcilor devine mai anevoios. 
Dupa fiecare 6 zile avem grija ca ramele extreme sa fie garnisite cu hrana mixta(miere&polen) si introducem o alta sarja de botci in crestere.
Ajungem usor usor la starterul deschis care faciliteaza producerea de sarje in serie.

valter

Printre alte cumparaturi planificate la Montpelleir se afla si un incubator.
Dar dupa consultarea preturilor la Tomas si ickovicz m-am sucit rau.Incubator pentru 50 de botci= 500 euroi, barrrrrrrrr!
Cantitati industriale de matci nu se pot obtine decat cu incubatorul. Eu n-o sa produc niciodata industrial, cred.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

Sa ne amintim de drone care ne-a invatat cum sa recunoastem botcile de calitate de cele slabe, dupa urmatorii parametri:
-robustetea constructiei botcii;
-numarul hexagoanelor desenate de albina pe corpul botcii; cu cat mai multe cu atat mai bine; cele fra hexagoane, gen orfanizare, cele mai slabe;
-incarcate de albina la extragerea din finisor;
-dupa eclozare sunt prezente rezerve suficiente de laptisor pe fundul celulei.
Urmariti in poza pusa de mine anterior si va va fi greu sa numarati hexagoanele.
.....
Ca si curiozitate: chinezoii au familii de albine care intretin cate  trei-cinci  rame de botci,  cresand intre 100-150 botci cu mare usurinta.
Destinatia botcilor este exclusiva-producerea de laptisor de matca, la greu.
....
Ratia spune ca specialistele chinezoaice pot tranzvaza cu multa usurinta cateva mii de celule pe zi- cred, sper sa nu ma insel, in jur de 5000 bucati pe zi. Masini de tranzvazat made in china.
Noi ne chinuim sa facem 60-100 intr-o zi si transpiram in spate de alergatura.
Ata e!  :roll:
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Nea Gica Romanescu mi-a promis ca imi poate constru un incubator la care reglezi atat temperatura cat si umiditatea .
  Detaliile le stabilim la Ramnic.

andrei_calinescu

Dragos, Valter, poate fi si un incubator folosit pentru pui de gaina.

bucovineanu

Nu este nevoie de incubator. Daca vrem sa crestem mai multe sarje in aceeasi familie crescatoare, in ziua a 5 a dupa transvazare, fara a pune la socoteala ziua in care am facut transvazarea, botcile fiind inchise se poate lua rama port botci si se muta in corpul 2 a unei familii numeroase din stupina dupa ce am pus intre corpuri o gratie hanneman la fel ca la familia finisoare. Reginele vor ecloza la acelasi termen ca si in finisor.

D006

Citat din: valterdragos intreaba:
''Mereu au fost discutii contradictorii in legatura cu cantitatea de albina necesara intr-un nucleu .  Unii fac matci in nuclee de imperechere cu cca. 100 de albine , altii in nuclee marisoare , influenteaza cantitatea de albina din nucleu calitatea viitorei matci imperecheate ?''
Negresit ca orice amanunt conteaza in cresterea matcilor, astfel:
-sanatatea starterului, finisorului, familiei recordista-donatoarea de larve, nucleelor de fecundare tyrebuie sa fie exemplara;
-hranirile vor fi completate intotdeauna cu componenete antinosema protofil, nozevit, nozemat;
-dimensiunile nucleelor de fecundare influienteaza in mare masura calitatea matcii incepand de la eclozare pana la realizarea primei ponte de control, astfel:
     -in micronuclee cantitatea de albina fiind mica, rezultatele sunt pe masura, mediocre, arareori bune, intamplator foarte bune; mai mult, matcile trebuie recoltate relativ foarte repede, altfel nu mai au unde ponta;
    -in nucleele de dimensiuni mari ,cu rama dadant, matcile gasesc cele mai propice conditii de fecundare si pontare-calitatea matcilor obtinute in aceste nuclee fiind buna, foarte buna, in unele situatii excelenta.
Din experienta proprie pot spune ca majoritatea recordistelor provin din nucleele clasice de trei-patru rame dadant.Da pe astea le folosesc doar in stupina proprie, vanzarile se fac doar din nucleele de trei rame de dimensiune 1/2 dadant.
Acum intelegem de ce o matca poate costa peste 100 lei iar alta doar 35 lei .
   Matca recordista provine dintr-un nucleu care propriu-zis este un roi si tu producator vinzi doar matca cand ai putea sa vinzi roiul la un pret superior.
  La la nucleul cu 3 -4 jumatati Dadant daca am da o rama de puiet capacit am face un roi bunisor .
  Matca de 35 lei se obtine foarte simplu : bagi in frigurile roitului o famile care trage in jur de 40 de botci faci niste micronuclee cu fagurele de maxim 10 pe 10 centimetri pui trei linguri de albina si dai cate o botca si fiti siguri ca din 40 de botci vei face cel putin 30 de matci frumoase ca doar sunt din botci de roire si te lauzi apoi ca vinzi material biologic de mare calitate ...
   Ceea ce face Valter este meserie de inalta calificare si trebuie sa devina un exemplu pentru noi toti.

valter

Hai ca lacrimez!
Azi am cautat ceva legat de subiectul transvazare si sa postez in continuarea topicului pe care-l credeam inceput. SURPRIZA. El nu exista si l-am pornit eu.
DAR am gasit un dialog purtat de sustinatorii domnului profesor AUREIA din Craiova si sustinatorii sai pe apiardeal, recte I C , moderator din bucuresti si alindiaconu, care faceau lobi la matcile lu domn profesor.
Ca urmare rog pe cei ce au vazut la mine cum, ce ,cat numeric si calitatea matcilor achizitionate sau facute cadou sa se abtina de la a afirma si sustine laude si osanale. Ma ia plansu si i-mi creaza disconfort. Eu nu am nevoie de sustinatori. Intalesesi prietene dragos2006.
Cum ar judeca tilica, stiind ca noi suntem prietini de merlot si gratarele, altfel decat publicitate gratuita si nefondata.
Lasa-i sa se convinga singuri, dupa achizitionare.
Pana atunci, o rugaminte, mucles in papusoi.
Si fara suparare.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Tu in principiu ai dreptate , dar totusi avand in vedere ca pe forum sunt multi incepatori si amatori este bine ca si acestia sa aleaga in cunostinta de cauza !
Degeaba faci tu meserie daca nu esti promovat si vin unii "meseriasi " si intreaba de ce ceri atat pe o regina   :wink2:
  Mult timp nu te mai sustin pentru ca acum am pus mana pe materialul tau genetic si incep sa te concurez  :rotfl:  .
   Hai sa revenim la lucruri serioase : imi vine in minte dialogul nostru dintr-o dimineata pe malul marii cand mi-ai povestit cum este organizata o crescatorie de matci profesionista , cum sunt aranjati stupii , in ce ordine sunt pusi . daca consideri ca informatia nu este confidentiala si poti sa scrii cat mai fidel  ar fi ceva interesant , nemaintalnit pe forumuri.