Daca am procedat corect

Creat de gabiiasi, Ianuarie 11, 2018, 06:28:32 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Imi aduc aminte de perioada mea de incepator (nic cum nu sint foarte avansat) toate filmuletele astea de pe youtube cu tot felul de oameni care pun turte, iti lasa impresia ca nu se poate altfel, ca turtele sint un "must have" fara de care nu supravietuiesc albinele. Inca pe vremea aia era doar apifonda, nu am vazut alfel de turte. Imi inchipui ca acum e si mai greu cu atatea turte disponibile in comert si cu atatea retete pe youtube. Doi ani am pus si eu, exact cum spunea si domnul Gabi, decat sa moara de foame, mai bine le deranjez si ma asigur ca au rezerve.

De mai multi ani nu le-am pus turte si nici nu le-am stimulat cu nimic. Mai mult, nici macar nu fac hraniri de completare. Am mai pus la cate o familie o punga cu miere cristalizata pentru ca s-a incapatanat sa oua matca pana tarziu si au ramas la iernat pe rame cu putina miere. Dar asta se intampla la 1-2 familii. In rest trec iarna cu miere. Primavara, prima revizie este axata pe doua aspecte: prezenta matcii si rezerva de hrana. Se intampla ca unele sa nu mai prea aiba hrana, atunci scutur rame goale sau aproape goale din cuib si le inlocuiesc cu rame de la rezerva care au miere capacita. Nici ramele nu le mai tratez cu nimic si de cativa ani nu am probleme cu gaselnita. Dar muncesc un pic cu ele.

E adevarat ca daca s-ar pune rame capacite de sus pana jos pentru iarna albinele ar fi nevoite sa-si faca ghemul sub rame. Am vazut si eu chestia asta la mai multi apicultori. Daca distanta de la marginea de jos a ramelor si fund este mica, albinele vor sta si pe fundul stupului. Fapt care nu este prea bun pentru ele, pentru ca fundul stupului este rece si este mai bun conducator de caldura decat aerul. In cazul in care este necesar a se ierna pe rame capacite de sus pana jos, fie se foloseste un fund mai adanc, fie se pune sub cuib o magazie goala. Eu folosesc la iernat rame capacite de sus pana jos dar le intercalez cu rame pe jumatate pline. Nu am avut probleme din aceasta cauza.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

gabiiasi

Daca nu dati turte, stimulari si nici completari inseamna ca va ajuta baza melifera.

NYK74

Da,poate fi uneori probleme și din cauza bazei melifere.Dar în ultimii ani a devenit o modă cu turtele,ca și moda vestimentară.
Astfel cea mai mare parte din apicultori ,direcția turtelor cu toate pînzele sus.Adevărul este experiența pe care o are fiecare,și asta se vede,și cei care au dobîndit o sunt sigur că nu au toată baza pe turte.
Celor ce sunt la început de drum e acceptabil,dar cei ce au ani mulți în stupărie,și merg mereu cu frica,și "apa pînă la gît" gata de a se îneca,înseamnă că nu au învățat mai nimic.
Cînd ajungi să știi să evaluezi corect ,puterea unei familii cu toată dinamica ei în dezvoltare,și îi organizezi cuibul corect pentru iernare,nu mai ai nevoie de nici o turtă,și nu mai ai nici o frică.

gabiiasi

Corect ce spuneti dar avand in vedere ca si noi incepatorii cand plecam la drum si cumparam 2 familiii, iar cel care le vinde nu te ajuta cu nici un sfat ia bani pe familii si ne auzim la telefon, iar la tel. nu mai raspunde normal ca pana ajungem la ceva familii ca sa experimentam pe ele mergem cu frica si atunci dam turte, stimulari s.a.m.d.

NYK74

La început cînd am  cumpărat primele familii poate le dădeam și eu turte,dar nici nu știu dacă era în comerț.
Problema nu e la cei care sunt la început de drum,este la unii cu calea bătătorită ,ei așa au învățat și așa au rămas.