Pretul de cost al mierii

Creat de dragos2006, Ianuarie 25, 2010, 09:59:56 AM

« precedentul - următorul »

D006

Majoritatea uita ca procesatori au fost sau inca sunt si apicultori.
Au avut doar curajul sa faca mai mult decat sa fure mierea de la albine.

stefan1

Eu cred ca chiar daca au fost producatori, procesatorii renunta la asta, ca aproape totdeauna comertul permite mai mari castiguri decat productia. Chiar daca mai pastreaza stupi, au pe cineva care sa se ocupe de ei si pentru ei stupii sunt o 'miscare' de imagine, ca sa poata spuna stuparilor ca si el e din tagma lor.
Pe de alta parte nu cred pe Valter cand spune ca pretul de cost al unui kg de miere e 8 lei. Stiu ca face productii mari iar raza de pastoral e mica. Ce sa mai zica cei din nord care se deplaseaza la Dunare la salcam si apoi la floare tot in sud si au productii mai micipe stup?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

ce nu inteleg eu este de unde pana unde se pune problema cat castiga un apicultor? si mai ales de ce se iau in consideratie numai anii buni ia sa punem la socoteala si anii slabi, in care abea se acopera costurile de pastoral si omu trebuie sa stranga cureaua ..asta de ce nu puneti la socoteala
eu vad lucrurile asa:
1. dragos vrea sa se faca procesator  sau sa ia un comision din intermediere(conform anuntului ca a primit propunere de afacere de la Baicoi) , ma bucur ptr el dar de la asta si pana la a zice ca un apicultor este un sarantoc si trebuie sa e multumeasca cu salariul minim e cale lunga... fiecare castiga cat munceste! Procesatorii vor avea nevoie de noi cu cat mai multi cu atat mai bine..vor sa traiasca ok  si eu vreau acelasi lucru..visez la un numar de un procesator pe cap de producator si la un salariu comparabil cu cel din Uniunea Europeana!
2. nu este nimeni obligat sa faca apicultura, ce-i drept dragos are dreptate cei puternici vor deveni mai puternici cei slabi mai slabi, este de fapt "paralela" intre cei profesionisti si stuparii cu servici!
3. cata miere scoate valter sau oricine altcineva nu este treaba noastra fiecare sa isi vada de treaba lui nu ne opreste nimeni sa ne mutam langa Valter sau sa cautam zone la fel de meliere! sa nu lasam cainele sa moara de drum lung!
4. in decembrie 2009 dadea la stiri pe PRO tv ..cea mai profitabila afacere pe an de criza a fost ...."Procesarea mierii" ..si asta imi spune tot! sa incetam sa plangem de mila unuia si altuia nu e nimeni obligat sa fie procesator daca nu merge treaba la fel nu e nimeni obligat sa fie  apicultor
legat de costul mierii ... ptr mine e mai putin cu 0.5 bani decat pretul de vanzare!
totusi as fi interesat din ce se compune pretul mierii?

D006

Suma data pe utilaje + costul combustibilului + numarul de ore lucrate in apicultura X $$/ora = suma incasata pe miere la sfarsit de an
Din aceasta formula se calculeaza $$/ora si se vede daca e mai bine la servici sau nu.

D006

Aapicultura este o afacere...PUNCT nu trebuie comparat cu un servici ..nu sufera termen de comparatie cine face o astfel de comparatie .este ori la inceput de drum si vrea sa vada ce si cum ..ori ... "X" "Y" "Z"....
as fi apreciat daca topicul se numea astfel : "Care  este costul de productie al mierii si cum facem sa il scadem?"... din pacate a fost "Costul de productie al mierii (si pretul nesimtit al apicultorilor)"
iernare usoara  :roll:

D006

1-Pe de alta parte nu cred pe Valter cand spune ca pretul de cost al unui kg de miere e 8 lei1.
2- dragos vrea sa se faca procesator  sau sa ia un comision din intermediere(conform anuntului ca a primit propunere de afacere de la Baicoi) , ma bucur ptr el dar de la asta si pana la a zice ca un apicultor este un sarantoc si trebuie sa e multumeasca cu salariul minim e cale lunga... fiecare castiga cat munceste! Procesatorii vor avea nevoie de noi cu cat mai multi cu atat mai bine..vor sa traiasca ok  si eu vreau acelasi lucru..visez la un numar de un procesator pe cap de producator si la un salariu comparabil cu cel din Uniunea Europeana!
1-Valter spune  ca la atat sia evaluat  munca pentru un kg. de miere si destul de rau ca alti nu fac acest lucru parca ai sta numai la capatul tarlalei si sa scoti mierea Dragos incearca sa scoata un pret cat mai mic si el stie de ce .
2-Pentru ca el pregateste de mult timp acest lucru si nu stiu cum nati obsevat pana acum pe mine nu ma intereseaza acest lucru si bravo lui spor la lucru .

prisecarul

n-o sa vedeti nici-odata producator sau preocesator(en-gross-ist) multumit.
totdeauna vor exista conflicte!
uitati-va in jur: cu cat iau en-gross-isti laptele si cat ajunge la raft!
cu cat iau en-gross-ist cerealele si cat ajune painea la raft!
animalele..............., si exemplele continua.
eu nu cred ca problema se rezolva prin cearta intre noi, si nici prin asociere in vederea comercializarii mierii, caci tot acolo se va ajunge.
cred, mai curand, intr-o asociere in vederea negocierii pretului la nivel national al mierii in relatia cu procesatorii.
cu asta  sunt de acord!
altfel, alta asociere, va fi falimantata intr-un an-doi legal sau mai putin legal!
cum zicea dragos cu protectia factorului politic, nu merge, trebuie sa cotizezi la greu , campanii peste campanii si alte reuniuni si nu se merita, mai ales ca astazi sunt si maine.......
parerea mea!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

D006

Este important pretul de cost.Este undeva la 50% din productie in anul buna  si creste cand scade productia.Poate ajunge si la 120%.La producator intodeauna munca nu este platita.Deoarece , acestuia nu i se plateste riscul care este enorm.Stuparul este atat la mana capriciilor vremurilor, la mana bolilor,la mana agricultorilor.Acest risc nu este platit deloc.Daca anul asta nu face mierea, nu vine procesatorul sa-i asigure somaj.
In schimb procesatorul aduna mierea care-i convine cu banii la iarna.Nu are riscuri deoarece mierea nu se depreciaza.Iar daca profitul se diminueaza din diferenta de pret, mai da la trei apicultori cu cantitate mare o tzeapa de antibiotic si ...se regleaza.
Imbuibarea ,infumurarea,atitudinea de superioritate (te duci pe forum apicultorilor  si le dai lectii de stuparit la plebe),curvasaria ,sunt apanajul samsarului de produs apicol.
:finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:

valter

Contrasemnez constatarile anterioare acestei postari, cu exceptia semnelor si semnalelor...
Ma taica, se vad de departe doaua tabere, una ce pune sula-n coaste producatorului si alta a producatorului plangacios(zice dom' procesator).
Eu nu pot sa-l determin pe gica, nicu sau vasile sa-si amestece mierea cu a mea. Ca a mea e murdara.
Si atunci fac si eu ce pot sa mut pretul mic din sezon, intr-un pret usor mai mare in decembrie, ianuarie a anului urmator.
Vine pietasul si ia 2,5 tone, al ard de 10 ron pe poli, 13,5 la salcam.
Nu vine pietasul, bag telefoane, slobozia(primul), filomera(al doilea), baicoi(la urma) si care-mi ofera mai mult, sau conditii mai bune-o vars.
Dar sa nu uitam ca si pe stuparitul o parte din moderatori au incercat subtil sa faca acelasi lucru cu firma de la Fagadau, ulterior au renuntat.
De ce acum se incearca pe toate caile sa se pozitioneze unii in imparati...ai procesarii si sa aiba si sustinatori publici chiar nu stiu.
Propun sa ne facem toti procesatori.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Cred , ca anul acesta se va vedea daca procesatorii au profitat de subventie, numai daca apicultorii  vor avea o pozitie ferma.pop

D006

Citat din: valterContrasemnez constatarile anterioare acestei postari, cu exceptia semnelor si semnalelor...
Ma taica, se vad de departe doaua tabere, una ce pune sula-n coaste producatorului si alta a producatorului plangacios(zice dom' procesator).
Eu nu pot sa-l determin pe gica, nicu sau vasile sa-si amestece mierea cu a mea. Ca a mea e murdara.
Si atunci fac si eu ce pot sa mut pretul mic din sezon, intr-un pret usor mai mare in decembrie, ianuarie a anului urmator.
Vine pietasul si ia 2,5 tone, al ard de 10 ron pe poli, 13,5 la salcam.
Nu vine pietasul, bag telefoane, slobozia(primul), filomera(al doilea), baicoi(la urma) si care-mi ofera mai mult, sau conditii mai bune-o vars.
Dar sa nu uitam ca si pe stuparitul o parte din moderatori au incercat subtil sa faca acelasi lucru cu firma de la Fagadau, ulterior au renuntat.
De ce acum se incearca pe toate caile sa se pozitioneze unii in imparati...ai procesarii si sa aiba si sustinatori publici chiar nu stiu.
Propun sa ne facem toti procesatori.
Domnule nu este chiar asa.Ca daca toti stuparii vinde in iarna, tot dracul ala e.Problema nu este la apicultor.Asta lucra si stie sa lucreze foarte bine la tehnica si informatia pe care o are.Diferenta intre un apicultor Roman si unul strain apere doar dupa ce rama cu miere a "sarit" din stup.Extractie si procesare primara asta e diferenta.
Problema este la procesator.Asta vrea sa se capatuiasca in trei ani (asta au si facut) pe umerii stuparului.Au dureri atroce in coate de apicultori sau apicultura din Romania.Daca maine pot sa ia miere din siberia si sa o vanda cu profit, asta vor face.Foarte bine.sa faca ce vor ca suntem in capitalism.Numai  sa nu vina cu gogosi si cioace la mine'n batatura.Ca uite ce le dau la bidoane: :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:

D006

O solutie interesanta vad aici cand exista un contract de termen lung intre producator si procesator.
Adica semnez un contract sa vand o cantitate X procesatorului pe urmatori 3 ani. In felul asta pot chiar obtine % din suma esalonat trimestrial sau oricum doresc ambele parti si este scris in contract.
De asemenea procesatorul poate cere sa primeasca mierea nu toata odata ci esalonat pt a nu fi fortat sa aiba depozite pline sau goale dupa sezon.
Soluti sunt multe unde este vointa si intelegere.

catel

io am impresia ca unii uitati ca traim in tara asta de ca.at, unde orice iti este permis cand dai spaga, dar nu cand vrei sa muncesti. ce crezi ca face dupa ce a facut un contract cu tine si nu-i mai convin termenii din  contract? nu-l mai gasesti, dar el lucra prin alta firma. ca persoana fizica nu te poti apropia de el decat sa-i rupi gatul, altfel legea-i lege nu-i tocmeala.
o sa mai treaca mult pana cineva o sa deschida ochii si sa faca ceva pt astia care vor sa miste ceva legal.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

D006

Citat din: stupar-escuEste important pretul de cost.Este undeva la 50% din productie in anul buna  si creste cand scade productia.Poate ajunge si la 120%.La producator intodeauna munca nu este platita.Deoarece , acestuia nu i se plateste riscul care este enorm.Stuparul este atat la mana capriciilor vremurilor, la mana bolilor,la mana agricultorilor.Acest risc nu este platit deloc.Daca anul asta nu face mierea, nu vine procesatorul sa-i asigure somaj.
In schimb procesatorul aduna mierea care-i convine cu banii la iarna.Nu are riscuri deoarece mierea nu se depreciaza.Iar daca profitul se diminueaza din diferenta de pret, mai da la trei apicultori cu cantitate mare o tzeapa de antibiotic si ...se regleaza.
Imbuibarea ,infumurarea,atitudinea de superioritate (te duci pe forum apicultorilor  si le dai lectii de stuparit la plebe),curvasaria ,sunt apanajul samsarului de produs apicol.
:finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:
Si cand te gandesti ca acest individ a dat anunt ca vrea sa cumpere polen cu 15 lei / kg.  Atunci nu-l mai interesa soarta stuparilor !