COLECTORUL DE POLEN A LUI emil.oltean

Creat de emil.oltean, Noiembrie 28, 2011, 03:20:25 PM

« precedentul - următorul »

emil.oltean

Va prezint un colector de polen facut de mine si pe care-l  folosesc eficient.Puteti sa va inspirati.Cei care nu stiu sa-si confectioneze singuri ai ajut sau daca am timp  o sa le confectionez eu.In locul plasei de sirma la fund merge chiar mai bine un subar de tabla zincata.Spor la lucru.

dan motu


emil.oltean


orbanstefan64


albine

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii .De cand a murit bunicul nu m-a pacalit nimeni.

jimm

Salut,
Ati folosit acest model ?
Placa activa ce model este?
Doresc sa fac cateva observatii pe care evntual sa le discutam. Studiez modelul de ceva timp pentru ca doresc sa-mi fac ceva asemanator.
Cutia unde pica polenul nu este mare? intreb deoarece polenul trebuie recoltat zilnic!
"Fundul" este din sita! este k? Am inteles ca in acest caz printre gaurelele sitei se strang grauncioare de polen si altereaza polenul ce se strange. Recomandat ar fi fundul din scandura plina!
Sunt multi care folosesc acest model Dragos, DonBazil.....
Ar fi interesante cateva observatii din partea acestora si a celor care folosesc acest model

cristi ciuc

Intenţionez şi eu să construiesc câteva colectoare în această iarnă. Modelul este instructiv şi mă bucură faptul că nu trebuie să plătesc drepturi de autor. Dar, oricând, mă pot revanşa cu o :coffee:
sau o :beer:,
Mult  %%-

emil.oltean

Pentru "jimm":Cutia poti sa o faci cit de mare doresti iar la fund este cel mai bine un subar din tabla zincata pentru ca, culiseaza foarte usor,mai ales cind aduni polenul.Anul acesta am confectionat 3o buc,si este foarte practic.Eu am scindura de zbor prinsa in cleme cu doua holsuruburi pe care le desfac foarte repede si apoi montez culegatorul cu aceleasi holsuruburi.Vezi pozele anterioare cu stupii.

emil.oltean

Am pozat sistemul meu (scindura de zbor si gratia antisoareci) ce l-am conceput pentru urdinis ,ca sa iti formezi o imagine mai buna si sa intelegi ce simplu poti pune culegatorul de polen de mai sus.Acest sistem l-am conceput pe principiul sa nu pierzi mult timp la un stup pentru a pune culegatoarele de polen si invers.Iata:

tassevasi

  Bravo domn Oltean  ,sa trecem la treaba ,cei ce nu avem puse pina in prezent .
   Numai bine . :hi: :hi:

valter

Salut Emile.
Colectorul ''a lucrat anul asta''?
Zi o medie pe stup...in kg!

Am si io vreo 20 de Salaj. Munca multa.
Sper ca la anul sa incerc ceva mai simplu...cu colectare la trei-patru zile.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

CRISTIAN71

Si in cazul acesta se pierde ceva timp in sensul ca trebuie sa stai mereu cu o surubelnita la indemana la montare si demontare.

emil.oltean

Te salut si eu Valter.Ce mai faci,cum stai acum dupa "instiintarile"din luna aceasta.Barometrul la tine a scazut sau nu?La mine a crescut doar cu o liniuta.Este deajuns,sunt multumit.Putea fi vremea si mai rea de atit.Anul acesta am construit pentru prima data colectoare si binenteles le-am folosit.Pana sa ma hotarasc ce model sa folosesc am frunzarit destul de bine  literarura de specialitate si  netul.Am ajuns ,in final,la un model de lada si la un colector foarte simplu  si economicos din punct de vedere al consumului de materiale a manoperei si a rapiditatii montarii lui.Le vezi in foto postate aici si la POZE si VIDEO-Stupii mei in 2010.Tot ce am facut se potriveste de la un stup la altul si am mers pe urdinisul de 100 x20 mm la cuib de 10 rame pentru ca,dupa urmarirea mai multor ani a culesului din locatia mea,am ajuns la concluzia ca este suficient dadantul pe 10 rame si cu magazii de 1/2 si urdinisul de dimensiunea respectiva.Fac numai stationar.Am folosit culegatoarele(doar 34 buc) cu putin timp inainte,pe parcursul si dupa papadie in total sa fi fost 10-15 zile mai mult sa experimentez  comportarea  modelului si sa-mi adun ceva polen pentru mine.La stupii mai bunicei(7-8 intervale la infloritul pomilor) recoltam zilnic/familie apoximativ o cana de 250 ml ,n-am cintarit dar o sa fac in primavara si lucrul acesta.De altfel ,cantitatea de polen adunata de albine  o da potentialul locatiei,nu.N-am apucat sa le fac o iesire pentru trintori(se poate face usor) dar nici n-ar fi nevoie pentru ca placa activa se trage foarte usor intr-o parte sau alta iar dupa masa la zborul de orientare poti crea o fanta si pentru ei.Poti culege polen pina la ora la care ele fac zborul de orientare si apoi tragi placa atit sa nu cada jos din corpul colectorului raminind urdunisul liber.Dupa doua trei zile de la montare albinele se obisnuiesc cu el si isi fac treba numai ca mai tirziu peste o saptamina le vezi ca vin cu bobite mai mici ,smecherele.
     Cristian71-referitor la aplicarea lor pe lada este simplu de desfacut doua holsuruburi de  4x20 mm sa demontezi scandura de zbor iar pentru culegator ai fixate, permanent, in corpul lazii alte doua in care agati culegatorul.Crede-ma ca se monteaza foarte rapid,incearca si vei vedea.Scindura de zbor o ascunzi sub capac  si dupa ce nu mai recoltezi o pui la loc.Modelul facut de mine se preteaza doar la lazile  cu scindura de zbor demontabila,asa cum mi-am facut eu lazile.La fundul compartimentului unde cade polenul merge foarte bine un subar din tabla zincata sub care pui o farfurie,il tragi,cade polenul,il impingi la loc si pleci la alt stup.
    Eu asa am ales sa procedez,voi,studiati mai mult decit mine si poate veti ajunge la o alta solutie. Am mers pe simplitate,gabarit redus,costuri mici de executie,montare si demontare rapida si eficienta.La asmblarea lui este o smecherie care iti da rapiditate la montaj.Mesterii priceputi se vor descurca. Eu fara a fi timplar  cu patalama imi fac singur tot ce-mi trebuie la stupii  .Am luat exemplul atitor stupari seriosi ,nu papagali, ce posteaza pe acest site.La acest culegator placa activa este de numai 250 mm(una mare de 500 mm taiata in doua).A...  sa va mai spun ceva ,uneori uitam sa trag placa  si ramaneau trintorii in stup cite 3-4 zile,n-aveau nici pe dracu.
     Valter, sa ai un an nou fericit,multa sanatate atit tie cit si familiei si pe linga urare iti mai spun ca incep sa te concurez la productia de matci si nuclee,inceputul este promitator.Te salut si multa bafta in 2012.
      Daca mai aveti nevoie de lamuriri o fac cu multa placere dar pe  MP. Credeti-ma nu-mi place sa umplu site-ul doar cu numele meu si postarile mele.Las locul tinerilor si incepatorilor pentru ca a lor este viitorul .Va salut cu respect si doresc tuturor apicultorilor pasionati de apicultura multa pretuire iar celor care urmaresc apicultura doar ca o  afacere sa se tina de ea si sa se fereasca de... tancuri.

                 LA MULTI ANI !  La toata lumea.

CRISTIAN71

Principiul colectorului meu este cam ca al tau , numai ca eu dau placa jos si-l agat de foraibal fara folsuruburi. Tot aceeasi placa o folosesc si pentru a inchide urdinisul cu acelasi foraibal cind fac pastoral. Ca sa fie mai igienic toate elementele (care sunt si demontabile) le-am dat cu lac alchido-poliuretanic. Colectorul are aerisire in laterale si spate prin fante cu plasa de sirma se aluminiu. Am facut la comanda si vindut si alt tip de colectoare care se aseaza direct pe placa de zbor cu placa activa din 500 mm taiata aproximativ 1/3 , DAR pentru mine nu mi-a placut. Eu folosesc placa activa tip Salaj ca si Dragos.
 

         LA MULTI ANI !

pharaonu75

Citat din: emil.oltean din Decembrie 29, 2011, 10:05:42 PM
...
Daca mai aveti nevoie de lamuriri o fac cu multa placere dar pe  MP. Credeti-ma nu-mi place sa umplu site-ul doar cu numele meu si postarile mele.Las locul tinerilor si incepatorilor pentru ca a lor este viitorul ...

Pai tinerii si incepatorii de la cine sa invete, daca va refugiati pe PM?
De unde mai prind si ei o idee, o informatie, unde mai vad ei ce experimente au facut altii si daca au functionat, pentru a le repeta sau evita?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube