Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Corpul de jos s-a umplut binisor. Le-am pus caturile la 4 din cei 5 pe care ii am pe verticali. Unul e inca slabut. Mai dureaza circa o saptamana pana se mareste populatia suficient. Am ridicat si hranitorul si am spart cuibul cu o rama cladita. Am dat stimulare circa 1l sa cladeasca mai repede. Ii las asa pana dupa salcam.

Vad ca stimularea cu zahar are efecte foarte bune. Se intampla ca in basmele in care caii care mananca jaratec se transforma. Asa e si cu stupii. Intrebare: De ce nu se stimuleaza cu 10 zile inainte de principalul cules? Am citit si eu in carti, insa nu a explicat nimeni de ce.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Intre ultima stimulare si culesul principal se lasa suficient timp ca albinele sa poata consuma totul, altfel zaharul s-ar putea regasi la analize in miere.
Zaharul din miere se poate depista si prin metode mai putin sofisticate...

Kiwi Bee

A folosit cineva spay de zinc?

Am o oala noua pt parafinare si doresc so dau cu spray de zinc pe exterior.
In specificatia sprayului scrie ca este rezistent pina la 500 C dar nu scrie nimic de rezistenta la flacara. Va functiona cu arzator si butelie.

paul1

Citat din: oroles din Mai 09, 2015, 10:43:30 PMVad ca stimularea cu zahar are efecte foarte bune. Se intampla ca in basmele in care caii care mananca jaratec se transforma. Asa e si cu stupii.
Cam tarziu ai descoperit ... apa calda ! :rotfl:
Sau ... nu i-ai crezut pe cei care-au descoperit-o cu mult inainte ? =))

oroles

Asa e, cam tarziu am descoperit, insa e bine si acum. Am invatat multe din experienta. De exemplu, aveam o familie care nu imi placea matca si eram pornit sa o desfiintez. Am zis sa ii mai acord o sansa si sa ii dau si ceva puiet. Acum mi-am dat seama ca nu ea era de vina. Iarasi, matca din familia de anul trecut care a iesit cu o mana de albine in primavara am dat-o la o familie puternica si a umplut 3 rame intr-o saptamana. Unul pe care scrisesem in toamns ca are nevoie de hrana acum e plin de puiet si a adunat si ceva miere, in timp ce altii cu miere multa nu au avut atata ambitie.

Romikele, lui  Dan Margarit nu ii gaseste zaharul in miere? :) Sau doar la unii stupari? Ca am vazut altii pe aici care umpleau hranitoare de 5 l o data. Eu zic ca zaharul e un pretext pentru a cumpara la pret mic.

Ieri am dat tratament in sirop un pic de suc de ceapa si am vazut ca este apreciat de albine si nu inteleg de ce. E atat de apreciat incat s-a starnit un pic de furtisag.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Mai 10, 2015, 12:35:43 AM
A folosit cineva spay de zinc?

Am o oala noua pt parafinare si doresc so dau cu spray de zinc pe exterior.
In specificatia sprayului scrie ca este rezistent pina la 500 C dar nu scrie nimic de rezistenta la flacara. Va functiona cu arzator si butelie.
Pai daca e noua de ce o dai cu spray cu zinc?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kiwi Bee

Oroles, cutia va sta afara tot timpul. Zincul ai mai da putina protectie, asa sper eu.

stefan1

Citat din: oroles din Mai 10, 2015, 11:49:40 AM
...
Romikele, lui  Dan Margarit nu ii gaseste zaharul in miere? :) Sau doar la unii stupari? Ca am vazut altii pe aici care umpleau hranitoare de 5 l o data. Eu zic ca zaharul e un pretext pentru a cumpara la pret mic.
...


  Este chiar asa de greu sa credeti ce spune omul ala? A repetat de nu stiu cate ori ca in timpul anului nu da DELOC sirop la stupi. Toamna da pentru ca a constatat ca este mai buna iernarea pe sirop decat pe miere de rapita (probabil pentru ca are mult polen care da reziduuri la consum si ar duce la diaree). Cantitatea aia mare de sirop s-a stabilit ca este consumul familiilor-mastodont din septembrie pana in mai cand vine primavara la ei, de aceea ai vazut ca ii cantareste atent ca fiecare sa aiba cantitatea de rezerve necesara. Ba chiar a spus ca se intampla ca in primavara unele familii sa fie in criza de hrana si atunci poate sa le dea si faguri cu miere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cornelioandanciu

Domnule Stefan, eu il cred partial,singura chestie pe care nu o cred este ca zice ca face 300 kg de MIERE in stationar.Asta nu pot s-o cred. Daca ar fi la tropice sau intr-o zona mediteraneeana, l-as crede fara probleme. Mi-am exprimat opinia asta si "dincolo"' am deranjat, imi pare rau.  Mai bine as fi tacut, ca omul ne-a aratat multe tehnici interesante de care stiam, dar pe care nu le-am vazut aplicate pana la dumnealui. Deci nu-l fac mincinos, dar am o retinere serioasa,cum se poate face in stationar o asemenea cantitate de miere per familie intr-un sezon asa de scurt?
Va salut.

romikele

Cam greu cu aritmetica... dar si cu memoria.
Am mai aratat ca, cu peste o suta de ani in urma se obtineau productii de aproape 200 kg/familie/an, fara tehnologile de azi.
Problema noastra sta la nivel mental, credem ca daca noi nu suntem in stare, nici altii nu sunt! De aici ni se trage...

oroles

#625
Nea Mihai acum 200 de ani la noi in tara nu erau cantare in toate stupinele ca sa iei de bun ce zice. Ca sa nu mai spun ca circulau o groaza de sisteme de masura, multe din ele traditionale. In timpul lui Cuza se trece la unificarea sistemelor de masura. Deci imi permit sa fiu sceptic. Cat despre Canada si productiile record, permiteti-mi sa nu dau crezare a tot ceea ce se spune. Ii dau dreptate lui Cornel. Au fost recorduri de peste 200 si la noi dar cu alergat cu stupii in multe pastorale. Stim cu totii cum e clima Canadei: rece si umeda. Ori plantele au nevoie de vreme calda ca sa secrete nectar.

In ce zona a Canadei isi are stupina Dan Margarit? Eu de cate ori ma uitam la filmuletele lui era innorat sau ploua. Nu vreau sa fiu rautacios dar ce spune Dan Margarit e ca in bancul cu taranul Ardelean care ofuscat de colegul sau de tren american care radea de dimensiunea legumelor romanesti scoate la un moment dat pe masa un pepene si la intrebarea americanului "Ce este aceasta?" ii raspunde "Pepene!"
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Strugurii sunt acri...
Nu e vorba de Dan Margarit, avem si alte surse de informare si productia e reala.
Altele sunt necunoscutele... :wink2: :uimit:


oroles

Revin la intrebarea zilei: Am adaugat caturile dar albinele nu au urcat. Le dadusem si un pic de stimulent si l-au luat si l-au dus jos. Jos in corp e plin de albina si cuibul tinde sa se blocheze. Era mai bine sa bag ramele sa inceapa sa le cladeasca jos, dupa care sa le urc in cat? Mi se pare cam greu mai ales ca sunt 1/2 si exista riscul sa creasca fagurasi sub ele.
Pana la salcam (sfarsitul lunii) am timp sa le cladesc?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Si care e problema ca vor creste fagurasi sub rame? Asa mai scapi de varroa, daca tai fagurele cladit dupa capacire.
Singura grija sa nu lasi rama cladita prea mult ca sa nu oua matca in ea!

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2601.345

oroles

Cateva date despre apicultura Canadei. Comparativ cu ei care avem o clima de zeci de ori mai blanda am scos in 2011 21 000 de tone de miere la un efectiv dublu de familii de albine. E posibil la noi sa nu fie declarata toata mierea. Sa fim seriosi ca astia din Canada le duc bine cu zaharelul.

http://www.honeycouncil.ca/documents/Honey%20and%20maple%20production%202009.pdf
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani