Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

dinupaltinis

Prin anul 1995 mi sa intamplat ceva foarte ciudat la culesul de tei.Cind a inceput culesul a inceput sa miroase inauntru stupilor a borhot ,a acru.Cand am gustat miere din fagurii din ramele claditoare era acra ca otetul.
Mai erau si alti stupari acolo mai vechi ca mine si cum gustau o scuipau jos si spuneau ca asa ceva nu au intilnit.
Mierea in rame nu avea urme de fermentatie doar ca era acra.Culesul a fost slab si nu am extras nimic.La sfarsitul culesului a disparut si mirosul de acru din stupi.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

bucovineanu

Mierea se acreste in rame daca este imprastiata pe mai multe rame si albinele nu apuca sa o capaceasca. De obicei se intampla acest lucru spre sfarsitul sezonului, cand populatia familiilor este in scadere, sau daca se produce o depopulare masiva din cauza unor intoxicatii. Daca si umiditatea din aer este ridicata acrirea va fi rapida.

oroles

Multumesc pentru raspuns!
Mai am si alte intrebari ale zilei:

Cam cate rame cu puiet ar fi ideal la vremea aceasta? Saptamana trecuta am largit prudent ca se anunta rece. Am dat cate o rama acolo unde chiar era blocat. Actualmente am intre 4 si 6 rame de puiet cu elipsa destul de mare (acopera aproape toata rama). La unul vertical am avut loc de o rama atat. Restul ocupate cu miere si puiet. Am sa adaug un cat deasupra saptamana viitoare si o rama la mijloc. In cat voi baga si hranitorul si le voi da si ceva zaharel ca vad ca treaba e buna cand dai. Majoritatea sunt pe 4 rame de puiet si 1-4 rame pline ochi cu miere si pastura. Din ce am vorbit cu vecinii am inteles ca miere au destula in stup si ei, dar se plang de acelasi lucru: puietul. Vremea friguroasa (dupa masuratorile si studiile mele am temperaturi un pic mai mari decat cei din depresiunea Ciucului) a facut ca dezvoltarea sa nu se faca asa cum ne-am fi dorit. Daca dau zahar cam 700 de ml in portii saptamanale (cam atunci ajung la ele) am vreo sansa sa ii fac puternici pana  la salcam (salcamul e cam la inceputul lui iunie)? Oricum se vad efecte pozitive ale hranirii cu zahar. Apreciez ca abia acum s-a terminat schimbarea generatiilor de albine si stupii ar trebui sa se duca in sus de-acum. Inca mai am cateva albine de iarna din ce am vazut eu (negre si fara perisori). Vineri am extins cuiburile la cei blocati. Am mai intors rame sau, intre ultima rama cu miere si pastura si puiet am mai dat cate o rama goala buna de ouat, la ambele capete ale familiei. Am procedat corect? Cam in cat timp le umplu cu puiet ca din ce vad eu cu miere le umplu imediat. :D


In alta ordine de idei. Vineri, nemultumit fiind de cativa stupi am trecut la unificari si alte smecherii. La stupii in care am iernat cate doi am procedat asa: Am scos dintr-o parte ramele cu tot cu regina si puiet si le-am pus intr-un stup nou. Am scos diafragma de la mijloc, am pus un ziar si ceapa astfel incat lucratoarea intoarsa de la cules sa intareasca stupul ramas pe loc. Am procedat corect? Exista riscul de a ataca matca celeilalte familii? Am incercat sa inchid un urdinis dar fara succes. Ies pe noul urdinis si se intorc pe celalalt vechi. Asa ca am decis sa reduc urdinisul la o albina, astfel incat sa opteze, sper eu pentru celalalt urdinis al orizontalului. Oricum cules este iar furtisag nici vorba. Ma plimb cu siropul si ramele prin stupina si nici urma de furtisag. Ca niciodata! Am pus sirop in adapator sa le invat sa vina acolo si nici nu il miros.


La altul in care am iernat 2 in 1 am ajuns la vorba reclamei: "S-au cunoscut deja!". Saptamana trecuta il suspectam de roit, cand de fapt vecinul il vizitase si ii omorase regina. Si-a tras botca pe care am distrus-o crezand ca este de roire. Oricum l-am scutit pe vecin de o treaba deoarece o omora el. :D  Rosesera diafragma intr-un loc si au trecut de la unul la altul.  Problema e ca ii ridicasem deja vecinul astuia fara regina si il mutasem. Practic ramasese stupul fara regina, plus culegatoarea de la cel cu regina. Am dat o rama cu oua de o zi in speranta ca isi va trage botci. Umbland prin stupina am gasit un stup cu albina putina. Regina oua dar nu avea cine sa incalzeasca puietul. Avea foarte putin puiet. Asa ca l-am sacrificat pentru probele biologice la albine. Regina am luat-o azi si am dus-o in stupul care nu avea. Deja pe rama isi trasese in partea de jos niste botci foarte frumoase. Am sanse sa imi accepte regina si sa extrag si ceva regine botci? Sau eliberata din bigudiu, regina distruge botcile? Nu pot sa apreciez pentru ca e alta situatie decat cele clasice.


))/ Cred ca am si eu nevoie de un mentor. :( Teoria ca teoria, dar practica ma omoara...  :rotfl: =))
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apionesti

1. Ai toate sansele sa ai familii puternice la salcam: 5 rame cu puiet (presupun capacit) inseamna 10 rame cu albina + albina care va fi la momentul respectiv.
2. Nu cred ca salcamul va inflori, la Bacau, pe 1 iunie, ci dupa 15 mai.
3. Nu-i stimula cu 10 zile inainte de culesul principal (scrie in carte)
Bafta la o vreme buna in timpul culesurilor!
Poporul roman are mai multi tradatori in interior decat dusmani in exterior...

stefan1

Citat din: oroles din Mai 03, 2015, 09:31:55 PM
...
Regina am luat-o azi si am dus-o in stupul care nu avea. Deja pe rama isi trasese in partea de jos niste botci foarte frumoase. Am sanse sa imi accepte regina si sa extrag si ceva regine botci? Sau eliberata din bigudiu, regina distruge botcile? Nu pot sa apreciez pentru ca e alta situatie decat cele clasice.
...


Nu da drumul la regina intr-o familie care are botci! Ai toate sansele sa ti-o omoare. Da rama cu botci la alta familie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Apionesti, am scris mai sus ca zona mea e una din cele mai friguroase din tara, fiind undeva langa Moinesti, la granita cu judetul Neamt si Harghita. Cel mai devreme a inflorit in jur de 21 mai si cel mai tarziu pe 5 iunie. Ati intuit bine, era vorba de puiet capacit.

Domnule stefan1, am dat deja matca. Sunt curios si eu ce se va intampla cu ea.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

APIPETRO

Buna seara. O intrebare-am citit ca pentru a preveni-opri roirea- albinele  trebuie sa  aiba de lucru, mancare mai putina, botci desfiintate.Daca scot din cuib  rame cu mancare, si bag  rame la crescut , pentru a slabi intr-un fel familia si inainte de cules bag la loc rame pline cu mancare  pentru a intra in cules cu toate fortele ,si sa bage mierea in cat, as proceda bine?Nu vreau sa divizez de cat in situata cand voi fi luat pe nepregatite.Acum ,in cat nu s-au ingesuit sa bage toti miere , poate si din cauza slabei prezente a rapitei.Deci, vreau sa franez putin dezvoltarea familiilor ,deoarece nu prea este cules si vremea este urata, familiile sunt pe 10-12 rame. In cat -fata de anul trecut nu se prea omoara  cu crescutul ramelor .Am  5-6 rame cu puiet la fiecare.Va multumesc.

dan sebastian

Alege un stup mediu si pui cat de întregul sau 2 caturi de jumate in care pui plăcile cu miere din ceilalți. După căpăcire le extragi. Lasa-i sa facă puiet jos. Mierea vor fi obligate sa o puna in caturi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ciucur

Ce se intampla cu un stup ce si-a tras botci daca iei matca, o inlocuiesti cu feromon de regina (QMP- cum folosea Dan Margarit in Canada) si razi toate botcile ?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

Banuiesc ca nu se intampla nimic. Familia culege linistita avand mai putin puiet. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ciucur

Daca scapa o botca, isi trag regina. Daca scapa doua sau mai multe botci roieste, sau prima regina le executa pe celelalte?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

MirceaCalin

Teoretic prima regină le lichidează pe celelalte.
Sper şi eu să fie aşa pentru că ieri mi-a plecat un roi (pe care am reuşit totuşi să-l prind) şi am lăsat în stup câteva botci frumoase din multele pe care le-am găsit...

bucovineanu

Daca in stup ramane mai mult de o regina (botca) dupa ce familia a roit, in cele mai multe cazuri va iesi si al doilea roi.

Cipi

Daca familia nu a apucat inca sa roiasca si omoram matca batrana, cate botci lasam, una sau doua?

bucovineanu

E bine sa lasam o botca necapacita si sa insemnam rama respectiva. Dupa orfanizare albinele vor trage o alta serie de botci din larvele existente. Dupa 7 zile trebuie distruse toate botcile, in afara de botca lasata anterior pe rama insemnata.