Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

livulik

Bună seara!
dacă tot suntem la capitolul ăsta...am și eu o intrebare: trece cineva regine peste iarnă in mini-nuclee adăpostite in cameră? care este procedura in acest caz? la cate zile se pune hrană și la cat timp se completează cu albină?

multumesc!

p.s. am citit procedura in vreo 2 cărți dar eram interesat de părerea unui "practician"!  :hi:

crisian-nicolae

#421
intrebare ''matca face zbor de curatenie?,,

marian sima

Nu am vazut niciodata matca in zbor de curatire .
Matca are alta alimentatie,ea este hranita cu laptisor de matca atata timp cat are albine sanatoase si multe in jur.
Laptisorul de matca este ars mai bine de corpul matci,adica produce reziduri mai putine.
Ceva ceva trebuie sa faca si ea insa nu stiu daca albinele din suita au grija de  rezidurile matci sau matca iese la zbor de curatire.

Tind sa cred prima varianta.
In orice caz matca iarna nu este fortata de aceasta problema ,am spus hrana ei are alta ardere.

bucovineanu

 Nu am gasit nicaieri raspuns la aceasta intrebare. Insa sigur nu iese din stup pentru acest lucru.  Presupun ca au grija albinele sa inlature ce elimina ea.

dorindafi

buna intrebare
care ar fi raspunsul tau   :roll:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

marius_vfp

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 25, 2013, 07:37:36 PM
cum ne dam seama daca matca a inceput sa ponteze, fara sa deschidem stupul?

daca nu gasesti alta metoda cel mai simplu ar fi sa ridici capacul si sa pui mana peste carpele de pe rame , daca sunt semnificativ mai calde , a inceput ponta ,ele ridicand temperatura foarte mult pana pe la 37 din cate stiam eu . daca gresesc corectati-ma
alta varianta mai simpla nu vad , sau daca te tine punga cumpara niste termometre cu senzor de exterior cu fir ,ca cele auto, si pune senzorul intre rame toamna , iar termometru sus in podisor , citesti temperatura si atat. vezi ca are dragos un film facut similar.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

tassevasi

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 25, 2013, 07:37:36 PM
cum ne dam seama daca matca a inceput sa ponteze, fara sa deschidem stupul?

  Pai   spune  momentul , acum ,in ianuarie ,febr ... ori mai in primavara ?
  Sigur  vei  avea un raspuns .

crisian-nicolae

Am pus aceasta intrebare tinind cont ca pe 1-12-2013 cind m-am uitat ultima oara in stupi am gasit puiet capacit si oua la o familie cu matca scimbata in luna august.

cipik

Asigura-te ca are mancare si daca ea vrea sa ponteze inca de acum ca este cald nu prea ai ce-i face.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 25, 2013, 04:46:46 PM
intrebare ''matca face zbor de curatenie?,,

  Am vorbit aici si de aceasta problema:
 
Citat din: stefan1 din Ianuarie 10, 2013, 02:31:08 AM
  Am admirat totdeauna procedurile foarte precise si foarte judicioase prescrise in Noua Zeelanda (probabil dupa englezi, care si ei actioneaza dupa proceduri)! Foarte interesant ce ai scris, Kiwi Bee.
  Cat priveste transmiterea bolii prin regine sau botce, eu stiu ca se poate si chiar am citat in acest sens un studiu, tot pe acest topic. Dau numai doua citate :"Alimentarea cu hrana contaminata a larvelor din cale 3 caste au relevat ca larvele de regine au fost cele mai sensibile, cu o mortalitate de 93 %, urmate de cele de lucratoare cu o mortalitate de 82 % si la urma de cele de trantori, cu mortalitate de 68 %. Deci matcile sunt cele mai sensibile si trebuie avut grija in crescatoriile de matci." si "Unele cercetari au aratat ca prin aport de albine contaminate se poate induce boala in familii sanatoase. Se apreciaza la 6 saptamani intervalul de la introducerea albinelor bolnave pana la primele semne clinice de boala.
In cazul unei matci infestate cu spori, se constata propagarea acestora la albine intr-un interval de 1-19 zile. Explicatia este ca albinele preiau excrementele reginei, care contin sporii."
Si concluziile:"Nu orice spor de loca produce boala. Se zice ca larvele mai mici de o zi se pot imbolnavi si de la 12 spori de loca. Asta inseamna ca daca sunt, sa zicem, doar 6 spori, acea larva nu se imbolnaveste.Trebuie sa fie deci o anumita concentratie de spori ca sa apara boala. Se spune ca intr-un stup sau un roi purtator de spori, daca boala nu se manifesta, concentratia de spori scade cu vremea, deci riscurile de contaminare se diminueaza. Riscurile insa sunt corelate si cu starea biologica a indivizilor coloniei. Familiile suprasolicitate, cu albine uzate si cu imunitate scazuta se pot mai repede imbolnavi.
   Cantitatea de spori se poate mari fie prin miere infestata, fie prin diaree de la albine infestate, fie - cel mai consistent - prin larve moarte, care au milioane de spori. De aceea se recomanda arderea fagurilor cu boala, dar si a albinelor care au venit in contact cu ei si a stupului care i-a gazduit, si in care concentratia de spori este foarte mare.
  Albinele mature nu au bacili de loca (au in tubul digestiv inhibitori ai acestora), dar sunt purtatoare de spori fie in tubul digestiv fie pe corp. Prin consumul de miere infestata concentratia de spori creste in punga rectala, mai cu seama daca ele nu ies la zbor mai mult timp. Diareea poate contine deci o mare concentratie de spori de loca, perfect viabili. Deci pericol cu petele de diaree.
  Si daca dejectiile sunt eliminate in natura, tot pot fi periculoase, ca pot ajunge in sursele de apa sau pe plante si sol de unde albinele iau apa necesara pentru cresterea puietului. Cu cat incarcarea cu stupi a unei zone este mai mare, cu atat concentratia de spori de loca (dar si de alte boli) din zona este mai mare si poate atinge acel prag critic care declanseaza boala."
  Aici era tot studiul: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1.30

Cum sa iasa regina la zbor de curatire?! Doar stiti ca regina in timp ce depune oua este foarte grea si nu poate sa zboare. Pe de alta parte zborurile in afara stupului sunt foarte periculoase si se pierd regine chiar daca ies doar de cateva ori la zborul de imperechere. Ce s-ar intampla daca ar trebui sa iasa tot mereu afara?
Si vara si iarna albinele din suita preiau (ling) fecalele de la regina si le trec prin propriul corp apoi le elimina in propriile fecale.
Din citatul de mai sus se vede ca infestarea cu loca pornind de la o regina infestata se face foarte rapid desi regina nu hraneste puiet si nici nu da miere la alte albine. Infestarea se produce prin fecalele preluate de albinele din suita de la regina infestata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dorindafi

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 25, 2013, 09:01:37 PM
Am pus aceasta intrebare tinind cont ca pe  cind m-am uitat ultima oara in stupi am gasit puiet capacit si oua la o familie cu matca scimbata in luna august.
pai vezi ca daca vrei   potzi sa dai detalii
-ai luat in calcul posibilitatea ca matca sa nu fi oprit ponta datorita conditziilor favorabile [ spatziu pt ouat , impachetajul pe care lai facut , caldura din exterior ]
-la data respectiva ce anume tea determinat sa umbli la stupi ori nu aveai altceva de lucru ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

crisian-nicolae

Stupi sunt inpachetati sistem clopot,si la respectivul stup am observat condens deasupra la 2 rame cele centrale.
Mai avind inca trei stupi in sistem clopot dar fara pic de condens sub folie,stupi fiind toti lafel si inpachetati cu folie deasupra ma facut curios si am umblat,gasind puiet in tote stadiile inclusi oua.

dorindafi

,stupi fiind toti lafel ''

dupa umila mea parere asha ceva nu se poate , nu tzin eu sa contrazic pe nimeni .
asha cum doi fratzi gemeni au ceva care-i deosebeshte intre ei tot asha este  shi intre doua s-au mai multe colonii de albine 
asta este doar parerea mea    :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

crisian-nicolae

M-am referit la construcfia stupilor.
Stup pe 12 rame fund av . :)

marian sima

#434
Crisan-Nicolae aflasi niste raspunsuri,acum sa te intreb eu ceva ca mai trebuie si sa raspunzi nu numai sa pui intrebari. :rotfl: =))

Daca eu distrug si tai puietul de trantori din 7 in 7 zile ba am sistem la urdinis care nu permite accesul trantorilor din exterior in stup astfel incat familia acea e privata de trantori ce zici acea familie mai intra in frigurile roitului?

Gandestete de mai multe ori inainte sa dai un raspuns. :rotfl: =))