Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

SPYKAL

Multumesc pt raspuns. Iernare usoara si dvs. Stima si respect!!!

ioanardelean55


  Stie cineva citi paduchi sint necesari ptr, a omori o albina ? sau cite albine omoara un paduche intr-un ciclu ?

Obombo

Paduche, adica varroa? Albina matura sau pupa/ninfa?

ioanardelean55


Scuze ; ))/ ))/ ))/ era vorba binenteles de varroa si de albine adulte . :offtopic:

joohny

Va salut.Pot sa las rame goale dupa diafragma in perioada de iarna?Mentionez ca am stupi cu FAV total iar in aceasta iarna vreau sa iernez fara sibar.Intreb acest lucru deoarece lasind rame goale dupa diafragma poate se mai reduc curentii in zona lasata libera(deci dupa diafragma).Familiile sint pe 5-6 R deja pregatite pt. iarna.Va multumesc anticipat.Sanatate.

marius_vfp

sincer nu asi incerca niciodata acest lucru , de ce sa le lasi in stup , cauta o cutie goala , si le depozitezi acolo ca altceva nare ca sa fie , sa aibe ventilatie cutia , sata la gurile de ventilare si noapte buna ,

vrei sa ti se mute cuibul dupa diafragma si sa vezi ce fericire e acolo cand le prinde frigu, eu dupa diafragma las doar o sigura rama , si doar atunci cand fac hranire de completare cu rame prin descapacire, in toiul iernii niciodata .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Obombo

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 13, 2013, 09:57:24 AM

Scuze ; ))/ ))/ ))/ era vorba binenteles de varroa si de albine adulte . :offtopic:
Nu cred ca varroa reprezinta un pericol pentru albinele adulte, e dificil sa vezi mai mult de un acarian pe o albina, doi in cazuri rare, trei nu am vazut nici o data, dar cand incepi sa vezi varroa pe albine inseamna ca situatia incepe sa devina critica, insa nu din cauza parazitarii albinelor adulte. Asta in cazul in care albinele adulte sunt parazitate, pentru ca argumentul e controvers. Am cerut lamuriri, cu ceva timp in urma, unui ceretator de la CRA din Bologna despre o presupusa afirmatie a sa in legatura cu faptul ca varroa nu se hraneste pe albinele adulte si mi-a spus ca nu exista evidente stiintifice in acest sens. Logica ne impinge sa credem ca in perioada absentei puietului nu prea are alternative dar s-ar parea ca nimeni nu a observat in mod direct fenomenul, chiar daca uni vorbesc despre ranile cauzate de varooa albinelo adulte. Cum o fi, cum n-o fi, problema nu e asta ci daunele cauzate direct sau indirect puietului.
Si pentru ca tot veni vorba de "paduchi", nici ceilalti nu tebuiesc subestimati. E adevarat ca Braula nu prea se mai vede dar despre Acarapis, care oricum nu se vede, nu prea stim nimic si nu e exclus ca in multe cazuri de moarte a fammiliilor cauza sa nu fie varroa, pe care multi se concentreaza ignorand complet celelalte boli, iar in cazul acarianului traheei sau "paduchele din gat"  :D cum il cheama Dan Margarit se poate intr-adevar vorbi de daune cauzate albinelor adulte.

Obombo

Citat din: PricopArthur din Octombrie 13, 2013, 08:27:14 PM
Un profesor român a redescoperit relaţia incredibilă dintre apicultură şi matematică Viorela Pitulice › 31-01-2013 »  « 18849 citiri  ‹ 93 recomandări  ‹ 80 comentarii
Ioan Ursu a fost profesor de matematică şi a devenit inventator în apicultură. Ca să întoarcem pe dos o vorbă celebră – este un salt uriaş pentru om, dar un pas mic pentru omenire.
...
http://www.agrointel.ro/4780/un-profesor-roman-a-redescoperit-relatia-incredibila-dintre-apicultura-si-matematica/
Nu ca sa-ti tai macaroana, da' stirea e veche, s-a mai discutat pe forum si daca citeai pana la capat, gaseai comentariile postate de multi dintre membri.
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=5966.msg131041#msg131041

SPYKAL

Daca am o Intreprindere individula (Ii) si un nr mai mic de 50 de stupi  (stiam  ca minin trebuiesc 27, probabil ca s-au schimbat regulile intre timp) si nu platesc impozit, cum pot accesa aceste fonduri? Obiectul activitatii este apicultura si produsele apicole (fara echipamemt apicol. ala intra la impozitare). Multumesc anticipat pt raspuns. Stima si respect!!!

D006


SPYKAL

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 04, 2013, 10:40:54 PM
  care fonduri ?
Scuze. La PNA ma refeream. Stima si respect!!!

romikele

Pai ai cam incurcat borcanele  :smile:
27 era minimul la FEADR, la PNA era 25.
Acum trebuie sa ai minim 50 de familii pentru a accesa PNA-ul, pentru lazi de stupi sau material biologic.

SPYKAL

Citat din: romikele din Noiembrie 04, 2013, 10:51:00 PM
Pai ai cam incurcat borcanele  :smile:
27 era minimul la FEADR, la PNA era 25.
Acum trebuie sa ai minim 50 de familii pentru a accesa PNA-ul, pentru lazi de stupi sau material biologic.
Multumesc D-le Romikele pt raspuns. Cu permisiunea dvs am sa va "stresez" mai mult cu intrebarile la Targul de la Buzau. Stiam eu ca ceva este in neregula cu informatiile mele (ce-i drept cam putine) ^:)^ ^:)^.  Ok! Am inteles ca trebuie pentru accesarea PNA 50 de  lazi de stupi sau material biologic. Pot face acest lucru ca si Intreprindere individuala (Ii) sau trebuiesc indeplinite si celelelte criterii....inscriere in asociatie....aleal...alea..... Multumesc anticipat.Stima si respect!!!

romikele

Accesarea Programului National Apicol se face NUMAI prin formele asociative recunoscute.

Iata mai jos un extras din draftul actului normativ pentru PNA 2014-2016, cu sublinierile care te intereseaza:
Citat
CAPITOLUL II: Acţiunile Programului
Acţiunile cuprinse în Program sunt:
a)   asistenţă tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori;
b)   combaterea varoozei;
c)   refacerea efectivului de familii de albine;
d)   raţionalizarea stupăritului pastoral;
e)   asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii.
   
CAPITOLUL III: Beneficiarii Programului
Beneficiarii Programului sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislaţiei în vigoare.

Citat... apicultorul trebuie să deţină minimum 50 de familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar;...

SPYKAL

Multumesc mult pt raspuns. Stima si respect!!!