Tratament cu varachet

Creat de NeluCociag, Septembrie 01, 2016, 04:23:54 PM

« precedentul - următorul »

NeluCociag

Dragi colegi,

cate tratamente se fac cu varachet in aceasta perioda (august-septembrie) ?
Eu am facut 2 la intervale de 7 zile. Dar unii spun ca trebuie 3 si inca unul in octombrie.
Voi cum faceti?

Toate cele bune,
Nelu

Porfy66

Trateaza conform prospectului ce insoteste produsul! Scrie acolo cand si cum se aplica!
:hi: :hi: :hi:

tinumaftei

Citat din: NeluCociag din Septembrie 01, 2016, 04:23:54 PM
Dragi colegi,

cate tratamente se fac cu varachet in aceasta perioda (august-septembrie) ?
Eu am facut 2 la intervale de 7 zile. Dar unii spun ca trebuie 3 si inca unul in octombrie.
Voi cum faceti?

Toate cele bune,
Nelu
Mai întâi trebuie să verifici după primul tratament nivelul de infestare. Apoi iei prospectul! Eu am fost plăcut surprins anul acesta de nivelul mic de infestare. După primul tratament căzuseră vreo 15-20 varooa.

stefan1

Citat din: NeluCociag din Septembrie 01, 2016, 04:23:54 PM
Dragi colegi,

cate tratamente se fac cu varachet in aceasta perioda (august-septembrie) ?
Eu am facut 2 la intervale de 7 zile. Dar unii spun ca trebuie 3 si inca unul in octombrie.
Voi cum faceti?

Toate cele bune,
Nelu

  Ca sa faci un lucru corect e bine sa intelegi de ce trebuie sa faci asa si nu in alt fel.
  Am mai explicat si o mai fac o data, de ce sunt necesare 3 tratamente la 7 zile, daca in familia respectiva este puiet capacit.
  Majoritatea tratamentelor, inclusiv cel cu Varachet, ataca doar varroa care nu este in celule, pe puietul capacit. Astfel primul tratament omoara paduchii de pe albine. Tratamentul dupa 7 zile omoara paduchii care au mai iesit in ultimele 7 zile din puietul care era capacit la primul tratament. De ce nu se face mai tarziu al doilea tratament? Pentru ca femelele de verroa iesite din celule la eclozarea puietului, stau numai cateva zile pe albine, apoi intra in alte celule cu puiet la capacire. Deci daca am intarzia, parte din acei paduchi vor intra iar in puiet si nu ar fi afectati de tratament.
  Se stie ca puietul e capacit in a 9-a zi si eclozeaza in a 21-a. Adica puietul de albine sta capacit 12 zile, iar cel de trantori de a a 10-a zi la a 24-a, deci 14 zile. De aceea al treielea tratament se face dupa 7+7 = 14 zile, pentru ca toti paduchii care erau in puietul capacit la primul tratament sa fi iesit din celule, odata cu eclozarea acelui puiet.
  Unii paduchi nu stau 7 zile pe albine, deci intra mai repede in celule si deci nu vor fi afectati de tratamentul la 7 zile. De accea niciodata tratamentul facut in prezenta puietului capacit in stup nu este la fel de eficient cu cel facut in lipsa puietului. De ce nu se face atunci la intervale mai mici de 7 zile, daca unii paduchi reintra in acest interval in celule? Pentru ca atunci la al treielea tratament ar mai fi inca in unele celule capacite paduchi care erau acolo si la primul tratament, adica nu ar ecloza tot puietul care era capacit la primul tratament. Atunci ar mai trebui un al 4-lea tratament, dar trebuie totusi sa limitam numarul de tratamente, care poluiaza totusi ceara si produsele din stup si afecteaza cat de cat si matca si albinele. Deci trei tratamente la interval de cate 7 zile este o solutie de compromis general acceptata. Sigur ca si numai doua tratamente au efectul lor, dar un efect partial, de diminuare a numarului de paduchi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob

Mai întâi trebuie să verifici după primul tratament nivelul de infestare. Apoi iei prospectul! Eu am fost plăcut surprins anul acesta de nivelul mic de infestare. După primul tratament căzuseră vreo 15-20 varooa.[/quote]

Dar la al doilea?
Sanatate tuturor apicultorilor

tinumaftei

Păi primul tratament a fost făcut de 4 zile. Voi mai face un tratament prin sondaj săptămâna viitoare și dacă nivelul se menține redus nu mai dau varachet decât în noiembrie/decembrie.
Acest tratament de final de an este foarte eficient dacă este dublat de unul în februarie/martie.
Eu așa procedez de câțiva ani și rezultatele sunt din ce în ce mai bune.

NeluCociag

Multumesc Stefan1 pentru detalii.

Eugen B

Domnu tinu daca tratamentul este dat corect in toamna cand nu mai este puiet nu vad rostul la cel din feb-martie.
Eu incerc sa dau tratamente cat mai rare si cat mai de efect, cu cat dam tot mai multe tratemente , varroa va devi tot mai rezistent, si in plus si deranjam albinele si matca si le tot intoxicam.
Stiu pe unii care toamna da tratamente la greu, si dupa se mira ca are albina putina primavara sau deloc, si se mira de ce ca tratamente a tot facut.
Oricum ma mir ca multi nu stiu sa dea un tratement corect din 7 in 7 zile la stupi.

tinumaftei

Chiar si in lipsa puietului este posibil să mă rămână câțiva paraziti după ultimul tratament (1fumigatie). Ori, tratamentul de care vorbesc (1fumigatie) are rolul de a curata cuibul si de aceștia. Dacă ai la începutul sezonului de puiet 2-3 varooa este una si este altceva dacă îți sosesc primii varooa la pastoral.
Deranjul este mai mare de la varooa în timpul sezonului (viroze, puiet cu viabilitate redusă, viața scurtată la culegătoare), decât în timpul iernii, când doar numărul mare poate pune în pericol existenta coloniei.
Oricum tratamentul cu fum nu are efect decât în lipsa puietului. La ora asta tratamentul este mai mult pentru diagnoză. În timpul sezonului activ sunt eficiente benzile, dar cu substanțe active diferite fata de tratament ul cu fum.

stefan1

Citat din: tinumaftei din Septembrie 02, 2016, 03:01:11 PM
...
Oricum tratamentul cu fum nu are efect decât în lipsa puietului. La ora asta tratamentul este mai mult pentru diagnoză.
...

N-as fi asa de categoric. Daca n-ar avea nici un efect, n-ai putea sa faci cu el nici diagnoza. Eu fac rar fumigatii in prezenta puietului. Chiar daca nu observam atunci multi paduchi, constatam ca la acele familii cadeau mai putini paduchi in toamna decat la cei la care nu am facut acel tratament. Asta inseamna ca fie parte din paduchi au fost lepadati de albine in afara stupului, fie ca paduchii cahar daca au ramas si-au redus vitalitatea, poate nu au mai putut sa scoata o ultima generatie de urmasi sau chiar au murit pe rand pana in toamna
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob

Citat din: tinumaftei din Septembrie 02, 2016, 03:01:11 PM
În timpul sezonului activ sunt eficiente benzile, dar cu substanțe active diferite fata de tratament ul cu fum.

Aici sunt deacord cu tine. Dar ce medicamente sa alegem?
Sanatate tuturor apicultorilor

bucovineanu

Tratamentele facute in perioada cand in stupi exista puiet contribuie la mentinerea sub control a infestarii. Omoara parazitii care se gasesc pe albine si acest lucru face ca numarul total a parazitilor sa nu depaseasca o anumita limita. Daca familiile sunt foarte infestate, se vad paraziti cu ochiul liber pe albine, sunt albine care se taraie prin iarba si nu intervenim repede cu tratamente, atunci cand nu va mai fi puiet in stupi nu mai avem ce trata. Depopularea va fi asa de mare incat nu prea mai are cine intra la iernare.