sa o luam de la zero+

Creat de blue66, Decembrie 28, 2009, 08:37:08 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

in acest caz erau in urma cu apicultura ?

dedu

Nu prea cred ca erau in urma cu apicultura dar aveau avioane!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

blue66

Salutare
WAX, eu am inteles mesajul si l-au inteles si ei dar de amorul artei se naste un nou subiect.
Sunt de parere ca cele mai bune sfaturi sunt de genul "asa as face eu in locul tau" sau " m-am confruntat cu problema si am rezolvat-o asa" .Deci va rog sa-mi impartasiti din EXPERIENTA dvs din perioada de incepator ,ca sa nu fac aceleasi greseli.Nu mi-am propus sa inventez eu "roata" ci sa o folosesc .
  Cit despre stuparul batran la care mai toti fac trimitere , surpriza :-dvs veti fi acel stupar, caci altul nu am de unde sa iau.
  stima

sfantul spiridon

cere sfatul telefonic...cauta pe cineva care e in reteaua ta si apoi rezolvi...atentie! prima data sa ai stupul ca fara el nu ai nicio nelamurire...
nu ai albine nu ai probleme!!!!!!!!!!!!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

filip

Citat din: blue66Salutare
WAX, eu am inteles mesajul si l-au inteles si ei dar de amorul artei se naste un nou subiect.
Sunt de parere ca cele mai bune sfaturi sunt de genul "asa as face eu in locul tau" sau " m-am confruntat cu problema si am rezolvat-o asa" .Deci va rog sa-mi impartasiti din EXPERIENTA dvs din perioada de incepator ,ca sa nu fac aceleasi greseli.Nu mi-am propus sa inventez eu "roata" ci sa o folosesc .
  Cit despre stuparul batran la care mai toti fac trimitere , surpriza :-dvs veti fi acel stupar, caci altul nu am de unde sa iau.
  stima
Cand un stupar spune  "asa as face eu",spune  din experienta o rezolvare la cazul concret.
Uite un exemplu clasic:
Un incepator are un stup la fel de   bun ca a unui profesionist.
Stupii sunt                   plini de miere in magazie
Stuparul profesionist scoate mierea cand  o treime e capacita.
Cel incepator asteapta sa fie capacita in totalitate.Intre timp culesul sa oprit si incep ploile,matca urca in magazie si incepe sa depuna puiet la greu.Cand vrea sa extraga incepatorul mierea constata ca nu mai are ce extrage.
Profesionistul ar fi spus"Eu as fi extras mierea la timpul potrivit daca as fi fost in locul tau" =D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Cea mai buna tehnologie este sa lucrezi cat mai putin in (cu) stup, daca se poate lucrezi numai cu magaziile si cu utilaje performante.pop

ioanardelean55

Citat din: popCea mai buna tehnologie este sa lucrezi cat mai putin in (cu) stup, daca se poate lucrezi numai cu magaziile si cu utilaje performante.pop
Derpinde cu ce tip de stupi lucrezi ;
La stupul dadant ,,se lucreaza cu magazii"
La orizontal cu ,,se lucreaza cu rame"   iar la multietajat ,,se lucreaza cu corpuri ''in rest asa este ,modernizarea duce la performante''

D006

Cel mai mult invat daca te duci in pastoral cu un profesionist,chiar daca ai 10 stupi.Aci pe forum discutam,raspundem intrebarilor puse,dar cand iest in fata locului,vez altfel.La orice meserie trebuie facut practica.Mai ajut la extractie,intr-un sezon langa un stupar invata meseria!

D006

Indiferent cat ai citi,  in  pastoral  te confrunti cu 3-4 probleme noi anual.pop

cetin

Din doua roiuri cate poti sa faci maxim intr-un an ca sa iesi si cu fruntea sus din iarna urmatoare?

ioanardelean55

Citat din: cetinDin doua roiuri cate poti sa faci maxim intr-un an ca sa iesi si cu fruntea sus din iarna urmatoare?
Poti face multi poti face si putini roi depinde !!!
 
1.   Cum sti sa-i ingrijesti ,
2.   cat timp ai sa te ocupi de ei ,
3.   Ce posibilitati materiale ai ,
  In rest ambitie ,curaj , intelegere si ajutor din partea familiei ,  o iarna usoara ( nu ca cea de acum ) orice ar fi fruntea trebuie tinuta sus , ,,, daca castigi continua daca pierzi continua ,,,,

blue66

Salutare oameni buni
  Am reusit sa fac cu forte proprii primi 7 stupi uni pe 10 rame si alti pe 12 cateva magazii si chiar 6 nuclee pt imperechiat ca tot a ramas material .Ce nu am pus inca este fundul de plasa pt ca aveam 2 neclaritati: ce marime sa aiba ochiurile de plasa ca sa nu cada si polenul in tava si pe ce suprafata din fundul stupului sa ocup ca sa fie optim.
   Ramele sunt mai anevoios de facut fara utilaje ceva mai speciale.Sper sa gasesc la targul de la faget unde am de gand sa ma duc.
   Acum ramane de gasit albinele  si instalat in noua casa.Practic va fi primul contact serios si sper ca sa  nu dau chix din prima , dar cat sunt de determinat nu o sa renunt .Timp pentru ele ar fi si cine stie ....Astept ca vremea sa se imblanzeasca pentru ca sunt convins ca iarna asta a fost cu multe pierderi de familii din diverse motive.Este un paradox:-normal ar trebui sa fie preturi de criza dar cum putini au trecut de iarna oferta este redusa si deci preturi pe masura.
  Nu stiu daca o sa gasesc pe cineva priceput cu care sa ma duc la achizitionarea lor,asa ca ce ar trebui sa vad eu la stupul cel cumpar:
   -puiet pe cate rame este si doua acoperitoare,
   -daca nu are tratament antivaroua nui o problema ca eu tot il fac
   -matca prea batrana cum o recunosc,
   -urdinisul imi poate spune ca stupul este activ si cu chef de viata sau si alte indicii
   -este bine de luat seara tarziu sau dimineata devreme ca sa fie toata albina in cuib
  asta-i intrebarea
  Spre sfarsit pot sa spun ca am fost surprins placut sa vad ca un user al carui nume si postari il recomandau ca fiind tanar si cu orizontuti largi are in realitate cativa anisori ,ceea ce denota ca spiritul tanar nu te intreaba cati ani ai.De admirat sunt si cei care din pasiune pentru aceasta meserie prin filmuletele care le fac si le posteaza impartasesc si altora din experienta lor.Mie personal mi-au fost de mare ajutor si multe le-am priceput din aceste postari.
  stima

stefan1

Primul pas l-ai facut, ca ai intrat pe forum si ai luat contact cu problemele pe care le dezbat stuparii. Alt pas l-ai facut prea repede  -dupa parerea mea. Ma refer la confectionarea de lazi. Astea e bine sa te apuci sa le faci dupa ce ai putina experienta de lucru cu stupii. In functie de modul cum vrei sa exploatezi stupii (stationar sau pastoral, permanent sau de sfarsit de saptamana), de ce zona melifera si climatica ai, de dispozitiile pesonale (esti dispus sa ridici la caturi de 3/4 sau chiar 1/1), ti-ai putea confectiona lazi pentru care sa nu-ti para apoi rau ca le-ai facut.
  Despre cumpararea de stupi, chiar daca sti la ce sa te uiti, trebuie sa ai un termen de comparatie, adica ar trebui sa ai experienta. Deci ar fi bine sa mergi cu un stupar mai priceput sau daca nu sa iei de la cineva cunoscut in ce priveste calitatea familiilor vandute.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

blue66

Lazile le-am facut pt stationar si dimensiuni stas si o mica toleranta sa incapa lejer ramele.chiar daca imi schimb strategia vreodata pe vatra trebuie sa ramana ceva. Si mai mult tot ce am folosit la confectionarea lor le-am avut prin curte ramase de la casa cu care sunt in lucru.Deci investitie baneasca zero.Tinand  cont ca poate nu am o zona cu culesuri din care sa rezulte miere de un anumit fel caturile le-am facut de 1/2 ca poate reusesc sa nu scot amestecatura.
   Cat despre stupar e greu.

blue66

Salutare
   Azi am facut al doilea pas (dupa confectionarea catorva cuti) ,am achizitionat  cateva familii de albine.Si desi am fost cu cineva care se mai pricepea la stupi , vanzatorul a fost de buna credinta si pe langa familiile de albine mi-a dat si cateva sfaturi . Eram hotarat sa cumpar doar 3 dar m-am ales cu 5 familii .Uite ca mai sunt si OAMENI .Astept ca vremea sa fie mai blanda si o sa ma uit la ei ca sa facem cunostinta. O sa incerc sa ma abtin in a umbla prea des .
   Primul lucru pe care-l fac va fi sa bag rama claditoare si un tratament impotriva varoa.
  Urmatorul pas ar fi divizarea la salcam.
  Stima.