Urzica parfumata

Creat de stefan1, Decembrie 27, 2019, 08:55:30 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Urzica parfumata sau Isopul de anason, cu numele stiintific de Agastache foeniculum e o specia originara din centrul Americii de Nord, unde se intinde pana in provinciile canadiene mai sudice. Face parte din familia Lamiaceae (care are cca 6000 de specii), genul Agastache. Acest gen cuprinde 22 de specii din America, doar una este din Asia. Trebuie spus ca specia a avut mai multe denumiri si a fost incadrata in diferite genuri de plante si nici acum nu este totul clarificat cu ea. Pe de alta parte este foarte usor hibridabila cu specii inrudite si deci din samanta de la furnizori neautorizati nu stim ce crestem. Dar o mare parte din Lamiacee (familia mentei) si mai vartos din genul Agastache sunt melifere.
  Caracteristici botanice:
- e o specie vivace (traieste cativa ani). Totusi majoritatea varietatilor sunt cultivate si sunt anuale ca nu toate rezista peste iarna. Sunt insa varietati care rezista pana la cca 20oC, eu cred ca si mai mult, ca se intalneste si in provincia canadiana Alberta, in centrul Canadei.
- infloreste o lunga perioada, intre iulie si octombrie. Are flori mici, tubulare, dispuse in spice terminale de 4-8 cm, de culori albastru, mov, roz sau alb, care emana un puternic miros de anason (de fapt menta-anason-lavanda). Varietatea salbatica are petalele albastre si caliciul si bracteele mov. O planta poate produce pana la 90.000 de flori individuale.
- Samanta este extrem de fina, un gram contine peste 1000 de seminte. De fapt se spune ca cu samanta de la o planta se poate insamanta un hectar!
- frunzele se aseamana cu cele ale urzicii moarte sau ale melisei, de un verde-gri pe partea superioara si mai deschise la culoare pe spate, din cauza perisorilor.
- radacinile sunt trasante, nu prea adanci si se departeaza mult de planta.

  Importanta apicola
In America se spune ca este una din cele mai importante plante pentru polenizatori (e vizitate nu numai de albine ci si de fluturi, bondari si alti polenizatori). In "Rodale's Encyclopedia of Organic Gardening" din 1969 se spune ca un acru plantat cu aceasta specie poate sustine 100 de familii de albine!! Sigur este o exagerare, insa planta este vizitata de dimineata pana seara de albine. Se spune ca mierea cu aroma de anason este una din mierile preferate ale americanilor.
Si in Europa, specia - ca multe altele - a fost introdusa de stupari. In unele locuri, chiar si in Ungaria, creste si salbatica. Totusi nu am gasit date despre potentialul ei melifer de la noi. Destul de multe specii nu au acelasi potential melifer in orice parte a lumii. Si salcamul care la noi e atat de productiv, in zone mai reci da nectar doar in anumiti ani, in Germania de exemplu este o specie cu valoare apicola limitata. Si Evodia atat de productiva in China, la noi nu a ajuns sa dea productii de miere-marfa. De asemenea pinul din Grecia sau Turcia da in ultimii ani productii mari de miere de mena de la o specie de afide venite de pe alt continent, pe cand in zonele mai nordice aceste afide nu rezista si deci nu se poate produce acea miere.
Agastache foeniculum are si multe utilizari in medicina sau in domeniul culinar, dar nu ma mai opresc la ele. Daca se cultiva in aceste scopuri, plantele se taie in faza inceputului infloririi, deci apicultorii nu pot profita de ele. In America sunt zone unde este cultivata anume pentru interes apicol. De asemenea se spune ca prezenta ei in gradina alunga fluturele verzei, deci protejeaza cultura de varza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Florile sunt asemànătoare cu cele de la iarba șarpelui și mierea ursului,frunzele și catacteristicele de tulpinã fac diferențele mari.

stefan1

Uite, cum se vinde mierea asta in SUA:

https://www.beefieldsfarm.com/anise-hyssop-infused-honey

  Pretul: 6 oz (170 g) - 18.00 USD !

  Daca ambalajul este 1 dolar, atunci 1kg de astfel de miere costa 100 USD

  Spune acolo 'infused-honey'. Asta inseamna ca in borcanul cu miere a bagat si cateva flori de urzica-parfumata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Sa mai vin cu unele completari.
  Am spus ca aceasta specie a avut un statut disputat, a fost incadrata in diferite genuri si a purtat si chiar mai poarta mai multe denumiri stiintifice si mult mai multe denumiri populare. Acestea pot insa crea confuzii destul de mari. Sunt incercari de a se pune ordine in acest domeniu al denumirilor multiple pentru aceeasi specie. In lucrarea "The Plant List" sunt catalogate peste un milion de denumiri de specii, stabilindu-se denumirea stiintifica sa zic definitiva si toate denumirile sinonime pentru fiecare.
  In cazul de fata, specia are peste 10 denumiri. O alta denumire stiintifica a urzicii-parfumate este "Lophanthus anisatus" si sunt referinte despre aceasta specie sub aceasta denumire. Daca nu stim sinonimiile, riscam sa credem ca sunt specii diferite.
  Astfel, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a incercat inca din 2014 aclimatizarea si introducerea in cultura si la noi a acestei specii, dar sub denumirea de "Lophanthus anisatus" si nu "Agastache foeniculum", denumirea oarecum oficiala.

  https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/2181-lophanthus-anisatus-planta-3-in-1.html

  In articol sunt si ceva greseli, se spune ca specia este originara din Asia Mica, ce nu-i adevarat. Se confunda probabil cu isopul, cu care se inrudeste, dar nu sunt foarte apropiate genetic.

 Statiunea chiar a dat gratuit seminte unor amatori, sa raspandeasca planta. Sigur ca si unii stupari au incercat-o. Daca era asa melifera cum se spunea, cu productii de 4-500 kg miere/ha, sigur s-ar fi discutat de atunci despre ea pe forumuri. Fie zona noastra nu este foarte favorabila acestei specii, fie aprecierile despre potentialul ei melifer au fost exagerate din start. S-ar putea totusi incerca cu cateva plante mai cu seama ca se zice ca din cauza aromelor pe care le contine alunga soarecii, iepurii, caprioarele etc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Daniel Koblicska Bee

Cauta.Nici albina nu gaseste nectar in fiecare floare!<br />                              V.Butulescu