Gladita ( ROSCOVUL )

Creat de stefan1, Februarie 06, 2010, 12:43:18 AM

« precedentul - următorul »

Alinox

Dragi prieteni, asta din poza e Gladita? Are pastai lungi de 15 cm aprox, vreau sa fac gardiu viu din seminte.

tinumaftei

Creste foarte incet in primii ani. Eu am pus puieti acum 6 ani si abia acum au spre un metru. Salcamul creste mult mai repede..

Ionel_Cluj

Aveti dreptate puietii de gladita cresc foarte incet de asemenea randamentul de obtinere din seminte este cam mic. Noua ne-au iesit cam din 30 % din seminte asa ca mai avem de muncit pana impresmuim stupina.Seminte sunt foarte multe intr-o zona a Clujului

pistol28

Citat din: stefan1 din Februarie 13, 2010, 03:16:17 AM
Inmultirea
Se poate face prin seminte si vegetativ.
  Inmultirea prin seminte
Datorita invelisului rezistent al semintelor, pentru o buna incoltire este necesara o degradare a acestuia, deci un proces de scarificare prin mijloace mecanice, termice sau chimice.
  In stare naturala raspandirea se face de multe ori prin semintele eliminate de animalele mari care consuma pastaile. In tubul digestiv semintele nu se digera, insa sucurile gastrice degradeaza partial invelisul semintei, usurand germinarea.
  Scarificarea chimica se poate face cu acid sulfuric concentrat in care se scufunda semintele, apoi se spala si se mai tin o perioada in apa.
  Semintele se pot trata si termic, prin inmuierea in apa la 88 grade celsius (fiarta si lasata doar putin sa se raceasca) dupa care se lasa inmuiate pana apa se raceste sau pana semintele se umfla. Se indica semanarea imediat dupa aceste tratamente.
  O metoda interesanta este ingroparea semintelor de toamna in gunoi de grajd si recuperarea lor primavara, dupa care se seamana.
  S-au facut experiente cu mai multe specii in diferite conditii de germinare. Gladita s-a constatat ca are germinarea influentata mai mult de umiditate si mai putin (decat speciile martor) de temperatura.
  Se recomanda soluri de turba si nisip pentru incoltire, de asemenea s-a constatat ca in solurile argiloase dezvoltarea este mai buna decat in loess sau sol aluvionar.
Citat din: stefan1 din Februarie 14, 2010, 01:18:25 AM
Inmultirea vegetativa.
Gladita se poate inmulti si prin butasi, metoda care poate oferi - dupa cum se va vedea - posibilitati interesante.
Butasii pot provenii din lemn tare, lemn moale sau din radacini.
Se pare ca butasii din radacini au cele mai bune sanse de reusita.
Butasii din lemn tare permit obtinerea unor varietati deosebite.
  S-a observat ca spinii nu cresc cu aceeasi intensitate pe tot parcursul vietii unui arbore. S-a constatat ca la arborii de peste 10 ani apar anumite zone lipsite de spini, in special la varf si la marginile coroanei. S-a constatat ca daca se folosesc butasi din lemnul tare din aceste zone, arborii obtinuti vor fi fara spini sau cu spini foarte putini. Si din semintele acestor arbori se pot creste alti copaci dintre care cam 60% sunt tot fara spini.  De fapt exista o varietate numita Gladitsia Triacanthos Inermis, fara spini. Chiar in New-York se intalneste aceasta specie ca arbore stradal. 
  Prin aceeasi metoda se pot obtine arbori doar feminini sau doar masculini. S-a constatat ca anumite ramuri au doar flori feminine sau flori masculine. Daca se iau butasi din aceste zone, exemplarul obtinut va face doar flori masculine sau doar feminine.
  Aceasta ar trebui sa fie explicatia a ceea ce a observat Spiridon, adica arbori vizitati de abine dar care nu fac deloc pastai si altii mai putin vizitati dar plini de pastai.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Ionel_Cluj

Noi am folosit mai multe metode de obtinere a puietilor:le-am plantat pur si simplu in pamant unele seminte ,altele le-am lasat cateva zile in apa la incoltit ,altelele-am pus in apa la 80 grade dar mare diferenta de incoltire nu am observat.De alfel de ceva timp am citit un articol in care o doamna care se ocupa cu asta se plangea cat de greu e sa cresti puietii de gladita .Cu acid sulfuric concentrat nu am incercat si nu cred ca e in ordinedin moment ce lemnul se dizolva total

daniel gusman

Salut,
ma poate ajuta cineva cu aceasta planta pe numele de gladita, cat de productiva este in nectar ?

Closcutz

Nu e foarte productiva...da un cules de intretinere...

daniel gusman

 Am vazut ca sunt plini de albine, în zona mea am multi pomi de gladita si sunt foarte mari.
Multumesc!

dan sebastian

Tot nu m-am elucidat. Merita amplasata stupina la o padure de tecar sau nu?
Intretinere e la orice faneata in perioada de inflorire a gladitei.
Cineva postase 200 kg per hectar. Nu am inteles nicodata expresiile respective.
Se refera la productia pe zi sau pe toata durata de inflorire (10-12 zile).
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.