cuib 1/1 +magazie 1/1

Creat de Lukyan, Octombrie 24, 2018, 01:30:17 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Am stupina la salcam distanta 10 Km .de casa ,trebuie sa extrag repede sa plec ,iau rama cu rama le pun in alt corp si plec sa extrag acasa ,ajung acasa si ce fac iarasi iau rama cu rama sa descarc .?

Eugen B

Mergeti si extrage ti acolo. Si seara puteti muta unde vreti. Cine merge acasa cu ramele e bine sa fie maxim 1/2.

struan

#17
Citat din: stefan1 din Octombrie 25, 2018, 06:46:37 PM

  E o practica folosita si la ME clasic, dar are avantaje si dezavantaje. Unul din dezavantaje este ca nu mai poti sa ai faguri exclusiv de cat, adica in toti fagurii se creste puiet. Pentru cei care vor sa scoata in special miere de salcam, fagurii in care s-a crescut puiet modifica culoarea mierii.

Tocmai, vorbeam din experienta. E adevarat ce spuneti, doar ca la ME, doua corpuri sunt pentru cuib si din al treilea extragi.De obicei, inainte de salcam este necesar al treilea corp. La corpuri 1/1, doua corpuri pentru cuib e prea mult, deci clar vei avea miere in faguri de puiet.
La ME in primavara inainte de pomi, cand prind vreme buna, reduc toti stupii pe un corp si le asigur rezerve in rame.
Corpul 1, care e gol, il dau deoparte, ramane doar corpul 2 cu puiet si rame cu miere, care il asez pe fund. Cand ajung la 6-7 rame de puiet, adaug al doilea corp dedesubt si matca coboara cu ouatul. Dupa aceea depinde cum merge rapita. Daca merge si ingroasa coroana de miere din corpul 2 si incepe sa impinga cuibul in jos, adaug al treilea corp. Daca nu, al treilea corp il pun abia inainte de salcam. E ceva manopera in plus cu redusul pe un corp, dar am observat ca se dezvolta mult mai repede asa, decat daca ii las pe doua corpuri desi literatura recomanda mentinerea pe doua corpuri. Nu fac pastoral.

Lukyan

  Am citit cu atentie toate mesajele si va multumesc mai ales ca sunt din partea unor avizati cu state vechi de plata si de munca in aceasta bransa  ^:)^, daca ati vazut pe youtube ,este un coleg din basarabia care dupa ce a ajuns la 8-9 rame cu puiet in cuib ridica 4-5 rame cu puiet capacit in catul de 1/1 si completeaza cu rame cu foita locurile ramase libere, pune o gratie haneman si nu umbla pina la restrangere, vorbim doar de familiile puternice si binenteles nu este de neglijat si faptul ca folia este de mare ajutor , eu doar incercam sa ma documentez si daca are rost ca urmatorii stupi pe care ii voi achizitiona sa fie in acest fel .
   Va multumesc tuturor si va tin la curent am sa incerc si vreo cativa in acest fel , asta desigur dupa ce voi vedea cu ce ies din iarna fiindca deja am invatat ca anul apicol debia a inceput si primavara se numara '' bobocii'' :bzz:.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

Eugen B

Daca ridica de jos rame cu puiet ele vor avea si coronita ceva si mierea de salcam va avea de suferit. In plus daca nu e cules cand bagi 4-5 foi nu va cladi nimic si fiind gratie haneman matca va ponta doar in 3-4 rame maxim jos. Ce ati scris se face cand e cules destul de puternic. Eu am.obs la salcam anul asta ca fiind albina au urcat f bine in cat

dan sebastian

Acelasi lucru il faci daca pui 2 caturi suprapuse de jumatate, tot rama de intreg iti iese. El folosea doar 5 rame in cuib, pt sporirea productiei de miere. E alta metoda ce foloseste el (limitarea pontei matcii inainte si pe timpul culesului). Nu uita de diafragma, ca are si ea un rol important.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ioanardelean55

Sa extrag la 10 Km de casa ? Nu am curent ,am centrifuga pe 4 r mari si 20 mici pot extrage de la 60 de stupi intr-0 zi iar noaptea  sa conduc ? chiar si stationar e greu sa lucrezi o zi intreaga cu rame mari . astea sunt neajunsurile cu munca fizica ,despre tehnica de lucru s-au spus multe si se mai spun ,orizontali si dadantu au cam picat acum se merge in alta directie ,din miile de lazi pe care le-am facut doar la un singur stupar i-am facut 100 buc cu cat 1/1 ,era mai in varstra si asa a lucrat toata viata lui ,nici catul de ME nu se mai foloseste . mai nou se merge pe cuib de 10 R cu magazii 1/2.

NYK74

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 26, 2018, 07:04:50 PM
. mai nou se merge pe cuib de 10 R cu magazii 1/2.
Acest sistem îl folosesc italienii aici,stupul D.B. 10 rame+ magazii de 1/2.Stupul orizontal este o raritate cel puțin în această zonă.

Eugen B

Pentru mine e usor asta. Fiecare cum lucreaza. Singur nu se poate asa ceva.

Cristel

#24
Din propria experienta am ajuns sa fug de caturile de 1/1 din motive foarte simple: accesul la cuib se face foarte dificil (am 12 rame in fiecare corp) iar daca vrei sa cauti regina in cuib ajungi sa vorbesti singur... Basca faptul ca sunt ani in care familia se dezvolta pana la salcam in 3 corpuri de 1/1! Dupa ce am vazut cat e de greu sa manevrezi un asa stup am trecut pe verticali cu cat de 1/2. E mult mai usor, ai caturile lucrate si productie mult mai buna de miere ( fiind inguste poti sa ai miere pe sortimente: tei, salcam, mana sau poliflora, ai certitudini dupa ce le golesti), nu stai sa triezi rama cu rama. Am uitat odata sa completez cu rame in ultimul cat si ele au facut cam ce au vrut. E spatios, ai posibilitatea sa vezi potentialul reginelor, dar daca nu esti un tip vanjos nu are sens sa te complici cu asa ceva. Lucratul rama cu rama iti incetineste foarte mult munca.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

NYK74

Fiecare face cum îl duce procesorul,Dar partea practică are un cuvînt greu de spus,ea va spune fiecăruia cum stau lucrurile mai pe înțeles.
Catul de 1/1 chiar de ar avea avantaje mult mai mari decît cel de 1/2, dar nu le are,tot nu îl aleg pentru a lucra cu el.
Ridicați un cat plin cu miere,apoi zece,apoi 50  în cîteva ore,( nu zic că nu este posibil,știu persoane care descărcau tone în fiecare zi de saci de 50 kg ciment din tiruri la depozit,dar mai știu că nu a fost de durată și viață lungă),sau de luat ramele una cite una din fiecare cat,și apoi una cîte una din cuib la un control în unele familii cînd este necesar,nu consider că este productiv nici pentru unul cu 2 stupi.

Eugen B

Contraza modul de lucru. Eu lucrez cu cat 1/1 si sunt foarte multumit. Fac pastoral. Daca as face stationar as alege sigur alt model.
Nu merge acelas model la toti. Orizontal sigur nu as vrea.

Lukyan

 Ma bucur ca cei mai multi din Domniile voastre cu experienta in spate de apicultura au dorit sa inpartaseasca din lucrurile pe care le stiu si va multumesc  :bravo: , eu fiind la inceput si nici nu vreau sa dezvolt prea mult , cred ca 20-25 de familii sunt deajuns avum am vreo 16 si am si munca , voi vedea eu daca voi folosi varianta cu cat de 1/1 , cei sigur ca mai intai trebuie sa ajung sa am familii puternice si sanatoase ca altfel nici catul de 1/2 nu am sa-l pot pune , anul asta am avut familii unde am pus si al treilea cat de 1/2 la salcam , am avut si roiuri facute inainte de salcam care in iulie le puneam cat dar am avut si familii care debia au avut cules pt ele asa ca lucrez sa mentin familiile puternice si acestea sa le inmultesc .
  Am vazut si varianta cu ME dar  si cea cu cat 1/1 , dar nu pot decat sa-mi raspund singur incercand mai multe variante si cum zicea cineva aici de asta este frumoasa apicultura ca te lasa sa faci ce vrei si sa alegi ce tie bn pt. fiecare in functie de zona, de pastoral sau nu  , de puterea de munca si timpul cat il are fiecare.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!