Personalitati in lumea stuparitului

Creat de dragos2006, Octombrie 19, 2009, 10:59:11 PM

« precedentul - următorul »

D006

-Viaceslav Harnaj este fondatorul apiculturii române moderne. Acesta a fost mandatat de cinci ori preşedinte al Apimoncia El a fost preşedinte al Apimondia la XXIV-lea Congres Internaţional de Apicultură din Buenos Aires, Argentina. Acesta a fost douăzecea Presdente Congres Internaţional Apicultură Apimondia în 1965, a avut loc în oraşul Bucureşti, în România.
-Dr. Eva Crane – Apicultorului (apicultoreasa) cercetător apicol, şi fizician nuclear a fost autorul a mai multor cărţi, inclusiv Arheologie si apicultura, şi Mierea.
-Francois Hruschka – Apicultor , a inventat extractorul miere în Austria, în 1865.
-Gregor Mendel -- Călugării nu sunt de obicei taţi, dar el a fost Mendel tatăl  genetici  .
-Harry H. Laidlaw, Jr. -- Profesorul Laidlaw entomolog este considerat pionier în genetica  albinei şi aspecte practice ale reproduceri albinei.  Cartea publicata in 1932 si apoi republicata de multe ori este carte de baza.
-Huber -- La sfârşitul secolului al 18-lea, naturalist orb elvetian şi apicultorului Francois Huber.Opera sa, văzută prin ochii asistentul său, a dus la prima înţelegerea clară a conceptului de "spaţiu de albine" - element la construirea  stupilor cu rame mobile moderne
-Janscha -- Apicultor, din Slovenia. În 1771 Anton Janscha descoperit cum se imperecheaza regina.
-Karl Kehrle -- Mai bine cunoscut ca Fratele Adam. Călugăr benedictin (Buckfast Abbey, Anglia) a dezvoltat faimoasa albina Buckfast.
-Karl von Frisch – A Explicat dansul albinei şi a câştigat Premiul Nobel pentru acest lucru şi legate de studiile despre comportamentul animalelor.
-L. L. Langstroth -- Acest pastor  a descoperit utilizarea practică a Spatiului Albinei  şi concepute stupul utilizat în mod obişnuit în America de Nord, în 1851. Lui 1853 a scris  cartea, Stupul si Albina Este strălucit în scris, şi este descriptiv al primului tratat de tehnicile moderne de management de albine, care sunt încă utilizate 150 ani mai târziu.Metoda de crestere care ii poarta numele.
-Luis Mendez de Torres -- Om de ştiinţă spaniol, a descoperit în 1586 ca regina este o femela şi mamă la albinele din  stup.
-Martin John -- În 1684, acest apicultor englez  a descoperit că albinele fac ceara si nu o aduna.
-Moise Quinby -- A inventat afumător modern în 1875. Dar, mult mai devreme - în anii 1830, el a fost primul mare producator comerciale de miere în America de Nord. Moise Quinby  a făcut 20,000 de kilograme de miere intr-un an. A încurajat creşterea rapidă a apiculturii ca o afacere In 1853 a scris cartea Misterele din apicultura explicate.
-NICHEL Jacob -- Acest om de ştiinţă german /apicultorului a descoperit că albinele ar putea creste  o regină noua  din larve tinere asta  în 1568, a condus la descoperirea unor sisteme moderne de creştere a reginelor.
-Sfântul Ambrozie --  Legenda spune un roi a aterizat pe gura acestui sugar la nastere, prezicidu-i o viaţă ca un mare orator.A mai fost numit doctorul cu limba de miere. E patronul apiculturii.
-Sir Edmund Hillary – Stupar profesionist (el şi fratele său, aveau  în proprietate 1200 stupi) din Noua Zeelandă, împreună cu Tenzing Norgay, a fost primul care a excaladat Muntele Everest, în luna 7 mai, 1953.
-Peter Prokopovich -- De la 1800 la 1810, acest apicultor ucrainian a avut  10.000 stupi (!), în Ucraina .A fost primul stupar profesionist de talie mare din lume .
Lista poate fi completata si de dv.

D006

Pe plan international  sa nu uitam de tatal ramelor noastre : CHARLES DADANT  , eu cel putin cand pun mana pe o rama imi vine in minte numele lui .
  Pe plan intern trebuie sa fac o precizare : V. Harnaj nu este intemeietorul apiculturii romanesti moderne ci intemeietorul ACA din Romania , asta dupa ce a desfiintat celebra Societate Centrala de apicultura precum si revista "Romania apicola' locul lor a fost luat in 1958 de ACA  si revista "Apicultura "  chestii de sorginte sovietica.
  Intemeietorul apiculturii romane moderne consider ca este Constantin - L - HRISTEA care a scris cunoscuta carte  "stuparitul "  in 3 editii , lucrare premiata de academia franceza si apoi reeditata si actualizata in 1970 sub numele de "stuparitul Nou ".

D006

Sa o luam cronologic cu personalitatile romanesti :
AL. BULIGHIN  Primul presedinte al societatii centrale de apicultura din Romania (1925 - 1928) si prim redactor al revistei "Romania apicola " duce o permanenta lupta pentru modernizarea apiculturii romanesti
N. NICOLAESCU   Coautor la celebra lucrare "CALAUZA STUPARULUI"
  FL. BEGNESCU  (1880 - 1949)   Infiinteaza si conduce in 1930 sectia de apicultura a Institutului de cercetari zootehnice  , autorul cartii "CULTURA ALBINELOR ' si peste 200 de articole.
GR. GIOSSANU  (1886-1972) Militant de seama pentru organizarea apicultorilor intr-o structura puternica . s-a daruit acestor scopuri fiind presedinte al societatii din 1928 pana in 1947 cand societatea romana a fost desfiintata de bolsevici.
  C HANGANU  In atelierul anume organizat  in cadrul binecunoscutei stupini din Nicolina (Iasi) realizeaza si aprovizioneaza stupinile din tara cu inventar apicol. Participa la infiintarea si conducerea Societatii Centrale de apicultura (Iasi 1915-1923), preda cursuri de apicultura la facultatea de agronomie din Iasi.
D. STAMATALACHE (1892-1961) devine cunoscut si apreciat in masa crescatorilor de albine prin editarea si difuzarea revistei sale de apicultura  'BULETINUL APICULTORILOR' intre anii 1922-1944.
  si  multi altii...

D006

Sa prezentam o personalitate marcanta a apiculturii universale a carui stup se intalneste des in zona Vasluiului.
GEORGES de LAYENS (1834-1897)
Naturalist, biolog si apicultor francez. A scris numeroase carti de apicultura si despre flora din Franta. A inventat (in 1874) stupul care-i poarta numele. In Spania se zice ca si acum cca 80% din stupi sunt in lazi Layens. A fost laureat al Academiei de Stiinte a Frantei.
Carti publicate:
1854- Impreuna cu Bonnier:"Curs complet de apicultura"
1879- ,,Cresterea albinelor prin procedee moderne, teorie si practica in 17 lectii"
1882- ,,Despre atractia albinelor fata de culori"
1882- Cresterea albinelor prin procedee moderne; teorie si practica"
1885- ,,Albinele; practica cresterii lor; miere, ceara, hidromel"
1900- ,,Stupul ilustrat; erori de evitat si sfaturi de urmat"
1906- ,,Hidromel, vin hidromelizat, cidru hidromelizat..."
1907- ,,Curs complet de apicultura"
1907- ,,Socialismul la albine"
  In 1894 a publicat cu Bonnier ,,Noua flora din Nordul Frantei si din Belgia pentru determinarea facila a plantelor fara cuvinte tehnice".
Rama de Layens are dimensiunile interioare de 370mm inaltime si 310mm latime. Sunt multe alte dimensiuni dar in jurul acestor cifre.
Variante de stupi Layens:
Mentionez doua variante de stup orizontal si doua de stup vertical.
Orizontali:-Layens native
            -Layens a grenier
Verticali: -Layens pastoral
            -Layens divizibil
  Layens native. Orizontal,cu 12,14,16,20 sau 24 rame. Este primul tip construit si stupul orizontal se confunda o vreme cu Layens. Pe la 1900 era printre cei mai raspanditi stupi in Franta. In Spania si acum e folosit in special in pastoral, cel mai mult in regiunile Valencia, Andaluzia, Estremadura. Are avantajul ca este un singur tip de rama, dar dezavantajul ca prin constructie are un volum prestabilit.
  Layens a grenier.( de la latinul graniarium=granar). In franceza granier ar insemna depozit, inclusiv de furaje pentru animale. Acest tip de stup orizontal e compus dintr-o parte centrala cu 9 faguri mari iar de o parte si alta a lor are la acelasi nivel doua depozite de cate 5 faguri ½, dar de grosime 45mm, pentru rezervele de miere. Inaltimea fagurilor centrali face ca f rar matca sa oua in fagurii magaziilor.
  Layens pastoral. Are 9-10 rame in cuib, la care se adauga un cat cu 8 rame ½ (inaltimea 18,5 cm). Inaltimea fagurilor face ca rar sa urce matca in cat.
  Layens divizibil. Varianta imbunatatita de Jean Hurpin (1941). Rama inalta este impartita in doua jumatati, astfel incat stupul este format din doua parti care alcatuiesc cuibul si inca un cat cu aceleasi dimensiuni, pentru miere. Avantajul este ca are un singur tip de rame. Se poate lucra cu el asemanator cu Warre sau cu multietajat. Ramele mici faciliteaza manipularea.
    In prima sa lucrare exprima  -printre altele - pozitia sa  , sustinuta cu observatii si experiente proprii  asupra unor probleme  esentiale pentru stiinta  si practica stuparitului :
         - albinele  ierneaza  mai bine daca  mierea de rezerva  se afla  deasupra ghemului si nu alaturi de acesta .
         - familiile de albine cand sunt lasate sa  produca  ceara si sa cladeasca faguri la nivelul   potentialului lor  firesc  strang tot atata miere ca si cele  care au la dispozitie numai faguri claditi.
  Postare realizata cu ajutorul domnului STEFAN 1

D006

2600 I.Hr Egiptenii cu ajutorul fumului lucrau la "stupi"prin utilizarea unor conductelor ceramică.
340I.Hr. Aristotel in "Historia Animalum", a mentionat ptr prima data loca.
El menţionează, de asemenea, modul în care acestea îşi asumă sarcini diferite, la diferite etape ale vieţii lor de adulţi albinele.
7I.Hr.
In acest timp Varro (Roman) au fost discutate posibilitatile de profit de apicultura.
• Stupi închiriati pentru polenizarea
Vânzare • de propolis pentru uz medicinal
60 DHr
Afumător şi instrumente de lucrat in stup foarte similare cu cele folosite astăzi a fost menţionate de către Comella (Roman).
1,400
Stupii de ceramică au fost în cele din urmă înlocuieşte cu "stupi"  de paie de catre Anglo-saxoni
1,792
Primele studii stiintifice reale asupra  albinelor a fost efectuate de F. Huber,  la Geneva,  Elveţia. Huber a fost orb, dar  F. Furnens (servitorul  lui) a facut observaţii reale).


D006

Practica apicola a inaintasilor
Desi nu incinta si nu atrage stuparul istoria Apiculturii cred ca isi are rolul ei.
Prima lucrare in limba romana a aparut la Viena in 1785 si este lucrarea lui Ioan Piuariu Molnar,medic pe plaiuri banatene.Titlul lucrarii este Economia stupilor,acum intii izvodita si data de Ioan Molnar doftorul de ochi in Marele Printipat al Aldealului.In prefata acestei lucrari autorul protesteaza impotriva uciderii albinelor toamna.
In 1808 se tiparea la la Sibiu Povatuire cu praxis catre sporirea stupilor.
Trebuie mentionata neaparat lucrarea aparuta in 1823 a lui Ion Tomici din Caransebes si care are titlul: Cultura albinelor sau invataturi pentru tinerea stupilor in magatinuri pentru toate partile

D006

Ieri s-a implinit aniversarea a 158 de ani de la inventarea stupuluiu Langstroth a reverendului Rev. Lorenzo Langstroth.
Anul viitor se va implini bicentenarul nasterii Reverendului (1810-1895).

stefan1

Nu stiu daca Ioan Molnar-Piuaru a profesat in Banat. Poate intre 1774 si 1777, cand a fost profesor si medic militar la Regimentul I Graniceresc Roman, intre doua perioade de studii in Viena. El si-a desfasurat activitatea in special la Cluj, unde a fost chirurg si oculist, medicul personal al guvernatorului Transilvaniei Gheorghe Banffy, si un protajat al acestuia. De fapt ambii erau masoni din aceeasi loja. Originar era din Sadu, de langa Cisnadie-Sibiu. Era fiul preotului Ioan Piuariu (Popa Tunsu).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Nu stiu daca a profesat in Banat sau daca a fost mason  ptr mine important este ce s-a ocupat de albine scriind cartea respectiva.

D006

CONSTANTIN ANTONESCU s-a nascut in satul Udresti , comuna Colanu  , jud. dambovita  in anul 1912 . la varsta de 19 ani  incepe sa practice apicultura indragind aceasta  indeletnicire careia  sia- dedicat  cu pasiune  si daruire  intreaga sa viata .
                      Pe masura acumularii unei tot mai bogate  experiente de practician  incresterea si intretinerea albinelor , desfasoara o intensa activitate sociala  in cadrul ACA , popularizand cu convingere  tainele apiculturii in scopul atragerii si instruirii unui tot mai mare numar de adepti.
                    A facut acest lucru prin viu grai si prin scris in peste 400 de articole  publicate in revistele de specialitate , colaborand si la elaborarea unor lucrari : CARTEA STUPARULUI   (1956 , 1957)  , AGENDA APICULTORULUI (1967-1968) , CATALOG APICOL  ( 1975) , MANUALUL APICULTORULUI (1979) , totodata  prezinta  comunicari  si referate in cadrul simpozioanelor  si congreselor internationale  de apicultura organizate de Apimondia  si semneaza cartile  LUMEA ALBINELOR (1947) , INGRIJIREA FAMILIILOR DE ALBINE  (1966) , ALBINELE SI ...NOI (1979 , 1984)

milu56

Suna oarecum frumos: "ASOCIATIA CRECATORILOR DE ALBINE"
Poate intro zi se va scrie ceva si in aceasta directie si chiar sa se schimbe ceva,sa nu mai fie in declin pentru Romania acest titlu la care au contribuit oameni importanti canva.

stefan1

  Pe un alt topic Badea_mih a postat un un material interesant despre hranirea albinelor. S-a strecurat si o informatie cred inexacta:
    "Salcâmul alb
(Robinia Pseudoacaccia ) ( V. )
Originar din America de Nord , adus în 1603 în Franta si în 1883 în România ."

  In Romania salcamul a fost adus ceva mai devreme, dupa unii chiar inainte de 1821, cand erau inca domniile fanariote. Dar o actiune mai serioasa de impamantenire a acestui arbore a fost numai pe vremea lui Carol I, care voia sa fixeze cu salcami zona de nisipuri miscatoare din Baragan si Lunca Dunarii.
  Unul din pionierii acestei actiuni a fost Ioan Ivanescu, care a inceput plantarile din 1877, mai intai in vecinatatea comunei natale, Poiana Mare. Actiunea a fost continuata de fiul acestuia, Eracle Iovanescu (1879-1961). Acesta a fost si crescator de albine si ameliorator, crescator de matci, producator de roi, constructor de stupi sistematici, cu contributie insemnata in dezvoltarea apiculturii in Oltenia dar si in afara ei. Eracle Iovanescu a fost liderul PNL din Dolj. A fost arestat in 1947 si a stat in inchisorile comuniste ca detinut politic.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)