Evolutie

Creat de dragos2006, Octombrie 14, 2009, 07:08:27 PM

« precedentul - următorul »

D006

Din cate stiu albinele si rechinii sunt cele mai vechi vietuitoare de pe fata pamantului . Pe cand rechinii au ramas in adancuri albinele au ajuns langa casa omului . Putem spune  : istoria albinelor si a omului de langa ele.

D006

Se presupune că primii oameni au luat miere de la albine din cuiburile construite în copaci sau în alte locuri. Colectarea de miere din cuiburi sălbatice se efectuează până în prezent, cu excepţia regiunilor unde a fost înlocuită total de apicultură. Erau vânate cuiburile de albine melifere (Apis) şi speciile mari de albine care nu înţeapă (Meliponinae). Nu numai omul a fost un vânător al cuiburilor de albine, ci şi unele mamifere ca cimpanzeii care au fost observaţi folosindu-şi mâinile sau beţe pe care le introduceau în cuib pentru a le scoate unse cu miere.
Cea mai veche dovadă arheologică asupra vânatului albinelor melifere (Apis mellifera) este un desen de pe o piatră din epoca mezolitică care a fost găsit în estul Spaniei şi datează din perioada 6000 î. Hr. În acea perioadă, nu la mult timp după ultima Eră glaciară care a avut loc la circa 9000 î. Hr., se presupune că în regiune a existat un climat optim. Desenul fost folosit ca simbol al celui de-al 18-lea Congres Internaţional de Apicultură de la Madrid din 1961 şi a apărut în numeroase reviste şi cărţi apicole. Persoana reprezentată, în general considerată a fi o femeie, ia miere dintr-o grotă situată în faţa unei stânci. Nu există dovezi asupra existenţei unei surse de fum sau a unei îmbrăcăminţi de protecţie.
Alte picturi pe stâncă realizate înaintea erei noastre în India şi Africa de Sud arată fapul că vânătoarea de miere sau chiar apicultura a fost o activitate organizată care implica alcătuirea de echipe de bărbaţi şi femei.
În Africa de Sud şi Zimbabwe existau albine Apis mellifera, iar într-o pictură descoperită în Zimbabwe se distinge faptul că fumul era deja folosit. În Asia existau albine Apis dorsata ale căror cuiburi au fost descrise într-o pictură indiană post-mezolitică, descoperită în 1984.

D006

Picturi ,datind din 13000 I.Hr, ilustrind culegatori de miere ar fi ,cred,primele dovezi despre existenta "stuparitului" practicat de oamenii acelor vremuri.In pesterile din Lascaux,Franta, aceste picturi au ilustrat "meseria de "apicultor".

D006

Diferitele izvoare arată că pe teritoriul vechii Dacii apicultura căpătase o mare dezvoltare. Xenofon (430-355 Î.Hr.) în lucrarea "Anabassis"arăta că "hrana geţilor consta în primul rând din miere, legume, lapte simplu sau preparat şi foarte puţină carne, căci credinţa în Zamolxes îi oprea". Naturalistul roman Aellianus (sec.III Î.Hr.) în lucrarea "De natura animalium" arăta că daco-geţii creşteau albine pentru miere şi ceară, iar prisosul îl vindeau - fagurii cu miere formau un articol de seamă al comerţului şi economiei casnice. Polibiu din Megalopolis (207-127 Î.Hr.), geograf şi istoric arăta în lucrarea sa "Istoria pragmatică" că în regiunile pontice se exportau din teritoriile de la Dunăre miere, ceară şi vinuri felurite.
Alexandru Xenopol în "Istoria românilor" arăta că dacii se îndeletniceau cu agricultura, creşterea vitelor şi cea a albinelor. Nicolae Iorga, Vasile Pîrvan şi alte personalităţi arătau că în schimburile comerciale daco-geţii ofereau grâu, miere, ceară de albine şi piei de animale. În timpul stăpânirii romane apicultura a luat o nouă dezvoltare prin introducerea unor metode noi aduse de romani în creşterea albinelor. Despre dezvoltarea apiculturii în Ţările Române nu se găsesc informaţii scrise decât spre sfârşitul evului mediu. Numeroase izvoare arată că pentru dezvoltarea albinăritului au fost acordate o serie de privilegii pentru negoţul cu ceară, scutirea de vămi, donaţii gratuite pentru "locuri de prisacă", precum şi numeroase urice şi hrisoave legate de stupi, miere şi ceară, acordate în special domeniilor mănăstireşti.
In secolul al XVIII-lea, conform documentelor epocii, în Moldova şi Muntenia existau peste un milion de stupi. O statistică din 1763 menţionează existenţa la acea dată în Moldova a 670 000 stupi. Moldova, caracterizată prin condiţii pedoclimatice deosebite ce favorizează existenţa unei baze melifere bogate şi diversificate, are o tradiţie în creşterea albinelor încă din cele mai vechi timpuri. Suprafeţe extinse împăturite oferă albinelor surse abundente de nectar şi mană pentru realizarea unor producţii apreciabile de miere de calitate foarte bună. Odată cu dezvoltarea economică a acestei regiuni, în jurul marilor aşezări urbane, dar şi a celor rurale bine consolidate, s-au înfiinţat culturi agricole care pe lângă scopul agricol principal constituie o valoroasa sursă pentru completarea producţiei de miere alături de zonele forestiere de interes melifer.

sfantul spiridon

felicitari domnule pentru eruditia si calitatea unor informatii..eu unul va multumesc..totusi, cat la suta din teritoriul daciei a fost cucerit de romani?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Se pare ca albina a aparut odata cu plantele cu flori acum 130 de milioane de ani in urma. Pana atunci vegetatia se inmulte prin spori si nu flori si seminte. Au fost la acea perioada de inceput peste 13000 de speci diferite de albine.
Pe continentul american au fost albine dar au disparut din cauze necunoscute acum 13000 de ani si au fost reintroduse de europeni. In unele limbi indiene chiar au numit albina "musca rea" adusa de oameni rai.

milu56

Pentru noi acum e usor sa ne ocupam de albinarit,stim ce fel de musc este.

D006

Pt. 1% din populatie este usor dar restul 99% nu le vad ca vietati prietenoase ci uni chiar insecte teroriste.  :rotfl:  :rotfl:

milu56

cam putini,eu cred ca sunt mai multi de 1

D006

210000 apicultori in US la o populatie de 300 de milioane vine aprox.  .07%

milu56

Te-ai referit iu US,se poate.

D006

Socoteste tu si pt restul.

milu56

Citat din: AndreiRNSocoteste tu si pt restul.
Nu vreau sa spun vreo prostie,nu detin documentatii prcise.

D006