VICTOR M.

Creat de Vyktor, Iunie 21, 2013, 09:58:47 AM

« precedentul - următorul »

romikele

În plin cules, albinele vin cu gușa plină și sunt primite chiar dacă au plecat din alt stup.
În lipsa unui cules abundent se practică metoda bătutului în stupul cu albină multă, albinele se stresează și își umplu gușa, astfel vor fi primite fără a fi atacate de stupul gazdă (după rocadă), mai slab. Treaba asta se practică și la stupii bezmetici, înainte de scuturarea în vederea desființării.

Vyktor

  :thanks: Receptionat
Maine, daca timpul permite (s a inourat foarte tare ) am sa pun in aplicare sfatul vostru.

Vyktor

Azi pe la ora  8:30 am facut rocada intre cei doi stupi. Dupa cateva ore activitatea la urdinis la cel slab pare a fi una normala insa nu acelasi lucru pot spune si despre celalalt la care este mare inghesuiala la urdinis si observ lucratoare care nu sunt primite in stup. Sper ca lucrurile sa si revina la normal si sa nu fi facut mai mult rau decat bine. La cel slab dupa rocada am bagat o rama plina cu puiet capacit luata de la cel puternic in locul ei bagand o rama cu f.a.
  Am facut o mica plimbare pe camp cu bicicleta si am observat f.multe albine pe floarea soarelui care a inceput sa infloreasca.....erau cateva de ale mele =))...le am recunoscut =))

marian_6777

Cred ca trebuia sa mai astepti pana la 10-11. Atunci cea mai mare parte a lucratoarelor ar fi fost plecata la cules, iar la intorcere ar fi intrat in noul stup, incarcate fiind . Daca ai avut ploaie sau un pic mai rece de dimineata incat albina a iesit mai tarziu la lucru... nu cred ca ai facut prea mare lucru, albina va iesi din stup pe noua locatie si dupa recunoastere, se va intoarce de unde a plecat. Daca gresesc va rog sa ma corectati.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

Kiwi Bee

Vi9na mea Vyktor, am crezut ca am scris dar se pare ca am omis. Rocada de preferabil(cel mai optim) este de facut in amiaza dar nu ai facut nimic rau. Nici eu nu am timp sa ma duc intotdeuna pe la albine in amiza si ma duc dupa-masa spre seara.
Principalul este ca in urmatoarele 3 zile multe albine se intorc la locul lor original(oamenii de stiinta spun ca albina are o memorie buna pina la 3 zile) apoi scade brusc.
Echilibrarea familiilor nu se petrece de dimineata pina seara.Ea dureaza vreo 2 saptamini prin aceasta metoda. Prin alte metode unde muti doar rame cu puiet capacit, ba de la o familie , ba de la alta dureaza si mai mult si necesita si mai multe interventii.
Banuiesc ca rama cu foita, data la familia puternica, ai puso in mijloc. Asai? La mijloc albinele cladesc fagurele si prima data regina va oua acolo. Dacai la margine ea va fi pe post de depozit si va fi umpluta cu miere.
In urmatoarele 2 saptamini la aceste 2 familii nu trebuie sa intervii. Stiu ele ce au de facut...... le poti spiona de la marginea urdinisului  :)
Acum ca si roiul se va mai intari poti sa lasi toate urdinisele deschise la maxim.

romikele

Dupa trecerea unei nopti treburile se mai linistesc la stupul agitat! :wink2:  :hi:

mihai1988

buna ziua. imi puteti spune din ce material ati construit gardul imprejmuitor. multumesc

Vyktor

Da,  rama cu f.a. am bagat o in mijloc, tot asa am procedat si cu rama cu puiet capacit...nu stiu daca si asta trebuia bagata la mijloc.... M am uitat si acum la ele si este aceeasi agitatie si f multe albine pe jos. Maine ma gandeam sa le pun sirop in hranitoare  .....e bine sau sa le las in pace?

Vyktor

Citat din: kisarmihai din Iunie 24, 2013, 06:19:59 PM
buna ziua. imi puteti spune din ce material ati construit gardul imprejmuitor. multumesc
Se cheama plasa verde opaca si o gasesti la Dedeman dar si la alte magazine de bricolage insa la Dedeman am gasit cel mai bun pret 3,31 ron mp.

Kiwi Bee

Nu este rau ca ai pus rama cu puiet capacit la mijloc. Albinele eclozeaza si apoi regina are imediat unde sa depuna oua din nou(evident dupa ce albine lustruiesc celulele). Daca zici ca a inflorit si FS atunci nu prea mai trebuiesc stimulate.
Albinele din iarba sint OK dar daca vrei sa te joci.... nu o faci din timpul meu. Dute la ele cu o farfurioara plata si mica cu niste sirop(nu miere) si pune farfurioara la 2cm de ele....deci vreo 50ml de sirop. Si le urmaresti cum isi umple gusa mai apoi care stup le primeste.
Peste 1-1.5 sapt faci un control si te uiti la rama cea noua cit este de construita(daai construita pe jumatate deja este momentul de alta rama). Deci daca tin bine minte ai cca 7-8 rame la majoritatea. Unde vezi cas mai plinute deci au albina poti sa spargi cuibul mai agresiv, deci cu 2 rame intercalate in felul urmator: la mijloc pui o rama cu fagure cu puiet de toate virstele si deo parte si de alta a ei pui cite o rama noua cu foita apoi restul ramelor.

Vyktor

Deocamdata in afara de agitatia pe care am vazut o ieri la una din familiile puternice iar astazi la cea cu care am facut rocada si care cred ca era iesirea puietului la zbor ,activitatea in stupina pare a fi intrat in normal.Cel de la care am luat albinele mi-a spus ca ar fi bine ca la familia puternica la care a iesit puietul la zbor sa pun si catul cu trei rame cu f.a. , mai ales ca a inceput culesul la FS. Asa ca m-am conformat imediat

Vyktor

Dupa obisnuita aruncare cu privire la stupi, nu ma pot abtine sa nu merg de 4-5 ori de cand vin de la servici si pana seara , am facut si o mica inspectie la recolta din gradina.
Pare a fi una bogata anul acesta:
rosiile in solar
prun Stanley
mar...nu mai stiu soiul
cais
golden
ceapa alba
ceapa rosie
ceapa.....galbena
si bineinteles rosiile de la mos Andreiu ....care mai am de asteptat

andreiu

      Bravo Victore, se vede ca esti un bun gospodar. Gradinar de nota 10 si sunt sigur ca vei ajunge in scurt timp si un bun apicultor. Vad ca prind viteza si rosiile din semintele mele. Cele cu frunza grasa, ca de cartof sunt mari, ajung frecvent la 0,5- 0,6 kg bucata. :hi: :hi:

Vyktor

Citat din: andreiu din Iunie 28, 2013, 09:05:09 PM
      Bravo Victore, se vede ca esti un bun gospodar. Gradinar de nota 10 si sunt sigur ca vei ajunge in scurt timp si un bun apicultor. Vad ca prind viteza si rosiile din semintele mele. Cele cu frunza grasa, ca de cartof sunt mari, ajung frecvent la 0,5- 0,6 kg bucata. :hi: :hi:
Intr adevar mos Andreiu, rosiile au prins viteza, pacat ca nu am avut loc sa le plantez pe toate. Acum mi se pare prea mica gradina, lucru pe care nu puteam sa l spun in urma cu vreo 10 ani cand am hotarat ca ar fi cazul sa pun pomi, pentru a ocupa locul. N as putea sa ma laud ca toata gradina este opera mea, nici nu as avea timp in cele cateva ore care imi raman dintr o zi dupa ce vin de la servici. Dar in mare parte din ce este in gradina este si munca mea asa ca ma bucur daca cei care vad au cuvinte de lauda. Multumesc.
Legat de rosiile cu frunza lata la inceput am stat un pic pe ganduri daca or fi rosii sau cine stie ce altceva. Nu am mai vazut acest soi pana acum.
Sper din toata inima ca si partea cu apicultura sa se adevereasca, dar pentru asta mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare.

Vyktor

Salutare dragi colegi
A trecut ceva vreme de cand am postat ultimul mesaj pe pagina personala.......stati linistiti nu am renuntat.....doar ca timpul liber nu este bun prieten cu mine.
In primul rand vreau sa mi cer scuze fata dl Orban si Kta Apidorna  pe care in vara am intentionat sa i vizitez, ba mai mult am luat legatura cu ei,  insa socotela de acasa nu prea s a potrivit cu cea din targ. Ziua in care am ajuns in Sighisoara,dupa un drum de cca 300 si ceva de km, deabia am avut timp sa vizitez Cetatea si dupa sa gasesc cazare iar a doua zi pentru ca am avut in plan sa trec pe la Praid,  Lacul Rosu si Cheile Bicazului in drum catre Vatra Dornei am fost nevoit sa plec in jurul orei 08:00 si asa am realizat ca vizita la dl Orban nu poate sa ramana decat pentru.....data viitoare? Sper.
La Vatra Dornei, ne avand un plan dinainte stabilit, fiind pentru prima data in Bucovina,numeroasele obiective de vizitat din aceasta zona m au facut sa aman de la o zi la alta vizita la Kta si uite asa dupa o saptamana  mi am dat seama ca  ca de fapt as fi avut nevoie nu de una ci de cel putin doua saptamani pentru a vizita  cele mai importante obiective turistice din aceasta minunata zona cu peisaje dea dreptul mirifice.
Asa ca dl. Orban si Kta inca odata imi cer scuze.....poate la anul.
Acum revenind la activitatea apicola....intre timp a aparut in stupina mea si nr. 5 un roi primit la inceputul lunii septembrie. ... care dupa mintea mea a fost restrans pentru iernare pe 5 rame. Ceilalti 4 stupi i am restrans pe 7 rame. Astazi in jurul pranzului afara erau in jur de 20-22 grade si am observat urmatoarea situatie :
4 dintre ei care sunt cu fund AV si care sunt impachetati tip clopot deabia daca erau doua trei albine la urdinis, in schimb la cel cu fund plin era mare aglomeratie asteptau la rand pentru a intra si a iesi. Explicatie......habar nu am.
Iata si pozele facute in jurul orei 15:00