Caracteristici ale diferitelor tipuri de miere

Creat de stefan1, Octombrie 24, 2019, 08:05:46 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

O sa dau cateva grafice de unde se pot vedea deosebirile dintre cateva tipuri de miere monoflora sau de mana.
Graficile sunt de la "LAVES Institut für Bienenkunde" din Celle (Germania). Datebank-a institutului contine peste 4000 sorturi de miere dintre care cateva sute de miere de mana.
Ar fi necesare multe explicatii pentru fiecare tabel, dar si fara cred ca se inteleg destule lucruri.

In graficul de mai jos se da procentul de fructoza din 15 sorturi de miere, dintre care 5 sunt sorturi de miere de mana.
Portiunea albastra idica intervalul de valori cele mai frecvente ale procentului de fructoza, iar linia rosie indica variatiile posibile in sus sau in jos, ale acelui procent pentru fiecare sort de miere in parte.
Se vede ca salcamul are cel mai inalt procent de fructoza dar aproape de el este mierea de castan dulce iar mierile de mana au un procentaj redus de fructoza.

 Raps=rapita, Heide=Iarba-neagra (Calluna), Edelkastanie- castan nobil, Kornblume=albastrea (Centaurea), Somerblume=floarea-soarelui, Phacelia=facelia, Robinie=salcam, Lowenzahn=papadie, Linde=tei, Wald*=padure, Tanne=brad, Fichte=molid, Eiche=stejar
 * nemtii au un sort de miere numit 'miere de padure' care poate cuprinde orice miere de mana, dar apoi si detaliaza pe pricipalele tipuri de miere de mana, deoarece ei sunt mari consumatori de miere de mana
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Grafic cu continutul de glucoza in cateva sorturi de miere.
  Speciile sun tot cele din graficul precedent dar culoarea cu care sunt marcate valorile medii ale procentului de glucoza este galbenul.Graficul continutului de glucoza in sorturi diferite de miere.jpg
  Se observa ca rapita are cel mai mare procent de glocoza (lipseste iedera care are mult mai nulta). E urmata de papadie si de floarea-soarelui. Cea mai putina glucoza o are salcamul si mierile de mana. La mana se observa ca si fructoza si glucoza sunt in procente mici. Cauza este procentul mare de dizaharide sau chiar trizaharide.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Conductibilitatea electrica
Se observa ca cea mai mare conductibilitate o are mierea de castan apoi cele de mana. Aceasta conductibilitate electrica e data de sarurile minerale din miere si de acizii liberi. Cea mai mica conductibilitate o au rapita si salcamul
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Graficul cu zaharurile superioare din mierea de mana
  Se observa ca cele mai multe dizaharide le are mana de brad si de molid.
 L2 nu stiu exact ce inseamna, cred ca este ceva in legatura cu lecanidele, unul din genurile de paraziti care secreta mana.
 Pe langa dizaharidele din grafic mai sunt si altele destul de insemnate in anumite tipuri de miere de mana.
 Se vede ca aici se dau date si despre mierea de Metcalfa
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)