IANUARIE

Creat de bee_lover, Ianuarie 10, 2010, 05:51:55 PM

« precedentul - următorul »

Bătrânul

Si sa nu uitam o activitate imortanta a stuparului si anume : CINE E NASCUT IN IANUARIE HAI SUS -HAI SUS -HAI SUS  :hi:  :razz:

centrifuga

sa zic si eu:
legatura cu pro....,primirea butoaielor de la pro...(propritatea acestuia) in care sa  punem mierea! :rotfl:

orbanstefan64

va rog sa trceti la subiect si nu in laturi noi avem o vb pasarea mihai viteazu  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

orbanstefan64

si nebunu bal mascat :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

centrifuga

Citat din: centrifugasa zic si eu:
legatura cu pro....,primirea butoaielor de la pro...(propritatea acestuia) in care sa  punem mierea! :rotfl:
precum si a unui avans  care sa reprezinte valoarea a 10kgmiere/familie,din care sa putem cumpara inventar apicol!

orbanstefan64

eu de patru ani am ramas fara 11 bidoane de al de 25 l si 1 de plastic de100 dar visele mele sau spulberat deja de aia mi am si permis o gluma

PricopArthur

De la inceputul lui ianuarie am trecut de 2 ori printre stupi, odata cand a fost o fereastra calda si au facut un zbor de curatire, verificand daca zbaora nu sunt urdinisuri blocate, si cealalta data cand am indreptat stupii cu rame de rezeva, care incapuse-ra sa se lase pe fata. In ei am si rame cu miere ce le voi folosi in primavara. Stupii cu rame de rezerva sunt defapt funduri pe care am stivuit caturile cu rame, cate 10 caturi 3/4 , deasupra un capac.
Miere multă şi inimă curată!

D006

O carte noua

D006

si

D006

Editura ALFA
Mobil:0740570752
56 RON August 2009
:hi:  :smile:

D006

Familia de albine începe să se "mişte". Se spune că luna ianuarie este luna în care începe perioada înlocuirii albinei de iarnă. Concret este vorba de apariţia primului puiet în cuib. De obicei ouatul mătcii se declanşează la sfârşitul lunii, mai ales în zonele sudice ale tării. Această activitate a mătcii este declanşată în perioade diferite depinzând de zona geografică, mai devreme în zona Banatului şi sudul ţării şi mai târziu în zonele înalte şi din nordul ţării. O zonă privilegiată privind temperaturile ce declanşează debutul activităţii mătcii, este şi zona Subcarpaţilor Meridionali.
În interiorul ghemului, în zona denumită miezul ghemului de iernare, temperatura se ridică la +34-35°C necesară atât începerii depunerii primelor ouă de către matcă cât şi dezvoltării puietului. Matca depune între 20-100 ouă în 24 h începând cu porţiunile fagurilor din centrul ghemului, activitate care se menţine la acelaşi nivel până în momentul în care în natură apare primul cules şi se efectuează primele zboruri masive de curăţire. Se subînţelege că suprafaţa circulară cu puiet este la început foarte mică, pe suprafaţa unui fagure sau cel mult pe suprafeţele a doi faguri alăturaţi Consumul de hrană se măreşte pe măsură ce activitatea mătcii şi ale albinelor doici se intensifică ţinând cont că pe seama hranei glucidice consumate în zona cu puiet temperatura se menţine constantă la nivelul mediu de 34,5-35,5°C indiferent de cât de scăzute sunt temperaturile exterioare.
Mulţi apicultori intervin în cursul acestei luni cu hrăniri de completare a rezervelor de hrană. Completarea rezervelor de hrană poate fi făcută cu turte (pastă:wink: de zahăr pudră şi miere, cu şerbet din zahăr cu miere, cu şerbet fiert sau cu plăci din zahăr candi,cu faguri de miere, fluidă sau cristalizată .Pentru a putea aprecia câtă hrană trebuie să administreze, apicultorul trebuie să ştie că familiile normale consumă în luna ianuarie 1-1,5 kg miere (depinde şi de cantitatea de puiet crescut) şi circa 2-3 kg în luna februarie.
În mod obişnuit suplimentarea hranei se face în stupină într-o zi mai călduroasă, atunci când se administrează rame cu faguri cu miere şi oricând atunci când se administrează turte din miere cristalizată sau din pastă - amestec miere şi zahăr pudră. Se recomandă ca turtele să aibă în medie 1-1,5 kg, să fie bine întinse şi introduse în pungi de plastic cărora li se fac câteva perforaţii pentru a facilita pătrunderea albinelor. Aplicarea turtelor se face deasupra fagurilor din zona în care se găseşte ghemul de iernare şi se acoperă bine cu podişorul pentru a nu pătrunde frigul. Spre sfârşitul perioadei, în zonele mai calde se poate folosi cu rezultate bune şi siropul călduţ administrat direct în faguri amplasaţi imediat lângă ghem sau în hrănitoare amplasate în acelaşi loc

filip

Am fost in CO
In 9 ianuare zbor de curatenie si SURPRIZE primele bobite de polen pe anul asta.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Citat din: filipAm fost in CO
In 9 ianuare zbor de curatenie si SURPRIZE primele bobite de polen pe anul asta.
Poze ceva?
Nu din CO :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

filip

Citat din: laur35
Citat din: filipAm fost in CO
In 9 ianuare zbor de curatenie si SURPRIZE primele bobite de polen pe anul asta.
Poze ceva?
Nu din CO :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Cine s-ar fi gandit la un asa eveniment.Eu aveam in cap alte lucrari de ex;
-sa bat in cuie vre-o 200 rame,sa le gauresc si sa pun sarma in ele fara sa o intind
-sa sap o vatra noua pentru o viitoare stupina.
Aparatul era acaparat de copii,e doar iarna ,nu?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Se întocmeşte - dacă nu s-a întocmit - bilanţul de venituri şi cheltuieli al stupinei pe anul expirat. Analizând atent structura şi nivelul cheltuielilor ca şi structura şi nivelul veniturilor, făcând diferenţa dintre venituri şi cheltuieli vom deduce profitul.
Având datele de analiză a sezonului apicol activ din anul trecut se va întocmi Planul de activitate al stupinei pe anul 2010, dacă el nu a fost întocmit în cursul lunii trecute.
Dacă avem deja Plan tehnico-organizatoric, întocmim şi Planul de venituri şi cheltuieli. Dacă ele au fost deja puse pe hârtie este bine să le revedem şi să imaginăm, până la definitivare, variante,, astfel ca să putem alege soluţia cea mai bună în stare să asigure optimizarea profitului stupinei chiar în condiţii meteorologice mai puţin favorabile.
Ridicarea nivelului profesional prin studierea literaturii de specialitate, participarea la cursuri de scurtă durată şi conferinţe, schimburi de experienţă cu tematici apicole reprezintă un bun câştigat tocmai spre a putea să ne corectăm eventualele greşeli din timpul sezonului apicol trecut şi a fi în stare să proiectăm un Plan realist de activităţi tehnico-organizatorice pentru sezonul apicol activ următor. Se ştie că un plan bine întocmit este pe jumătate îndeplinit.; citind sau recitind literatura de specialitate, pe lângă că ne îmbogăţim sau reîmprospătăm cunoştinţele atât de necesare, scăpăm şi de meteahna proprie acelor apicultori care, suficienţi şi înfumuraţi, pretind că le ştiu pe toate. Chiar aşa?