Cresterea matcilor in prezenta altei matci!

Creat de thomas, Ianuarie 14, 2014, 07:35:27 PM

« precedentul - următorul »

thomas

Va salut! Ca o concluzie la acest topic pe care l-am initiat, pot spune ca anul acesta am testat cresterea matcilor prin transvazare, in corp comun cu matca. Reusita a fost mai mult decat satisfacatoare. Mi-am facut si roi cu aceste regine si se pare ca evolueaza foarte bine. Recomand aceasta metoda incepatorilor, si daca vreti, pot detalia pasii.

G. Iulian


oroles

Eu, deoarece am numai orizontali m-am gandit sa imi iau un vertical cu fundul detasabil pentru a pune in practica la anul cresterea matcilor. Singurele metode prin care am reusit sa obtin matci au fost recoltarea de matci din botci de roire / salvare / schimbare linistita. Cu transvazarea mi-am cam luat-o de la albine.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

thomas

Detaliez:

Operatiunea a constat in urmatoarele: Eu-anul 3 de apicultura (am mai avut vreo 6 familii de albine cand aveam 14 ani..), 6 stupi care au iesit binisor din iarna, iernati pe 6 rame, dar nu full. Pe la salcam erau de-abia pe 10R, deoarece a tot plouat, si nici sirop n-am prea bagat in ei. Asadar, pana sa infloreasca bine salcamul (15mai la mine) l-am ales pe cel mai puternic, care are o regina ce-mi place mie ca ponta. L-am pus intr-o cutie Dadant de 10 R care se desparte exact pe jumatate cu o diafragma etanse. Cutia are un cant facut din circular in care intra diafragma de PFL cu grosimea de 4mm. Aceasta diafragma are o fereastra in centru de 15x10cm, cu gratie hanemann, ca sa nu treaca regina in compartimentul de crestere. Deocamdata am lasat familia nedespartita in 2 si am lasat in ea timp de o saptamana rama portbotci, nefolosita pana acum. Dupa o saptamana, l-am despartit cu diafragma respectiva. Am trecut rama cu matca, 2R cu puiet capacit si 2R cu rezerve in compartimentul din dreptul urdinisului, iar in compartimentul de crestere, ordinea e urmatoarea: diafragma, rama puiet toate stadiile, rama portbotci, rama puiet majoritar larvant, rama pastura, rama miere. Am scuturat albina tanara de pe ramele cu puiet din compartimentul matcii, peste ramele din compartimentul de crestere.
Am lasat 24h asa. A doua zi am transvazat cele 24 de botci astfel: 12 cu larve de o zi (cele mai mici care se vad cu ochiul liber, de forma acestei paranteze ,,)") din familia aceasta si 12 cu acelasi fel de larve din alte familii. Am constatat dupa aceea, ca le-a luat in crestere preferential pe cele care proveneau din fam in  care faceam cresterea. Am avut 16 din 24 luate in crestere, dar numai 8 au ajuns capacite. Nu stiu de ce.
Transvazarea am facut-o cu o lanteta facuta de mine din cupru. Am avut si 2 pickinguri chinezesti, dar le-am urat de bine chinezilor si le-am rupt imediat. Distrugeam orice larva. Nu puteam sa iau nimic cu ele.
Am avut si o problema. Fiind cules de salcam, mi-au crescut fagurasi pe botci. Nu prea mari. M-am speriat, crezand ca-s compromise, dar noroc ca am gasit pe forum posturi care spuneau ca-i ok. Le-am curatat cu un cutter.

Cu 4 zile inainte sa iasa matcile, am format 4 roi. Dupa 3 zile, i-am curatat de botcile de salvare, si le-am dat cate 2 botci cu bigudie la fiecare. Reginele au eclozat in ei si bineinteles ca au fost acceptate foarte usor. S-au imperechiat toate 4 si acum am doar 3 roi pe 6 rame full. Al patrulea s-a bezmeticit dupa ce regina incepuse sa oua. Ori eu am rezolvat-o cand am umblat la el, ori altceva...
In principiu, imi place aceasta metoda, o s-o perfectionez. Mai sunt multe detalii care poate le-am omis sa le amintesc, dar ma puteti intreba.
Inca o chestie, matcile au iesit cu 1 zi aproape mai tarziu. A fost foarte frig la sfarsitul lui mai, iar roii i-am facut doar pe 4R.

G. Iulian


danipowsoft

Am tranzvazat larvele, au fost crescute si capacite laga matca (nu am facut starter, nu a facut finisor) :D
Pana in ce zi as putea sa le las fara sa le protejez cu bigudiuri ?
tranzvazarea a fost facuta sambata 25.04.2015
astazi joi 30.04.2015 erau capacite toate

bucovineanu


elflo

Buna ziua!
Am urmatoarea nelamurire:
Dupa doua serii de botci crescute frumos (in medie cam 12 din 18 luate la crescut) prin metoda starter - finisor, rama cu gratie hanneman,
la a treia serie, respectand exact aceiasi pasi si tehnologie, botcile au fost crescute in finisor mici, fara laptisor ramas pe fundul potirasului. Doar 6 din 12 au fost cat de cat in regula acestea mai mari fiind cat cele mici din seriile trecute. Restul de 6 foarte mici si amarate, semanau cu niste ciuperci.

Eu dau vina pe absenta culesului in aceasta perioada de dinainte de FS. E posibil sa fie si alte cauze?

marian sima

Probabil nu ai mai avut suficienta albina doica in compartimentul de crestere a botcilor.