Despre substanta de matca

Creat de stefan1, Decembrie 18, 2012, 11:18:39 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:18:18 PM
Citat din: stefan1 din Decembrie 26, 2012, 01:05:31 AM
Ce rol are feromonul mandibular in viata familiei de albine?
Unul din cele mai importante roluri este impiedicarea lucratoarelor de a construi botci. La 8-10 ore de la disparitia reginei dintr-o familie, albinele incep sa transforme unele celule de albine in vederea cresterii de botci. Va hrani larvele mici din acele celule cu laptisor specific, incat din ele sa nu mai creasca albine ci regine. S-a constatat ca QMP e implicat in acest proces.
  S-au facut mai multe experimente pentru a constata modul cum influenteaza acest feromon procesul de crestere a botcelor. Astfel s-a luat un numar de stupi impartiti in 3 loturi, cu familii de putere egala: in primul erau familii la care s-au ridicat matcile, fara a li se administra ceva; in al doilea lot s-au inlaturat matcile, dar li s-a administrat QMP, pe o lamela de sticla, de 3 ori pe zi; al trielea lot martor, avea regine in regula. Se urmarea zilnic evolutia familiilor. In lotul martor evolutia a fost normala, nu au construit nici o botca. In lotul I , fara regine si fara administrare de feromon, s-a constatat ca deja dupa prima zi albinele au inceput cresterea a 5-8 botci. In lotul II fara regine dar cu administrare de QMP, inceperea cresterii botcelor a fost dupa a patra zi, si s-au construit mai putine botci (la 4 zile si numarul de larve mici din care se puteau creste regine era mai redus). Se poate trage concluzia ca nu numai lipsa substantei de matca influenteaza cresterea botcelor ci trebuie sa mai fie si alti factori. Unul din acesti factori este prezenta puietului mic. S-a facut alt experiment si la lotul II, fara regina dar cu substanta de matca, i s-a dat tot la doua zile faguri cu puiet mic. S-a constat ca in acest caz s-au construit si mai putine botce. Daca insa se administra puiet dar nu se administra feromonul, cresterea botcelor era ca la lotul I, deci administrarea puietului tanar nu avea nici un efect inhibitor. Concluzia este ca efectul inhibitor al puietului necapacit se manifesta doar in prezenta substantei de matca. Adica cei doi factori sunt sinergici.

De unde ai copiat aceste aberatii?

Orfanizeaza un stup diminieata si sa-mi arati mie botci luate in lucru seara,asta ar insemna ca botcile de salvare ar fi foarte bune deoarece albina ar lua in lucru larve cu varsta optima pentru a deveni matci bune.

Insa stim cu toti la ce perioada de la lipsa matci albina scoate sunetul de familie fara matca,stim cu toti ca albina o buna perioada de la disparitia matci cauta matca si asteapta sa se intoarca in stup ,dabia peste un anumit nr de zile albina trage botci si atunci larvele sunt prea in varsta pentru a mai iesi matci bune.

Nu degeaba Dan Margarit recomanda introducerea de larve in starter peste un anumit nr de zile.

  Ce fel de albine ai tu? Cum poti sa spui ca familia orfana incepe sa cresca botci dupa cateva zile? A doua zi deja observi cateva celule modificate ca inceputuri de botci. Rau este ca din graba sa aiba regina, albinele nu incep botce la celule cu ou ci la larve de 1,2,3 zile carora le transforma hrana, dar care deja au pornit ca albine, din care cauza ies regine de proasta calitate.
  Chiar dupa 3 zile, o asemenea familie ar mai avea oua sa inceapa de la ou cresterea botcilor, dar am spus cum fac ele. Dupa cata vreme se recomanda introducerea ramei port-botci in starter?

  Ma intrebi de unde am "copiat aceste aberatii"? Mai intai ca nu copiez. Ma documentez si caut sa inteleg. Vorbesc cu cuvintele mele.
  "Aberatiile" au fost debitate de Marc Winston, profesor din 1988 de stiinte biologice la Simon Fraser University, din Burnaby, Canada. A scris " The Biology of the Honey Bee". Eu cred ca este in intelegere cu Margarit si vrea sa ne induca in eroare si sa puna pe butuci apicultura romaneasca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

In acel mesaj spui ca dupa 8 ore ,ori 8 ore nu e a doua zi .

Spui ca albina e proasta si nu stie ce ia in lucru ,pai introduce oua, larve de o zi si larve mai mari in stup dupa 5-6 zile sa vezi ce ia in lucru .oare de ce?

I-ti spun eu,fiinca situatia se clarifica si atunci albina e constienta ca trebuie sa-si facao alta matca.

Poti sa-i comunici si lu ala care a scris tampeniile ,poate le modifica si scrie ce  se intampla in realitate.

filip

@marineeee,
albina ramane o fiinta neanteleasa pentru multi.
In primavara inainte de salcam am obiceiul sa formez magazii cu surplusul de miere din cuib.
Jos asigur spatiu de ouat matcii,pun gratia hanneman iar sus miere si uneori puiet gata de eclozionat.
De mai multe ori am avut si cateva celule pontate cu oua.Din aceste oua albinele si-au tras niste botci de toata frumusetea pe care le-am fructificat.
Regina era tanara si stupul puternic.
Deci regina exista,albinele erau in contact cu ea fiindca doicile eclozionate in cat au coborat in cuib.In magazie culegatoarele au pus miere in locul puietului.
Astept sa vad ce explicatie dai.............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Pa sa va spun eu cum sta treaba. :wink:
Cand a vazut albina ca cei doi buneli s-au dus si a-ncaput pe mana dv ,cand a vazut ca de la linistea stupului de nuiele tihnit a-ti trecut-o la nelinistea din verticali ,cand a vazut ca o chinuiti cu gratia Haneman ba ca-i impartiti cuibul in doua pe timp de primavara ,a stat albina a cugetat si a zis fa suratelor ia sa ne batem si noi un pic joc de asta ca prea tare ne chinuie. :rotfl: =)) =)) =))

Nea Filipeeee nu mai povesti asa ceva ,la salcam dabia se sparge cuibul cu fagure bagat la crescut .

Cum sa rupi cuibul si sa lasi o parte jos iar partea cealalta cu puiet capacit sus?Ce buneli dumitale asa te-a invatat?

Normal ca noaptea colonia a fost impartita in doua cuiburi cum a avut hrana (probabil ca mierea acea ai descapacit-o) ca si cand ar fi adus de afara a avut puiet ,nu a fost obisnuita cu gratia asa ca i-a venit greu sa treaca prin gratie ,asa ca ce aveai in cat urma sa se dezvolte ca entitate separata fata de ce era jos asta pana la un moment dat.

Nu mai face asemenea greseli ,cand mai ai nedumeriri sunama si-ti explic cum sa procedezi.

Stiu ca nu vei fi deacord cu ce am spus,am vazut cum a-ti vociferat cand l-ati contrazis pe nea Stefan.
Daca puneam ghilimele si stiati ca spusele sunt ale lui nea Stefan totul era OK. :)

Eu ma amuz vreau sa vad cate ineptii apicole poate sa declare asazisi doi cunoscatori ai albinelor.
Vorba vine. :rotfl: =)) =)) =))

Saraca albina cum s-o fi scindat ea in doua ,i-ti dai seama la un timp mai friguros sa ai doua ghemuri intr-un stup ,numai un dibaci poate sa faca asa ceva,mai radem de profesorul de mate. :zzz:


filip

#19
@marineeeeeeee,
salcamul infloreste in zona mea cam in 20 Mai.
Uite cum arata stupii in februarie cand infloreste cornul si da polen si nectar,apoi fa calcule......
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi/ZPOFZUXVBDBPAYFYHAB
Activitate pe 31 Martie
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi/WDKOIQGTQJOYNHNKJVY
In 31 Martie aveam familii care aveau trantori ce zburau afara.
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi/QAYBEXBKQWSYGGIPPNA
Eu foite cresc la inflorirea prunului si a ciresului salbatic.................
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

valter

Citat din: marian sima din Februarie 02, 2015, 04:29:43 PM
Nu mai face asemenea greseli ,cand mai ai nedumeriri sunama si-ti explic cum sa procedezi.
Eu ma amuz vreau sa vad cate ineptii apicole poate sa declare asazisi doi cunoscatori ai albinelor.
Vorba vine. :rotfl: =)) =)) =))

Merodic...cu zambetul pe buze...sa ne traiesti inventatorule cu 2020 de postari...intru multi ani!!!
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

marian sima

Poate sa infloreasca salcamul si in iunie ,nu degeaba infloreste atunci ci datorita climei.

Intelege omeneste ca e contra naturi si a coloniei de albina ca sa ai doua cuiburi intr-o cutie mai ales in perioada de primavara.
Ce nu ai vazut vrig pe 20 mai ?Eu sunt in zona mai calda si pe timp de noapte in luna mai tremuram in pavilion de frig.

Te rog eu daca mai ai intrebari de acest gen sa te abtii ,daca mai ai declaratii ca trantori i-mi zburau in 31 martie afara iar sa te aptii nu e nimic special .

Am pus niste poze cu familiile mele pe aici primavara insa nu stau sa le caut ,daca ai curiozitate cautale.

E si cu turta deasupra deci devreme in primavara ,e si la inceput de rapita.
Atata timp am discutat cu niste oameni pe care ii consideram valori apicole ,chiar daca mai ziceau ei ceva impotriva mea,zilele acestea am constata ca m-am inselat si acei oameni nu cunosc apicultura mai ceva decat un novice.  :)

Asta e ,viata mai i-ti ofera surprize.



filip

@marineeeeeeeeeee,
te-am pupat,nu pierd timpul cu oameni ca tine!
Nu ma pot abtine si iti dedic un filmulet in ton cu avatarul tau...
https://www.youtube.com/watch?v=E4Ar8KKiH_U
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Multumesc de aceasta dovada de marinimie. :) ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^
Sanatate si numai bine.

vranceanul

Cat adevar in filmulet ! ma uns la inima. bravo. :rotfl:  =))
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

marian sima

Ce ,eeee genial. :rotfl: =)) =)) =))
Daca era si intrebarea apicola de mai devreme tot asa ,era fantastic. :rotfl: =))
Din pacate am ramas la filmulet. :D

dan sebastian

Domnul Fiip, si eu prefer sa pun artificiale devreme, chiar la corcodus. Sunt cele mai bine cladite rame, doar cu celule de lucratoare. La prun au si f mult polen si nu se gandesc inca la roit.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Oooo uite ca mai sunt si altii care introduc faguri la crescut devreme .
Ce chestie monser. =))
Nu credeam ca mai poate cineva sa faca asa ceva. :wink:

cristi75

si uite cum un topic frumos in care cineva vine cu o informatie apicola e transformat in rahat odata isi baga marian picioarele
stim stimabile ca esti omniscient si omnipotent , o enciclopedie de informatie pe teme de religie, agricultura mecanica electronica etc  ce sa mai vorbim un adevarat Da Vinci modern si pocait. cu modestia si bunul simt stai mai prost
stim ca teconsideri buricul pamantului de aceea te implor mai lasa-ne si noua o sansa sa citim pe forumul asta ceva in afara de certurile tale fara rost
stefan a deschis un topic informativ cu ce a citit auzit sau visat el , noi citim si apreciem  daca informatia lui e credibila  sau nu , nu trbuie sa il iei tu la ștangă automat.
nu putem toti face ce faci tu ca esti unic si irepetabil, nu stim toti ce stii tu si uite ca ne ingaduie Dumnezeu si pe noi in lumea asta, mai vezi-ti de treaba ta ca nu esti singurul purtator de creier
sper doar ca stefan sa faca abstractie de infantilismul fratelui sima si sa isi dezvolte subiectul mai departe

marian sima

Mai cata exacerbare anosta.
Unde vezi tu cearta?Doar ti-o inchipuiesti.

Ca si tine sunt si eu dornic de invatare ,ca mai intreb si eu ce nu am voie?

Pana acum am invatat ca in 8ore stupul orfan incepe sa-si traga botci.
Primavara la salcam e bine sa injumatatesti cuibul de albine in doua,o parte sus si una jos.
O familie dezvoltata la maxim nu risca sa roiasca la un cules abundent,de acea nici nu se vede roi la salcam ,la tei si alte culesuri.

Nu sunt perfect tocmai de acea mai acumulez si eu informatie din aceasta  valoroasa.

Eu nu iau la stanga pe nimeni ,propinenti incomensurabili in ale apiculturi tin sa se ia de mine ,eu nu fac decat ceva natural ma tin dupa ei .
Bal au vrut bal au.

Uite declaratia lui neant-o Stefan in care suspecteaza,dar ce eu nu am voie sa suspectez? =))

Cum sa faca albina naveta intre doi stupi? :roll: Cat sunt eu de Da Vinci nu pot sa inteleg asta ,trebuie musai sa-mi explice,de ce si pentru ce?
Ai ca intra din greseala e una dar sa faca naveta e prea de tot.

Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
« Răspuns #56 : Ianuarie 31, 2015, 02:16:25 a.m. »

    Citat

  Nu stiu de unde stii ca albinele batrane iau acele decizii. Eu ma indoiesc. Pe de alta parte, daca o familie nu creste botci eu suspectez alte cauze. Principala, dupa mine, este aducerea substantei de matca de catre unele albine (tinere in special), care au capatat acces intr-o familie vecina si fac o naveta intre cele doua familii. De aceea cazurile cele mai frecvente de nereusita a matcilor se intalnesc la stupi 2 in unu sau in pavilioane. O familie care genetic nu are instinct sa-si creasca matca noua la disparitia celei vechi eu cred ca nu exista, ca in mii de ani purtatoarele acelor gene ar fi disparut daca nu-si cresteau urmasi.