Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => REGINE => Subiect creat de: oroles din Noiembrie 25, 2015, 09:43:09 PM

Titlu: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 25, 2015, 09:43:09 PM
Salutare!
Va propun o discutie despre doua metode de crestere a reginelor. Am vazut ca pe topicul lui @Cristel cu sterilizarea cupulelor, colegul @ciucur vorbea despre transvazare ca despre ceva destul de greu. Pana acum am incercat mai multe metode de a obtine regine. Cel mai usor mi s-a parut sa scot regine dintr-un stup nou roit. Dupa ce le scot le bag in nuclee protejate in bigudiu cu o lingura de miere peste bigudiu. Mi s-a parut destul de simplu si nu a necesitat cine stie ce tehnologii. Am vazut ca altii baga nucleele la beci inainte de a le da matca. Eu scot ramele pliabile din stup cu tot cu albine si le bag in nucleu. A doua zi daca mai necesita albina mai completez si le dau direct matca. Nu am avut niciun esec asa. Problema a fost alta: Nu mi-a roit niciunul anul acesta, desi mi-as fi dorit. :D

Am mai incercat sa cresc prin metoda transvazarii: Daca anul trecut nu am scos nimic prin transvazare anul acesta am reusit o rata de succes pentru fiecare transvazare de 40%. E drept ca anul trecut am esuat deoarece o matca, cel mai probabil iesita dintr-o larva batrana neidentificata de mine (botca de salvare), mi le-a omorat pe cele transvazate de mine. Si culmea, imi iesise o rata de 50%.  Apoi am renuntat deoarece mi-au roit vreo 3 si mi-au asigurat numarul de matci necesare. In 2015 a fost mai bine ca anul trecut la capitolul transvazare, insa tot nu am obtinut rezultatele pe care le voiam. Am nevoie de mai multe matci pentru a le inlocui pe cele existente care cam incep sa imbatraneasca.

Am cutie Nicot dar nu am folosit-o niciodata. Regretatul @kamy mi-a zis sa trec direct la transvazare si l-am ascultat. Nu stiu daca e mai simplu cu Nicotul dar daca trec cu bine iarna voi incerca in 2016.

Mai am doua metode de crescut regine pe care vreau sa le incerc. Metoda OTS (ON THE SPOT) si metoda CELL PUNCH.
Cea de-a doua e mai veche si consta in decuparea cu ajutorul unui inel a larvelor si asezarea lor pe port cupule, urmata de introducerea intr-un starter. E descrisa si aici:

http://youtu.be/IGbbAsAuNOw (http://youtu.be/IGbbAsAuNOw)

Metoda OTS este mai noua pentru mine. Am inteles ca inventatorul ei a trait prin anii '30. Aceasta metoda presupune introducerea reginei intr-o rama buna de ouat si protejarea cu o cusca. Cand s-au obtinut larvele de varsta potrivita se scoate rama si se indeparteaza matca si albinele. Cu ajutorul unei dalti se deformeaza o serie de cateva celule astfel incat sa se distruga doar o parte din peretii celulei, mai putin larva. Apoi rama astfel "cosmetizata" se introduce in starter. Se spune ca albinele vor avea tendinta de a-si trage botci din acele celule stricate de stupar.

Aveti aici descrisa metoda:

http://youtu.be/y7yzWdyyXcU (http://youtu.be/y7yzWdyyXcU)

Problema e ca nu am vazut nicaieri pe net o rata de succes a acestor metode sau macar un rezultat ceva. Lucrul acesta ma face sa fiu sceptic si sa  experimentez. :D


Autorul (sau mai bine zis cel care a promovat metoda) metodei OTS pare om serios:

http://youtu.be/qIYz65Vquxg (http://youtu.be/qIYz65Vquxg)

Ar mai fi metoda Miller care am aplicat-o cu succes fara voia mea acum doi ani cand am avut faguri bulgaresti care s-au prabusit. Cei care roiau construiau botci destul de multe in zona fagurilor rupti. :D


A incercat cineva pana acum metoda OTS? Asta mi se pare tare interesanta. Dar CELL PUNCH?

PS: Am vazut ca si Dave Cushman le face reclama destul de mult.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 25, 2015, 10:16:44 PM
Am vazut ca ai 31 de ani. Corect? Daca da iti spun ca metodele astea sunt pentru pensionari care au vedere mai slaba sau le tremura sever mana. Transvazarea este mult mai simpla! Poti folosi eventual o lupa cu camp vizual mai mare. Dupa prima transvazare vei vedea ca este floare la ureche mutarea in sine a unei larve dintr-un loc in altul. Asta nu reprezinta mai mult din 5-10% din secretele cresterii matcilor!
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 25, 2015, 10:20:29 PM
Citat din: tinumaftei din Noiembrie 25, 2015, 10:16:44 PM
Am vazut ca ai 31 de ani. Corect? Daca da iti spun ca metodele astea sunt pentru pensionari care au vedere mai slaba sau le tremura sever mana. Transvazarea este mult mai simpla! Poti folosi eventual o lupa cu camp vizual mai mare. Dupa prima transvazare vei vedea ca este floare la ureche mutarea in sine a unei larve dintr-un loc in altul. Asta nu reprezinta mai mult din 5-10% din secretele cresterii matcilor!
Da, am 31 de ani insa nu am o mana asa de sigura. Oricum s-a vazut o imbunatatire in tehnica de transvazare, nu si in rata de acceptare.  :rotfl: =)) Ideea era sa cresc mai multe si mai simplu. Asa vad eu EFICIENTA.

Am ochi buni, am folosit si lupa si lampa dar tot nu ma simt ca si cum as stapani bine tehnica.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 25, 2015, 10:42:03 PM
Rata de acceptare este determinata de (in ordinea importantei):
1. Puterea familiei de albine (starter), inclinarea ei spre roi (daca ai albine mai roitoare accepta mai bine, daca ai Buckfast mai prost) si timpul de la orfanizare pana la introducere ramei cu larve.
2. Conditiile de transvazare (umiditate atmosferica peste 80%), temperatura (peste 27grade)
3. Varsta larvei (larve mai mici de 5 ore accepta mai greu). Cele mai bine acceptate sunt cele de 10-12 ore.
4. Timpul de transfer. La inceput daca nu ai manualitate poti transfera serii de cate 8-10 larve pe care sa le introduci succesiv in rama cu botci. Eu asa procedez cand nu am conditii de temperatura si umiditate favorabile. Adica: la "ora de aur" introduc rama care contine suporturi pentru trei leaturi de 10 rame, doar cu larve pe speteaza de sus, apoi mai transvazez 10 larve pe o speteaza, pe care o introduc imediat ce am populat-o cu larve, in aceeasi rama, pe care o scot usor. Prima speteaza este deja in lucru. Pun speteaza la mijloc. Apoi dupa ce o pregatesc si pe a treia o introduc jos in acceasi rama. In principiu, de cand o introduci pe prima si pana la ultima sa nu treaca mai mult de 30 minute.
5. Caracteristicile ramei din care recoltezi. O rama foarte neagra iti va ingreuna munca. O rama foarte noua la fel.
6. Caracteristicile familiei starter. Chiar daca familia era dispusa initial in cutie orizontala, o mut prealabil in cutie de 10 rame, suprapopulata, cu spatiu in mijloc pentru a introduce cu usurinta rama cu botci.
7. Materialul din care sunt facute botcile artificiale. Ceara de capaceala topita /spalata de cel putin 2 ori.

Din experienta mea: la prima introducere acceptarea este in jur de 90%si dezvoltare finala de 85% la seria I, si scada cam cu 10 % la fiecare din seriile II si III.
Poate nu vei avea din prima aceste rezultate dar dupa prima incercare oricum ti se va parea usor.
Ai marele avantaj ca stii exact cand iti eclozioneaza matcile! Nu incerca metode babesti ca nu vei mai scapa de ele!!
Trebuie sa ai tot
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: apivasmob din Noiembrie 26, 2015, 06:46:41 AM
Tranzvazarea este mai sigura chiar daca se pare ca cutia Nicot sau Jenter ar parea mai sigure , dar inainte de a trece la acestea cu catva timp trebuie sa ne ingrijim de materialul biologic selectat din care vom recolta (fam mama si fam tata). La acestea din urma trebuie sa ne ingrijim ca sa avem trantori maturi in perioada imperecherii matcilor.
Starterul (6R) va fi o familie puternica care va fi orfan pt 24 de ore minim ,dupa care se poate unifica cu matca. Rama port botci se pune in starter intre doua rame cu pastura (startarea ca timp 7-24 ore),iar cresterea botcilor in prezenta matcii isolate de gratie haneman max. 20 / familie .
PS fiecare poate sa faca o selectie cat de cat.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 26, 2015, 07:12:28 AM
Eu am incercat sistemul Nicot care mi se parea bun (Jenter este aproape la fel). Problema este ca o matca foarte buna care depune in mai iunie 2000 de oua in 24 de ore, introdusa in aceste cutii se blocheaza. Din 90-100 de celule de ponta dupa 24 de ore daca depune cateva oua si acestea cu mare interval de timp intre ele. Eu am fost nevoit atunci cand le-am folosit sa le tin vreo 3 zile ca sa oua 20-30 de oua. Rezultatul a fost ca varsta larvelor a fost diferita. Despre acceptare ce sa mai vorbim. Am incercat de 2 ori cu aceleasi rezultate. Ii plangeai de mila matcii in cusca aceea.
Eu transvazez de vreo 12 ani cu rezultate bune. Daca apare vreo sincopa aceasta nu este data de manevra de transvazare ci de alte elemete scapate de sub control: Botca "salbatica" in starter, Matca nefecundata in starter, Starter depopulat, botca desprinsa din leat care ramene pe fundul stupului si este hranita in continuare de albine si iti da peste cap toate seriile urmatoare, etc..
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 26, 2015, 09:22:06 AM
Dintro discutie de crestgere a matcilor mia spus cineva mai recent de ce nu ai plac metodele unde albinele asi trag botci pe rame. Si anume pozitia orizontala a celulei din carese trage botca. Eu nu iam dat importanta in trecut.
Stuparul in cauza(stupar comercial) ami spunea ca intro celula orizontala ramine mult laptisor de matca pe fundul celulei pe care larva devenita larva de matca intro botca alungita(modificata dintro celula de lucratoare) nju va avea acces la toata cantitatea de laptisor.
Intrun cupul care evident se aseaza cu larva transvazata in pozitie verticala larva de matca va avea acces in totalitate la laptisor astfel calitatea acestor matci  va fi mai buna(sau as zice eu ca procentul maticlor bune va fi mai mare daca botca sa format dintro celula sau cupul asezat in pozitia verticala).

Oroles, tot de la Little Creek Bee Ranch este un video de crescut matci cu glontz si faina(suna amuzant dar functioneaza - eu nu am incercato). Tipul aseaza rama orizontal astfel ca celulele alese de el vor fi din start in pozitie verticala. Problema este zic eu ca el sacrifica mult puiet(oua si larve) cu aceasta metoda.

http://www.youtube.com/watch?v=r4k54PcvTvg

Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: pistol28 din Noiembrie 26, 2015, 09:54:03 AM
ulei esential de ?

Copac de ceai, am înţeles, dar care sunt celelalte două, cantităţile din toată reţeta, Mulţumesc.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 26, 2015, 04:05:11 PM
Am inteles ca matcile prin metoda CELL PUNCH sunt mai mici. Am citit pe beesource.com.
@kiwi bee, ideea e buna cu gloantele. Problema e ca nu am de unde sa le iau. :) Eventual sa imi fac ceva asemanator din lemn. La fel si ca la alte filmulete, si la aceasta metoda nu se arata rezultate. Oricum, e demna de incercat si mi se pare mai usoara decat CELL PUNCH.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 04:50:03 PM
La cum taie celulele nenea ala ...mai are si miscari bruste...ce sa mai zic...mult succes!
O atentie deosebit de importanta trebuie acordata manipularii larvelor!!!.... nu sa tot frecam celule, si multe operatii aiurea care presupun atat un timp indelungat cat si o mare deficienta in manipularea larvelor.
O alta mare importanta trebuie acordata timpului de manipulare cat si a umiditatii mediului inconjurator (afecteaza laptisorul existent....in cateva minute poate fi inexistent...)
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eugen B din Noiembrie 26, 2015, 05:12:21 PM
Asa Eduard. Mai putin taiem celula cu drujba :))
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 26, 2015, 05:33:59 PM
@Eduard Rotaru, eu unul nu cred ca e mai afectata larva de miscarile astuia decat atunci cand transvazezi. Promit sa fac ceva experimente la vara si sa va prezint rezultatele.

@pistol 28, banuiesc ca te referi la filmul asta:

http://youtu.be/eMA_uccykdk (http://youtu.be/eMA_uccykdk)
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 06:41:06 PM
Astept rezultatele testului.

Ca idee: timpul petrecut cu operatiile de taiere/zdruncinare si apoi manipulare a celor cateva celule/larve este extrem de mare.
Este cunoscut fpatul ca laptisorul de matca se usuca extrem de repede (timpul de uscare variaza de la cateva minute pana pe la 20-30 minute in functie de climatul exterior)...ori tipul asta a stat mai mult de 5 minute intr-un climat nu tocmai propice cu acele celule si le-a tot frecat in coarne pana a reusit sa faca o amarata de bara cu botci.
Eu in tot acest timp transvazez minim 3 leaturi de cate 14 botci...
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 26, 2015, 07:19:49 PM
Citat din: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 06:41:06 PM
Astept rezultatele testului.

Ca idee: timpul petrecut cu operatiile de taiere/zdruncinare si apoi manipulare a celor cateva celule/larve este extrem de mare.
Este cunoscut fpatul ca laptisorul de matca se usuca extrem de repede (timpul de uscare variaza de la cateva minute pana pe la 20-30 minute in functie de climatul exterior)...ori tipul asta a stat mai mult de 5 minute intr-un climat nu tocmai propice cu acele celule si le-a tot frecat in coarne pana a reusit sa faca o amarata de bara cu botci.
Eu in tot acest timp transvazez minim 3 leaturi de cate 14 botci...
De acord, insa la metoda CELL PUNCH am inteles dintr-un filmulet ca se vor decupa oua usor aplecate si nu larve. Cu un prosop ud spunea autorul,  timpul de bibilire a botcilor poate fi extins pana la 2-3 ore.

Uite, spune clar "eggs", adica oua. Am gresit eu mai sus in descrierea metodei spunand "larva".
http://youtu.be/bxjOMApFUJI (http://youtu.be/bxjOMApFUJI)
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 07:49:21 PM
Nu am stat sa urmaresc cu atentie fimul...
Legat de prosop - manipularea se face pe fagure infasurat in prosop ceea ce e perfect insa nu am vazut acelasi lucru si pe celulele deja taiate si montate pe rama (despre acel timp vorbim...timpul petrecut de celule din momentul taierii pana in momentul introducerii leatului/ramei in starter)
Legat de celulele cu ou - atunci de ce geaca mea sa ma chinui ca un prost sa tai celule si sa le frec ca pe lampa lui aladin cand pot sa fac direct transvazare de oua ...foarte usor se poate face cu o scobitoare usor umezita...
Ouale rezista foarte bine la temperaturi exterioare de 15-18-22 grade si pana la 3 zile, evident in conditii de umiditate intre 20 si 100 h.r . Cel mai putin rezista ouale tinere care au varsta de mai putin de 1 zi jumate (rezistenta exterioara undeva la maxim 1 zi cu sanse minime de eclozare).
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 26, 2015, 08:26:01 PM
Citat din: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 07:49:21 PM
Nu am stat sa urmaresc cu atentie fimul...
Legat de prosop - manipularea se face pe fagure infasurat in prosop ceea ce e perfect insa nu am vazut acelasi lucru si pe celulele deja taiate si montate pe rama (despre acel timp vorbim...timpul petrecut de celule din momentul taierii pana in momentul introducerii leatului/ramei in starter)
Legat de celulele cu ou - atunci de ce geaca mea sa ma chinui ca un prost sa tai celule si sa le frec ca pe lampa lui aladin cand pot sa fac direct transvazare de oua ...foarte usor se poate face cu o scobitoare usor umezita...
Ouale rezista foarte bine la temperaturi exterioare de 15-18-22 grade si pana la 3 zile, evident in conditii de umiditate intre 20 si 100 h.r . Cel mai putin rezista ouale tinere care au varsta de mai putin de 1 zi jumate (rezistenta exterioara undeva la maxim 1 zi cu sanse minime de eclozare).
Eu sunt de acord cu tine desi iti spun ca mie nu mi s-a parut atat de usor sa ridic un ou dintr-o celula. Cele tinere mi se par ca ar fi lipite. Eu unul poate nu as da cu piciorul la o astfel de metoda si nu as trage concluzii apriori.
Am promis sa le experimentez la anul si asa voi face. Nu am zis ca renunt la transvazare. E totusi cea mai buna metoda de a scoate matci in afara de cea cu regine recuperate din botci de roire care presupune munca cea mai putina. Va marturisesc ca la transvazare mi-au iesit cateva matci bunisoare dar nu la fel de frumoase ca cele din botci de roire. 
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 08:33:19 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 26, 2015, 08:26:01 PM
Citat din: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 07:49:21 PM
Nu am stat sa urmaresc cu atentie fimul...
Legat de prosop - manipularea se face pe fagure infasurat in prosop ceea ce e perfect insa nu am vazut acelasi lucru si pe celulele deja taiate si montate pe rama (despre acel timp vorbim...timpul petrecut de celule din momentul taierii pana in momentul introducerii leatului/ramei in starter)
Legat de celulele cu ou - atunci de ce geaca mea sa ma chinui ca un prost sa tai celule si sa le frec ca pe lampa lui aladin cand pot sa fac direct transvazare de oua ...foarte usor se poate face cu o scobitoare usor umezita...
Ouale rezista foarte bine la temperaturi exterioare de 15-18-22 grade si pana la 3 zile, evident in conditii de umiditate intre 20 si 100 h.r . Cel mai putin rezista ouale tinere care au varsta de mai putin de 1 zi jumate (rezistenta exterioara undeva la maxim 1 zi cu sanse minime de eclozare).
Eu sunt de acord cu tine desi iti spun ca mie nu mi s-a parut atat de usor sa ridic un ou dintr-o celula. Cele tinere mi se par ca ar fi lipite. Eu unul poate nu as da cu piciorul la o astfel de metoda si nu as trage concluzii apriori.
Am promis sa le experimentez la anul si asa voi face. Nu am zis ca renunt la transvazare. E totusi cea mai buna metoda de a scoate matci in afara de cea cu regine recuperate din botci de roire care presupune munca cea mai putina. Va marturisesc ca la transvazare mi-au iesit cateva matci bunisoare dar nu la fel de frumoase ca cele din botci de roire.

Pentru matci de calitate evalueaza cantitatea de doica din starter si varsta larvelor....varsta optima a larvelor la momentul trasvazarii este de 1 zi si jumatate...totusi conform studiilor se pot obtine regine bune si din larve de pana la 3 zile.
Ouale de varsta mai mica de 1 zi si jumate de obicei nu prea sunt acceptate ci doar cele de peste aceasta varsta.

Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 26, 2015, 09:25:30 PM
Eduard, atunci cand ai asa de multe variabile (temperatura, umiditate, varsta larvei, priceperea apicultorului, cantitatea de doica, cantitatea de albina, etc.) iti dai seama ca devine aproape imposibil sa le poti controla pe toate. De aceea o rata de 60% este considerata un "real succes" in transvazare.

Transvazarea presupune experienta pe care sigur nu o acumulezi in 2 ani. Stiu ca poate o sa ajung sa am mana mai buna. Stiu ca imi voi perfectiona tehnica dar cred ca asta se va face intr-un timp destul de lung.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eduard Rotaru din Noiembrie 26, 2015, 09:36:42 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 26, 2015, 09:25:30 PM
Eduard, atunci cand ai asa de multe variabile (temperatura, umiditate, varsta larvei, priceperea apicultorului, cantitatea de doica, cantitatea de albina, etc.) iti dai seama ca devine aproape imposibil sa le poti controla pe toate. De aceea o rata de 60% este considerata un "real succes" in transvazare.

Transvazarea presupune experienta pe care sigur nu o acumulezi in 2 ani. Stiu ca poate o sa ajung sa am mana mai buna. Stiu ca imi voi perfectiona tehnica dar cred ca asta se va face intr-un timp destul de lung.

Practice, practice and practice cum zice engelzul....garantez ca dupa 100 de larve transvazate o sa prinzi fler.
Spor!
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 27, 2015, 05:19:21 AM
Oroles, metoda cu rama culcata a fost testata aici in NZ si merge binisor. Stuparul in cauza nu a selectat oua/larve ci doar a lasat albinele sa traga botci de unde doreau.

Tipul din video foloseste gloantze pt ca virful are diametrul celulei si la el in comert sint de cumparat. Evident ca pt "noi" trebuie ceva alternativ(dopuri de lemn) pe care le folosesti doar citeva minute.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Cristel din Noiembrie 27, 2015, 06:45:42 AM
Citat din: oroles din Noiembrie 26, 2015, 08:26:01 PM

Va marturisesc ca la transvazare mi-au iesit cateva matci bunisoare dar nu la fel de frumoase ca cele din botci de roire.
Este evident ca discutam de 2 situatii in care e posibil din start sa ai diferente calitative in favorea reginelor crescute din stadiul de ou = regine provenite din botcile de roire. Cine citeste Ruttner - "Cresterea matcilor" va gasi raspuns la multe intrebari. Reginele crescute intr-un stup care roieste au din start plecarea din stadiul de ou - alimentarea abundenda intr-o familie cu excedent de populatie tanara determina modificari morfologice din stadiul de ou - pe cand in cazul transvazarii avem o larva de o varsta incerta (discutam de amatori, nu de profesionisti care sa diferentieze larve de cateva ore) ce trece prin ipoteza unei infometari temporare exact in perioada in care larva ar avea mare nevoie de laptisor cu o anumita componenta necesara "transferarii" ei din potentiala lucratoare in regina autentica. Daca in familia de crestere avem conditii mai aproape de starea unei familii care roieste, cu atat "timpul de infometare" este mai scurt iar sansa de a avea o regina cat mai aproape de starea unei regine iesita dintr-o botca de roire este mai mare. Am incercat sa vad daca albinele vor lua in crestere si ouale, daca au la dispozitie larve. Ei bine, nu, au preferat larvele.
Se poate incerca metoda Miller, si atunci plecarea se face direct din stadiul de ou, posibil sa fie si regina cat mai aproape calitativ de cele din botcile de roire, dar trebuie mare atentie la varsta larvelor, sa nu ai surpriza cu o regina care eclozioneaza mai devreme din botca si distruge toate suratele (am avut surpriza ca dintr=o larva putin mai varstnica sa am o regina mica si ucigasa a cel putin inca 5 surate intr-un interval de 30 de minute, desi nu ai zice ca e asa criminala cand o vezi delicata :P)
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 27, 2015, 11:21:30 AM
Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 27, 2015, 05:19:21 AM
Oroles, metoda cu rama culcata a fost testata aici in NZ si merge binisor. Stuparul in cauza nu a selectat oua/larve ci doar a lasat albinele sa traga botci de unde doreau.

Tipul din video foloseste gloantze pt ca virful are diametrul celulei si la el in comert sint de cumparat. Evident ca pt "noi" trebuie ceva alternativ(dopuri de lemn) pe care le folosesti doar citeva minute.
Banuiesc ca inainte de a obtine rama cu ouale potrivite matca a fost izolata pe rama respectiva cu o cusca. Am vazut la un moment dat o cusca pentru rama Dadant dar nu mai stiu unde am vazut-o. :D Avea un fel de gratii Hanneman si albinele puteau intra. La Viitorsanatos au ceva dar e pentru unificari. Metoda OTS este o variatiune a metodei aceasta cu rama deasupra.

@Cristel, am citit Ruttner. E drept ca nu mi-a placut deoarece era intr-o varianta electronica. Prefer cartea pe care nu am reusit sa o gasesc la un pret rezonabil. Sunt patit eu  cu larvele puse in botci de plastic. M-am trezit cu 0 matci cand trebuia sa pun bigudiul. E drept ca si eu prost nu am pus gratie (desi aveam). Ma bazasem ca nu are regina stupul si m-am trezit cu o paralitica de regina care zbura ca o albina. Cel mai probabil a iesit dintr-o botca pe care nu am vazut-o sa o distrug. Am vrut sa o omor dar mi-a scapat de sub deget (aveam manusa). S-a suit in pom. Am inchis capacul si am crezut ca nu se mai intoarce. Peste o saptamana era tot acolo. :D A doua oara nu am mai ratat. Aveam o ciuda...

Greseli facute anul acesta la cresterea matcilor:

1. Starterul nu a fost suficient de puternic. Era un starter mediu.
2. Cum a zis si Eduard, in tendinta de a alege larve cat mai tinere am pus si larve mult prea tinere (am mers pe principiul sa arate ca o banana).
3. Nu am avut timp suficient pentru a face operatiile asa cum as fi vrut (pregatirea starterului).
4. Numarul de larve transvazare a fost prea mic ca sa mi se formeze mana. La anul pun mai multe. Intentionez introducerea a doua rame intr-un starter (doua). Sper sa nu fie prea mult.
5. La capitolul doica nu stiu cum statea. Avand in vedere ca am facut transvazarile timpuriu, nu cred ca a fost optim pentru cresterea matcilor.


Am auzit de insuccesul unora / multora cu Nicotul. Multi se plang ca matca fiind stresata nu oua  in cupule sau oua doua oua intr-o celula.  Sunt sanse mari sa patesc asa ceva deoarece Nicotul meu are doar vreo 32 de pozitii.  Ma gandeam ca daca izolez matca pe toata rama (sau pe o fata), nu in cutie, nu as avea mai mult succes? Ar fi sanse ca regina sa imi gaseasca acele 32 de pozitii si sa le oua?
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Eduard Rotaru din Noiembrie 27, 2015, 11:38:10 AM
99 de lei pentru CRESTEREA MATCILOR BAZELE BIOLOGICE SI INDICATII TEHNICE de Ruttner cred ca merita toti banii.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Cristel din Noiembrie 27, 2015, 08:12:59 PM
Citat din: Eduard Rotaru din Noiembrie 27, 2015, 11:38:10 AM
99 de lei pentru CRESTEREA MATCILOR BAZELE BIOLOGICE SI INDICATII TEHNICE de Ruttner cred ca merita toti banii.
depinde ce vrei sa faci. Daca faci o statiune de cercetare si multiplicare...  :P Dar daca vrei sa cresti doar regine pentru tine, e suficient sa-ti printezi paginile cu tipul de crestere pe care il agreezi din Ruttner. Faptul ca iti explica toti pasii pe care i-a facut precum si experimentele sale cred ca nu intereseaza decat ca lectura, in rest e importanta concluzia la care a ajuns precum si faptul daca iti place sau nu respectiva metoda.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: ciucur din Noiembrie 27, 2015, 08:45:50 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 25, 2015, 09:43:09 PM
Am vazut ca pe topicul lui @Cristel cu sterilizarea cupulelor, colegul @ciucur vorbea despre transvazare ca despre ceva destul de greu.

Oroles, sa transvazezi nu e greu, am eu doua maini stangi. Apoi, daca mie imi trebuiesc 25 de regine intr-un an, cam ce dexteritate sa am la transvazat? Ce antrenament? Uita-te la domnul Istodorescu in filmulete, eu cred ca si daca il legi la ochi face procentaj mai mare decat mine.  :)
Gresala mea a fost ca am pierdut mult timp cautand 'zana zanelor', cea mai mica larva posibil. Alea mi s-au parut al dracului de greu de luat. Si apoi e si ce a scris Eduard Rotaru despre uscarea laptisorului si afectarea larvelor.
Daca ai ustensile bune insa, acestea fac diferenta si te ajuta mult.
Prima data, eu m-am chinuit cu o lanteta chinezeasca, a mers prost. Am luat una elvetiana, sau cum i-o zice, din inox dar parca e mai greu de ghidonat. Apoi am luat-o pe a doua chinezeasca. Asta era mai reusita si a mers treaba mult mai bine. Apoi o sursa de lumina rece, e un alt plus. Daca mai ai si ceva ce mareste chiar daca vezi foarte bine, deja lucrurile par si mai usoare.
Acuma fiecare se descurca mai bine cu anumite ustensile.

Cutia Nicot. Asa cum ai scris am avut tot felul de aventuri. Prima data nu mi-a ouat, dar nici eu nu am pregatit cutia.
A doua oara, mi-a ouat cate doua oua in celula, ca am pregatit cutia prea bine. :P
A treia oara, a ouat perfect. Am fost hapsan, am zis ca am dat lovitura si nu am asteptat sa apara larvele si am bagat ouale la crescut in starter. Au curatat frumos cupulele.
M-am linistit apoi, dupa ce am citit cartea lui Ruttner. Apoi am mai invatat cate ceva si la cursul de crestere a matcilor de la Sighisoara.
Cel mai bun rezultat calitativ l-am avut cand am bagat la crescut rama portbotci intr-un stup cu regina batrana. Mi-a crescut doar 3 botci dar reginele au fost de calitate.
Cel mai bun rezultat cantitativ, transvazare . 12 reusite din 20 cat are rama mea portbotci. Nu am fost multumit de toate reginele iesite din acea serie, 4 din ele deja le-am eliminat.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 27, 2015, 09:24:05 PM
Citat din: ciucur din Noiembrie 27, 2015, 08:45:50 PM

Prima data, eu m-am chinuit cu o lanteta chinezeasca, a mers prost. Am luat una elvetiana, sau cum i-o zice, din inox dar parca e mai greu de ghidonat. Apoi am luat-o pe a doua chinezeasca. Asta era mai reusita si a mers treaba mult mai bine. Apoi o sursa de lumina rece, e un alt plus. Daca mai ai si ceva ce mareste chiar daca vezi foarte bine, deja lucrurile par si mai usoare.
Acuma fiecare se descurca mai bine cu anumite ustensile.


Am incercat si eu cu lantetat chinezeasca. E o mare porcarie. Nu stiu cum unii reusesc sa transvazeze cu asa ceva! Am trecut apoi  la una din inox (mi-a dat-o cineva) si tot nu mi-a placut. Cea mai buna mi se pare o scobitoare careia ii fac eu varful asa cum imi place.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 28, 2015, 09:46:56 PM
Un tip interesant de lanteta.

http://youtu.be/toJK3xTXqXg (http://youtu.be/toJK3xTXqXg)

Nu e cam mare larva pe care o transvazeaza acest baiat?
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 28, 2015, 11:31:12 PM
Starterul cam slabutz.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 29, 2015, 12:40:03 AM
Starterul ca starterul, dar larvele sunt prea mari. Am crezut ca face laptisor de matca la inceput, acolo merg si larve putin mai mari. Eu ma straduiesc sa le recoltez cand inca nu au inceput sa se curbeze. Dar poate este vanzator de matci! Cat despre "sarma" cu care le scoate ce sa zic, daca cu "creionul" chinezesc le mai ranesti, cu bata aia....
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: oroles din Noiembrie 29, 2015, 09:05:09 AM
Eu cam asa ceva transvazez. E bine?

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/IMG_7487-CE-P.jpg)
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: apivasmob din Noiembrie 29, 2015, 09:06:53 AM
binisor
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: calmusdaniel din Noiembrie 29, 2015, 09:21:12 AM
Larvele din filmuletul de mai sus sunt putin mai mari fiindca persoana respectiva cred ca practica dubla transvazare si dupa ce se face patul de laptisor atunci va transvaza larvele corespunzatoare.
Titlu: Re: Metoda OTS si metoda CELL PUNCH
Scris de: bmdna din Noiembrie 29, 2015, 11:04:44 AM
Pentru cine are rabdare, iata un film de la a la z cu o metoda de crestere a matcilor.
https://youtu.be/1jLh4DFYYsY