Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => REGINE => Subiect creat de: badguy_goodguy din Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM

Titlu: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: badguy_goodguy din Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM
1.

Mi s-a intamplat ceva dezastruos. Intr-o familie-starter unde am pus la crescut 20 de matci.
15 matci le-am gasit moarte efectiv in bidighiu, iar 5 dintre ele le-am gasit moarte in botca, inainte sa eclozioneze.
Precizez ca cele moarte in botca,erau mature, nu aveau nuante de alb pe corp. Erau niste matci frumoase, maturizate complet.
Stie cineva care ar fi cauza?

2. Mi-am cumparat niste micronuclee din plastic.
(http://forum.stuparitul.com/download/file.php?id=20742&t=1)
Am scuturat frumos albina tanara dupa rame intr-o cutie, apoi am umplut nuclele de imperechere cam cu jumate de pahar de 250 ml (e putin ?!)
Am lasat micronucele la umbra in jur de 2 zile, apoi le-am deschis. Am vazut ca albinele fac zbor de orientare in jurul nucleului, si ca intra si ies din micronucleu fara probleme.

Unui micronucleu i-am  dat o matca proaspat iesita (de cateva minute, am auzit-o cand facea zgomot sa iasa din botca, au un rontoit care se aude cand duci botca la ureche). Era o matca provenita dintr-o botca de schimb linistit de toata frumsetea. Te uitai la ea si ziceai ca e matca imperecheata/batrana de cel putin cateva luni, asa de mare era. Seara m-am uitat sa vad cum se comporta cu matca... surpriza: nici o albina nu mi-a ramas in micronucleu...au plecat absolut toate cu matca cu tot!!!
Revenind la micronuclee..am obs. ca daca le dai la 12-24 de ore cate o botca/matca risti sa constati ca ingrijez matca/botca respectiva. Gen: se muta in alta parte a micronucleului (chiar si in hranitor), si botca/matca ramane descoperita.
Cu unul am patit asa: am vazut ca albinele e in fata, i-am pus o botca in fata. Cand m-am uitat azi in micronucleu am vazut ca e s-a mutat in spate...si botca era neacoperita(nu stiu ce se va alege de aceea botca...).
O alta matca mi-a murit in micronuclei (le banuiesc ca nu i-au dat de mancare).

----
Este primul an cand folosesc micronuclei, pana acuma imperecheam matcile in nuclee de 1/1. (infintam un roi pt. fiecare matca).
Insa din anumite motive (vand albine) imi trebuiesc matci in plus, si nu imi convine sistemul 1/1 si nici 1/2 (desi....acolo nu aveam problemele pe care le intampin aici! - sa nu imi bage in seama botca, matca sau sa roiasca cand le dau insfarsit o matca)

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: bucovineanu din Iunie 11, 2013, 08:09:08 AM
In bigudiuri ai pus  si ceva mancare? Familia crescatoare avea suficienta albina? Din ce era formata?
Despre nucleele din plastic nu stiu ce sa zic. Nu am folosit niciodata.
Faptul ca in nucleu nu au luat in primire botca inseamna ca regina era deja moarta inauntru. Ele nu ingrijesc un cadavru.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: silvius din Iunie 11, 2013, 11:40:06 PM
Ma gandesc ca moartea matcilor poate fi si din cauza bigudiului deoarece albinele nu ajung sa incalzeasca botca (un prieten a observat o astfel de situatie) iti sugerz sa  nu mai folosesti bigudiuri.

Referitor la celelalte pobleme nu pot sa ma exprin... poate o sa ai rezultate mai bune daca folosesti si feromoni de matca la formarea micronucleelor.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: octav din Iunie 11, 2013, 11:53:24 PM
Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Ieri am prins momentul cand eclozionau botcile intr-un stup. Am prins 9 si le-am pus in bigudiuri. Azi am fost si am populat 6 nuclei de imperechere si maine ma duc sa mai fac 2 iar una va ramane in stupul de baza.

Intrebarea este:
Cat credeti ca as putea tine matcile in bigudiuri fara a fi afectate?

Intreb pentru ca aceste nuclee erau pregatite pentru o serie ce urmeaza sa eclozioneze cu matci transvazate de mine si pe 12 sau 13 este termenul.
Alte nuclee nu mai am si nici albina de populat nu cred ca mai am.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: badguy_goodguy din Iunie 12, 2013, 12:19:15 AM
Citat din: silvius din Iunie 11, 2013, 11:40:06 PM
poate o sa ai rezultate mai bune daca folosesti si feromoni de matca la formarea micronucleelor.

nu le va fi mai greu sa accepte noua matca? app... dar daca efectiv ceapa/ustoroi cum am vazut pe unii?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: octav din Iunie 12, 2013, 08:44:17 AM
ceapa si usturoiul stiu ca sunt bune pentru uniformizarea mirosului si nu pentru crearea impresiei ca au matca.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: fitoconsult din Iunie 15, 2013, 10:08:20 PM
Am avut si eu aceasta problema . Nu treebuie sa pui bigudiul imediat dupa ce a capacity botca trebuie sa  lasi 2-3 zile ca albina sa incalseazsca bota .
Eu am fost fortat sa pun bigudiu deoarece incepusera sa cladeasca peste botca dar am avut o singura pierddere din 17 botci am ramas cu 16 matci
Dupa ce pun bigudiul introduce botca in nucleul de imperechere pentru a fi acceptata mai usor
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: RazvanTi din Iunie 17, 2013, 02:23:49 PM
Citat din: fitoconsult din Iunie 15, 2013, 10:08:20 PM
...Dupa ce pun bigudiul introduce botca in nucleul de imperechere pentru a fi acceptata mai usor

:uimit: :uimit: :uimit: :uimit:
pentru ce mai pui bigudiu daca ai pus botca in nucleul de imperechere?!?!?!?!?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: badguy_goodguy din Iunie 18, 2013, 01:54:44 AM
1. Sa nu o roada. Pui bota doar cand culegi matca fecundata si o inlocuiesti cu una in botca. daca faci micronucleu cu botci... te-ai ars...
2. Sa stea cu capul in jos, astfel matca va mai primi laptisor de pe fundul celulei (din acest motiv matcile au gura in jos_
3. Cand faci un micronucleu pui matca, torni un pahar de albina, apoi inchizi repede si le lasi inchise 2-3 zile.
4. Micronucleele din plastic au un loc special unde sa pui matca.


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: bucovineanu din Iunie 18, 2013, 10:12:41 AM
Pentru a nu fi roasa botca se inveleste in folie de staniol, nu e nevoie de bigudiu. Acest lucru se face cu cel mult 48 de ore inainte de eclozare.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: kamy din Iunie 29, 2013, 08:54:38 PM
Botcile care eclozioneaza in familie sant ajutate de albine sa eclozioneze,ati vazutca indeparteaza ceara de pe varful botcii ramane doar capacelu de taiat de catre matca!
In bigudiuri e mai greu oleaca,daca cumva e si timpul mai rece si ceara e mai tare si multe nu au puterea sa decupeze capacelu cu ceara cu tot si se lasa pagubase de aceea mor in botca sau scot doar nasul.o problema mai e si incarcatura de botci pe familia crescatoare daca sant prea multe sau cules slab sant subnutrite si acelasi rezultat sau matci pastrate la temperaturi improprii dau cam acelasi rezultat,asa ca io zic sa alegi cauza ca ai de unde alege!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marius_vfp din Iunie 29, 2013, 11:03:29 PM
salut, un apicultor din zona care produce matci din plin mi-a explicat faptul ca daca botca nu e ventilata sau incalzita corespunzator chiar si pe timpul transportului e deja pierduta , m-a sfatuit sa las din familia crescatoare(deci nu albine din nuclul proaspat format ,sa fie albina care e pe botca de pe leatul de crestere ) cate 1 maxim 2 albine in interiorul bigudiului pana ea va ecloziona , ideal ar fi ca formarea nucleelor sa se faca tocmai cu albina din stupul care le creste astfel nu mai trebuiesc nici bigudiuri, eu cand formez nucleele ,las boca cu albine insotitoare in bigudiu inchise cel mult o zi doar in ziua formarii apoi deschid capacul la bigudiu albinele din nucleu se vad nevoite sa accepte orice astfel nu vor mai roade botca, chiar ajuta la eliberarea matcii rozand partial capacul ,cum preciza domnul cheregi. am gasit botce eclozionate in bigudiu cu capacul pus ,unele albine asa de grijulii sunt incat capacesc botca pentru ca matca sa nu intre inapoi in botca si sa nu mai poata iesi, am fost tare surprins/trist cand am rupt capacul botcii si sa nu gasesc nimic in interior , dar surpriza era pe rame ,matca eclozionase .

o alta cauza ar fi : formarea nucleelor fara pic de puiet pe rame , daca ramele din nucleu ar avea si ceva puiet depopularea ar fi mult redusa si ar incalzi bine puietul , daca botca nu e incalzita pe timpul noptii e periculos .
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: kamy din Iunie 30, 2013, 06:21:55 AM
No hai sa-ti spui oarece si dupa stiinta me:
La micronuclee e muuult mai sanatos sa le faci prima populare cu matca eclozionata,(sant cele mai mici pierderi)nu conteaza familia din care iei albina oricum le duci la arest si musai in beci si 72 de ore,acolo fiind racoare nu mai omoara matca si cand le scoti sant deja o familie.
Cand ai deja matca imperecheata si puiet capacit sau larve in nucleu poti da botca protejata dar sa fie in aproximativ in ziua eclozionarii,e mult mai buna acceptarea decat la matci eclozionate si mai buna si mai buna acceptarea e daca scoti si larve,oua si puiet sa nu poata trage botci din materialu propriu!da atunci iar scade oleaca septelu si pe viitor ramai doar cu albine pensionare
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: ilutaadrian din Ianuarie 03, 2015, 01:22:14 PM
 :yahoo_cry:Si eu am incercat sa cresc matci cu trusa Nicot, toate bune si frumoase pana in momentul eclozionarii matcilor in bigudiuri, cand l-eam gasit eclozionate din botci dar toate moarte. Mi s-a intamplat de doua ori anulaceste, analizand mai atent se pere ca in tura a doua de crestere am avut o matca in finisor care n-am observat-o. Asta e... mai incerc si la anu.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 03, 2015, 03:01:26 PM
Corect este ca vei incerca si anul acesta deoarece suntem in 2015. Multa bafta ! Persevereaza ca vei reusi.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: un OM din Ianuarie 15, 2015, 06:37:11 PM
O cauza posibila a mortii matcilor in bigudiuri poate fi momentul cand pui bigudiul. Sunt zile cand nu trebuie nici macar desfacut capacul finisorului, darmite admirarea ramei portbotci.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: ciucur din Ianuarie 21, 2015, 08:07:32 PM
Citat din: ilutaadrian din Ianuarie 03, 2015, 01:22:14 PM
:yahoo_cry:Si eu am incercat sa cresc matci cu trusa Nicot, toate bune si frumoase pana in momentul eclozionarii matcilor in bigudiuri, cand l-eam gasit eclozionate din botci dar toate moarte. Mi s-a intamplat de doua ori anulaceste, analizand mai atent se pere ca in tura a doua de crestere am avut o matca in finisor care n-am observat-o. Asta e... mai incerc si la anu.
Daca au fost protejate in bigudiu si au eclozionat, au murit eventual de foame.
Matca de pe rame nu poate elimina o alta din bigudiu.
Puteti detalia in pic pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Ianuarie 21, 2015, 09:00:51 PM
De ce folosim sistemele de protectie si cand?
Daca raspundem la cateva astefel de intrebari o sa ne dam seama de inutilitatea multor actiuni pe care le facem...care genereaza rateuri  in obtinerea matcilor in ramele de crestere.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Ianuarie 22, 2015, 11:48:29 AM
Citat din: ilutaadrian din Ianuarie 03, 2015, 01:22:14 PM
:yahoo_cry:Si eu am incercat sa cresc matci cu trusa Nicot, toate bune si frumoase pana in momentul eclozionarii matcilor in bigudiuri, cand l-eam gasit eclozionate din botci dar toate moarte. Mi s-a intamplat de doua ori anulaceste, analizand mai atent se pere ca in tura a doua de crestere am avut o matca in finisor care n-am observat-o. Asta e... mai incerc si la anu.

Daca citeai aceasta postare, gaseai si raspunsul (conditia este sa pricepi ceva despre albine)

Citat din: kamy din Iunie 29, 2013, 08:54:38 PM
Botcile care eclozioneaza in familie sant ajutate de albine sa eclozioneze,ati vazutca indeparteaza ceara de pe varful botcii ramane doar capacelu de taiat de catre matca!
In bigudiuri e mai greu oleaca,daca cumva e si timpul mai rece si ceara e mai tare si multe nu au puterea sa decupeze capacelu cu ceara cu tot si se lasa pagubase de aceea mor in botca sau scot doar nasul.o problema mai e si incarcatura de botci pe familia crescatoare daca sant prea multe sau cules slab sant subnutrite si acelasi rezultat sau matci pastrate la temperaturi improprii dau cam acelasi rezultat,asa ca io zic sa alegi cauza ca ai de unde alege!

D-zeu sa te ierte, kamy !!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: janese din Ianuarie 22, 2015, 09:29:14 PM
gasesti matca eclozata din botca si moarta in bigudiu typ nicot:de ce?
1.ca nu ai avut temperatura corespunzatoare(crescator slab-densitate mica de albine pe rpb). pentru asta,cand pui bigudiurile,ziua 13-14,baga si trei-patru albine in bigudiu,albine luate din crescator...decat doua albine,nu ajuta,cinci creaza aglomeratie! vezi ca un crescator super- bogat  in albina,scoate matci in a cinshpea zi!
2. cand desfaci capacelul bigudiului  vezi pe capacel niste ,,rezervorashe" facute de nicot prin turnare...in ,,rezervorashe"  pune miere cristalizata de calitate si  astfel poti sa le tii  ,,sechestrate" pana la patru zile in rpb cu bigudiuri typ nicot cu albine insotitoare...faceti astea doua treburi si nu mai moare niciuna! :coffee:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: ciucur din Ianuarie 23, 2015, 11:34:00 AM
Pai exact asta voiam si eu sa spun cu matci eclozionate moarte in bigudiu. Cred ca au murit de foame neavand mancare in capacelul bigudiului Nicot. Si eu am bagat in bigudiu 2 albine doici si mancare si nu am avut probleme. Am citit asta pe forum.
Ce nu inteleg cum poate sa moara din cauza unei temperaturi mici. Daca rama portbotci e in mijlocul cuibului ar trebui sa fie foarte slab finisorul sa moara de frig. Adica eu cred ca e mai sensibila perioada pana la eclozionare decat cea de dupa. Ma asteptam ca de frig sa moara in botca nu sa eclozioneze. Gresesc?
Si mie imi lipsesc postarile lui kamy. Avea el un umor aparte. Nu mai zic de experienta.
Dumnezeu sa il odihneasca.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 23, 2015, 01:12:50 PM
In momentul cand elcozeaza reginele este de regula cald daca au ajuns deja in stadiul de a ecoza. Daca nu se intervine pentru a le recolta in urmatoarele 24 de ore dupa eclozare, timp in care ele se hranesc cu laptisorul ramas in botcile din care au eclozat, si nu s-a pus miere in bigudiuri ele vor muri de foame. Daca  mor in botci e posibil sa fi murit din cauza frigului sau din cauza manevrarii ramei port botci in perioada interzisa.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Ianuarie 23, 2015, 02:10:52 PM
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 23, 2015, 01:12:50 PM
In momentul cand elcozeaza reginele este de regula cald daca au ajuns deja in stadiul de a ecoza. Daca nu se intervine pentru a le recolta in urmatoarele 24 de ore dupa eclozare, timp in care ele se hranesc cu laptisorul ramas in botcile din care au eclozat, si nu s-a pus miere in bigudiuri ele vor muri de foame. Daca  mor in botci e posibil sa fi murit din cauza frigului sau din cauza manevrarii ramei port botci in perioada interzisa.

Da maestre, asa este !
Daca-mi permiteti, vin cu o completare:
- mor de epuizare, deoarece nu a avut cine sa "proceseze" botca, pentru a facilita eclozionarea.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 23, 2015, 03:10:29 PM
Un pic de selectie, cele mai bune reusesc. Daca ai spatiu poate lasi 2  3 albine in bigudiu.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Ianuarie 23, 2015, 04:01:41 PM
Citat din: dan sebastian din Ianuarie 23, 2015, 03:10:29 PM
Un pic de selectie, cele mai bune reusesc. Daca ai spatiu poate lasi 2  3 albine in bigudiu.

Pe vremurile "din vechime", pentru eclozionarea matcilor, se foloseau cutiile tip Zander (parca asa se scrie), unde se puneau botcile "coapte" cu serbet pe baza de miere !
Bigudiul era folosit ca si "metoda de avarie", sau ca... nu era altceva pe moment, dar nu se dorea pierderea matcilor.
Faptul ca acum s-a generalizat "tehnologia bigudiului" nu inseamna ca nu trebuie asigurata acea "inghititura primordiala" de care matca dispune in conditii normale.
Mai mult de atat, faptul ca introducem o botca in bigudiu, doar ca sa ne dea o anumita siguranta, mai ales ca doar atunci am avut timp sa ajungem la stupina, duce la aparitia unor rezultate nemultumitoare !
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:15:47 PM
Citat din: Ignatov Andrei din Ianuarie 23, 2015, 02:10:52 PM

Da maestre, asa este !
Daca-mi permiteti, vin cu o completare:
- mor de epuizare, deoarece nu a avut cine sa "proceseze" botca, pentru a facilita eclozionarea.
dar in incubator...cand eclozeaza toate ( fara rateuri si fara albina insotitoare)...cine le mai ,, proceseaza" ?





Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Ianuarie 23, 2015, 05:26:08 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:15:47 PM
Citat din: Ignatov Andrei din Ianuarie 23, 2015, 02:10:52 PM

Da maestre, asa este !
Daca-mi permiteti, vin cu o completare:
- mor de epuizare, deoarece nu a avut cine sa "proceseze" botca, pentru a facilita eclozionarea.
dar in incubator...cand eclozeaza toate ( fara rateuri si fara albina insotitoare)...cine le mai ,, proceseaza" ?
Erau raspunsuri pe marginea problemei expuse de un coleg, referitor DOAR la bigudie !!!
Acum... ce sa cred... nu stii cum e cu incubatoarele, sau vrei sa vezi daca stiu :wink2: ?!?
Ei bine... nu stiu !!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:29:58 PM
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 23, 2015, 01:12:50 PM
sau din cauza manevrarii ramei port botci in perioada interzisa.
nimic nu e interzis!...doar ca nu se recomanda!...daca din greseala scapi rpb din mana si cade pe unghiile de la chicere...potirasele cu laptisor si larve  nu au nici pe dracu!!!iti dai singur un pumn in frunte ,o ridici, iti faci cruce si o bagi la loc in crescator!  si daca scuturi rpb cu socuri mici...tot nu le pasa!....nu trebui neeaparat ,,periere"...matanii...ritualuri !!! noua ne place sa tinem ,,cresterea matcilor" intr-o aura de sublim.....,,de arta inalta , de mistere,regii..etc
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 05:52:44 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:29:58 PM
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 23, 2015, 01:12:50 PM
sau din cauza manevrarii ramei port botci in perioada interzisa.
nimic nu e interzis!...doar ca nu se recomanda!...daca din greseala scapi rpb din mana si cade pe unghiile de la chicere...potirasele cu laptisor si larve  nu au nici pe dracu!!!iti dai singur un pumn in frunte ,o ridici, iti faci cruce si o bagi la loc in crescator!  si daca scuturi rpb cu socuri mici...tot nu le pasa!....nu trebui neeaparat ,,periere"...matanii...ritualuri !!! noua ne place sa tinem ,,cresterea matcilor" intr-o aura de sublim.....,,de arta inalta , de mistere,regii..etc
Da janes!!!
Ce rămâne .......rămâne !
Asa zic si eu ,nu este .....alchimie.....apropo
bine ca nu mai ingrosasi literele
ca sa para ca ne spui........
absolutul in apicultura!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:58:38 PM
buzoiene...trebili astea cu ,,absolutu" este greele!!!...si nu am chef de clinciuri!...prin postare nu am cautat decat sa dau curaj celor care sunt la inceput!cauta altu pentru racaieli!sau de vrei sa te racai cu mine,de aici incolo la fiecare postare a mea si a ta punem cate o poza din activitatea noastra apicola! :coffee: ^:)^
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:01:28 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:15:47 PM
Citat din: Ignatov Andrei din Ianuarie 23, 2015, 02:10:52 PM

Da maestre, asa este !
Daca-mi permiteti, vin cu o completare:
- mor de epuizare, deoarece nu a avut cine sa "proceseze" botca, pentru a facilita eclozionarea.
dar in incubator...cand eclozeaza toate ( fara rateuri si fara albina insotitoare)...cine le mai ,, proceseaza" ?
Ignatov......maestre.......iar ai......bubuito sau ai.....procesato (botca)
Dovada ....irefutabila=in incubator cine o proceseaza???????aaaaaaa
Poate edy ii da jos bigudiul sa ......o ajute sa iese mai repede!!!
Uffffffffffff!!!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:07:25 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 05:58:38 PM
buzoiene...trebili astea cu ,,absolutu" este greele!!!...si nu am chef de clinciuri!...prin postare nu am cautat decat sa dau curaj celor care sunt la inceput!cauta altu pentru racaieli!sau de vrei sa te racai cu mine,de aici incolo la fiecare postare a mea si a ta punem cate o poza din activitatea noastra apicola! :coffee: ^:)^
Janese!
Câtă vreme amândoi știm sa .....
PUNEM TURTA
Restul este..........can can!!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: janese din Ianuarie 23, 2015, 06:17:32 PM
can- can este: eu iernez numai pe miere...eu nu-i deranjez pana-n martie..etc..etc... eu zic ca turta  are rolul ei!!!!la urmatoarea postare a ta daca nu pui si un foto cum am zis mai sus,eu nu iti mai raspund! :P
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:31:31 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 06:17:32 PM
can- can este: eu iernez numai pe miere...eu nu-i deranjez pana-n martie..etc..etc... eu zic ca turta  are rolul ei!!!!la urmatoarea postare a ta daca nu pui si un foto cum am zis mai sus,eu nu iti mai raspund! :P
Turta simboliza papica.
In legătura cu foto nici noi nu prea am văzut de la tine exceptand pe aia de la avatar.
Iar asta cu " nu mai răspund" seamănă cu literele ingrosate.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:55:25 PM
Citat din: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:31:31 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 06:17:32 PM
can- can este: eu iernez numai pe miere...eu nu-i deranjez pana-n martie..etc..etc... eu zic ca turta  are rolul ei!!!!la urmatoarea postare a ta daca nu pui si un foto cum am zis mai sus,eu nu iti mai raspund! :P
Turta simboliza papica.
In legătura cu foto nici noi nu prea am văzut de la tine exceptand pe aia de la avatar.
Iar asta cu " nu mai răspund" seamănă cu literele ingrosate.
In legătura cu ingrosatul literelor: sunt sigur ai citit carti mari de apicultura .
Ai văzut tu autorul ca a scris cu litere ingrosate?
L-ai văzut tu pe Rutnner ca vorbește de matci cu litere ingrosate??
Ai simțit tu la hristea ca nu-si mai încape in haine???
Eeeeeee este greu cu modestia asta......janes.....
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: ionel07196555 din Ianuarie 23, 2015, 07:14:07 PM
Citat din: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:55:25 PM
Citat din: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 06:31:31 PM
Citat din: janese din Ianuarie 23, 2015, 06:17:32 PM
can- can este: eu iernez numai pe miere...eu nu-i deranjez pana-n martie..etc..etc... eu zic ca turta  are rolul ei!!!!la urmatoarea postare a ta daca nu pui si un foto cum am zis mai sus,eu nu iti mai raspund! :P
Turta simboliza papica.
In legătura cu foto nici noi nu prea am văzut de la tine exceptand pe aia de la avatar.
Iar asta cu " nu mai răspund" seamănă cu literele ingrosate.
In legătura cu ingrosatul literelor: sunt sigur ai citit carti mari de apicultura .
Ai văzut tu autorul ca a scris cu litere ingrosate?
L-ai văzut tu pe Rutnner ca vorbește de matci cu litere ingrosate??
Ai simțit tu la hristea ca nu-si mai încape in haine???
Eeeeeee este greu cu modestia asta......janes.....
Prietene
Cauta pagina lui ASTAFOIE si   B I Z I E  acolo
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 07:20:25 PM
Si ultima janes!
janes ,ești mare teoretician apicol ,ai scris o carte,măcar un articol undeva?????
NUuuuuuu
janes,ești mare promotor al apiculturii ,ai înființat asociații,federatii????.??.
NUuuuuuuu
janes,ești mare practician apicol,detii jdemii de stupi???.???
NUuuuuuuuu
Si atunci.......janes?!?!
De unde literele ingrosate???
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: roi_ag din Ianuarie 23, 2015, 08:21:24 PM
Citat din: Buzoianu din Ianuarie 23, 2015, 07:20:25 PM
Si ultima janes!
janes ,ești mare teoretician apicol ,ai scris o carte,măcar un articol undeva?????
NUuuuuuu
janes,ești mare promotor al apiculturii ,ai înființat asociații,federatii????.??.
NUuuuuuuu
janes,ești mare practician apicol,detii jdemii de stupi???.???
NUuuuuuuuu
Si atunci.......janes?!?!
De unde literele ingrosate???
S-a facut placut prin stilul sau de a posta,si multi au invatat apicultura practica de la el !

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: roi_ag din Ianuarie 23, 2015, 08:35:55 PM
Citat din: ionel07196555 din Ianuarie 23, 2015, 07:14:07 PM

Prietene
Cauta pagina lui ASTAFOIE si   B I Z I E  acolo
Are alt stil si alt temperament ! :stop_the_war:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Ianuarie 24, 2015, 01:24:15 AM
  Buzoianule, ce vrei de fapt? Vad ca te iei de toti pe aici! Ce frustrari ai? Crezi ca ai adus ceva util in acest forum? Chiar nu ai ceva mai interesant de facut? Ai citit fabula "Musca la arat"?
  Incep sa il regret pe Astafoaie. Ala macar avea umor.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 24, 2015, 05:43:38 AM
 mama ei de iarna. Nu mai trece odata. Pe masura ce vine caldura se termina si cu intepaturioe pe forum.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Ianuarie 25, 2015, 05:56:27 PM
Citat din: janese din Ianuarie 22, 2015, 09:29:14 PM
gasesti matca eclozata din botca si moarta in bigudiu typ nicot:de ce?
1.ca nu ai avut temperatura corespunzatoare(crescator slab-densitate mica de albine pe rpb). pentru asta,cand pui bigudiurile,ziua 13-14,baga si trei-patru albine in bigudiu,albine luate din crescator...decat doua albine,nu ajuta,cinci creaza aglomeratie! vezi ca un crescator super- bogat  in albina,scoate matci in a cinshpea zi!


Si atunci sa reamintim ca un crescator(finisor) are in spatele sau cel putin inca o familie de albine care-i doneaza rame cu puiet gata de eclozare...din care se transfera periodic(din 7 in 7 zile) cate o rama babana de puiet gata de eclozare.

Spunea cineva ca ''crescatorul(finisor)cand este deschis trebuie sa arate ca o fantana arteziana cu albine''...si atunci se facu cald...la botci.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 25, 2015, 07:01:44 PM

Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
« : Iunie 10, 2013, 11:04:00 p.m. »

    Citat

1.

Mi s-a intamplat ceva dezastruos. Intr-o familie-starter unde am pus la crescut 20 de matci.
15 matci le-am gasit moarte efectiv in bidighiu, iar 5 dintre ele le-am gasit moarte in botca, inainte sa eclozioneze.
Precizez ca cele moarte in botca,erau mature, nu aveau nuante de alb pe corp. Erau niste matci frumoase, maturizate complet.
Stie cineva care ar fi cauza?


Omul spune ca a tinut botcile in familie starter ,aceasta chiar daca nu bubuie de albina lipsa matci face ca albina sa aibe grija de botci si o data ce a avut temperatura necesara dezvaltari pana la stadiul de botca capacita restul era floare la ureche.

Matcile le-a omorat lipsa de experienta ,daca este frig si tii prea mult rama portbotci in afara stupului matcile devin neviabile,acelasi lucru se intampla si daca pui bigudiurile prea devreme si zgaltii rama in momentul atasari bigudiurilor.

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Ianuarie 25, 2015, 08:10:46 PM
Citat din: marian sima din Ianuarie 25, 2015, 07:01:44 PM

Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
« : Iunie 10, 2013, 11:04:00 p.m. »

    Citat

1.

Mi s-a intamplat ceva dezastruos. Intr-o familie-starter unde am pus la crescut 20 de matci.
15 matci le-am gasit moarte efectiv in bidighiu, iar 5 dintre ele le-am gasit moarte in botca, inainte sa eclozioneze.
Precizez ca cele moarte in botca,erau mature, nu aveau nuante de alb pe corp. Erau niste matci frumoase, maturizate complet.
Stie cineva care ar fi cauza?


Omul spune ca a tinut botcile in familie starter ,aceasta chiar daca nu bubuie de albina lipsa matci face ca albina sa aibe grija de botci si o data ce a avut temperatura necesara dezvaltari pana la stadiul de botca capacita restul era floare la ureche.

Matcile le-a omorat lipsa de experienta ,daca este frig si tii prea mult rama portbotci in afara stupului matcile devin neviabile,acelasi lucru se intampla si daca pui bigudiurile prea devreme si zgaltii rama in momentul atasari bigudiurilor.

Esti king.
Eu ma refeream la ceia ce postase janese...e greu de inteles?

ps. De la ''furculita ruginita''.
Altfel e o parere total eronata in ceia ce sustii.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 25, 2015, 09:10:24 PM
Am raspuns la intrebarea pusa de initiatorul topicului ,nea Janese poate sa-si aibe singur grija de matci.

La tine toti au o parere eronata despre matci  numai tu esti buricul pamantului si asta pentru ca ai reprodus niste matci achizitionate de la altii ,desigur matci proaste si vezi Doamne in marea ta maiestrie ai scos din ele niste specimente super ,binenteles dupa selectie,selectie facuta de altii. :rotfl:

Profesorul de mate e mic copil pe langa tine .

Cucurigu albina dintr-un stup fara matca chiar daca este albina culegatoare se transforma in albina doica in situatii de urgenta aceasta mentine temperatura necesara botcilor.

In schimb sant familii care au aceasta caracteristica de a nu avea grija de botci ,poti sa le indesi tu rame cu puiet.

Finisoarele bune provin si ele din anumite familii care au o inclinare mai mare in ingrijirea botcilor.

Dar tu Betmen Betmen si e ca tine fiinca esti imbract in negru si esti buricul pamantului in matci.


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 26, 2015, 09:04:36 AM
Nea Janesule,vezi ma ca te complecteaza valter.
Si asta e selectioner cu renume la fel ca Ceausasca si apicultura cunoaste tot atat cat cunostea aia chimie.
Cica face selectie insa el nu e in stare nici sa selecteze posturile tv. :rotfl:

Selectionerul de piei de closca a luat si el niste matci de la icda Moara Vlasiei si in anul doi era mare selectioner. :rotfl:

Vorba lui Guist.
-Unii fac selectie in zeci de ani insa valter a fucut selectie in ani.
Binenteles ca Guist vorbeste cu subanteles cum sa faci selectie in catva ani ,numai un dibaci ca valter poate sa faca bici dintr-un rahat si sa mai si trozneasca cu el.

Cum declara altul ,unii fac matci in zona buna de matci insa valter a ales sa faca matci intr-o zona buna de miere.

Si ce selectie in aceasta zona,va imaginati cand a luat valter pancarda cu''Atentie stupina lui valter sunt nebun".
Va dati seama cand a infipt el pancarda in pamant si a scrutat pe urma orizontu cu privirea aia a lui fixa uitanduse in crucis,toti trantori straini care zburau pe cer au cazut la pamant si s-au pitit fiecare,care dupa un fir de iarba ,altii dupa copaci sau dupa ce au gasit si ei la indemana .

Cand sa intors valter tiu a zburat fiecare de unde au venit spunandu-si ca mai bine raman virgini decat sa zboare pe dasupra prisaci unuia care se declara nebun.

Ce sa mai zic de apicultori care a trecut prin zona si au vazut pancarda cu declaratia de nebunie.

Asta e selectia lui valter ,o selectie nebuna .

Norocul lui e ca unii au produs startovitul astfel a putut sa mai puna si el cate opoza cu cate o rama mai acatari. =))

Nu e de mirare de ce in ultimul timp a c-am  stopat vanzarea de matci.

Valtere , arata ma pancarda aia pe care te autointitulai nebun ,e cea mai moderna tehnica de selectie ,tehnica profului de mate e ramasa in urma fata de tehnica ta :rotfl: =)) =)) =))
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 27, 2015, 07:19:35 AM
Religia ta nu te invata sa ierti si sa nu jignesti lumea ?
Trimite-le injuraturile pe privat si revino la subiect.
Multumesc !
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 27, 2015, 08:30:14 AM
Daca unul i-si afiseaza scris pe o pancarda ca e nebun si tu ii spui nebunule unde e jignirea?
E purul adevar ,intreaba-l si intreaba si pe altii ca sa aflii ca individul s-a declarat singur nebun ,ba a facut si afirmatia "FERITIVA"adica e grav nebun.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 27, 2015, 10:26:11 AM
Tata are o vorba: Nu pune paie pe foc !
Fi mai cerebral si nu intra in joc. Pt. ca ajungi sa jignesti la randul tau si isi schimba lumea parerea despre tine.  Priveste un pic " mai de departe " sau " din alt unghi ".
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 27, 2015, 11:09:40 AM
Pai cum sa nu ei foc cand esti atacat de unul care nu stie dimensiunile optime ale unei botci si te jigneste aiurea .
Am luat 200 de botci de la ovisan sunt jeg pe langa botcile din bulgaria,dar el vorbia de parca in Romania nu ajung botci chinezesti si turcesti,insa ai impresia aceasta cand esti limitat.

Spune ca am o parerea eronata de stupul starter insa nu vine cu nimic concludent ca sa dovedeasca eroare,apicultorul lui peste nu stie ca albina culegatoare se transoforma in doica in situatii de urgenta.

Are ifose de mare producator de matci dar nu cunoaste apicultura.

Eu la astia cu coloana asa vertebrala va zic de ce ma acuzati pe mine care ma apar si nu-l acuzati pe ala care jigneste prosteste.

Si va spun eu de ce,aveti doar coloana va lipseste muschi ,suflati la Marian ca e baiat bun insa la altii pauza.
Coloana vertebrala au si morti ,muschi au doar vii asa ca nu mai fiti morti .

Fii tu facut idiot si in toate felurile nevinovat si sa vezi cum intri in foc ,traim intr-o lume in care bunatatea e asociata cu prostia si a nu schita nimic nu e considerat tocmai cerebral.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: pharaonu75 din Ianuarie 27, 2015, 11:39:26 AM
Mariane, incearca sa fii mai putin "caustic" in afirmatii, iar ceilalti nu vor mai intelege eronat ceea ce ai vrut sa spui, iar pe tine nu te va mai percepe ca pe o persoana certareata.
Eu personal iti dau dreptate in ceea ce priveste dimensiunile botcilor, intre 8,6 si 9 mm. Iti mai dau dreptate si in ceea ce priveste transformarea albinelor lucratoare in doici, in caz de necesitate (pentru cine nu este de acord, se arunce un ochi asupra metodei de inmultire a familiilor de albine, denumita inmultirea prin mutare simpla, unde este posibil asa ceva.)
Orgoliul probabil nu iti da voie sa renunti la "cuvinte mari", dar in felul asta nu faci decat sa escaladezi un conflict.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 27, 2015, 12:24:16 PM

Doamne stiu ca omul fara valoare in lume dusmani nu are.
Te rog eu sa-mi dai mai putini dusmani ca nu am o valoare asa de mare ca sa am atatia dusmani .
Te rog eu nu ma mai omora cu atatia sfatuitori care nu intervin decat la mine si celui nevinovat nu-i zic nimic.
Stiu ca ma iubesti dar te rog mai scuteste-ma de asemenea oameni si fa-i doamne sa inteleaga  cea ce eu vreau sa zic.
Le arat un lucru care e in folosul lor si ei gata ,inventatorule si alte alea,le explic ceva despre apicultura si ei sar in sus ca arsi de parca ce le explic nu e in folosul lor.

Stiu ca sunt pacatos dar speranta mea este la tine si nu in inteligenta mea de a rezolva lucrurile.
Amin. ^:)^ ^:)^ ^:)^

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Ianuarie 27, 2015, 01:01:54 PM
"Doamne, da-mi puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, rabdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea de-a distinge intre cele doua." (Marcus Aurelius, imparat roman, 121d.H – 180 d.H., "Meditatii"
^:)^ ^:)^ ^:)^
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 27, 2015, 01:52:55 PM
Da si e valabila si aceasta;
Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur.

Intradevar poti schimba multe dar nu poti schimba atitudinea vanzatorului.

In fata te numeste prieten drag , in spate te vinde si te jigneste si intradevar trebuie sa ai intelepciune ca sa distingi intre cele doua,de acea eu nu l-am considerat niciodata prieten.

Dar desigur ca de schimbat trebuie sa schimbe cel lovit si nu iuda.
Cunosc aceasta mentalitate ,de fapt schimbare exista in toti deoarece ce nu te omoara te face mai puternic.



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: un OM din Ianuarie 30, 2015, 02:42:18 PM
Este adevarata afirmatia ca albina batrana se poate reprofila sa cresca puiet, sa secrete ceara etc. Problema este daca face aceste lucruri la fel de bine ca o albina de varsta potrivita rolului de doica sau ceresa. Intotdeauna albinele tinere vor fi preferate de stupari in popularea starterilor si finisorilor. Tocmai de aceea sunt adaugate rame cu puiet capacit in apropierea eclozionarii, pentru ca viitoarele matci sa beneficieze de o hrana de calitate.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 30, 2015, 04:38:09 PM
Stii dumneata unele momente din viata stupului sunt hotarate de albina matura.

Roitul.
Tragerea de botci,de salvare ,de schimbare si de roire.
Preluarea pontei in locul matci la stupi bezmetici.

Am spus si ma repet daca acea familie nu are in caracteristica buna-ingrijire a botcilor poti sa adaugi cate rame cu puiet vrei,albina matura decide daca vrea botci sau nu vrea.

A-ti vazut ca unii stupi buni se sting fara ca sa-si traga botci de schimbare linistita sau i-si trag foarte greu cand familia s-a diminuat mult.

Eu nu vorbesc de preferatele stuparilor (in general) ci am raspuns la subiectul topicului .






Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Ianuarie 31, 2015, 02:16:25 AM
  Nu stiu de unde stii ca albinele batrane iau acele decizii. Eu ma indoiesc. Pe de alta parte, daca o familie nu creste botci eu suspectez alte cauze. Principala, dupa mine, este aducerea substantei de matca de catre unele albine (tinere in special), care au capatat acces intr-o familie vecina si fac o naveta intre cele doua familii. De aceea cazurile cele mai frecvente de nereusita a matcilor se intalnesc la stupi 2 in unu sau in pavilioane. O familie care genetic nu are instinct sa-si creasca matca noua la disparitia celei vechi eu cred ca nu exista, ca in mii de ani purtatoarele acelor gene ar fi disparut daca nu-si cresteau urmasi.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 31, 2015, 04:22:59 AM
Si totusi anual intalnim 1 sau 2 fam. care ne scot peri albi. Daca nu sunt familii sunt 2 roi, etc.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
Nea Stefan si eu pot spune ca ma indoiesc ca polul nord este cartografiat gresit insa trebuie sa explic si de ce.

La o roire in care mai multe matci au eclozat ai vazut cine tin matcile departe una de alta ca sa nu se omoare?Iti spun eu,albina batrana .
Stii cine sisteaza culesul albina batrana.
Stii cine nu mai lasa matca sa ponteze,albina batrana.

Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii pentru a apara tampeniile altora,dar nu te-am vazut sa sustii o cauza dreapta cand un apicultor e jignit doar pentru ca a prezentat niste botci in dimensiunile din grafic.



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: abeja din Ianuarie 31, 2015, 05:54:50 PM
No sa stii domn Marine ca suferi de victimizare generala :bravo:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Ianuarie 31, 2015, 06:04:09 PM
Citat din: dan sebastian din Ianuarie 31, 2015, 04:22:59 AM
Si totusi anual intalnim 1 sau 2 fam. care ne scot peri albi. Daca nu sunt familii sunt 2 roi, etc.

Bine...bine! dar celelalta 50-100 i-si vad de treaba...si se fecundeaza cu usurinta.
Fecundarea matcilor in familii f puternice se produce in general cu oarece intarziere in comparatie cu un nucleu de 3-4 rame Dadant.

Situatia pe care o prezinti se poate rezolva...doar cu rabdare sau cu un nucleu repozitionat in locul familiei ''problema''.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 07:51:27 PM
Abejo,Petre Tutea spunea.''O caruta de tarani au tinut in sah imperii".
Asta nu insemna ca imperiile acelea nu ii atacau.
Este deranjant pentru unii dotore ca un taran sa le explice cum sta treaba cu bolile albinelor.
Este deranjant pentru altii care se cred mari apicultori ca un taran sa le explice comportamentul coloniei de albine.

Pot sa faca ei ca trenul pe miristie taranul le detaliaza din cunoasterea albinelor si taranului nu-i e frica decat de cel care a creat albina.

Restul e un fum .


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 01, 2015, 03:00:20 AM
Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
...
Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii pentru a apara tampeniile altora,dar nu te-am vazut sa sustii o cauza dreapta cand un apicultor e jignit doar pentru ca a prezentat niste botci in dimensiunile din grafic.

  Mariane, tu nu poti sa sustii o discutie normala, fara insultarea preopinentului?
  De ce crezi ca daca insulti esti mai convingator? De ce crezi ca ai totdeauna dreptate?

  Nu stiu daca merita sa mai incep o controversa cu tine. Despre albina care circula de la un stup fara matca la unul vecin cu matca, am verificat personal, cu albine marcate si te asigur ca era asa.
Despre albina batrana care hotaraste roirea sa imi spui unde ai citit. Eu am explicat aici  parerea mea despre roire:
 
Citat din: stefan1 din Octombrie 12, 2007, 01:32:43 PM
Cred ca instinctul de roire are si o componente genetica. Eu as incerca o explicatie astfel: Viata albinei e etapizata pe diferite activitati, dintre care ultima este de culegatoare. Albinele doice sunt intre 6-12 zile , de altfel cu mare variabilitate in functie de perioada din an, de necesitatile familiei, de culesuri etc .Urmeaza perioada de cerese, dar care se intrepatrunde cu cea de doice dar si cu cea de prelucrare a nactarului.Toate aceste albine tinere si puternice sunt cele care, daca se simt neutilizate, demareaza procesul de roire.Cele care le da de lucru tuturor sunt matca -printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet - si albinele culegetoare, care aduc cele necesare stupului, in special nectar si polen. Daca genetic perioada de albina culegatoare incepe mai devreme iar cea de albina doica e mai mica, atunci nu e un surplus de laptisor, care sa se utilizeze la cresterea botcelor. De asemenea o albina genetic cu o viata mai lunga va avea o perioada de cules mai mare si va putea da de lucru albinelor tinere din stup. Pe langa acestea mai sunt multi factori care influenteaza roirea. Si stuparul poate influenta comportarea stupului de ex prin fagurii dati la crescut, dar si prin deranjarea cuibului prin orice mijloc: prin transporturi sau prin schimbarea corpurilor la multietajati, sau interschimbarea ramelor, sau prin stupul rotativ de care am citit recent. Totul e ca albinele tinere sa aiba permanent de lucru. Dar cea mai buna solutie este un cules foarte bun.
Despre matcile care sunt impiedicate sa se omoare de catre albina batrana, iar este foarte discutabil. Botcile sunt ingrijite de albine doice care au varsta obisnuita 6-12 zile. Acestea supravegheaza si botcile inainte de aclozare, hranesc inca din botci matcile cand matcile scot trompa din botca si le impiedica sa se elibereze din botci pana in momentul roirii. Matcile in roi se pare ca au fiecare o suita de albine devotate, tot dintre albinele tinere, care sunt cele mai atrase de matca. Cele care fug pe suprafata 'caciulii' de albine se pare ca sunt primele care vor fi eliminate.
In cresterea de botci am scris despre rolul determinant al substantei de matca. Pe de alta parte ca sa faca botci trebuie sa fie albine care secreta si prelucreaza ceara, ori acele albine sunt din randul cereselor care sunt de varsta doicelor sau oricum sub 20 de zile in mod normal. Nu cred ca ele lucreaza sub comanda albinelor batrane. De asemenea secretia de laptisor o fac tot albinele tinere si nici decum cele batrane al caror rol este culesul.
  Cine vrea poate citi si topicul asta:  http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=5756.msg125639#msg125639
  Daca tu te-ai referit la stupii bezmetici, asta este un caz particular si rar, iar acolo comportamentu acelor albine este alterat de dezvoltarea anormala a ovarelor, tot din cauza lipsei substantei de matca.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: dan sebastian din Februarie 01, 2015, 06:33:37 AM
 :bravo:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 08:44:03 AM
Asta e culmea spui ca un stup fara matca nu se bezmeticeste datorita faptului ca albina aceia intra la un stup cu matca si care e interesul acelei albine?

Ce spui e contra naturi si cu marcar ai vopsit niste hoate care normal ca vizita stupul vecin fara matca.

Intradevar botcile sunt ingrijite de albine doice dar albina matura decide numarul de botci ,albina matura cara oul si il pune in botca in anumite situatii.

Ca sa aflii mai multe despre albine eu i-ti dau un incubator de capacitate mare,bagi in el 10 rame cu puiet capacit si pe urma i-mi spui si mie daca acea albina tanara trage botci cand introduci rama cu  oua,le creiezi conditii de roit dar numai cu albina care nu a iesit din stup si sa-mi spui si mie daca roieste .

Asa ca draga nea Stefanica pentru cultura dumitale generala sa stii ca intr-un stup fara puiet albina batrana poate deveni doica cereasa si alte alea dar un stup fara albina care a iesit afara din stup e terminat.

Nu-ti mai zic de albina batrana care cunoaste vreemea si oranduieste aranjarea depozitelor penntru iarna .


Cat ce spui despre roire in acel citat este o prostie,o mare prostie .
Pai ce in primul an de viata al unei matci nu se intalneste situatia spusa de dumneata?
De ce nu roieste?
Alta prostie pe care o spui este ''Cele care dau de lucru tutoror este matca printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet''.
Ai dreptate matca blocheaza cuibul cu miere ca sa ponteze si ea mai putin. :rotfl: =)) =)) =))
Sau batrana care vine de afara si preda mierea pentru depus unde vrea ea.

La orizontali in pat cald laterala expusa spre urdinis este umpluta prima cu miere ,pai de ce? nu e albina tanara care are grija de tot dupa cum spui?

i-ti spun eu pe acea latura debaraseaza albina batrana mierea ,dabia pe urma umple si cealalta latura.

Sa-ti mai vorbesc de albina batrana ?
Pe timp de iarna in lipsa de hrana cine se sacrifica?Vezi ca scrie in carti.
Cine recunoaste vremea ?albina care nu aiesit afara din stup?Cine oranduieste aranjarea depozitelor de hrana toamna in functie de cunoasterea vremi care are sa vina?

Scuzama cand am spus ca scrii bazaconii a fost o constatare si nu o intentie de jignire.


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 11:16:18 AM
Pentru cei care doresc sa stie cum sta treaba cu roirea .

Nea Stefan a dat mai sus o explicatie despre roire ,desigur o explicatie din carti eronata si necomplecta.

Si acum sa va explic eu cum sta treaba cu roitul.

Colonia de albine este o comunitate in care indivizi care compun aceasta comunitate formeaza un lant trofic ,datorita substantei de matca acesti indivizi se recunosc intre ei deasemenea  fiecare individ are rolul lui in comunitate ,acest lucru este dat de varsta individului si de sexul lui .

Aceasta comunitate este sustinuta de catre matca .

Ca orice entitate care se gaseste in natura colonia de albine urmareste perpetuarea speciei si inmultirea ei.

Nea Stefan a explicat ceva insa din prisma omului care nu se apleaca asupra albinelor.

Niciodata,dar niciodata nu va roi o familie care are albina doica in plus,care are puiet de albina care sta degeaba .

Si stiti de ce?Eheee copii mosului eu v-am explicat asta dar ce sa va fac daca nu stiti sa cititi.

Familia de albine nu roieste daca nu are trantori ,asa ca poate sa indeplineasca ce spune nea Stefan dar acea familie nu roieste.

Stiu sunt unii habarnisti care vor zice pai stai ca in primul an spermateca matci e umfalata si de acea nu rezulta oua nefecundate.

Nu este adevarat, nr de trantori intr-o colonie de albine e stabilit de albina si de albina majora.

De acea in perioada de toamna puietul de trantore dispare ,albina pregateste matca pentru iesire la zborul de imperechere ,o asteapta la urdinis si tocmai de acea stie ca,cu o matca tanara colonia este in floare si nu are rost sa se divizeze pentru supravietuirea speciei.

Din anul 2 se schimba treaba albina lasa goale pe rama celulele de trantore ,colonia daca intruneste conditiile spuse de nea Stefan + un nr considerabil de trantori va roi.

Si desigur ca va roi si fara un nr de doici prea mare.
Ca sa va convingeti in momentul cand vedeti ca o colonie trage botci de salvare linistita turnatii nectar ,veti avea surpriza sa vedeti cum acea colonie care a tras botci de schimbare linistita va roi.

Pai cum ca o familie care schimba matca linistit este in declin,ba are caratoare mai multa decat doici.
Lucrul acesta se intampla si daca in natura vine un un cules spontan si puternic de nectar.

Pai atunci unde sunt cauzele spuse de nea Stefan?

Asa ca factori de roit sunt,dorinta de perpetuare si inmultire a speciei,factori naturali dati de cules si clima si dabia pe urma diferenta de nr de indivizi intre anumite categorii.


Cat referitor la a doua bazaconie.
Albina se plimba din stupul ei in stupul vecin.

Cunoasteti destul de bine ca pozitionati anumiti stupi capteaza albina altor stupi.

Pai cum albina aceasta nu se mai intoarce in stupul ei de bastina?
De ce este primita?Deoarece intra in stup cu gusa plina.

Pai cum o albina cu gusa goala intra dintr-un stup in altul si pentru ce?
A ,e albina doica si stupul vecin a dat anunt ca are nevoie de doici ,bonus se intoarce si ea cu miros de matca .
Si uite asa e un dute-vino .
Sa nu recunosti un furtisag linistit e grav.

Care mai vreti sa va luati la tranta cu mine puneti mana si cunoasteti albina ,am dreptate fiinca stiu ce si cum se manca apicultura.Nu mai veniti nepregatiti.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 11:32:15 AM
@marianeeeeeeeee,
nimeni nu detine adevarul absolut.
Genetica albinei face diferenta.
Am avut albine negre care umblau la furat cand salcamul dadea productii record,cum am scos un ram din stup deja erau prezente.
Cand ajungea stupul pe 7-8 rame deja intra in friguri.
Chestiunea expusa de tine cu doicile fara obiectul muncii e relativa.
Regina nu are posibilitate de a se harani singura dupa imperechere.Inainte de roire i se aplica o cura de slabire,timp in care e redusa ponta.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 12:22:17 PM
Pai ce sa-ti fac daca nu stii sa citesti ,tocmai asta spuneam.

Uite cateva randuri scoase din mesajul scris mai sus.

Asa ca factori de roit sunt,dorinta de perpetuare si inmultire a speciei,factori naturali dati de cules si clima si dabia pe urma diferenta de nr de indivizi intre anumite categorii.

Ori dorinta de perpetuare a speciei este inscrisa in genetica si eu am asezat-o peprimul loc.

Chestia cu doicile fara obiectul munci a spus-o nea Stefan ,eu am afirmat doar ce spui adica ca e relativa .

De acea am dat ca exemplu stupul care schimba linistit matca dar care da in roit daca in momentul acela apare o sursa abundenta de nectar.

Referitor la ponta matci se stie ca ea creste odata cu cresterea nectarului care este adus in stup.

Cand albina matura inceteaza sa aduca nectar pauza ponta.

Eu asta explicam in mesajele scrise anterior dar daca unii nu stiu sa citeasca eu nu am nici o vina.

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 12:37:37 PM
Sigur daca ar fi intre ghilimele zicerea altora ,ne-ar fi mai usor.
Da nu putem toti sa ne ridicam la nivelul tau.
Cum ar fi sa explici pe intelesul celor prosti printre care ma numar si eu.................
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 01:53:38 PM
Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
Nea Stefan si eu pot spune ca ma indoiesc ca polul nord este cartografiat gresit insa trebuie sa explic si de ce.

La o roire in care mai multe matci au eclozat ai vazut cine tin matcile departe una de alta ca sa nu se omoare?Iti spun eu,albina batrana .
Stii cine sisteaza culesul albina batrana.
Stii cine nu mai lasa matca sa ponteze,albina batrana.

Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii pentru a apara tampeniile altora,dar nu te-am vazut sa sustii o cauza dreapta cand un apicultor e jignit doar pentru ca a prezentat niste botci in dimensiunile din grafic.

Ai aici spus destul de clar ca albina batrana  sisteaza culesul ca urmare a sistari culesului matca nu mai e hranita si nu mai ponteaza.
Ba chiar nu mai este lasata sa ponteze.
Sunt momente in viata coloniei cand nu se aduce nectar de afara insa matca nu opreste de tot ponta ca in timpul roitului ci doar o diminueaza mult.

Restul la ce ai spus ti-am explicat in randurile de sus.

Nu am vorbit cu incepatori ci doar cu apicultori care se pun deandoua realitati apicole  .



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 02:07:04 PM
@marianeeee,
albinele doici produc laptisorul de matca.
Albinele culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de Doici.
Daca culesul e atat de abudent atunci botcile sunt roase si se contramandeaza roitul pentru o perioada de timp.
Apicultorii meseriasi au vazut laptisor de matca intr-o celula de albine a unui ram ce urmeaza a fi ouat.
Asta e semnalul dat de albine prin haranirea matcii din abudenta pentru a mentine ponta.
Deci albinele culegatoare doar accidental produc laptisor de matca si suplinesc activitatea DOICILOR.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:28:46 PM
Te contrazici singur adineauri spuneai ca "Chestia cu doicile fara obiectul munci e relativa".

Albinele doici produc laptisorul de matca in functie de cum sunt hranite daca de afara nu vine nectar cantitatea laptisorului de matca este diminuata.
O familie intrata in Frigul roitului nu o intrerupe un cules abundent ,ba din contra.
Doar interventia omului o intoarce de la roit.

Un sfat cand ma vai strangeti voi la simpozioane de astea apicole sa ma invitati ca sa va explic cum sta treaba cu albina. :wink:
Dar trebuie sa faceti cinste. :nod:



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: bucovineanu din Februarie 01, 2015, 02:38:09 PM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:28:46 PM

O familie intrata in Frigul roitului nu o intrerupe un cules abundent ,ba din contra.
Doar interventia omului o intoarce de la roit.

Aici treaba sta exact invers: in timpul culesurilor abundente familiile intrate in friguri rod botcile fara ca omul sa intervina.
Iar o familie care a intrat in friguri si e in faza avansata cu pregatirile, cu greu poate fi intoarsa, chiar daca se distrug botcile.
Cel putin asa e in stupina mea.  :smile:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 02:42:20 PM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:28:46 PM
Te contrazici singur adineauri spuneai ca "Chestia cu doicile fara obiectul munci e relativa".

Albinele doici produc laptisorul de matca in functie de cum sunt hranite daca de afara nu vine nectar cantitatea laptisorului de matca este diminuata.
O familie intrata in Frigul roitului nu o intrerupe un cules abundent ,ba din contra.
Doar interventia omului o intoarce de la roit.

Un sfat cand ma vai strangeti voi la simpozioane de astea apicole sa ma invitati ca sa va explic cum sta treaba cu albina. :wink:
Dar trebuie sa faceti cinste. :nod:
Tu ori nu pricepi ori o tii intruna doar de dragul a fi "Gica contra"
O familie care genetic nu e programata pe roit excesiv,cantitatea de doici fara obiectul muncii nu provoaca roitul.
O alta familie de albine roitoare nu trebuie neaparat sa aiba doici fara obiectul muncii sa provoace frigurile roitului.
Daca vrei o sa-ti explic cum am explicat nepotilor:
Am cumparat un flex din germania ,nepotii erau curiosi ce fac cu el?
-Egalizez aripile la culegatoare pentru a putea ateriza cu mierea in stup fara probleme.
Dupa ce s-o gandit ei un timp o zis ca e imposibil sa o fac singur,cine tine albinele sa tai eu cu flexul?
Apropos.....
Restrangerea ouatului in lipsa de cules si intrarea in frigurile roitului sunt doua fenomene care trebuie tratate separat
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 03:38:50 PM
Citat din: filip din Februarie 01, 2015, 02:07:04 PM
@marianeeee,
albinele doici produc laptisorul de matca.
Albinele culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de Doici.
Daca culesul e atat de abudent atunci botcile sunt roase si se contramandeaza roitul pentru o perioada de timp.
Apicultorii meseriasi au vazut laptisor de matca intr-o celula de albine a unui ram ce urmeaza a fi ouat.
Asta e semnalul dat de albine prin haranirea matcii din abudenta pentru a mentine ponta.
Deci albinele culegatoare doar accidental produc laptisor de matca si suplinesc activitatea DOICILOR.

Declari ca albinele doici produc laptisorul de matca si ca albina culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de doici.

Eu ti-am spus ca treaba sta tocmai invers ,albina doica produce laptisorul de matca  in urma hraniri cu nectar ,nectar adus de albina culegatoare adica de albina matura.

De acea daca albina matura nu aduce nectar pauza productie de ceara ,oricate albine tinere a-ti avea voi si de acea pauza puiet orcat de albine doici a-ti avea voi.

De acea albina matura are in grija oranduirea coloniei de albina ,o colonie fara albina matura nu este in stare nici sa se apere .

Cat referitor la abundenta de nectar va intreb intr-un an obisnuit cu un cules in parametri cand roiesc albinele in tampul culesului cand familiile sunt la salcam ,la tei si la alte culesuri abundente sau cand sunt intre culesuri?

Roitul este de mai multe feluri insa se pare ca nu stiti asta,adica roitul determinat de un an cum a fost anul trecut familiile ajunse la capacitate maxima nu aveau obiectul munci ,adica familii ajunse in varf de dezvoltare nu au activitate si atunci dau in roit.
Si roitul datorat abundentei culesului adica roitul de care vorbia nea Stefan ,stupul este umplut cu miere ,ponta este blocata ,albina doica este intr-o cantitate foarte mare puietul este diminuat ,numai este spatiu de depozitat nectar ,de vanturat,nu mai este loc de crescut faguri si atunci familia intra in roit.

Si al treilea fel de roit in care matca e o babuta provenita dintr-o familie roitoare si duce caracteristica mai departe ea roieste indiferent de factori de mai sus.

Si vorbalui nea Bucovineanu o familie intrata in frigurile roitului greu mai poate fi intoarsa.
Cand deja ai in jur de 50 de botci chiar fara ponta in unele roitul deja e avansat.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 03:49:03 PM
@marianeeeee,
ai auzit de fenomenul prin care o DOICA sare unele etape.Din doica ajunge culegatoare.
O sa-ti povestesc un fenomen intalnit in stupina proprie.
Am avut ani in care inainte de salcam am avut stupii foarte puternici,atunci din 3-4 stupi am facut un roi pe 10 rame.
Toata albina zburata s-a intors inapoi in stupi,a ramas albina tanara si cea care a eclozionat.
Fiind un cules deosebit la 3 zile dupa ce am facut roiul,toate celulele din care a eclozionat puietul erau pline de miere proaspeta.
In alte conditii era nevoie de 10 zile pentru a avea atatea culegatoare.
Prin postarea de mai sus mi-ai aratat ca ai multe carente de remediat pana ajungi un apicultor desavarsit.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 04:01:25 PM
Nea Filipe eu spuneam o vorba prin alte parti''In timpul culesului e bine sa trimiti si matca la cules de nectar"
E o vorba a stuparilor cu experienta si sunt metode prin care determini albina sa devina din doica culegatoare.

Insa aste sunt artificii ,eu vorbiam de mersul natural al coloniei si nu de artificii.

Ca asa si eu am facu experiment,am luat o familie in plin cules am asezat-o in traiectoria altor culegatoare ,am lasat familia fara puiet doar cu trei rame si periodic adagam cate putin puiet sau oua.

Acea familie a strans peste 55 kg de miere la un cules datorita prezentei feromonului de matca adus zilnic de la albinele noi care populau stupul si datorita ramei cu oua si  puiet in toate fazele albina nu tragea botci.

Insa noi nu vorbim de exceptii de la regula.

Cat desavarsit nimeni nu este desavarsit ,daca te crezi un apicultor ata de bun te invit in zonala la un cules de floarea-soarelui sa vedem care scoate o medie mai mare de miere pe colonie.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 04:10:48 PM
Eu nu fac pastoral.
Recordul meu a fost de 35 kg miere de la o singura fam la salcam la o singura extractie.
Dar era prin 2ooo.............
Prin 2oo9  o medie de 25 kg/fam.Dovada
http://filip41.sunphoto.ro/Apicultura_2009/XVQDDUEGXKBKFQKRBVT
De atunci am avut fam puternice dar rezultate modeste.
A nu se uita ca eu iernez doar pe miere,de cand am stupi nu stiu daca am dat 40kg de inlocuitori.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 04:40:23 PM
Nae Filipe stii de ce-mi pare rau,ca am dat cartile de apicultura unui incepator ,daca le aveam ti le trimeteam ca sa vezi cum sta treaba cu roitul .

Eu cand ii spun unuia ca este gresit ii arat unde a gresit ,fara demonstratie afirmatia facuta nu are nici o valoare.

Restul e cancan .
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Mihai Sergiu din Februarie 01, 2015, 04:43:04 PM
Care sunt cartile despre apicultura din bibliografia dumneavoastra sau care au fost?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 04:54:41 PM
Diverse manuale si carti apicole eu am mai dat citate din ele atat pe acest forum cat si pe celalalt.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 05:17:11 PM
Manualul apicol trebuie adaptat in functie de corciturile din batatura.
Asta e mai greu de inteles pentru cei care ii dau inainte cu litera scrisa.
Cat de adaptata e albina provenita din matci importate la clima si culesul din romania?
Eu unul nu voi accepta albina furajata in batatura,pentru asta incerc sa am matci inainte de salcam ori dupa tei cand nu exista apicultori ce fac pastoral in zona.
Cat despre Manualul apicultorului editia 1967 cu coperti galben-maroniu cu celule hexagonale il am acasa,de asemeni editii mai noi.
Eu de cand ma stiu am fost printre albine.
Tin minte ca intr-o iarna am plecat cu bunicul cu sania trasa de vaci pe deal dupa fan.Am incarcat circa 1 m inaltime fiindca zapada era mare apoi bunicu zice;
-Nepoate ,hai sa ascultam albinele in cojnite!
-Astea plang de foame spune bunicul,e prea frig sa le pun farfurie cu miere desubt.Maine venim cu borcane cu miere,decupam fundul cojnitei usor si le punem borcanul cu miere legat la gura cu tifon.
Asa am salvat albinele la inceput de luna Martie
Unii specialisti nu au vazut cojnite din liane captusite cu balega de vaca iar ca protectie un coif facut din scoarta de cires......
Doamne ce vremuri frumoase am mai trait.............
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 05:50:26 PM
Am avut norocul sa am doi bunici care au avut albine.Unul a fost mai sarac si avea albine in cojnite facute de el cand pastea vacile pe deal.Celalalt bunic era mai avut cunostea tamplarie facea lazi,avea centrifuga si presa micuta de facut foite.Deci microbul il am de mic si respect albina.
Asta asa ca Fapt divers pentru cei care s-au apucat de apicultura datorita fondurilor UE si diverselor publicatii care spun ca un apicultor castiga mii de Euro pe luna.Termenul luna e valabil pentru cei care parasesc pamantul...........
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 06:09:03 PM
Sunt unul care am corectat de nenumarate ori litera scrisa ,vezi recent topicul ''Despre substanta de matca".
Nu am accesat fonduri europene insa nu ma doare capul de cei care au accesat ,in fapt este un lucru bun deoarece straini au le greu venituri din bani europeni.

Ajutati de ilocuitori de miere si de polen altii produc sute de roiuri si pot intradevar sa castige mii de euro pe luna .






Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 02, 2015, 01:59:43 AM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 08:44:03 AM
1.Asta e culmea spui ca un stup fara matca nu se bezmeticeste datorita faptului ca albina aceia intra la un stup cu matca si care e interesul acelei albine?

2.Ce spui e contra naturi si cu marcar ai vopsit niste hoate care normal ca vizita stupul vecin fara matca.

3.Intradevar botcile sunt ingrijite de albine doice dar albina matura decide numarul de botci ,albina matura cara oul si il pune in botca in anumite situatii.

4.Ca sa aflii mai multe despre albine eu i-ti dau un incubator de capacitate mare,bagi in el 10 rame cu puiet capacit si pe urma i-mi spui si mie daca acea albina tanara trage botci cand introduci rama cu  oua,le creiezi conditii de roit dar numai cu albina care nu a iesit din stup si sa-mi spui si mie daca roieste .

5.Asa ca draga nea Stefanica pentru cultura dumitale generala sa stii ca intr-un stup fara puiet albina batrana poate deveni doica cereasa si alte alea dar un stup fara albina care a iesit afara din stup e terminat.

6.Nu-ti mai zic de albina batrana care cunoaste vreemea si oranduieste aranjarea depozitelor penntru iarna .


7.Cat ce spui despre roire in acel citat este o prostie,o mare prostie .
Pai ce in primul an de viata al unei matci nu se intalneste situatia spusa de dumneata?
De ce nu roieste?
8.Alta prostie pe care o spui este ''Cele care dau de lucru tutoror este matca printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet''.
Ai dreptate matca blocheaza cuibul cu miere ca sa ponteze si ea mai putin. :rotfl: =)) =)) =))
Sau batrana care vine de afara si preda mierea pentru depus unde vrea ea.

La orizontali in pat cald laterala expusa spre urdinis este umpluta prima cu miere ,pai de ce? nu e albina tanara care are grija de tot dupa cum spui?

i-ti spun eu pe acea latura debaraseaza albina batrana mierea ,dabia pe urma umple si cealalta latura.

Sa-ti mai vorbesc de albina batrana ?
9.Pe timp de iarna in lipsa de hrana cine se sacrifica?Vezi ca scrie in carti.
10.Cine recunoaste vremea ?albina care nu aiesit afara din stup?Cine oranduieste aranjarea depozitelor de hrana toamna in functie de cunoasterea vremi care are sa vina?

Scuzama cand am spus ca scrii bazaconii a fost o constatare si nu o intentie de jignire.

  Am intrat in hora - trebuie sa joc! o sa iti raspund pe rand.
"1.Asta e culmea spui ca un stup fara matca nu se bezmeticeste datorita faptului ca albina aceia intra la un stup cu matca si care e interesul acelei albine?"
Eu nu am spus asta. Un stup fara matca nu se bezmeticeste de a doua zi. In unele cazuri, in lipsa matcii, chiar daca si-a tras botci, albinele (tinere in primul rand) sunt atrase de substanta de matca din familia vecina (din aceeasi lada sau din lazi vecine). Am scris la alt topic ca intr-o familie normala albinele care imprastie substanta de matca in tot stupul, numite si "albine mesager" au in general intre 2 si 9 zile. Substanta de matca are si o componenta volatila (vezi in cazul roirii), asa ca aceste albine sunt atrase de substanta de matca din familiile vecine. In vreme de vara si cules, aceste albine tinere sunt acceptate in familia vecina si pentru ca nu au substanta de matca a propriei familii. Unele din aceste albine chiar raman in noua familie, dar altele se intorc si raspandesc substanta de matca in propria familie. In special daca aceste albine se pot deplasa in mers intre cele doua urdinise, se poate vedea aceasta deplasare. Si de aceea stuparii stiu si pun scandurele care sa impiedice circulatia intre urdinise (in special in pavilioane sau lazi duble). Aceste familii in care se aduce substanta de matca de la vecini, vor avea probleme cu reusita matcilor propri sau cu cresterea de noi botci.

" 2.Ce spui e contra naturi si cu marcar ai vopsit niste hoate care normal ca vizita stupul vecin fara matca."
Da, eu sunt stupar de ieri si nu pot sa imi dau seama ce se intampla cu stupii. Albinele hoate au un comportament specific pe care fiecare stupar cu experienta il cunoaste. Ti-am spus ca daca au posibilitatea, acele albine se deplaseaza in mers de la un urdinis la altul si nu sunt albine batrane implicate de obicei in furtisaguri. De asemenea seara acele albine se regasesc in stupul fara matca si nu invers. Alteori albinele se deosebesc ca aspect din doua familii deferite (cu inele galbene sau fara)si e usor sa vezi care este in deplasare. Din motive de spatiu am avut si mai am si cate doua familii intr-o lada, asa ca asemenea cazuri am avut de multe ori. Cand vad ca o familie esueaza sa-si formeze matca sunt atent si la acest aspect si de multe ori gasesc ca aceasta este cauza nereusitei.

  "3.Intradevar botcile sunt ingrijite de albine doice dar albina matura decide numarul de botci ,albina matura cara oul si il pune in botca in anumite situatii."
  Unde ai vazut tu asta si cum procedeaza concret? Adica albina batrana (care daca stii nici nu prea sta in zona puietului), sta langa doicele care cresc botci si le spun pe care sa o pastreze si pe care sa o paraseasca? Si ce le face daca nu asculta?
Cat cu oul furat, au fost discutii pe forum, s-a mai scris si in carti. Unii zic ca intr-un procent infim, albinele pot sa-si resusciteze o capacitate atavica de a oua oua fertile, chiar fara a fi din familii bezmetice. Cercetatori englezi chiar au gasit familii la care aceasta capacitate este mai frecventa, dar spun ca rar poate iesi in final o regina viabila din acele botci. Problema este discutabila dar sa nu imi spui ca tu ai vazut albina cu oul in gura si dupa buletin era o albina batrana. Sa lasam doar atat ca era o albina care a furat un ou.

"4.Ca sa aflii mai multe despre albine eu i-ti dau un incubator de capacitate mare,bagi in el 10 rame cu puiet capacit si pe urma i-mi spui si mie daca acea albina tanara trage botci cand introduci rama cu  oua,le creiezi conditii de roit dar numai cu albina care nu a iesit din stup si sa-mi spui si mie daca roieste ."
  La prima parte a intrebarii, cred ca tu ai crescut albine in incubator si ai ajuns la acea concluzie. Eu nu am facut-o asa ca nu ma pot pronunta. In a doua parte iar trebuie sa te contrazic. Am avut in mai multe randuri cand dintr-un stup care a itrat in frigurile roitului am scos fagurii cu puiet si botci de curand capacite, mutandu-i pe alta pozitie. In cuibul vechi ramanea regina, 1-2 faguri cu puiet mic sau oua si restul alti faguri artificiali sau nu. Roiul ramanea fara culegatoare si deci fara zbor cca 3 zile. Ei acest roi, dupa eclozionarea primelor matci, uneori mi-au roit. E clar ca nu au avut albina batrana ci doar culegatoarele care s-au format dupa mutare. De fapt multi stupari distrug botcile din roi astfel formati, lasand numai doua, de obicei de varste diferite, cu aceeasi ratiune.

"5.Asa ca draga nea Stefanica pentru cultura dumitale generala sa stii ca intr-un stup fara puiet albina batrana poate deveni doica cereasa si alte alea dar un stup fara albina care a iesit afara din stup e terminat."
Las impertinenta ta neobservata si iti spun ca e o practica destul de raspandita de a diviza familiile pe aceeasi vatra. Familia mutata fie cu matca fie fara, ramane fara culegatoare. Dupa tine ar trebui sa se prapadeasca, ca nu are batrane sa le comande. Din fericire ele nu stiu superteoriile tale si se dezvolta normal. Trebuie doar sa asiguri apa familiei fara culegatoare. Cea care nu are matca isi va trage botci chiar daca ii lipsesc batranele si va face matci faine daca are suficienta albina si cu ce sa hraneasca acele botci.

"6.Nu-ti mai zic de albina batrana care cunoaste vreemea si oranduieste aranjarea depozitelor penntru iarna ."
Albina batrana cunoaste vremea. Saraca albina de 20 de zile care pleaca la cules proasta ca noaptea si o prinde ploaia in camp! Sau face dublu cu cate o albina batrana? Sunt rase, ca Ligustica, care au un mai scazut simt de anticipare si la care pierderile in caz de ploi de vara sunt mai mari. oare alea nu au batrane, sau e ceva genetic?
Cu oranduirea rezervelor in stup, se stie ca albina culegatoare are putine sarcini in stup. De ce vrei tu sa-mi spui ca albinele care normal prelucreaza si aranjeaza mierea sunt comandate de albinele batrane? Iarasi in roii mutati care au pierdut albina batrana, poti vedea cum trag mierea de pe margini in apropierea puietului si-si oranduiesc bine cuibul, desi nu au batrane.

"7.Cat ce spui despre roire in acel citat este o prostie,o mare prostie . Pai ce in primul an de viata al unei matci nu se intalneste situatia spusa de dumneata? De ce nu roieste?"
  Daca citeai tot, am spus ca roirea este un fenomen complex si sunt o multime de factori cu o influenta mai mare sau mai mica. De fapt am spus in alta parte ca viata familiei dealbine este sub influenta multitudinii de feromoni care circula in stup proveniti fie de la regina, fie de la albine fie de la trantori. In total sunt 15 glande endocrine la cele trei caste din stup si lucruri pe care noi le consideram 'rationale' sunt de fapt un raspuns al colectivitatii la 'supa' de feromoni care circula in acea familie. Matca are un rol esential, cantitatea de feromoni produsi de ea difera de-a lungul vietii. Inntr-un topic pe care mi l-ai citat despre sunstanta de matca ai vazut experientele cu familii la care li s-a dat suplimentar substanta de matca si modul cum aceasta a influentat tendinta de roire. Si trantorii au un rol in acest tot care este familia. Incearca si da la un roi faguri crescatori cu trantori de la familii batrane, doar asa de dragul experientei.

"8.Alta prostie pe care o spui este ''Cele care dau de lucru tutoror este matca printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet''.
Ai dreptate matca blocheaza cuibul cu miere ca sa ponteze si ea mai putin. :rotfl: =)) =)) =))
Sau batrana care vine de afara si preda mierea pentru depus unde vrea ea.

La orizontali in pat cald laterala expusa spre urdinis este umpluta prima cu miere ,pai de ce? nu e albina tanara care are grija de tot dupa cum spui?

i-ti spun eu pe acea latura debaraseaza albina batrana mierea ,dabia pe urma umple si cealalta latura.

Sa-ti mai vorbesc de albina batrana ?"

  Iar ai citat incomplet ca sa poti rastalmaci. Am spus ca matca si culegatoarele dau de lucru tuturor albinelor din stup. In ce priveste matca, prin ce capacitate de a oua are. Poate sa tot aiba spatiu, daca e o matca slaba sau cu defecte, va oua suprafete mici de puiet si deci putine doici vor avea de lucru. Se stie ca in asemenea cazuri albinele isi trag mai repede botci. Uneori doar pentru schimbarea matcii, dar alteori si pentru a roi mai cu seama in cazul matcilor batrane.
  Sustii intruna ca albina batrana dicteaza unde sa se puna mierea. Trebuie sa scoti o carte, ca treaba asta nu a observat-o nimeni pana acum. Albina culegatoare preda mierea din gusa altor albine mai tinere din cuib si ele pleaca la alta cursa. Ce fac acelea cu nectarul e un proces complex, se pune initial in multe celule, pentru evaporarea apei, se reiau in gusa si se mai amesteca cu secretii care sa produca invertirea si se depoziteaza tot mai aproape de locul definitiv. Nu stiu cand se amesteca albinele batrane in acest proces.

"9.Pe timp de iarna in lipsa de hrana cine se sacrifica?Vezi ca scrie in carti."
  Cine te-a contrazis la asta? Este inscris in codul lor genetic si este o masura foarte rationala desi ele nu au ratiune. Probabil cele care nu au facut asa si si-au sacrificat albina tanara, au pierit, ca cele batrane scapate tot mureau curand de batranete. La fel si faptul ca albinele batrane sunt primele care se sacrifica intepand, este tot pentru a salva pe cele tinere si capabile de munca.

"10.Cine recunoaste vremea ?albina care nu aiesit afara din stup?Cine oranduieste aranjarea depozitelor de hrana toamna in functie de cunoasterea vremi care are sa vina?"
Aici te-ai repetat, asa ca nu-ti mai raspund.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 02, 2015, 02:41:50 AM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 11:16:18 AM
Pentru cei care doresc sa stie cum sta treaba cu roirea .

Nea Stefan a dat mai sus o explicatie despre roire ,desigur o explicatie din carti eronata si necomplecta.

Si acum sa va explic eu cum sta treaba cu roitul.

Colonia de albine este o comunitate in care indivizi care compun aceasta comunitate formeaza un lant trofic ,datorita substantei de matca acesti indivizi se recunosc intre ei deasemenea  fiecare individ are rolul lui in comunitate ,acest lucru este dat de varsta individului si de sexul lui .

Aceasta comunitate este sustinuta de catre matca .

Ca orice entitate care se gaseste in natura colonia de albine urmareste perpetuarea speciei si inmultirea ei.

Nea Stefan a explicat ceva insa din prisma omului care nu se apleaca asupra albinelor.

Niciodata,dar niciodata nu va roi o familie care are albina doica in plus,care are puiet de albina care sta degeaba .

Si stiti de ce?Eheee copii mosului eu v-am explicat asta dar ce sa va fac daca nu stiti sa cititi.

Familia de albine nu roieste daca nu are trantori ,asa ca poate sa indeplineasca ce spune nea Stefan dar acea familie nu roieste.

Stiu sunt unii habarnisti care vor zice pai stai ca in primul an spermateca matci e umfalata si de acea nu rezulta oua nefecundate.

Nu este adevarat, nr de trantori intr-o colonie de albine e stabilit de albina si de albina majora.

De acea in perioada de toamna puietul de trantore dispare ,albina pregateste matca pentru iesire la zborul de imperechere ,o asteapta la urdinis si tocmai de acea stie ca,cu o matca tanara colonia este in floare si nu are rost sa se divizeze pentru supravietuirea speciei.

Din anul 2 se schimba treaba albina lasa goale pe rama celulele de trantore ,colonia daca intruneste conditiile spuse de nea Stefan + un nr considerabil de trantori va roi.

Si desigur ca va roi si fara un nr de doici prea mare.
Ca sa va convingeti in momentul cand vedeti ca o colonie trage botci de salvare linistita turnatii nectar ,veti avea surpriza sa vedeti cum acea colonie care a tras botci de schimbare linistita va roi.

Pai cum ca o familie care schimba matca linistit este in declin,ba are caratoare mai multa decat doici.
Lucrul acesta se intampla si daca in natura vine un un cules spontan si puternic de nectar.

Pai atunci unde sunt cauzele spuse de nea Stefan?

Asa ca factori de roit sunt,dorinta de perpetuare si inmultire a speciei,factori naturali dati de cules si clima si dabia pe urma diferenta de nr de indivizi intre anumite categorii.


Cat referitor la a doua bazaconie.
Albina se plimba din stupul ei in stupul vecin.

Cunoasteti destul de bine ca pozitionati anumiti stupi capteaza albina altor stupi.

Pai cum albina aceasta nu se mai intoarce in stupul ei de bastina?
De ce este primita?Deoarece intra in stup cu gusa plina.

Pai cum o albina cu gusa goala intra dintr-un stup in altul si pentru ce?
A ,e albina doica si stupul vecin a dat anunt ca are nevoie de doici ,bonus se intoarce si ea cu miros de matca .
Si uite asa e un dute-vino .
Sa nu recunosti un furtisag linistit e grav.

Care mai vreti sa va luati la tranta cu mine puneti mana si cunoasteti albina ,am dreptate fiinca stiu ce si cum se manca apicultura.Nu mai veniti nepregatiti.

  I s prea multe sa le reiau iar. raspund doar pe scurt.
- Lantul trofic e cu totul altceva decat sugerezi tu.
- Spui ca culesurile mari determina albinele sa roiasca. Nu-i asa ci invers.
- De albina care 'se plimba' intre stupi am vorbit. Intrebi de ce se duce la alt stup. Feromonul de matca atrage. Pe acest principiu se bazeaza o seama de produse de atras roi, dar se observa si daca ai pus mana pe o matca. albinele vin pe degetele respective sau o matca strivita atrage albine. Albinele tinere, fara nici o intentie de furtisg sunt mai usor tolerate intr-n stup. Dupa ce capata mirosul stupului, pot intra si iesi nestingherite, mai cu seama ca nu mai vin in contact cu feromonii altei matci.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 02, 2015, 03:27:04 AM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 03:38:50 PM

Declari ca albinele doici produc laptisorul de matca si ca albina culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de doici.
Eu ti-am spus ca treaba sta tocmai invers ,albina doica produce laptisorul de matca  in urma hraniri cu nectar ,nectar adus de albina culegatoare adica de albina matura.
De acea daca albina matura nu aduce nectar pauza productie de ceara ,oricate albine tinere a-ti avea voi si de acea pauza puiet orcat de albine doici a-ti avea voi.
De acea albina matura are in grija oranduirea coloniei de albina ,o colonie fara albina matura nu este in stare nici sa se apere .
Cat referitor la abundenta de nectar va intreb intr-un an obisnuit cu un cules in parametri cand roiesc albinele in tampul culesului cand familiile sunt la salcam ,la tei si la alte culesuri abundente sau cand sunt intre culesuri?
Roitul este de mai multe feluri insa se pare ca nu stiti asta,adica roitul determinat de un an cum a fost anul trecut familiile ajunse la capacitate maxima nu aveau obiectul munci ,adica familii ajunse in varf de dezvoltare nu au activitate si atunci dau in roit.
Si roitul datorat abundentei culesului adica roitul de care vorbia nea Stefan ,stupul este umplut cu miere ,ponta este blocata ,albina doica este intr-o cantitate foarte mare puietul este diminuat ,numai este spatiu de depozitat nectar ,de vanturat,nu mai este loc de crescut faguri si atunci familia intra in roit.

Si al treilea fel de roit in care matca e o babuta provenita dintr-o familie roitoare si duce caracteristica mai departe ea roieste indiferent de factori de mai sus.

Si vorbalui nea Bucovineanu o familie intrata in frigurile roitului greu mai poate fi intoarsa.
Cand deja ai in jur de 50 de botci chiar fara ponta in unele roitul deja e avansat.

  - Vorbesti ca albina batrana decide sa intrerupa culesul si declanseaza roirea. Iarasi lucrurile sunt invers. Instinctul de acumulare este foarte mare si uneori se face chiar neglijand cresterea puietului. Albinele nu decid ele incetarea culesului. Poate te referi la perioada premergatoare iesirii roilor. Aia e o perioada de acumulare, cand albina hotarata sa roiasca se ingrasa si se intareste sa faca fata muncilor dure la noua casa. Aceste procese insa se produc dupa ce botcile sunt intr-un anumit stadiu si nu inainte de inceperea cresterii de botci. Deci sistarea culesului este o urmare si nu o cauza a frigurilor roitului, pentru ca niciodata efectul nu poate fi inaintea cauzei.
-  Apararea familiei o face albine in plina putere, cam la 20 de zile. Sigur ca o familie echilibrata se apara mai bine.  tot rau se apara o familie bezmetica desi are toate albinele batrane.
- Vorbesti de mai multe situatii cand stupii roiesc: albina multa si lipsa de activitate/ stupii blocati cu miere/ matca batrana si mai slabuta. In toate cazurile se intalneste ce am spus, adica albina tanara care nu are ce face in primul caz din lipsa de cules, in al doilea din lipsa suprafetelor de puiet la care se adauga rezervele mari din stup, care da nadejde albinelor care raman dupa roire ca vor avea suficiente rezerve ca sa ierneze iar in al treielea din cauza puietului insuficient si batranetii reginei care tot trebuie schimbata. In toate deci se vede lipsa de ocupatie pentru albinele tinere.  Sigur ca factorul genetic este important, dar vorbind de conditii egale, eu m-am referit la ce cauze ar putea reduce presiunea roitului. Presiunea de roire este mare la inceputul culesurilor mari, dar doar daca la inceperea culesului stupii deja sunt cu plan de roit. Si aici este o isusire dobandita de albine in mii de ani; adica daca roiul iese la inceputul unui cules, are resurse bogate sa-si creasca faguri si sa-si adune ceva rezerve la noua locuinta, mai cu seama ca albina care pleaca este odihnita, inca neuzata de culesuri.Altfel, de multe ori cateva zile de cules puternic fac chiar si familii care au deja botci capacite sa le roada si sa culeaga cu toate fortele .
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Februarie 02, 2015, 07:32:12 AM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 11:16:18 AM
Pentru cei care doresc sa stie cum sta treaba cu roirea ...................

Care mai vreti sa va luati la tranta cu mine puneti mana si cunoasteti albina ,am dreptate fiinca stiu ce si cum se manca apicultura.Nu mai veniti nepregatiti.
Nae Filipe stii de ce-mi pare rau,ca am dat cartile de apicultura unui incepator ,daca le aveam ti le trimeteam ca sa vezi cum sta treaba cu roitul ...

Uneori zanbeam. Acum m-am tavalit de ras.

Frate ...daca posteaza fiecare cate 2020 de postari idioate...ar fi nebunie mare.
Te salut cu drag Stefan1.


ps. Plec la garla, la o stiuca cu icre care cica nu roieste...ca io stiu.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 09:39:33 AM
Nea Stefane .

1.Cu toti stim ca fiecare stup are la urdinis albina care pazeste intrarea in stup ,acea albina nu primeste albina straina decat daca acea albina aduce nectar in stup.

Chestia cu ''Se plimba de la un stup la altul ''este ori o anomalie in stupi dumitale ori o inchipuire .

2.Albinele hoate au un comportament specific ele cauta sa intre in viteza pe urdinis si nu poposeste prea mult pe scandura de zbor insa asta la un furtisag violent ,la un furtisag linistit unde e implicata o singura familie albina chiar se comporta firesc .

3La punctul 3 scoti perla si spui ca albina batrana nu sta in zona puietului.
Pai la salcam cand e frig afara albina de ce sta pe stup si nu se duce la cules?
Ce face croseteaza la ciorapi ?
Asa pentru cunostinta dumitale generala sa stii ca albina batrana nu pleaca la cules tocmai pentru a incalzi puietul .
O regasesti in zona puietului si stii cum i-ti dai seama deschide cuibul si ea e prima care te ataca.

La punctul 4.
Iar albinile dumitale iesite din tipar ,ca sa roiasca o famile albina cercetasa trebuie sa descrie in stup o locatie unde urmeaza sa se aseze familia.
Chestia cu albina nu a iesit din stup si a roit ,pacat insa cu nu stiai ca roiul lasat cu mai multe botci va roi ,treaba este ca nu ai invatat minte dupa o prima intamplare.

In acel roi sigur a mai ramas din albina batrana ,asta ca sa te convingi ca la roire albina matura are si alte ocupatii.

5Tare chestia cu impartitul familiei pe aceasi vatra ,era bine daca cunosteai si modul de impartire,cartile si apicultori buni spun cum sa imparti culegatoarea perfect .
Habarnisti impart familiile astfel incat puietul sa ramana intr-o parte si gulegatoare intr-o parte .

Astfel nenorocesc acea familie deoarece partea cu albina tanara stagneaza si partea cu albina culegatoare se va trezi peste cateva zile depopulata.

6La punctul acesta iar aio albina iesita din tipare.
Stupari cu experienta cunosc faptul ca atunci cand albina e violenta inainte ca vremea sa se inrautateasca ,inainte de inceperea ploi vedem destul de clar la urdinis cum albina se strange de la cules.
Imtradevar in unele zile de vara cu canicula si precipitatii spontane albina mai este prinsa dar asta nu este o regula,de obicei albina sisteaza culesul inainte ploi.

Legat de roire in citatul pe care lai dat nu ai spus nimic de trantori ori ei intregesc acea serie de factori care declanseaza roitul.


Declari ca culesurile mari nu favorizeaza roitul,uite ce spun altii.

.În cazul în care în familii există un mare număr de albine doici tinere, cuibul este blocat astfel că se restrâng treptat fagurii cu suprafeţe cu celule cu puiet necăpăcit, spaţiul din stup devine insuficient.
.Roirea trebuie privită şi ca un determinism biologie obiectiv, ca o tendinţă firească a familiilor de albine de perpetuare a speciei. Fenomenul roirii este favorizat sau declanşat de: înghesuială, ventilaţie îngreunată a cuibului, lipsa de spaţiu pentru clădirea fagurilor şi depozitarea nectarului prin blocarea fagurilor noi clădiţi cu provizii, având ca urmare frânarea sau chiar întreruperea ouatului mătcii (restrângerea ouatului mătcilor din lipsă de spaţiu) ceea ce determină aglomerarea în cuib a albinelor tinere, lipsa activităţii la aceste albine tinere care, nemaiavând larve de hrănit îngurgitează lăptişorul de matcă ceea ce cauzează dezechilibru hormonal şi apariţia frigurilor roitului, expunerea familiilor în plin soare ceea ce conduce la o căldură excesivă în cuib - dezechilibrul biologic şi termic cauzat de lipsa tot mai accentuată a resurselor nectarifere- , timpul nefavorabil zborului albinelor, apariţia primelor botci naturale, amplasarea stupinei în plin soare sau caracterul de familie roitoare, comportament ce se poate manifesta repetat la acelaşi stup cu albine, şi alţi factori.

Ce blocheaza cuibul daca nu un cules puternic?
Ce determina inghesuiala daca nu un cules puternic?

E pacat ca nu stii ca unii apicultori inmultesc familiile prin provocarea roitului ,dar desigur ca dupa dumneata acesti stupari provoaca roitul flamanzind stupi.

Eu i-ti spun ca provoci roitul daca te pui cu sirop si puiet pe acea familie.
Dar desigur ca nu aveai de unde sa stii.
in fapt ti-am explicat destul de clar ca roitul este de mai multe feluri,la voi exista un singur fel de roit. :)

O tii una si buna cu albina tanara ca zboara dintr-un stup in altul,scutura o rama de albina tanara la alt urdinis sa vezi ce se intampla,insa i-ti place sa jonglezi cu aberatii.

Vad ca nu ai ajuns sa constientizezi ca albina fara matca nu e violenta.

Ti-am explicat destul de clar treaba cu roitul insa la cate lacune ai despre albina nu ai cum sa intelegi.
Mai citeste carti apicole,acolo ai descris destul de clar actiunea albinei pe grupe de varsta,insa contrar naturi pentru dumneata colonia de albine este un fel de societate unde aia in fasa conduce si ea decizii,asta este atat poti sa intelegi.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Februarie 02, 2015, 09:54:12 AM
Citat din: marian sima din Februarie 02, 2015, 09:39:33 AM
Nea
...o inchipuire .
Habarnisti impart familiile astfel incat ...

Eu i-ti spun ca provoci roitul ...
Dar desigur ca nu aveai de unde sa stii.

...insa i-ti place sa jonglezi cu aberatii.

Ti-am explicat destul de clar treaba cu roitul insa la cate lacune ai despre albina nu ai cum sa intelegi.
Mai citeste carti apicole.........asta este atat poti sa intelegi.

Semnatura inventatorului e geniala, ca dealtfel si caracterul...calamitate vecina cu cataclismul.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 10:00:14 AM
Tu esti ultimul care trebuie sa vorbeasca de caracter .
Nu eu te barfiam pe la spate la altii,tu ai fost pe balta cand s-a impartit caracterul si acolo a fost ceata,din pacate nu ai fost vazut asa ca ai ramas fara caracter. :)

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Februarie 02, 2015, 10:05:55 AM
Uite ...ca tot suntem la botci moarte in rama portbotci.
Pune  o rama portbotci in foto cu cate ti-a luat in lucru, una, zece, treizeci si te las in pace.
Alfel, sunt satul de cupe fara larve, cazute-n batatura la montare, rame de la Viitor Sanatos cu suport de musama fara larve ori oua, prese(tigai) de facut faguri artificiali pe genunchi exportate in UE.

Semneaza. O jigodie.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 10:41:06 AM
Valter nu sunt vanzator de matci ca sa am fotografii cu portbotci.
De altfel eu am pus poze pe aici cu rame cu puiet insa nu tin calculatorul incarcat cu fotografii apicole de nici un fel.

Daca ma crezi mi-a cerut unul fotografii cu presele de faguri,nu am avut de unde sa-i dau deoarece pozele le-am sters ,toate presele mi le-a luat bulgarul pentru targul apicol de la Pleven ,asa ca i-am recomandat fotografiile de pe anunturi .

Acum am dat gata una ,lucrez de la ora 4 ,incerc sa fac cateva sa vin si eu la targul de la Slobozia, de la Slobozia ajung in Bulgaria la invitatia unui apicultor .

Noi candva ne-am inteles nu stiu ce tea determinat sa ai acea atitudine pe care ai aratat-o in lipsa mea pe Stuparitul.Repet nu-ti gresisem cu nimic.

Suntem din sud ,nu am nimic de ascuns trec peste tot si poti sa ma vizitezi ca sa vezi botci luate in lucru .
Fi sigur ca daca trec prin zona ta vrei nu vrei trec sa vad pancarda buclucasa.

Pana diseara sunt in tigai pana la gat asa ca poti sa scrii ce vrei dar vezi sa fie ca pentru un fost prieten drag. :wink:


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: pharaonu75 din Februarie 02, 2015, 10:53:41 AM
Lasa ca va intalniti la targ la Slobozia si va impacati! :wink2:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Februarie 02, 2015, 11:30:59 AM
Citat din: pharaonu75 din Februarie 02, 2015, 10:53:41 AM
Lasa ca va intalniti la targ la Slobozia si va impacati! :wink2:

Eu vin la spartul targului, de frica ...intanlirii cu pritenii vechi. Si i-mi iau masca...precum cei de la Venetia.

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 03, 2015, 04:19:03 AM
  Mariane, esti incorigibil.
Vad inutila combaterea cu argumente. Nu intelegi sau te faci ca nu intelegi, imi raspunzi la lucruri pe care nu le-am amintit, ca si cand eu as fi spus contrariu, la altele rasunzi pe langa intrebare. Ex Ti-am zis de roi format cu puiet si botci, din care a plecat albina batrana, care a roit (contrar afirmatiilor tale). Imi spui ca nu asa se fac roii sau ca trebuie lasate doar doua botci (de ce sa nu-si aleaga ele din toate, daca tot nu e pericol de roit?), dar nu dai o explicatie de ce totusi a roit, ca aia era intrebarea. Imi spui ca trebuie ca a ramas cu albine batrane, ceea ce nu se potriveste cu ce se stie despre organizarea familiei. Sa ma explic: daca tot au ramas albine batrane, de ce nu au zburat deloc timp de 3 zile? Ce au facut ele in stup? Au supravegheat pe cele tinere, le-au invatat ce sa faca? Unde ai invatat tu asta? Asa ar trebui ca fiecare casta din stup sa aiba albine de toate varstele, ca cele tinere sa invete de la cele batrane, ori dupa toate cartile si cercetarile, castele sunt structurate dupa varsta.

  Ma mai opresc doar la alta afirmatie, ca culesurile mari determina intrarea in frigurile roitului. Vad ca persisti. Ai dat un citat probabil dintr-o carte, foarte rational si perfect adevarat. Dar din el ai tras o concluzie aiurea si anume ca culesul mare determina blocarea cuibului si deci roirea. Te asculta incepatori si vor zice: "Fereste-ma ,Doamne, de culesuri mari, ca o sa imi roiasca toti stupii!" Eu am dat un principiu cu care stuparii trebuie sa fie de acord: albine multe si odihnite sunt un factor important in declansarea roitului. Ori culesurile mari uzeaza albina, ii scurteaza viata si reduce populatia, deci ne indeparteaza de pericolul roirii. Din contra, o vreme ploioasa, un cules doar de intretinere sau chiar o lipsa de cules e un factor favorizant pentru declansarea roirii, caci albina nu se uzeaza cu prelucrarea mierii sau cu cresterea fagurilor, doar cu cresterea puietului, care si asta poate fi redus in lipsa culesului. Chiar anul trecut in unele zone s-au intrunit aceste conditii si stupii au roit mult. Tu te-ai legat de un caz particular care e imputabil apicultorului si nu culesului. Anume, la culesuri mari, albinele (proastele de albine tinere care preiau mierea de la culegatoare) din lipsa de spatiu o depin si celulele libere din cuib, reducand spatiul disponibil pentru ouat. In mod normal acest nectar este mutat ulterior in caturi si spatiul se elibereaza pentru ouat. Si aici de la rasa la rasa sunt diferente. Doar daca stuparul nu-i creeaza spatiu in caturi, atunci cuiburile vor fi umplute de miere si familia va stagna, nemaiputand aduce nici nectar si neputand creste nici puiet. Albiei astfel odihnita ii va fugi gandul la prostii. Dar e o situatie imputabila apicultorului si nu culesului.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 10:24:05 AM
Nea Stefan roiul format in urma fenomenului de roire se lasa cu o singura botca,daca ii lasi doua tot va roi.

Eu am eradicat complect roitul am spus si cum,nu-ti mai raspund ca ar insemna sa o tinem la nesfarsit,cine are probleme cu roirea sa o dezbata ,eu nu mai am si nu ma mai intereseaza.
Sa fii iubit.

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 03, 2015, 11:49:52 PM
  Mariane, nu vezi ca te contrazici?
  Uita-te in urma ca ai spus ca niciodata o familie nu va roi daca nu are albina batrana. Acum imi spui ca sigur ca roieste daca are doua botci. Iti spun ca ambele afirmatii sunt eronate. Am dat mii de stupi sau roi si cam stiu cum este cu acest fenomen. Sunt foarte rare cazurile cand un roi secundar pleaca cu o singura matca. Daca are matca batrana si o botca, roirea este posibila, bineinteles cu matca batrana. Matcile tinere au putina substanta de matca si roiul iesit cu o singura matca tanara are mari dificultati. Va fi un roi mic chiar daca familia este populata si se va aseza aproape de stup, tocmai din cauza dificultatilor de coordonare. De obicei stuparii lasa doua botci in roii artificiali, dar eu sunt de parere ca din ce sunt mai multe posibilitati de alegere din ce isi pot alege o matca mai buna, asta in cazul in care marimea si compozitia roiului te asigura ca nu va mai roi. Uneori mai sunt exceptii.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 04, 2015, 07:54:20 AM
Tinerama vorbiam de o situatie obisnuita in care lasi doua botci de roire la un roi ,chiar asta vara la un prieten roi cu doua botci i-au roit toti.

De asemenea acest lucru m-i sa intamplat si mie cand faceam roi din botci de roire si le lasam cate doua botci.

Atunci eram la inceput in apicultura si ma bucuram cand gaseam roi la mine in curte ,ma si miram,ma pana sa-mi iau stupi nu a intrat nici un roi la mine in curte si de cand mi-am luat vin roiuri intr-una.

Nu stiam ca roiurile sant din roi mei. :rotfl:
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 08:51:03 AM
Domnilor, Mariam Sima si Stefan1, nu va cunosc, dar vrand-nevrand citesc cele ce ati scris.
Ca si coleg in spatiu public, imi permit sa va spun:
- Marian Sima a spus un adevar=> doar albina culegatoare hataraste (chiar daca - numai datorita nervilor - pare ca le amesteca un pic)!
- Stefan1, fara suparare, dar experientza proprie, capatata "dupa ureche" si imbogatita cu ceva teorie, nu este suficienta pentru a explica unele aspecte ale vietii albinelor.

Sa stam doar la panda si sa cautam devieri in expunerea celuilalt nu duce la nimic constructiv, duce doar la "fericirea slugilor cand se cearta stapanii" !!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 04, 2015, 09:13:37 AM
  Cand presiunea de roire este foarte mare si cand in roi se strang majoritatea albinelor stupului s-ar mai putea intalni roiri cu doar o matca tanara. De multe ori insa doar avem impresia ca pleaca cu o singura regina. Fie au mai scapat 1-2 botci acoperite de albine in stupi foarte populati, fie a fost deja o matca libera in stup pe care am luat-o in roi. Dar acestea sunt discutii colaterale la problema daca poate sau nu sa roiasca o familie care a pierdut albina batrana.
  Eu zic ca albina are imprimat in codul genetic ceea ce trebuie sa faca in fiecare din situatiile ivite in colonie si nu trebuie sa faca cursuri de ucenicie de la albinele batrane. Sa facem o paralela cu comportamentul la viespi. Se stie ca doar reginele traverseaza iarna. Se nasc prin august-septembrie, se imperecheaza si apoi cauta un loc mai adapostit si ierneaza. Primavara incep activitatea. Fiecare viespe-regina (doar ele trec iarna) isi cauta un loc potrivit pentru cuib. Incep sa construiasca din celuloza un mic fagurel , oua cateva oua si ingrijeste larvele si pupele pana iese prima generatie de lucratoare. E o activitate complexa, pe care aceasta viespe o face singura fara a fi invatata de cineva. De ce sa socotim ca albinele sunt mai proaste?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 04, 2015, 09:32:22 AM
  In timp ce am scris, am vazut ca a mai intervenit un mesaj. Spre bucuria lui Marian ii sustine parerea, cu concesia ca nu albina batrana ci albina culegatoare.
Sa zic ca aveti dreptate. Dar explicati-mi si mie cum dirijeaza ele activitatea stupului, cand albina lucratoare in general nu are sarcini in stup nici ziua si nici noaptea. Curatirea celulelor, ingrijirea puietului si a matcii, cresterea fagurilor de albine si de trantori cat si a botcilor o fac albinele pana in 15-20 de zile. Doar exceptional albina culegatoare poate reveni la aceste activitati si niciodata nu le mai face ca la varsta optima. Am mai spus, o familie care a pierdut culegatoarele se regrupeaza si isi revine.
  Parerea mea am mai spus-o toata activitatea din stup este dirijata de multitdinea de feromoni secretati atat de matca cat si de albine si de trantori si imprastiati odata cu schimbul de hrana sai prin contact intre toti membrii familiei. Nu putem zice ca matca, trantorii sau albinele tinere sau batrane dicteaza activitatea in stup.
  Daca ai alta parere, spune-o si poate iti dau dreptate.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 09:52:02 AM
Mecanismul nr. 1 care pune in miscare familia de albine si de care depinde intreaga activitate este... circulatia hranei in stup (scorbura).

Datorita cunoasterii acestui mecanism reusim sa pacalim familia de albine (descapacirea ramelor, administrarea de sirop etc).

O lege de baza dupa care se ghideaza familia de albine este:
- Familia va aduce hrana langa progenitura!

Fiind totul legat de hrana, este normal ca albina culegatoare sa fie factorul decisiv.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: NiKoN din Februarie 04, 2015, 10:30:39 AM
Albina culegatoare duce singura nectarul in fagurii de langa puiet sau il preda  albinei tinere, care il imprastie, matureaza si il depoziteaza cu capacel de ceara?
Albinele tinere ce hranesc matca cu laptisor interpreteaza partitura dictata de culegatoare?
Albina culegatoare elibereaza celule pentru ouat sau cele tinere care distribuie hrana in stup?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 11:14:30 AM
Citat din: NiKoN din Februarie 04, 2015, 10:30:39 AM
Albina culegatoare duce singura nectarul in fagurii de langa puiet sau il preda  albinei tinere, care il imprastie, matureaza si il depoziteaza cu capacel de ceara?
Albinele tinere ce hranesc matca cu laptisor interpreteaza partitura dictata de culegatoare?
Albina culegatoare elibereaza celule pentru ouat sau cele tinere care distribuie hrana in stup?

Din marea familie a lucratoarelor se distinge casta... culegatoarelor.
Studiaz-o!!!
Iar daca intrebi, nu pune intrebarile ca si cum ai sti raspunsul!!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: NiKoN din Februarie 04, 2015, 11:57:01 AM
Erau niste intrebari adresate unor cunoscatori, pentru a clarifica niste informatii studiate din manualele apicole sau puse la indemana prin acest forum. In unele cazuri se sublinia rolul decisiv al albinelor ce lucreaza in stup(dezvoltare,roire), in acest caz cel al culegatoarelor. Intre matca si culegatoare se afla albina tanara. Oare nu are cel putin aceeasi importanta ca si restul albinelor lucratoare? Oare nu primesc, interpreteaza si transmit informatia din si inspre camp? Cum se explica culesul de polen? Se face din initiativa culegatoarelor sau a doicilor care sunt in criza de polen?
Raspunsul d-lui Stefan in aceasta chestiune este cel putin echilibrat.
Citat din: stefan1 din Februarie 04, 2015, 09:32:22 AM
   Parerea mea am mai spus-o toata activitatea din stup este dirijata de multitdinea de feromoni secretati atat de matca cat si de albine si de trantori si imprastiati odata cu schimbul de hrana sai prin contact intre toti membrii familiei. Nu putem zice ca matca, trantorii sau albinele tinere sau batrane dicteaza activitatea in stup.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 04, 2015, 12:51:41 PM
Cum spunea Andrei dezvoltarea populatiei are la baza hrana,lipsa hranei duce la diminuarea pontei,regresul puietului.

O familie cand este in regres rar roieste.

Ce spun altii.

Astfel, de la prima la a patra zi din viata lor, albinele lucratoare curata celulele si incalzesc puietul. În zilele 5 si 6 au grija de puietul mai mare. De la a 6-a la a 12-a zi, o albina lucratoare are grija de larve si devine o parte din anturajul reginei. In timpul celei de-a 7-a si a 13-a zi a existentei sale secreta ceara si construieste fagurii pentru miere. In timpul celei de-a 15-a zi pana in a 21-a zi a vietii sale sale albina lucratoare comprima polen in celulele in forma de fagure.

Atunci cand aceasta perioada se termina devin albine paznic. Ele protejeaza intrarea in stup si sigileaza stupul cu propolis. In a 21-a zi si a 24-a sunt albine cercetas. Acesta este momentul in care o albina descopera prima ei sursa de alimentare . Albina cercetas cheama albinele culegatoare cu ajutorul faimosului dans al albinelor.. Un dans circular indica faptul ca sursa de alimentare se afla la mai putin de 100 de metri de stup in timp ce un dans semi-circular indica o sursa de hrana mult mai la distanta. Albina cercetas poate evalua chiar si abundenta unei anume surse de hrana . Astfel, ele pot mobiliza numarul exact de albine necesare pentru exploatarea corecta a sursei respective de alimentare .


Deci puietul de lucratoare e doica de la a 6 zi pana la a 12 a zi,pai stagnarea pontei matci nu se produce in ultima zi de roire ci mult mai devreme.

Roiul natural plecat pe craca sta si acolo pana la aproximativ 3 zile ,ca sa nu mai zic de interventiile vremi care tine familia pe loc,cand se aseaza in noua locatie mai dureaza cel putin o zi pana face faguri de ponta.

Daca albina culegatoare nu redevine doica cine are grija de puiet ca perioada de doicire se c-am duce?

Apicultori ai mai in varsta cand simteau ca o familie roieste fugeau repede stropiau stupul cu apa la urdinis si bateau cu un bat intr-o tabla simuland tunete.

Pai acum cine recunostea suntele scoase de un tunet si umiditatea?

Ce spune randurile de mai sus?

Cand albina devine cercetas mobilizeaza si celelalte albine ba e in stare sa faca evaluari,actiunile albinelor vine in urma mobilizari si mobilizarea nu o face puietul.

Roitul e o mobilizare.
Furtisagul e o mobilizare.
Culesul e o mobilizare.
Incalzitul stupului primavara cand e frig e o mobilizare.
Ghemul de iernare e o mobilizare.
Atacul asupra amenintarilor e o mobilizare.

Mobilizarea este data de albina matura,nu de doica de asemenea si evaluarea situatiilor.



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 03:22:54 PM
Uneori, chiar si 200 de zile pe an, familia are in componentza sa doar albine culegatoare policalificate!

Culegatoarea este "membru permanent" al familiei de albine!!!
"Sezonierii" sunt... doar sezonieri, cu importantza lor...
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 03:29:27 PM
Citat din: NiKoN din Februarie 04, 2015, 11:57:01 AM
Se face din initiativa culegatoarelor sau a doicilor care sunt in criza de polen?

Intr-o familie echilibrata doicile nu ajung in criza de polen, pentru ca se va depune puiet numai in functie de rezervele de hrana.

Cand doicile "sunt in criza de polen" nu mai vorbim de biologia familiei de albine, ci de exploatarea familiei de albine, iar in acest caz este vorba numai de rezultatul muncii exploatatorului!!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: bucovineanu din Februarie 04, 2015, 03:32:55 PM
Mai fratilor eu spun ca nu are rost sa ne certam pentu zilele in care albinele hranesc puietul sau fac alte lucrari in stup sau in afara lui. Chiar daca noi nu stim exact cum sta treaba, ele stiu ce au de facut.   :smile: Si asa nu le putem noi dirija care ce si cand sa faca.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 04, 2015, 04:55:16 PM
Cum se explica fenomenul;
Regina ponteaza oua in celule iar albinele nu le iau pe toate in crestere, desi exista suficienta albina matura in stup?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 04, 2015, 06:42:56 PM
In viata coloniei de albine apar diferite situatii,intoxicari cu polen cu pesticide sau intoxicatii de alta natura .

Hrana pentru puiet este compromisa in anumite stadii, de aici apare insuficienta de a hrani o parte din larvele.

Nu toata albina merge pe sursa respectiva.





Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 05, 2015, 03:45:53 AM
Citat din: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 09:52:02 AM
...
Fiind totul legat de hrana, este normal ca albina culegatoare sa fie factorul decisiv.

  Este o simplificare. Cum am spune ca cel mai important la o masina este benzina, ca fara ea nu merge.
In I Corinteni 12;20-22 se spune:
"20.    Dar acum sunt multe mădulare, însă un singur trup.
21.    Şi nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuinţă de tine; sau, iarăşi capul să zică picioarelor: N-am trebuinţă de voi.
22.    Ci cu mult mai mult mădularele trupului, care par a fi mai slabe, sunt mai trebuincioase."

  Iti raspund doar la cateva dintre afirmatii:
- albina care ierneaza nu poate fi numita la gramada albina culegatoare. Se stie ca pentru o buna iernare cat mai multa albina trebuie nici sa nu creasca puiet nici sa nu prelucreze miere. Deci raman tot la primele faze de activitate, urmand ca doar primavara sa treaca pe rand prin fazele de doici, de gospodarire a nectarului sau polenului adus si doar la urma sa devina culegatoare.
- la ce a spus iar Marian, ca albina culegatoare mobilizeaza familia, eu spun ca nu trebuie sa punem asa problema. Albinele isi fac fiecare datoria dupa varsta si dupa nevoile coloniei. Acum poate vedeti albine care se duc dupa apa, chiar pe vreme rece. Nu putem sa spunem ca duc apa ca sa forteze inceperea cresterii puietului, ci mai degraba ca albinele doice care au inceput cresterea puietului le cer acestora apa. La fel si cu polenul, cine a pus colectoare stie ca din ce este mai mult puiet in stup, cu atat mai mult polen aduc culegatoarele, deci satisfac cererea doicelor. Raman la parerea ca nici o casta nu este conducatoare si fiecare are rolul lor important in viata familiei. De fapt cred ca ai prefera un roi la pachet cu albina tanara, decat unul din culegatoare .
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 06, 2015, 07:37:31 PM
Nea Stefane,daca eu spuneam ca puietul este important veneai cu specificatia ca albina matura e mai importanta.
Mereu te-ai manifestat impotriva la cea ce eu am spus,colonia de albina nu are nimic dea-a face cu madularele trupului cum spui,ca o colonie de albine  este intr-o continua modificare si albina chiar spune trantorilor nu mai avem nevoie de voi,asa ca pentru mine chiar nu mai conteaza ce spui atata timp cat  faci asta  cu intentia de a combate cea ce eu afirm.



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: valter din Februarie 06, 2015, 11:47:41 PM
Citat din: marian sima din Februarie 06, 2015, 07:37:31 PM
Nea Stefane,daca eu spuneam ca puietul este important veneai cu specificatia ca albina matura e mai importanta.
Mereu te-ai manifestat impotriva la cea ce eu am spus,colonia de albina nu are nimic dea-a face cu madularele trupului cum spui,ca o colonie de albine  este intr-o continua modificare si albina chiar spune trantorilor nu mai avem nevoie de voi,asa ca pentru mine chiar nu mai conteaza ce spui atata timp cat  faci asta  cu intentia de a combate cea ce eu afirm.

Mariane...zi tu ca nu te-ai simtit bine astazi?
Conferentierea a fost prea captivanta...la Palatul copiilor  din Slobozia...si am uitat de subler ori rigla de la librarie...

ps. Sunt mai greu de demontat(in realitate) decat i-ti imaginezi...nu stiu daca ai sesizat.
Ia sfatul meu(de prieten drag) ca e mai bine sa nu te pi.i impotriva vantului...fiecare dintre noi e de demontat.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: Ignatov Andrei din Februarie 07, 2015, 01:24:02 AM
Citat din: stefan1 din Februarie 05, 2015, 03:45:53 AM

  Iti raspund doar la cateva dintre afirmatii:
- albina care ierneaza nu poate fi numita la gramada albina culegatoare. Se stie ca pentru o buna iernare cat mai multa albina trebuie nici sa nu creasca puiet nici sa nu prelucreze miere. Deci raman tot la primele faze de activitate, urmand ca doar primavara sa treaca pe rand prin fazele de doici, de gospodarire a nectarului sau polenului adus si doar la urma sa devina culegatoare.

Domnule Stefan1, toata stima si respectul!!!
Nu va suparati, dar faceti unele confuzii!!!
Stiti despre ce este vorba, doar ca le amestecati.
Albina ce intra pe iarna trebuie - in primul rand - sa fie culegatoare!
Doar ca este o culegatoare metamorfozata!
Albina de iarna nu culege pentru ca stie ca nu are de unde, nu pentru ca nu este culegatoare!!!
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 07, 2015, 02:32:25 AM
 Asa a inceput aceasta controversa:

Citat din: marian sima din Ianuarie 30, 2015, 04:38:09 PM
Stii dumneata unele momente din viata stupului sunt hotarate de albina matura.

Roitul.
Tragerea de botci,de salvare ,de schimbare si de roire.
Preluarea pontei in locul matci la stupi bezmetici.

Am spus si ma repet daca acea familie nu are in caracteristica buna-ingrijire a botcilor poti sa adaugi cate rame cu puiet vrei,albina matura decide daca vrea botci sau nu vrea.


  La care eu doar mi-am exprimat o indoiala:

Citat din: stefan1 din Ianuarie 31, 2015, 02:16:25 AM
  Nu stiu de unde stii ca albinele batrane iau acele decizii. Eu ma indoiesc. Pe de alta parte, daca o familie nu creste botci eu suspectez alte cauze. Principala, dupa mine, este aducerea substantei de matca de catre unele albine (tinere in special), care au capatat acces intr-o familie vecina si fac o naveta intre cele doua familii. De aceea cazurile cele mai frecvente de nereusita a matcilor se intalnesc la stupi 2 in unu sau in pavilioane. O familie care genetic nu are instinct sa-si creasca matca noua la disparitia celei vechi eu cred ca nu exista, ca in mii de ani purtatoarele acelor gene ar fi disparut daca nu-si cresteau urmasi.

  Urmatoarea ta postare este deja cu incercari de jignire:
Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
Nea Stefan si eu pot spune ca ma indoiesc ca polul nord este cartografiat gresit insa trebuie sa explic si de ce.

1. La o roire in care mai multe matci au eclozat ai vazut cine tin matcile departe una de alta ca sa nu se omoare?Iti spun eu,albina batrana .
2. Stii cine sisteaza culesul albina batrana.
3. Stii cine nu mai lasa matca sa ponteze,albina batrana.

Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii ...

  Am cautat sa argumentez uneori chiar pe puncte si nu e greu de combatut. Si la ce ai scris mai sus, :
1. garzile la regine eu stiu ca sunt din albine tinere
2. Aici vrei sa sugerezi ca se sisteaza culesul ca sa intre in frigurile roitului; ori este invers, culesul se sisteaza in ultima faza de crestere a botcilor si e o perioada de acumulare pentru albinele care vor forma roiul. Altfel daca e cules albinele vor culege, daca se da sirop albinele il vor lua, eu nu am auzit de o greva a culegatoarelor
3. Matca ponteaza in functie de cum este hranita de albinele care secreta laptisor, deci de albinele tinere.

  Mai tarziu ai venit si cu alte calificative, nu numai pentru mine ci si pentru Filip, anume ca te-ai convins ca nu stim apicultura. Eu nu ma supar pentru acest limbaj, pentru ca nu ma afecteaza si nu ti-am raspuns in consecinta. Las pe fiecare sa fie de acord sau sa respinga argumentele aduse de fiecare. Numai tie ti se pare ca daca cineva nu este de acord cu ceea ce ai spus la un moment dat, are ceva personal cu tine.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 07, 2015, 02:46:15 AM
Citat din: Ignatov Andrei din Februarie 07, 2015, 01:24:02 AM

Domnule Stefan1, toata stima si respectul!!!
Nu va suparati, dar faceti unele confuzii!!!
Stiti despre ce este vorba, doar ca le amestecati.
Albina ce intra pe iarna trebuie - in primul rand - sa fie culegatoare!
Doar ca este o culegatoare metamorfozata!
Albina de iarna nu culege pentru ca stie ca nu are de unde, nu pentru ca nu este culegatoare!!!

  Si eu iti respect parerea dar nu sunt de acord cu ea.
Nu putem numi albina culegatoare o albina care nu a facut nici un zbor sa culeaga. E o potentiala culegatoare cum eu as fi un potential crescator de porumbei. Chiar si in cazuri de furtisag in iarna sau primavara, tot albina mai batrana si mai uzata pleaca la furat, iar rezerva de albina tanara (biologic) se pastreaza pentru muncile din stup.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 07, 2015, 09:42:50 AM
Nea Stefane le amesteci le faci varza.
Spui ca daca e cules albina culege in momentul roiri.

Pai atunci de ce o familie opreste culesul si da in roire iar celelalte i-si vad in continuare de cules?
Spui ca matca ponteaza dupa cum este hranita de albinele tinere foarte adevarat dar albinele tinere o hranesc in functie de fluxul de hrana care vine din afara stupului,acel flux il da culegatoarea.

Spui ca albina tanara se pastreaza pentru muncile din stup,domnule dar ce capacitate are aceasta albina sa se pastreze pentru muncile din stup,cum ignora ea necesitatile de moment ale coloniei si sta ferma pe pozitia ei .

Nea Stefeane mai sus am prezentat ordinea interioara de lucru intr-un stup ,albina din stup nu lucreaza haotic ,totul este pe etape de varsta.

Atunci insa cand din diferite motive lipseste o veriga din acest lant trofic ea este inlocuita  de albine care au trecut prin stadiul respectiv sau este obligate sa faca un salt ca sa suplineasca locul gol.
Insa puietul prea tanar nu poate suplini lipsa culegatoarelor.
Albina tanara nu se pastreaza ci albina batrana se sacrifica deoarece albina are intiparita in gena ei perpetuarea speciei.

Valter ce sa spun,ma bucur ca ne-am cunoscut esti un tip hazliu bun de mers cu el la o partida de pescuit  si de depanat glume si umor pe malul apei.

Cat privitor la demontat,vorba ta nimeni nu este de demontat,nici chiar tu,in acele scurte momente nu am incercat sa te demontez si nici nu am luaut seama sa vad cat de demontabil esti, eu nu ma lupt sa demontez pe nimeni ,de ce mamarea se intelege asta nu stiu,trec la demontat dabia dupa ce sunt atacat.
De fel eu nu doresc decat o discutie cat mai realista asupra a cea ce inseamna albina.

Cat referitor la sfatul tau , e un sfat bun insa natura mea este sa merg contra vantului ,asa am fost si asa voi ramane mereu.


Daca unii nu mergeau contra vantului si acuma eram cu funiile de gat urcandune in copaci pentru a culege niste miere pentru uzul familial.

Insa unii au mers contra vantului si suntem aici .




Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: stefan1 din Februarie 08, 2015, 07:07:54 AM
  O sa raspund pentru ultima data pe acest subiect.
"Spui ca daca e cules albina culege in momentul roiri.
Pai atunci de ce o familie opreste culesul si da in roire iar celelalte i-si vad in continuare de cules?
Spui ca matca ponteaza dupa cum este hranita de albinele tinere foarte adevarat dar albinele tinere o hranesc in functie de fluxul de hrana care vine din afara stupului,acel flux il da culegatoarea."
  Incepi cu in neadevar. Nu vreau sa cred ca esti incapabil sa intelegi ce am scris: am spus ca reducerea culesului este doar cu cateva zile inainte de roire, cand deja botcile sunt formate, si deci nu aceasta reducere este cauza intrarii in frigurile roitului. Cum am spus, albina tanara odihnita (fara destula ocupatie) este o cauza importanta a roitului. Spun tanara, pentru ca culegatoarea poate merge in camp chiar cand e cules foarte slab, deci ea continua sa aiba ocupatie, pe cand albina tanara shomeaza, daca nu are de prelucrat miere, de crescut faguri si de crescut sufucient puiet (limitat de capacitatea matcii de a oua sau de alte cauze).
"Spui ca albina tanara se pastreaza pentru muncile din stup,domnule dar ce capacitate are aceasta albina sa se pastreze pentru muncile din stup,cum ignora ea necesitatile de moment ale coloniei si sta ferma pe pozitia ei ."
  Da, se pastreaza, nu fac cu schimbul, o zi in stup si una la cules. La asta m-am referit cand am spus ca se pastreaza, nu la faptul ca nu face nimic. Fac muncile tot separate pe caste, doice sau cu alte treburi in stup si culegatoare, desi toate sunt albine din toamna, deci de cateva luni.
"Nea Stefeane mai sus am prezentat ordinea interioara de lucru intr-un stup ,albina din stup nu lucreaza haotic ,totul este pe etape de varsta.
Atunci insa cand din diferite motive lipseste o veriga din acest lant trofic ea este inlocuita  de albine care au trecut prin stadiul respectiv sau este obligate sa faca un salt ca sa suplineasca locul gol."
  Si cine te-a contrazis? (Iar folosesti gresit "lantul trofic".)
  "Insa puietul prea tanar nu poate suplini lipsa culegatoarelor."
  Partial adevarat; ai vazut la familiile care pierd culegatoarele, dupa cca 3 zile incep sa vina culegatoare. Si la culesurile mari, albinele devin culegatoare cu cateva zile mai devreme decat normal.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 09:02:43 AM
Nea Stefane iar te contrazici.
Daca albina tanara opreste activitatea culegatoarea cui mai preda nectarul?
Ai vazut dumneata nectar adus in cuib acolo de unde eclozeaza puietul?
Si e puiet care a eclozat demult.

Uite ce mai spun si altii.
Culesul nectarului si polenului - Sunt elemente care actioneaza ca stimulenti,determinand o mai buna hranire a matcii,o mai buna depozitare a nectarului si polenului care produc caldura in stup,contribuind la cresterea puterii familiei.Un cules intensiv de rapita timpurie poate constitui cauza principala a roirii daca apicultorul nu intervine la timp.De asemenea in perioadele lipsite de cules este bine sa practicam stuparitul pastoral.

- Blocarea cuibului cu miere si pastura - La un cules intensiv de nectar si polen cand cuibul nu este corespunzator marit acesta se blocheaza iar matca nu mai are celule goale pentru a depune oua diminuandu-se activitatea albinelor si favorizand roirea.

http://www.apicola.net/cauzele-roirii/

Principalele cauze care determina roirea sunt: suprapopularea stupilor,deci aglomerarea cuibului,ventilatia necorespunzatoare a acestora,expunerea lor la soare si supraincalzirea acestora prin insolatie,aparitia unei necorespondente intre cantitatea de albine tinere care pot hrani puietul si cantitatea de puiet pe care ele trebuie sa-l hraneasca,glandele salivare ale acestor albine pot secreta laptisor, dar nu au suficiente larve pe care sa le poata creste,faguri insuficienti sau necorespunzatori pentru depunerea oualelor, lipsa de spatiu pentru cladirea fagurilor,predispozitia ereditara si alti factori care constituie tot atatia excitanti interni sau externi care favorizeaza roitul.

Deci oameni astia spun ca principalele cauze ale roiri sunt;

Suprapopularea,suprapopulare care se datoreaza hranei intrate in stup,hrana adusa de albina matura.
Aglomerarea cuibului,aglomerare care se datoreaza tot hranei aduse de culegatoare.
Ventilatia necorespunzatoare ,ventilatie care se datoreaza tot aglomerari,aglomerare care se datoreaza celor spuse de mai sus.
Supraincalzirea,supraincalzire datorata factorilor externi (expunerea la soare) si factorilor interni,adica prea multa populatie,populatie care se datoreaza a cea ce explicam mai sus.

Diferenta de albinele tinere care pot hrani puietul si puiet prea putin datorat blocari cuiburilor cu miere ,aceasta o da tot albina matura care cara prea mult nectar.

Astea sunt efectele,ce spui dumneata sunt efecte secundare datorate albinelor majore,ori ofectele secundare sunt efecte secundare si nu cauza principala.

O tii bla bla bla albina tanara fara ocupatie,acea albina tanara fara ocupatie e asa datorita blocari cuibului si datorita faptului ca albina matura a fost in stare sa aduca hrana pentru cresterea numarului de indivizi.

Dar dumitale i-ti place sa pui caruta inainte cailor.
Cat desprea albina tanara din toamna esti incapabil sa intelegi ca perpetuarea speciei poate fi data numai de indivizi tineri ori acestia sunt menajati de albina matura.

Ti-am explicat si de ce pe timp de iarna cand nu au ce manca albina matura se sacrifica prima ,pe urma indivizi in varsta descrescatoare pana ajung la suita matci si matca.

Perpetuare speciei implica niste factor si un factor impoortant il reprezinta populatia tanara care este mai viabila pentru o perioada mai lunga de timp decat albina batrana.

Si omeneste daca ar veni un cataclism fiecare parinte matur bun ar renunta la viata sa pentru ca copilul lui sa duca neamul,speta sa mai departe in timp.

Aceasta e legea speciilor pe acest pamant ,ca specia vei exista doar prin generatia viitoare si tu ca individ matur trebuie sa-i asiguri macar primi pasi spre viitor.


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 09:14:26 AM
@marineeeeeee,
nu te lasa!
Carevasazica supraaglomerarea e stocarea de miere,nu are nimic in comun cu surplusul de doici care nu au activitate.
Intr-un ram mierea proaspata e in partea de jos a ramului,trece prin mai multe etape pana ajunge in coronite capacite.
In alta ordine de ideei,mierea proaspata din cuib e transportata in magazii noaptea.
Stupul e o uzina in trei schimburi.
Albina cand are miere va pregati celule pentru regina unde sa ponteze.
Asa se explica cum magazii cu miere capacita sunt transformate in puiet.
Ce o fi avand albinele sa descapaceasca  mierea si sa o transforme in puiet?
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 09:24:23 AM
Surplusul de doici care nu au activitate se datoreaza faptului ca albina a adus miere la respectivul timp ca aceste doici sa ajunga la existenta.

Daca nu era hrana doicile nu apareau ,mierea o fi transportata in magazii noaptea dar acele magazii se umplu si apare blocarea cuibului.

Banuiesc ca in existenta dumitale ai vazut cuiburi blocate. :wink: :)
Sau poate ca nu ai vazut. =))
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 09:42:16 AM
@marineeee,
da apicultorul are capul asezat pe gat doar sa nu-i ploua in gat?
Acum ai venit la mana mea.
In primaverile bune cu nectar de la pomii fructiferi si flora spontana,deblochez surplusul de rame cu pastura si miere formand caturi.
Din 3-4 stupi formez un cat cu 10 rame punand intre cuib si cat gratie hanneman.
In cuib adaug un ram cladit si o foita.Chestiunea asta are rolul de a asigura matcii loc pentru a ponta in voie.
Albina in noptile mai reci va cobora in cuib pe puiet.
Daca totusi mai dureaza pana infloreste salcamul salt rame cu puiet capacit in magazii.
Inainte de a pune magaziile storc miere din magazii,iar cu surplusul de doici si rame gata de eclozionat formez roi.
Cand pun magaziile la salcam din cuib iau 2 rame una cu miere si pastura din latera si una cu puiet.
Astfel ca in cuib pun un ram bun de ouat si o foita.
Asa gestionez eu surplusul de doici,dupa salcam verific iar cuiburile..........
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 12:42:11 PM
Mai taci mamarea din gura eu ti-am spus ca vorbesti numai prostii,spui pana acum ca albina deblocheaza si face loc la matca sa ponteze acum vii si spui ca deblochezi cu mana .

Termina cu venitul la mana mea si alte chestii de acest gen,nu ma provoca sa te ironizez .

E tare randul de tot ce spui;''Inainte sa pun magaziile storc mierea din magazii''cuvintele acestea sunt de pus in rama. =))

E performanta apiculturi ,sa storci magaziile inainte de a le pune. :rotfl: =)) =)) =))
Storci magaziile si formezi roi doar cu rame gata de eclozat,iar e tare ce spui aici,eu mai las la roi si o rama cu pastura si rama cu miere,nu stii ce timp vine,dar bineinteles ca eu nu stiu ce fac.

Eu ti-am spus vorba lui nea Gica,confunzi stupul cu butoiul cu varza.

Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marius_vfp din Februarie 08, 2015, 12:52:30 PM
Citat din: filip din Februarie 08, 2015, 09:42:16 AM

Astfel ca in cuib pun un ram bun de ouat si o foita.
Asa gestionez eu surplusul de doici,dupa salcam verific iar cuiburile..........

buna ziua la toti , nu vreau sa intru in polemici , insa , asa cum bine spuneti domnule filip introduceti un ram la pontat in cuib, mi s-a intamplat uneori(in timpul culesurilor abundente) ca atunci cand pun acel ram pentru ouat in cuib sa fie incarcat partial cu nectar chiar ziua urmatoare astfel matca tot ramane fara spatiu de ouat ,
am intentionat sa nu mai bag rama dimineata sau in cursul zilei, ci mai pe seara cand albina inceteaza culesul ca imediat matca sa treaca la actiune  si pana dimineata sa ponteze cat poate pe el astfel acel spatiu sa nu mai fie blocat cu nectar proaspat .
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 01:02:11 PM
@marineeeeee,
eu am specificat ca pentru salcam am magazii uscate in care nu e picatura de miere.
Acele magazii sunt 3/4.Caturile formate inainte de salcam sunt cu rame 1/1 din cuiburi cu rame 1/1.
Dar cand esti paralel cu apicultura n-ai cum intelege asta.
Ramele 1/1 stoarse cu pastura le pun la roi si desfintez magaziile 1/1 in momentul infșriri salcamului.
Doar asa obtii miere de  salcam cristal!
Roii ii fac pe 7-8 rame ,care devine stup de productie la tei.Calculeaza cata miere e in 7-8 rame in coronite ?
Pana la sfarsitul culesului la salcam se formeaza culegatoare care aduna miere,fara a consuma din coronite...........
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 01:31:34 PM
Citat din: marius_vfp din Februarie 08, 2015, 12:52:30 PM
Citat din: filip din Februarie 08, 2015, 09:42:16 AM

Astfel ca in cuib pun un ram bun de ouat si o foita.
Asa gestionez eu surplusul de doici,dupa salcam verific iar cuiburile..........

buna ziua la toti , nu vreau sa intru in polemici , insa , asa cum bine spuneti domnule filip introduceti un ram la pontat in cuib, mi s-a intamplat uneori(in timpul culesurilor abundente) ca atunci cand pun acel ram pentru ouat in cuib sa fie incarcat partial cu nectar chiar ziua urmatoare astfel matca tot ramane fara spatiu de ouat ,
am intentionat sa nu mai bag rama dimineata sau in cursul zilei, ci mai pe seara cand albina inceteaza culesul ca imediat matca sa treaca la actiune  si pana dimineata sa ponteze cat poate pe el astfel acel spatiu sa nu mai fie blocat cu nectar proaspat .
Daca introduci 2 rame inainte de salcam in rame matca va ponta in ele,uneori coronitele sunt inexistente.
Doicile au de munca,in timpul culesului matca va vizita celulele unde eclozioneaza puietul.
Daca bagi rame in timpul culesului ele vor fi blocate cu miere.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 02:36:24 PM
Cred ca nici tu nu mai crezi ce spui. :nod:
Uite ce spui.

Albina in noptile mai reci va cobora in cuib pe puiet.
Daca totusi mai dureaza pana infloreste salcamul salt rame cu puiet capacit in magazii.
Inainte de a pune magaziile storc miere din magazii,iar cu surplusul de doici si rame gata de eclozionat formez roi.
Cand pun magaziile la salcam din cuib iau 2 rame una cu miere si pastura din latera si una cu puiet.

Deci albina in noptile reci coboara pe puiet ,daca totusi mai dureaza pana infloreste salcamul (salcamul ala nu infloreste de cald) salt rame cu puiet in magazii .

Ca atare ai niste stupi care nu permite ponta matci la capacitate maxima,pentru asta dumneata faci harcea-parcea acea familie .

E traba dumitale ce faci insa nu e bine.





Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 02:54:37 PM
@marineeeeeeee,
un ram de puiet eclozionat acopera doua rame .
Ori daca ai 8 rame de puiet ,trebuie sa-i asiguri spatiu.Daca ai stupi lesinati care ajung pe toata lada dupa ce trece salcamul nu faci nimic.
In zona mea an la sfarsitul lui FEB inceputul lunii Martie cornul inflorit despre ALUN,ARIN si alte surse de polen nu discut.
Stupii sunt in Vestul tarii,e treaba ta daca crezi ori ba.............!
Stuparii stiu ca in luna Mai exista fenomenul denumit "URBANU"
O saptamana de ploi ori vreme rece la mijlocul lunii Mai
Despre acest fenomen vorbesc cand zic de nopti mai reci.
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 04:46:22 PM
I-a fii atent putin,inteleg ca numai dumneata ai stupi buni astialati avem lesinati ,dumneata scoti miere astialalti belim cariciu .
Dumneata esti forta suprema ca formezi doua cuiburi in stup astialalti suntem prosti ca avem un cuib pe stup.

Urbanu vine exact in mijlocul luni mai ca vrei dumneata si tine exact o saptamana ca n-are cum sa iasa din cuvantul dumitale.



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 05:01:50 PM
Cand esti prost nu iei in calcul un fenomen care se repeta ciclic.Eu nu incerc sa neg un fenomen incerc sa-l inteleg si sa-l folosesc in interesul meu.
Vezi ca eu nu m-am tras cu tine de bracinari............
asta nu tine nici de sambata nici de duminica,tine de cei 7 ani de acasa.Ii ai ori ba..........
Eu practic doar stuparitul stationar,trebuie sa fructific orice oportunitate.....
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 05:47:58 PM
Anotimpurile se repeta ciclic insa intr-un an luna mai poate sa fie calduroasa in alt an rece,in altii poate sa fie inceputul rece si sfarsitul cald ,alta data inceputul luni cald si sfarsitul rece,mijlocul luni deasemenea rar seamana un an cu altul mai ales in acest context de modificari climatice.

E o prostie sa crezi ca an de an la mijlocul luni mai e o saptamana rece,insa numai un idiot poate crede asta.

Nu te tragi cu mine de bracinari insa de la inceputul discutiei ai stalcit numele meu ,ti-am tras si eu o data atentia modificanduti numele  am crezut ca intelegi apropoul dar tu nimic.
Asa ca nu mai vorbi de cei 7 ani ca-ti lipsesc cu desavarsire .



Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 06:18:22 PM
Te pomenesti ca nu ti-a zis nimeni Marin pana la mine.
Eu am facut apicultura la distanta pana in 2010.De la 24 de ani in urma unui accident de munca nu am un picior.
De la 26 de ani pana la 43 am lucrat in continuare in mina si am avut stupi la 170 km distanta.
Am adoptat stilul meu propriu de a lucra cu albinele.Se pot vedea poze in albumul meu.
Nu am dat eu gaura la macaroana dar am realizari la care apicultori cu doua picioare tanjesc. :hi:
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi
http://filip41.sunphoto.ro/Apicultura_2009
Apropos vezi si galetile cu miere extrasa la 1 Mai din caturile formate,o delicatesa..........
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 06:56:02 PM
Fii atent putin deoarece voi fi sincer cu dumneata.

De obicei nu-mi spune nimeni Marin,am un unchi drag si acela i-mi spune Marius.

Nasul meu poarta numele Marian,doi veri poarta tot acest nume,un var e chemat Marius si am doi unchi cu numele de Marin.

Fiecare i-si poarta numele dinstinctiv.
A stalci numele unei persoane pe care nu o cunosti e semn ca nu o respecti.
La aceasta sa adaugat si faptul ca renegi  unele chestii apicole spuse chiar in carti doar ca si fii impotriva mea.
Dumneata stii ce spun eu si eu stiu ce spui dumneata insa de la inceput ai avut o anumita atitudine astfel te-am tratat ca atare.

Termina cu acesta atitudine si cu Marineeeeee si poate ne intelegem altfel.
Nu tanjesc dupa realizarile nimanui,cand eu vorbiam de media de 55-60 de kg de miere pe stationar altii spuneau ca nu e adevarat.

Pot sa dau gaura la ce vreu eu am acest drept ,nu am obligat pe nimeni sa faca ce fac eu.
Cat despre mierea extrasa la inceput de mai ai dreptate la gust e o miere excelenta.




Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: filip din Februarie 08, 2015, 07:08:34 PM
Intodeauna ramane calea Reconcilierii.imi cer scuze  pentru adresare.
Deformare profesionala in dialogul purtat in anii de mina.
Apicultorii sunt diferiti in abordarea acestei arte nobile"lucrul cu albina"
Eu am iernat doar pe miere si exista un parteneriat intre albine si mine.
Albina pentru mine a fost psiholog,partener de afaceri si locul unde imi incarc bateriile.
Toate astea vor ramane atat timp cat pot misca.......
Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: marian sima din Februarie 08, 2015, 07:30:45 PM
Si eu cer scuze pentru supararile pe care v-i le-am pricinuit.


Titlu: Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
Scris de: teoalbina din Februarie 09, 2015, 07:32:29 PM
Totul e bine cand se termina cu bine!