Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => REGINE => Subiect creat de: stefan1 din Decembrie 18, 2012, 11:18:39 PM

Titlu: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 18, 2012, 11:18:39 PM
 
 
Feromonii au un rol foarte important in special in viata insectelor dar se intalnesc si la mamifere si chiar in regnul vegetal.
  Denumirea de feromon e relative recenta, a fost data de chimistul german Peter Karlson in 1959. Provine din doua cuvinte grecesti : pherein = a transporta si hormān = excitatie sau impuls. Tot el a dat si definitia notiunii de feromoni: sunt substante secretate de indivizii unei specii, care receptati de alti indivizi ai aceleiasi specii, le determina acestora reactii specifice, un anumit comportament sau modificari biologice.
  Deci spre deosebire de hormoni, care influenteaza comportamentul sau biologia individului care ii produce, feromonii influenteaza alti indivizi din aceasi specie sau chiar din alte specii.
  S-au descoperit mii de feromoni, in special in lumea insectelor si o clasificare a lor nu este prea usoara.
Sunt feromoni incitatori (care determina comportamente specifice) si feromoni modificatori (care induc modificari biologice)
  O alta clasificare ar fi :
- sexuali
- de traseu (ex la furnici)
-de teritoriu (ex la feline sau canide)
- de alarma
-de agregare (atrag indivizii de ambele sexe)
- cu rol in hranire
- de recunoastere
Raspandirea feromonilor se face pe diferite cai : ex prin piele, respiratie (halena), transpiratie, saliva, urina, fecale, sebum, secretii etc.  Ca receptori, la inscte sunt in special antenele iar la animale nasul sau anumiti receptori din gura. La plante nu stiu mecanismele, dar s-a demonstrat de ex ca iarba care este pascuta, transmite semnale de tip feromoni plantelor din apropiere. Acestea secreta tanini si alte substante care fac iarba mai putin apetisanta si determina animalul sa isi schimbe locul de pascut sau sa consume mai putin.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 20, 2012, 12:03:07 AM
  Feromonii in familia de albine
  Sunt un domeniu destul de mult studiat si se pare ca albina are unul din cele mai compexe sisteme de interactiune prin intermediul feromonilor. S-au identificat 15 glande care secreta feromoni fie la lucratoare, fie la trantori sau la regine.
La regine s-au identificat trei feromoni:
-feromonul glandelor mandibulare sauQMP (queen mandibular pheromon )                                     -feromonul tergal (produs de tergite, abdomen)
- feromonul tarsial (glande aflate in 'talpa' picioarelor)
    Dintre acestia, doar feromonul mandibular (QMP) a putut fi identificat cu toate componentele sale si chiar reprodus artificial. De fapt este cel mai important feromon secretat de regina cu un rol foarte mare in buna functionare a familiei.
Feromonul mandibular QMP este constituit din 5 componente: trei acide si doua aromatice. Se pare ca cele acide au un rol mai important.
  Glandele mandibulare se afla de o parte si alta a capului si secretiile lor trec prin doua conducte si se revarsa pe mandibule. De aici se propaga in doua moduri:  pasiv si cu ajutorul albinelor. Cea mai mare cantitate de feromon se afla pe capul reginei si pe abdomen. In deplasare, regina lasa putin feromon pe ceara sau alte suprafete atinse. Si de aici albinele il ling si il raspandesc in stup, dar cea mai mare parte o iau direct de pe regina prin atingere sau lingere.
Nu s-au constatat diferente calitative a QMP in functie de perioada de nastere a reginei, nici in functie de sezon, nici daca matca e performanta sau mai slaba, dar e diferenta cantitativa si calitativa inainte si dupa fecundare. Reginele trantorite produc mai putin QMP. De asemenea de multe ori si reginele inseminate artificial produc mai putin feromon mandibular, aceasta deficienta fiind se pare si cauza pentru care sunt ceva mai greu acceptate in familii. Se presupune ca insusi procesul acuplarii naturale declanseaza mecanismele de producere a QMP in cantitati normale, ceea ce nu se intampla la inseminarea sub anestezie. Cu timpul si la reginele insamantate artificial mai creste cantitatea de feromon mandibular. Pentru a fi mai bine acceptate, uneori se recurge la badijonarea acestora cu QMP artificial, inainte de introducerea in stupi. Cercetari in Canada au aratat ca acest procedeu mareste acceptabilitatea de la 85% la 92%. Aceasta diferenta de acceptabilitate nu justifica totdeauna utilitatea suplimentarii substantei de matca.
  Cantitatea de QMP variaza in functie de varsta reginei. La o regina nefecundata este cam jumatate ca la una fecundate natural. De asemenea la cele insamantate artificial e mai mica. Si calitativ se pare ca proportiile celor 5 componente din feromonul mandibular difera putin la matcile fecundate natural fata de cele inseminate instrumental, in special in ce priveste componentele aromatice.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 21, 2012, 12:42:42 AM
    Cum se raspandeste substanta de matca in colonie?
Mai sunt multe lucruri neelucidate aici. Doar o mica parte din albine ajung in contact direct cu matca, tousi QMP se repartizeaza oarecum uniform intre toti membrii coloniei. Un alt lucru de elucidat este cum poate atrage acest feromon lucratoarele (in cazul roirii) sau trantorii (la imperechere), desi nu e o substanta deosebit de volatila. Doar particule in suspensie pot explica aceasta atractie la distanta, deci este si o raspandire volatila a substantei de matca.
Alte doua posibilitati de raspandire ar fi prin hrana sau prin contact. Desi albinele, ca insecte sociale, fac schimburi frecvente de hrana, o cercetare mai atenta inclina sa accepte ca primordial raspandirea QMP se face prin contact iar antenele au un rol important in acest proces:
-   s-au facut experiente cu QMP marcat radioactiv si aplicat pe o albina lucratoare imobilizata; s-a observat ca acesta migreaza atat la exterior cat si in interiorul corpului, printr-un fenomen de translocatie
-   o parte a corpului unei albine sau alte suprafete care au fost in contact cu o regina devin atractive pentru alte albine
-   sunt celule olfactive pe antene, specializate in receptia acestui feromon
-   comportamentul albinelor din 'curtea' reginei intaresc ideea de transmitere la suprafata a substantei de matca: unele albine ling corpul reginei si foarte multe il ating cu varful antenelor sau chiar 'perie' cu antenele corpul reginei. Unele albine sterg cu antenele pe toata lungimea lor corpul reginei, intr-o activitate febrila
     Dupa contactul cu regina, albinele isi curata antenele cu picioarele din fata, raspandind feromonul pe intreg corpul. Albinele care au avut contact cu regina pleaca apoi intre celelalte albine si timp de 15-30 de minute au contact cu foarte multe albine din stup intr-un ritm alert.
   Albinele care fac aceasta munca sunt de obicei intre 2 si 9 zile. Nu ca ar fi niste albine specializate, dar la aceasta varsta albinele sunt cel mai mult atrase de regina. Faptul ca acestea circula in tot stupul raspandit substanta de matca, le-a adus numele de 'albine mesager'.
     Cam 36% din substanta de matca este resorbita de regina insasi. 56% din substanta de matca e preluata de albine si raspandita la toti membrii familiei fie prin frecare fie prin atingerea cu antenele. Alte 7% sunt raspandite de regina in timpul deplasarii fie pe faguri fie pe alte suprafete din stup. Si aceasta substanta este linsa de albine sau preluata prin atingere, astfel incat substanta este prezenta la toti membrii familiei si este raspandita permanent. Importanta ei este asa de mare, incat albinele sesizeaza in 15 minute daca matca lipseste, din cauza lipsei acestei substante.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 22, 2012, 12:06:31 AM
  Ce se intampla cu substanta de matca preluata de albine?
S- au facut masuratori cu substanta de matca marcata radioactiv. Dupa ce albina a lins acest feromon de la regina, i s-a masurat radioactivitatea la diferite perioade de timp. Rezultatele sunt urmatoarele: dupa un minut, pe trompa mai erau 3200 unitati radioactive, pe abdomen 6000, pe torace 600, pe cap 900, pe antene 10 si in interiorul abdomenului 8700. Dupa 30 de minute, in intestine se gaseau 10.000 unitati radioactive, pe abdomen 8000, dar feromonul a aderat puternic la cuticula si nu mai putea fi preluat de alte albine.
  S-a constatat ca substanta de matca preluata de lucratoare scade treptat si in 15-30 de minute dispare complet, cel putin in ce priveste forma ei activa. Feromonul este absorbit de cuticula si dezactivat printr-un mecanism de dezactivare enzimatica metabolizandu-l in forme inactive. Acest process de dezactivare este foarte important, deoarece permite schimbarea comportametului albinelor la scurta vreme dupa ce nu se mai produce substanta de matca in colonie. Interesant ca degradarea se produce numai pe regina si lucratoarele vii. Substanta de matca de pe o regina sau albine moarte poate sa se pastreze activa chiar luni de zile. De asemenea se pastreaza pe ceara sau alte suprafete.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 26, 2012, 01:05:31 AM
Ce rol are feromonul mandibular in viata familiei de albine?
Unul din cele mai importante roluri este impiedicarea lucratoarelor de a construi botci. La 8-10 ore de la disparitia reginei dintr-o familie, albinele incep sa transforme unele celule de albine in vederea cresterii de botci. Va hrani larvele mici din acele celule cu laptisor specific, incat din ele sa nu mai creasca albine ci regine. S-a constatat ca QMP e implicat in acest proces.
  S-au facut mai multe experimente pentru a constata modul cum influenteaza acest feromon procesul de crestere a botcelor. Astfel s-a luat un numar de stupi impartiti in 3 loturi, cu familii de putere egala: in primul erau familii la care s-au ridicat matcile, fara a li se administra ceva; in al doilea lot s-au inlaturat matcile, dar li s-a administrat QMP, pe o lamela de sticla, de 3 ori pe zi; al trielea lot martor, avea regine in regula. Se urmarea zilnic evolutia familiilor. In lotul martor evolutia a fost normala, nu au construit nici o botca. In lotul I , fara regine si fara administrare de feromon, s-a constatat ca deja dupa prima zi albinele au inceput cresterea a 5-8 botci. In lotul II fara regine dar cu administrare de QMP, inceperea cresterii botcelor a fost dupa a patra zi, si s-au construit mai putine botci (la 4 zile si numarul de larve mici din care se puteau creste regine era mai redus). Se poate trage concluzia ca nu numai lipsa substantei de matca influenteaza cresterea botcelor ci trebuie sa mai fie si alti factori. Unul din acesti factori este prezenta puietului mic. S-a facut alt experiment si la lotul II, fara regina dar cu substanta de matca, i s-a dat tot la doua zile faguri cu puiet mic. S-a constat ca in acest caz s-au construit si mai putine botce. Daca insa se administra puiet dar nu se administra feromonul, cresterea botcelor era ca la lotul I, deci administrarea puietului tanar nu avea nici un efect inhibitor. Concluzia este ca efectul inhibitor al puietului necapacit se manifesta doar in prezenta substantei de matca. Adica cei doi factori sunt sinergici.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: Dalbinuta din Decembrie 26, 2012, 10:42:31 AM
Unde s-ar gasi feromon de matca banuiesc ca ne-ar ajuta la facut roiuri
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: jenica67 din Decembrie 26, 2012, 02:46:09 PM
     Eu cred ca prezenta puietului tanar, era un element secundar. De fapt doicile tinere secreta oricum laptisor, ca sa hraneasca puietul. Acesta nemaiexistand, hranesc mai abundent putinele larve ce mai exista, transformandu-le in viitoare matci.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 27, 2012, 02:12:33 AM
Citat din: jenica67 din Decembrie 26, 2012, 02:46:09 PM
     Eu cred ca prezenta puietului tanar, era un element secundar. De fapt doicile tinere secreta oricum laptisor, ca sa hraneasca puietul. Acesta nemaiexistand, hranesc mai abundent putinele larve ce mai exista, transformandu-le in viitoare matci.

  Concluziile experimentului cred ca au fost corecte; s-a dat puiet si lotului fara substanta de matca si la acesta nu s-a diminuat numarul de botci. Eu vad asa situatia: albinele fara matca, dar care au substanta de matca sunt intr-o incertitudine, care le impiedica sa inceapa din prima zi cresterea botcelor. Daca la aceasta se adauga si prezenta periodica a puietului mic sau oualor, mareste incertitudinea.
  Daca e sa intram in amanunte, eu as imagina un experiment in care substanta de matca sa nu se administreze de 3 ori pe zi, ci in mod continuu. S-ar putea ca atunci inceperea de crestere a botcilor sa fie si mai intarziata. Asta deoarece administrarea substantei de matca in salturi este ceva nenatural. Am mai spus ca dupa preluarea de catre albine, substanta de matca este degradata metabolic in timp de 15-30 de minute, asa ca administrata doar de 3 ori pe zi, vor fi perioade cand aceasta sa lipseasca din stup.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 29, 2012, 01:11:10 AM
Rolul substantei de matca in cresterea matcilor si in roire
Daca dorim sa crestem regine, trebuie sa tinem cont de rolul inhibitor al substantei de matca si al puietului necapacit asupra demararii cresterii de botci, cum s-a vazut in experientele descrise. De aceea in starter trebuie sa lipseasca substanta de matca, deci demararea cresterii botcilor se face in absenta reginei si daca se poate si a puietului necapacit. Odata demarata cresterea botcelor, rolul acestor factori inhibitori scade mult, de aceea in finisor botcele pot sa fie crescute in prezenta reginei, dar separate de aceasta printr-o gratie separatoare, care asigura totusi o diminuare a substantei de matca in compartimentul botcelor.

      Rolul in roire
  Fenomenul roirii este mult studiat. Una din explicatii este ca la familiile foarte puternice, substanta de matca nu se mai repartizeaza uniform in colonie si asta ar fi una din cauzele roirii. In acest scop s-au facut doua experiente: s-au luat doua colonii puternice. La prima i s-a asigurat spatiu suficient si i s-a administrat suplimentar substanta de matca. Familia nu si-a tras botce de roire. A doua familie a fost mentinuta stramtorata si i s-a administrat si ei substanta de matca suplimentar. Cu toate astea, familia a roit. Se presupune ca lipsa de mobilitate cauzata de aglomeratie a facut ca feromonul sa nu ajunga uniform in colonie si asta sa fie cauza roirii. S-au facut si experimente cu feromoni marcati radioactiv si administrati la doua loturi de familii: unele slab populate si altele cu populatie numeroasa. Se urmarea ipoteza ca la familiile mai slabe substanta de matca se raspandeste mai rapid si mai uniform, in timp ce la familiile mari, raspandirea este mai inceata si neuniforma. Se pare ca ipoteza a fost confirmata.
  Alte experiente au urmarit influenta cantitatii de feromon mandibular asupra roirii.
Familiile de aceeasi putere, cu matci, au fost repartizate in mai multe loturi. S-au folosit lazi cu doua corpuri, sa se elimine lipsa de spatiu. Fiecarui lot i se administra o anumita cantitate de substanta de matca, iar lotului martor nu i s-a administrat nimic, deci era lasat sa evolueze natural. QMP-ul se administra de trei ori pe zi, pe o lamela de sticla. Rezultatele experimentului au fost urmatoarele:
-   familiile din lotul martor au roit in medie la 32 de zile de la inceperea experimentului
-   familiile carora li s-au administrat suplimentar +1 QMP (adica inca o doza de substanta de matca egala cu cat produce o regina pe zi) au roit in medie la 42 de zile de la inceperea experimentului si mai putine familii
-   familiile carora li s-au administrat zilnic suplimentar +10 QMP (adica inca de 10 ori cata substanta de matca produce o regina/zi) au roit in medie la 57 de zile de la inceperea experimentului si numai familiile foarte foarte populate
    Experimentul a aratat ca administrarea suplimentara a substantei de matca permite impiedicarea sau intarzierea roirii, deci a avea familii mai mari care sa valorifice culesurile fara a intra in frigurile roitului. Problema este ca acest hormon trebuia administrat de 3 ori pe zi, deci cu multa manopera. Se pot insa imagina sisteme de administrare fara ca omul sa intervina asa des.

Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: mosunick din Decembrie 29, 2012, 09:42:20 AM
Multumim. Interesant. Cine a facut studiile astea si pe cati stupi?
Am auzit multe pareri (era vb de multietajati) conform carora daca au spatiu de construit/cladit, nu intra in frigurile roitului. Se intercala o noua magazie deasupra cuibului si totul era OK... Deci partea cu suprapopularea se confirma din mai multe surse.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 30, 2012, 12:52:34 AM
Citat din: mosunick din Decembrie 29, 2012, 09:42:20 AM
Multumim. Interesant. Cine a facut studiile astea si pe cati stupi?
Am auzit multe pareri (era vb de multietajati) conform carora daca au spatiu de construit/cladit, nu intra in frigurile roitului. Se intercala o noua magazie deasupra cuibului si totul era OK... Deci partea cu suprapopularea se confirma din mai multe surse.

  Sunt un cumul de factori care determina roitul. Spatiul de dezvoltare este numai unul dintre acesti factori si se manifesta diferit in functie de rasa. Carnica este una din rasele mai predispuse la roit si la care daca nu-i creezi din timp spatiul necesar, o sa roiasca.
  Studiile au fost facute de Marc Winston, profesor din 1988 de stiinte biologice la Simon Fraser University, din Burnaby, Canada. A scris " The Biology of the Honey Bee".
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Decembrie 30, 2012, 11:48:00 PM
     Utilizari posibile ale substantei de matca (QMP)
Apicultirii din America o pot gasi  sub forma comerciala, produsul Bee Boost.
  Iata si cateva utilizari:
-  La roii la pachet. Acestia nu sunt doriti totdeauna cu regine. Se exporta de ex in Peninsula Araba sau in Coreea, pentru a mari populatia familiilor folosite la polenizari. Pentru a nu stresa albinele la transport, matca se inlocuieste cu administrarea substantei de matca, fara a se constata diferente in calitatea roilor la beneficiar. Pretul dozei de QMP este in jur de 2 $, mult mai putin decat o regina. Un roi la pachet fara regina costa ceva mai putin de 100 $ americani.
-  La atragerea roilor. Plasat in locuri accesibile, mareste sansele de a atrage roii.
-  La fecundarea reginelor. Plasat de exemplu pe un balon sau pe o prajina, feromonul mandibular atrage trantorii, creind o densitate necesara pentru imperechere. Atrage de asemenea si reginele, incat astfel se pot crea locuri de imperechere in apropierea stupinei, micsorand peicolele la care sunt expuse reginele la zboruri lungi.
In statiunile de fecundare a matcilor s-a constatat ca aplicarea de substanta de matca la nuclee preintampina parasirea acestora de catre lucratoare si maresc deci sansele de reusita. De asemenea s-a constatat ca dupa doua-trei cicluri de crestere a reginelor, nucleele care au primit si QMP erau semnificativ mai populate. Si procentajul de atci fecundate a crescut de la 65% la nucleele netratate, la 80 % pentru care au primit si QMP. Totusi se apreciaza ca la crescatoriile unde natural se realizeaza un procentaj de 75-80% reusita, nu mai renteaza aplicarea substantei de matca. Efectul ei este mai evident in conditii vitrege de imperechere, in conditii de vant sau la sfarsitul perioadei de crestere de matci.
  S-au facut si incercari de crestere a cantitatii de hrana adusa de albine, de sirop, turte sau polen, prin adaugarea de Bee Boost, dar nu s-a constatat un efect pozitiv.
  S-au mai facut studii cu componentele (cele cinci) din QMP, sa se vada care din ele determina agresivitatea unei regine fata de alta, dar nu s-au obtinut rezultate concludente. Am mai vorbit despre efectul synergic in cazul QMP + puiet necapacit asupra inhibarii instinctului de crestere de botci. Un efect asemanator este si intre componentele substantei de matca. Fiecare din componente are un efect redus asupra albinelor sau reginei. Numai luate impreuna si in proportiile bine stabilite se obtine efectul cunoscut al acestui feromon.
  S-a studiat si reactia albinelor fata de o albina pe care s-a aplicat foarte multa substanta de matca. Albinele se comporta fata de aceasta ca si cum ar fi o matca straina.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: dan sebastian din Februarie 01, 2015, 06:48:39 AM
Ce stiti despre feromonii de matca sub forma de spray (imbuteliati in sprayuri) ?
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 01, 2015, 08:23:57 AM
Am incercat multe produse,asta a dat rezultate satisfacatoare la mine.
Intr-o zi au intrat doi roi ,eu zic ca nu de la mine.
E o splendoare sa urmaresti intrarea unui roi in lada......
http://www.stuparul.ro/feromoni/pasta-pentru-atractia-roiurilor-thomas.html
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:18:18 PM
Citat din: stefan1 din Decembrie 26, 2012, 01:05:31 AM
Ce rol are feromonul mandibular in viata familiei de albine?
Unul din cele mai importante roluri este impiedicarea lucratoarelor de a construi botci. La 8-10 ore de la disparitia reginei dintr-o familie, albinele incep sa transforme unele celule de albine in vederea cresterii de botci. Va hrani larvele mici din acele celule cu laptisor specific, incat din ele sa nu mai creasca albine ci regine. S-a constatat ca QMP e implicat in acest proces.
  S-au facut mai multe experimente pentru a constata modul cum influenteaza acest feromon procesul de crestere a botcelor. Astfel s-a luat un numar de stupi impartiti in 3 loturi, cu familii de putere egala: in primul erau familii la care s-au ridicat matcile, fara a li se administra ceva; in al doilea lot s-au inlaturat matcile, dar li s-a administrat QMP, pe o lamela de sticla, de 3 ori pe zi; al trielea lot martor, avea regine in regula. Se urmarea zilnic evolutia familiilor. In lotul martor evolutia a fost normala, nu au construit nici o botca. In lotul I , fara regine si fara administrare de feromon, s-a constatat ca deja dupa prima zi albinele au inceput cresterea a 5-8 botci. In lotul II fara regine dar cu administrare de QMP, inceperea cresterii botcelor a fost dupa a patra zi, si s-au construit mai putine botci (la 4 zile si numarul de larve mici din care se puteau creste regine era mai redus). Se poate trage concluzia ca nu numai lipsa substantei de matca influenteaza cresterea botcelor ci trebuie sa mai fie si alti factori. Unul din acesti factori este prezenta puietului mic. S-a facut alt experiment si la lotul II, fara regina dar cu substanta de matca, i s-a dat tot la doua zile faguri cu puiet mic. S-a constat ca in acest caz s-au construit si mai putine botce. Daca insa se administra puiet dar nu se administra feromonul, cresterea botcelor era ca la lotul I, deci administrarea puietului tanar nu avea nici un efect inhibitor. Concluzia este ca efectul inhibitor al puietului necapacit se manifesta doar in prezenta substantei de matca. Adica cei doi factori sunt sinergici.

De unde ai copiat aceste aberatii?

Orfanizeaza un stup diminieata si sa-mi arati mie botci luate in lucru seara,asta ar insemna ca botcile de salvare ar fi foarte bune deoarece albina ar lua in lucru larve cu varsta optima pentru a deveni matci bune.

Insa stim cu toti la ce perioada de la lipsa matci albina scoate sunetul de familie fara matca,stim cu toti ca albina o buna perioada de la disparitia matci cauta matca si asteapta sa se intoarca in stup ,dabia peste un anumit nr de zile albina trage botci si atunci larvele sunt prea in varsta pentru a mai iesi matci bune.

Nu degeaba Dan Margarit recomanda introducerea de larve in starter peste un anumit nr de zile.

Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Februarie 02, 2015, 03:52:45 AM
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:18:18 PM
Citat din: stefan1 din Decembrie 26, 2012, 01:05:31 AM
Ce rol are feromonul mandibular in viata familiei de albine?
Unul din cele mai importante roluri este impiedicarea lucratoarelor de a construi botci. La 8-10 ore de la disparitia reginei dintr-o familie, albinele incep sa transforme unele celule de albine in vederea cresterii de botci. Va hrani larvele mici din acele celule cu laptisor specific, incat din ele sa nu mai creasca albine ci regine. S-a constatat ca QMP e implicat in acest proces.
  S-au facut mai multe experimente pentru a constata modul cum influenteaza acest feromon procesul de crestere a botcelor. Astfel s-a luat un numar de stupi impartiti in 3 loturi, cu familii de putere egala: in primul erau familii la care s-au ridicat matcile, fara a li se administra ceva; in al doilea lot s-au inlaturat matcile, dar li s-a administrat QMP, pe o lamela de sticla, de 3 ori pe zi; al trielea lot martor, avea regine in regula. Se urmarea zilnic evolutia familiilor. In lotul martor evolutia a fost normala, nu au construit nici o botca. In lotul I , fara regine si fara administrare de feromon, s-a constatat ca deja dupa prima zi albinele au inceput cresterea a 5-8 botci. In lotul II fara regine dar cu administrare de QMP, inceperea cresterii botcelor a fost dupa a patra zi, si s-au construit mai putine botci (la 4 zile si numarul de larve mici din care se puteau creste regine era mai redus). Se poate trage concluzia ca nu numai lipsa substantei de matca influenteaza cresterea botcelor ci trebuie sa mai fie si alti factori. Unul din acesti factori este prezenta puietului mic. S-a facut alt experiment si la lotul II, fara regina dar cu substanta de matca, i s-a dat tot la doua zile faguri cu puiet mic. S-a constat ca in acest caz s-au construit si mai putine botce. Daca insa se administra puiet dar nu se administra feromonul, cresterea botcelor era ca la lotul I, deci administrarea puietului tanar nu avea nici un efect inhibitor. Concluzia este ca efectul inhibitor al puietului necapacit se manifesta doar in prezenta substantei de matca. Adica cei doi factori sunt sinergici.

De unde ai copiat aceste aberatii?

Orfanizeaza un stup diminieata si sa-mi arati mie botci luate in lucru seara,asta ar insemna ca botcile de salvare ar fi foarte bune deoarece albina ar lua in lucru larve cu varsta optima pentru a deveni matci bune.

Insa stim cu toti la ce perioada de la lipsa matci albina scoate sunetul de familie fara matca,stim cu toti ca albina o buna perioada de la disparitia matci cauta matca si asteapta sa se intoarca in stup ,dabia peste un anumit nr de zile albina trage botci si atunci larvele sunt prea in varsta pentru a mai iesi matci bune.

Nu degeaba Dan Margarit recomanda introducerea de larve in starter peste un anumit nr de zile.

  Ce fel de albine ai tu? Cum poti sa spui ca familia orfana incepe sa cresca botci dupa cateva zile? A doua zi deja observi cateva celule modificate ca inceputuri de botci. Rau este ca din graba sa aiba regina, albinele nu incep botce la celule cu ou ci la larve de 1,2,3 zile carora le transforma hrana, dar care deja au pornit ca albine, din care cauza ies regine de proasta calitate.
  Chiar dupa 3 zile, o asemenea familie ar mai avea oua sa inceapa de la ou cresterea botcilor, dar am spus cum fac ele. Dupa cata vreme se recomanda introducerea ramei port-botci in starter?

  Ma intrebi de unde am "copiat aceste aberatii"? Mai intai ca nu copiez. Ma documentez si caut sa inteleg. Vorbesc cu cuvintele mele.
  "Aberatiile" au fost debitate de Marc Winston, profesor din 1988 de stiinte biologice la Simon Fraser University, din Burnaby, Canada. A scris " The Biology of the Honey Bee". Eu cred ca este in intelegere cu Margarit si vrea sa ne induca in eroare si sa puna pe butuci apicultura romaneasca.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 09:55:49 AM
In acel mesaj spui ca dupa 8 ore ,ori 8 ore nu e a doua zi .

Spui ca albina e proasta si nu stie ce ia in lucru ,pai introduce oua, larve de o zi si larve mai mari in stup dupa 5-6 zile sa vezi ce ia in lucru .oare de ce?

I-ti spun eu,fiinca situatia se clarifica si atunci albina e constienta ca trebuie sa-si facao alta matca.

Poti sa-i comunici si lu ala care a scris tampeniile ,poate le modifica si scrie ce  se intampla in realitate.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 02, 2015, 10:13:48 AM
@marineeee,
albina ramane o fiinta neanteleasa pentru multi.
In primavara inainte de salcam am obiceiul sa formez magazii cu surplusul de miere din cuib.
Jos asigur spatiu de ouat matcii,pun gratia hanneman iar sus miere si uneori puiet gata de eclozionat.
De mai multe ori am avut si cateva celule pontate cu oua.Din aceste oua albinele si-au tras niste botci de toata frumusetea pe care le-am fructificat.
Regina era tanara si stupul puternic.
Deci regina exista,albinele erau in contact cu ea fiindca doicile eclozionate in cat au coborat in cuib.In magazie culegatoarele au pus miere in locul puietului.
Astept sa vad ce explicatie dai.............
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 04:29:43 PM
Pa sa va spun eu cum sta treaba. :wink:
Cand a vazut albina ca cei doi buneli s-au dus si a-ncaput pe mana dv ,cand a vazut ca de la linistea stupului de nuiele tihnit a-ti trecut-o la nelinistea din verticali ,cand a vazut ca o chinuiti cu gratia Haneman ba ca-i impartiti cuibul in doua pe timp de primavara ,a stat albina a cugetat si a zis fa suratelor ia sa ne batem si noi un pic joc de asta ca prea tare ne chinuie. :rotfl: =)) =)) =))

Nea Filipeeee nu mai povesti asa ceva ,la salcam dabia se sparge cuibul cu fagure bagat la crescut .

Cum sa rupi cuibul si sa lasi o parte jos iar partea cealalta cu puiet capacit sus?Ce buneli dumitale asa te-a invatat?

Normal ca noaptea colonia a fost impartita in doua cuiburi cum a avut hrana (probabil ca mierea acea ai descapacit-o) ca si cand ar fi adus de afara a avut puiet ,nu a fost obisnuita cu gratia asa ca i-a venit greu sa treaca prin gratie ,asa ca ce aveai in cat urma sa se dezvolte ca entitate separata fata de ce era jos asta pana la un moment dat.

Nu mai face asemenea greseli ,cand mai ai nedumeriri sunama si-ti explic cum sa procedezi.

Stiu ca nu vei fi deacord cu ce am spus,am vazut cum a-ti vociferat cand l-ati contrazis pe nea Stefan.
Daca puneam ghilimele si stiati ca spusele sunt ale lui nea Stefan totul era OK. :)

Eu ma amuz vreau sa vad cate ineptii apicole poate sa declare asazisi doi cunoscatori ai albinelor.
Vorba vine. :rotfl: =)) =)) =))

Saraca albina cum s-o fi scindat ea in doua ,i-ti dai seama la un timp mai friguros sa ai doua ghemuri intr-un stup ,numai un dibaci poate sa faca asa ceva,mai radem de profesorul de mate. :zzz:

Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 02, 2015, 05:06:12 PM
@marineeeeeeee,
salcamul infloreste in zona mea cam in 20 Mai.
Uite cum arata stupii in februarie cand infloreste cornul si da polen si nectar,apoi fa calcule......
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi/ZPOFZUXVBDBPAYFYHAB
Activitate pe 31 Martie
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi/WDKOIQGTQJOYNHNKJVY
In 31 Martie aveam familii care aveau trantori ce zburau afara.
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi/QAYBEXBKQWSYGGIPPNA
Eu foite cresc la inflorirea prunului si a ciresului salbatic.................
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: valter din Februarie 02, 2015, 05:58:11 PM
Citat din: marian sima din Februarie 02, 2015, 04:29:43 PM
Nu mai face asemenea greseli ,cand mai ai nedumeriri sunama si-ti explic cum sa procedezi.
Eu ma amuz vreau sa vad cate ineptii apicole poate sa declare asazisi doi cunoscatori ai albinelor.
Vorba vine. :rotfl: =)) =)) =))

Merodic...cu zambetul pe buze...sa ne traiesti inventatorule cu 2020 de postari...intru multi ani!!!
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 06:10:53 PM
Poate sa infloreasca salcamul si in iunie ,nu degeaba infloreste atunci ci datorita climei.

Intelege omeneste ca e contra naturi si a coloniei de albina ca sa ai doua cuiburi intr-o cutie mai ales in perioada de primavara.
Ce nu ai vazut vrig pe 20 mai ?Eu sunt in zona mai calda si pe timp de noapte in luna mai tremuram in pavilion de frig.

Te rog eu daca mai ai intrebari de acest gen sa te abtii ,daca mai ai declaratii ca trantori i-mi zburau in 31 martie afara iar sa te aptii nu e nimic special .

Am pus niste poze cu familiile mele pe aici primavara insa nu stau sa le caut ,daca ai curiozitate cautale.

E si cu turta deasupra deci devreme in primavara ,e si la inceput de rapita.
Atata timp am discutat cu niste oameni pe care ii consideram valori apicole ,chiar daca mai ziceau ei ceva impotriva mea,zilele acestea am constata ca m-am inselat si acei oameni nu cunosc apicultura mai ceva decat un novice.  :)

Asta e ,viata mai i-ti ofera surprize.


Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 02, 2015, 06:20:05 PM
@marineeeeeeeeeee,
te-am pupat,nu pierd timpul cu oameni ca tine!
Nu ma pot abtine si iti dedic un filmulet in ton cu avatarul tau...
https://www.youtube.com/watch?v=E4Ar8KKiH_U
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 06:24:13 PM
Multumesc de aceasta dovada de marinimie. :) ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^
Sanatate si numai bine.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: vranceanul din Februarie 02, 2015, 06:46:56 PM
Cat adevar in filmulet ! ma uns la inima. bravo. :rotfl:  =))
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 07:18:34 PM
Ce ,eeee genial. :rotfl: =)) =)) =))
Daca era si intrebarea apicola de mai devreme tot asa ,era fantastic. :rotfl: =))
Din pacate am ramas la filmulet. :D
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: dan sebastian din Februarie 02, 2015, 07:38:38 PM
Domnul Fiip, si eu prefer sa pun artificiale devreme, chiar la corcodus. Sunt cele mai bine cladite rame, doar cu celule de lucratoare. La prun au si f mult polen si nu se gandesc inca la roit.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 07:48:56 PM
Oooo uite ca mai sunt si altii care introduc faguri la crescut devreme .
Ce chestie monser. =))
Nu credeam ca mai poate cineva sa faca asa ceva. :wink:
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: cristi75 din Februarie 02, 2015, 09:07:51 PM
si uite cum un topic frumos in care cineva vine cu o informatie apicola e transformat in rahat odata isi baga marian picioarele
stim stimabile ca esti omniscient si omnipotent , o enciclopedie de informatie pe teme de religie, agricultura mecanica electronica etc  ce sa mai vorbim un adevarat Da Vinci modern si pocait. cu modestia si bunul simt stai mai prost
stim ca teconsideri buricul pamantului de aceea te implor mai lasa-ne si noua o sansa sa citim pe forumul asta ceva in afara de certurile tale fara rost
stefan a deschis un topic informativ cu ce a citit auzit sau visat el , noi citim si apreciem  daca informatia lui e credibila  sau nu , nu trbuie sa il iei tu la ștangă automat.
nu putem toti face ce faci tu ca esti unic si irepetabil, nu stim toti ce stii tu si uite ca ne ingaduie Dumnezeu si pe noi in lumea asta, mai vezi-ti de treaba ta ca nu esti singurul purtator de creier
sper doar ca stefan sa faca abstractie de infantilismul fratelui sima si sa isi dezvolte subiectul mai departe
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 02, 2015, 09:30:22 PM
Mai cata exacerbare anosta.
Unde vezi tu cearta?Doar ti-o inchipuiesti.

Ca si tine sunt si eu dornic de invatare ,ca mai intreb si eu ce nu am voie?

Pana acum am invatat ca in 8ore stupul orfan incepe sa-si traga botci.
Primavara la salcam e bine sa injumatatesti cuibul de albine in doua,o parte sus si una jos.
O familie dezvoltata la maxim nu risca sa roiasca la un cules abundent,de acea nici nu se vede roi la salcam ,la tei si alte culesuri.

Nu sunt perfect tocmai de acea mai acumulez si eu informatie din aceasta  valoroasa.

Eu nu iau la stanga pe nimeni ,propinenti incomensurabili in ale apiculturi tin sa se ia de mine ,eu nu fac decat ceva natural ma tin dupa ei .
Bal au vrut bal au.

Uite declaratia lui neant-o Stefan in care suspecteaza,dar ce eu nu am voie sa suspectez? =))

Cum sa faca albina naveta intre doi stupi? :roll: Cat sunt eu de Da Vinci nu pot sa inteleg asta ,trebuie musai sa-mi explice,de ce si pentru ce?
Ai ca intra din greseala e una dar sa faca naveta e prea de tot.

Re: Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".
« Răspuns #56 : Ianuarie 31, 2015, 02:16:25 a.m. »

    Citat

  Nu stiu de unde stii ca albinele batrane iau acele decizii. Eu ma indoiesc. Pe de alta parte, daca o familie nu creste botci eu suspectez alte cauze. Principala, dupa mine, este aducerea substantei de matca de catre unele albine (tinere in special), care au capatat acces intr-o familie vecina si fac o naveta intre cele doua familii. De aceea cazurile cele mai frecvente de nereusita a matcilor se intalnesc la stupi 2 in unu sau in pavilioane. O familie care genetic nu are instinct sa-si creasca matca noua la disparitia celei vechi eu cred ca nu exista, ca in mii de ani purtatoarele acelor gene ar fi disparut daca nu-si cresteau urmasi.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: pharaonu75 din Februarie 02, 2015, 10:08:59 PM
Citat din: marian sima din Februarie 02, 2015, 09:30:22 PM
...
1. Pana acum am invatat ca in 8ore stupul orfan incepe sa-si traga botci.
...
2. O familie dezvoltata la maxim nu risca sa roiasca la un cules abundent,de acea nici nu se vede roi la salcam ,la tei si alte culesuri.
...

1. Isi trage botci si dupa 2-3 ore... sau vrei sa ii contrazici pe Fert, pe Ratia, pe Ruttner, pe Cloake?
2. Instinctul de acumulare este mai mare decat cel de inmultire. Nu ti s-a intamplat ca in plin cules/abundent sa iti cladeasca faguri peste rama port-botci, sa acopere botcile si sa iti moara matcile in botci pentru ca au fost "sufocate" de fagurii nou claditi si umpluti cu miere? Dezvolta-ti tu o familie "la maxim", pune-i 2-3 caturi deasupra ca sa aibe spatiu suficient de depozitare a nectarului si unde sa stea albina, iar apoi du-o la un cules bun de salcam, sa vedem daca iti roieste. Dupa ce trece culesul, e alta poveste...
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 10:16:01 AM
Faraoane eu in vara vin cuo familie de albine la tine ,o orfanizam si daca acea familie i-si trage botci in 2-3 ore de la orfanizare eu i-ti dau tie 1000 de lei.
Daca nu-si trage botci tu-mi dai mie 1000 si i-mi platesti motorina  .

Vorbim despre substanta de matca,asa cum spunea nea Stefan ea la randul ei este formata din feromonulglandelor mandibulare,feromonul tergal si feromonul tarsial.

Acesti feromoni difera intre ei ca persistenta si durata de timp.
Albinele se cunosc intre el datorita unui feromon care este cel maiputernic si persista in timp.

De acea albinele se recunosc intre ele si asta pe o durata mult mai mare de despartire decat 2-3 ore.
Sunt cercetase care zboara departe de colonie si a doua zi sunt recunoscute tocmai datorita acelui feromon.

Ea tu o parte din albinele unui stup,izoleazale fara se le atingi si vei observa ca vor fi primite si dupa doua zile de la izolare.
Dabia ce trece de a treia zi este acceptat mai greu.
De acea Dan Margarit va recomanda sa bagati larve la crescut intr-un stup orfanizat dabia dupa 8-9 zile de la orfanizare,ca acel feromon sa dispara din stup si botcile sa fie luate in lucru.

Punemi si mie niste poze cu alea 3 caturi ,eu nu am asa ceva.
ori vorbim de deplasare la salcam in formatul traditional ,pui 3 caturi la salcam vine un frig bulesti familia aia de se alege praful.



Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: pharaonu75 din Februarie 03, 2015, 10:36:32 AM
Citat din: marian sima din Februarie 03, 2015, 10:16:01 AM
1. Faraoane eu in vara vin cuo familie de albine la tine ,o orfanizam si daca acea familie i-si trage botci in 2-3 ore de la orfanizare eu i-ti dau tie 1000 de lei.
...
2. De acea Dan Margarit va recomanda sa bagati larve la crescut intr-un stup orfanizat dabia dupa 8-9 zile de la orfanizare,ca acel feromon sa dispara din stup si botcile sa fie luate in lucru.
...

1. Nu vreau sa te las fara bani! =)) =))
2. Si Hristea recomanda tot 8-9 zile, dar ce facem cu Fert sau Cloake... dupa inchiderea separatorului Cloake, la 2-3 ore se introduce rama cu larve, iar dupa 24 de ore (nu dupa 72 sau 96 de ore) se poate deschide separatorul, deoarece larvele sunt deja luate in crestere si sunt crescute inceputuri de botci.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 10:41:26 AM
Numa doare pe mine capul de Cloake.
Nu mai te codi acepta propunerea de fapt este o afacere pentru tine. :D :zzz:Ai numai de castigat.

Cu Cloake alt tau. :rotfl: =)) =)) =)
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 03, 2015, 11:14:24 AM
Si DM a prezentat metoda Cloake intrunul din filmele sale si explica in detalii.

Referitor la  metoda descrisa de Filip prin ruperea ciubului in doua eu o categorizez casi o mica tentativa de Demaree(intentionat sau neintentionat, asta nu conteaza).

Metoda Demaree ca si principiu are multe avantaje.
In schimb in RO nu cred ca se merita a fi folosita atit timp cit pe primul loc este mierea monoflora.
Pe de alta parte metoda are peste 125 de ani, deci prin urmare in zilele noastre trebuie luat in calcul si faptul ca vei obtine miere din faguri expusi la tratament chimic contra varroa.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 03, 2015, 11:22:05 AM
Inainte de salcam ,fac roii si extrag mierea de la pomii fructiferi ,paducel si ciresii salbatici,cand ea exista...........
Magaziile pentru salcam sunt din rame in care nu a fost crescut puiet decat intamplator,fagurii sunt uscati nu exista pic  de miere poliflora.
Cei care raman cu petice de miere capacita in toamna sunt descapaciti  in primavara dupa diafragma pentru stimulare.
Atat m-o dus capul pe mine din munca cu albinele..........
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: romikele din Februarie 03, 2015, 11:22:18 AM
Citat din: marian sima din Februarie 03, 2015, 10:41:26 AM
Numa doare pe mine capul de Cloake.
Ar trebui sa te doara capul de tine!
Ai inceput sa aberezi atat pe teme apicole cat si pe altele.
Cred ca cel mai bun lucru e sa taci si sa faci, practica e singurul profesor!
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 11:47:48 AM
Romikele proba practica spune daca o teorie este aberanta sau nu.
Atata timp cat vorbesc din practica si ma bazez pe dovada practica chiar nu ma doare capul de cei care vorbesc din carti.

De fapt eu ti-am spus destul de clar pe mail,prietenul vostru Valter a facut afirmatia pe mesaj privat.

Baa eu sunt prieten cu moderatori si cu altii de pe forum.

Ca urmare m-a jignit pe topicul meu fara sa aplicati regulamentul.
Si cum era de asteptat preteni au inceput sa faca afirmatii care mai decare mai aberante apicol pentru ai sustine ce spune.

Pentru ce am spus eu pun si practic fata cu oricine,insa sa veniti voi sa-mi aratati cum albina tanara face naveta intre doi stupi.

Dar desigur ca voi aveti dreptate sunteti la butoane ,Valter va e prieten si Marian nu are putere in fata voastra .

De ce nu a-ti spus de la inceput asa si terminam tarbacaua.

Asa ca nu am decat sa tac ,am sa mai postez doar din cand in cand pe forumul de anunturi.
Sanatate si numai bine tuturor.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: romikele din Februarie 03, 2015, 12:34:45 PM
Practica ta nu inseamna cercetare. Aia e stiinta si nu se bazeaza pe concluzii trase in pripa in urma unor observatii haotice si aleatorii.
Nu confunda capra cu varza... una din ele are cacareze  :D
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 01:08:21 PM
O vorba spune''Practica bate teoria".
Nu aveti sange in instalatie sa dovediti teoriile voastre stati jos,eu va dovedesc ca o familie nu trage botci in cateva ore.
Stiti si voi de Cloake dar nu stiti ca una este o familie in cutia ei unde a stat matca si alta este schimbarea mediului interior si factori de stres mai pronuntati.

Considera ca sunt baiat Gigel si la randul doi nu-ti raspund ca sa nu te superi,stiu ca ai probleme cu inima.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: ciucur din Februarie 03, 2015, 01:32:06 PM
Domnule Sima,

Eu sunt sigur ca sunteti un om sufletist si bine intentionat.
Aveti insa un mod de a transmite ceea ce doriti, chiar daca intentionati sa faceti bine, care pentru unii poate fi jignitor.
Intelegeti ca nu toti oamenii sunt la fel. Eu cred ca cea mai mare gresala in relatiile interumane este de a-l considera pe cel cu care interactionezi dupa chipul si asemanarea ta. Daca dvs. aveti o exprimare mai directa nu toata lumea o apreciaza. Mai trebuie si sa ne ferim de pacatul capital.
Eu vreau sa va citesc pe toti pe forum, sunt satul de contre dure si nu vreau sa mai vad afirmatii despre sters conturi sau despre retragere de la postari.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: MirceaCalin din Februarie 03, 2015, 01:44:05 PM
Citat din: ciucur din Februarie 03, 2015, 01:32:06 PM
... Daca dvs. aveti o exprimare mai directa nu toata lumea o apreciaza...
Aş atrage atenţia, "cu toată dragostea" (cum spune Bogdan Chireac), că n-ar trebui să se confunde exprimarea directă cu exprimarea mitocănească !
Şi nu fac referire la nici o persoană în special !!!
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 02:05:24 PM
Intelegeti ca atata timp cat celalalt este sincer in dialog si are un comportament civilizat eu ma comport ca atare.
Cand celalalt minte numai ca sa fie ca el si coboara nivelul de civilizatia al dialogului eu ma conformez,nu ma obliga nimic ca altul sa vorbeasca urat si eu sa-i raspund frumos.

La cea ce am spus orisicui eu daca am ocazia ii stau in fata la propiu ,nu ma pitulesc si nu ma ascund dupa masti cum fac altii.

Referitor la discutiile mele apicole ,tot la fel cine vrea ii demonstrez ce am spus insa nu ma deplasez doar ca sa-i demonstrez,plateste deplasarea  si timpul meu.

Un proverb spune ''Inainte sa ceri trebuie sa oferi'' ,dupa unii se poate ca, cuvintele"" Nu confunda capra cu varza" ,una din ele are cacareze,repet dupa unii aceste cuvinte pot parea culmea civilizatiei.
Pentru mine insa nu  si te trezesti ca-ti raspund dupa cum nu vrei.



Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: pharaonu75 din Februarie 03, 2015, 03:14:38 PM
Citat din: marian sima din Februarie 03, 2015, 01:08:21 PM
...
Stiti si voi de Cloake dar nu stiti ca una este o familie in cutia ei unde a stat matca si alta este schimbarea mediului interior si factori de stres mai pronuntati...

La stupul ME, separatorul Cloake se pune intre cele doua corpuri in care este cuibul. Sus se pune corpul cu puiet capacit, iar jos se pune corpul cu puiet crud. Practic se rupe cuibul in doua. Albinele sunt permanent in contact cu matca, pana in momentul inchiderii separatorului.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 03:30:39 PM
Ma omori de tot cu acest Cloake . ))/
Daca este citat in cartile de apicultura sigur nu i-am retinut numele deoarece nu-mi place numele lui.
De sistem nici atat nu stiu ,te la sa-mi explici tu de joi.

Insa in cea ce i-am explicat lui nea Filip am spus destul de clar si cuprinzator ca daca intr-un stup divizezi cuibul in doua ,o parte sus si o parte jos cuibul fara matca v-a trage botci.

Uite declaratia mea aici,insa folosind acest sistem nu vad nici un avantaj la stupi Dadant .

Normal ca noaptea colonia a fost impartita in doua cuiburi cum a avut hrana (probabil ca mierea acea ai descapacit-o) ca si cand ar fi adus de afara a avut puiet ,nu a fost obisnuita cu gratia asa ca i-a venit greu sa treaca prin gratie ,asa ca ce aveai in cat urma sa se dezvolte ca entitate separata fata de ce era jos asta pana la un moment dat.


Vorba lui nea Gica saracul."Stupul nu este un butoi cu  varza ca sa bagati mainile in el de cate ori va doare capul''.

Dar voi nu-i luati in seama vorbele si separati cuibul ca e foarte bine ,eu nu stiu ce vorbesc,o-i fi eu Da Vinci dar sunt demodat fata de voi.

Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 03, 2015, 03:33:22 PM
Raspund aici unor intrebari puse in privat;
Toti stupii mei au cuibul cu rame 1/1 inafara de unul experimental cu rame 3/4.
Cand formez caturile in primavara cu surplusul de rame cu miere si puiet gata de eclozionat folosesc magazii 1/1.
Inainte de salcam mierea din aceste magazii o extrag ori o folosesc la formarea roilor.
Magaziile mele pentru salcam,poliflora,tei au ram 3/4.
Asta e explicatia ca inainte de salcam pun magazii cu rame uscate(fara pic de miere )din anul trecut.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 04:20:29 PM
Nu am vazut dispozitivul Cloake ,nu-i vad utilitatea la stupul vertical insa va arat o diafragma care face cea ce face si dispozitivul Cloake ,adica determina producerea de botci.

O familie intr-o cutie orizontala cu 20 de rame careia i se ia puietul capacit si se da dupa acea diafragma va trege botci daca se introduce dupa un timp o rama cu oua.

Diafragma inchide etans,mirosul de matca nu mai trece dincolo decat intr-o cantitate foarte mica,astfel familia va trage botci ca de schimbare linistita ,pe acel urdinis albina mai trece insa stupului i se va da drumul la ambele urdinise.

La o stupina mica cateva diafragme de acest fel este deajuns.

Am vorbit de acest sistem acum doi ani insa din pacate a-ti sters pozele puse de mine.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: pharaonu75 din Februarie 03, 2015, 05:42:56 PM
Mariane, incetul cu incetul vorbim aceeasi limba! =))
Cam in acelasi mod cu diafragma ta actioneaza si separatorul Cloake. Se foloseste doar in anumite situatii, nu este o componenta indispensabila fiecarui stup/familii. Se foloseste in momentul in care vrei sa produci botci, in 1-2 familii.
Cam la cat timp iti ia tie in lucru celulele cu larve, dupa ce ai separat familia cu acea diafragma? Dupa trei zile? Sau dupa opt?
In momentul in care scade intensitatea feromonului de matca, albinele intra intr-o usoara alerta si cauta matca pentru a "prelua" feromonul. Odata cu trecerea timpului intensitatea feromonului scade continuu, iar albinele intra deja in starea de orfanizare, incepand sa caute celule cu larve din care sa traga botci... si le gaseste exact pe cele pe care tu i le servesti. daca i le dai dupa 3 ore, se apuca de treaba... daca i le dai dupa opt zile, la fel, se apuca de treaba... diferenta este ca dupa opt zile deja sunt "disperate".
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 06:42:24 PM
Pentru a face treaba buna am introdus rama cu oua c-am dupa a 5 zi dar oua nu larve.
Pe chestia cu 3 ore nu are rost sa ma mai contrazic,sunt eu incapatanat dar altii sunt mult mai incapatanati decat mine.
Treaba este ca nu stiti cand scoate familia sunetul de familie orfana,probabil ca Cloake nu a spus asta.

Cel putin nu stiti nici cum functioneaza ,cautai sa vad si eu minunea si gasii asta,adica e vorba de doua familii ,una orfana si una cu matca.http://www.matciselectionate.ro/familia-de-pornire--starter--si-crestere--finisor-.html

Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: pharaonu75 din Februarie 03, 2015, 06:49:42 PM
Si ce scrie acolo? La punctul 3:
"Cu cateva ore inainte de introducerea ramei de crestere de matci izolam corpul 1 inchizand separatorul."
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 06:57:09 PM
Da dar la punctul 1 spune ''Introducem o familie orfana si una cu matca.

Nu spune de cand e orfanizata.

Mie i-mi pare rau ca nu e vara ca veneam la Slobozia cu un stup ,il orfanizam si dupa 3 ore te puneam sa cauti botcile,i-ti luai palme dupa ceafa pana le gaseai.

Asta ca sa te inveti minte alta data. :nod:
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: pharaonu75 din Februarie 03, 2015, 07:01:46 PM
Citat din: marian sima din Februarie 03, 2015, 06:57:09 PM
1. Da dar la punctul 1 spune ''Introducem o familie orfana si una cu matca.
Nu spune de cand e orfanizata.

2. Mie i-mi pare rau ca nu e vara ca veneam la Slobozia cu un stup ,il orfanizam si dupa 3 ore te puneam sa cauti botcile,i-ti luai palme dupa ceafa pana le gaseai.
Asta ca sa te inveti minte alta data. :nod:

1. Se orfanizeaza in momentul in care se pune deasupra celeilalte familii. Cu matca si 2-3 rame se face un roi.
2. Nu merge o spaga? Ca sa nu iau palme? Nu ca mi-ar fi frica, dar imi este teama sa nu vii cu vreo familie bezmetica... si cu mancarimi de palme... =)) =))
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 07:44:12 PM
Te si vazusi batut,dute-n colo ,ca tu ceri despagubiri numai daca ridic mana. :D

Ia fi tu atent ce-ti spun eu.

Acel desen este pentru cei care nu cunosc albina si doresc sa se joace.

Schimba urdinisul  pozitia 1-2-3-4-5 si 6.

Tu stii in cat timp se repozitioneaza albina pe alt urdinis,mai ales pe unul intors la 180 de gr.

Orfanizeaza tu un stup si punel in secunda doi peste cel cu matca se incaiera albina de nu ai vazut ,omoara si matca si tot.

Intreg procesul e prezentat sumar si hazardat ,asta pentru ca cei care incearca sa distruga doua familii sa dea gres si sa cumpere matci de la prietenul ala care prezinta schema.

Tu fa ca Coiake eu fac ca mine.
Sa pui sticla aia de Pepsi la rece ,eu nu beau Cola astia cica distruge ficatul,ba desface chiar suruburi ruginite ce Cola,de Pepsi nu zice nimic. :) :D
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 03, 2015, 07:52:38 PM
@marineeeeee,
cum faci schimbarea stupilor pentru echilibrare intre ei cand albina batrana e in camp fara ca albinele sa omoara matca?
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: valter din Februarie 03, 2015, 08:14:55 PM
Citat din: marian sima din Februarie 03, 2015, 06:57:09 PM
Mie i-mi pare rau ca nu e vara ca veneam la Slobozia cu un stup ,il orfanizam si dupa 3 ore te puneam sa cauti botcile,i-ti luai palme dupa ceafa pana le gaseai.

E grele tare.
Lucrul la botcile introduse in starter/finisor se realizeaza dupa aproximativ 3 ore...si e cert.
Numai ca ochiul apicultorului nu poate seseza acest lucru decat dupa aprozimativ 12-24 ore.


Pentru unii...botci inseamna ditamai tatele.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 03, 2015, 08:55:37 PM
Nea Filip schimbarea stupilor intre ei are aceiasi caracteristica precum si cea in care anumiti stupi capteaza albina ,albina incarcata vine cu gusa plina si este primita.

Sa dai matca la o parte de la un stup si sa-l suprapui peste altul e alta treaba.

Ba spuneti ca de la orfanizare pana la a lua botci in lucru dureaza 3 ore .
3 ore in care pozitia urdinisului este schimbata de mai multe ori.

Ce spune cartea.

La câteva ore după îndepărtarea mătcii unele celule cu puiet tânăr delucrătoare sunt deja aprovizionate mai abundent cu lăptişor. După 24 de orelarvele din acestea înoată într-un lac de lăptişor, iar celulele respective devinbotce. Aceste schimbări sunt şi mai vizibile după 2—3 zile, de aceea seaşteaptă cu
verificarea prezenţei mătci
până în ziua a treia dupăintroducerea fagurilor de puiet. Numărul de botce construite de un anumitnumăr de albine este o unitate de măsură corectă pentru cantitatea de lăptişorde matcă disponibil (Butler, 1960).

Conform la ce spune aici nu trebuie sa fie diferenta intre matcile rezultate din botci de salvare fata de alte matci iesite din alte botci.
Celula dupa 24 de ore devine botca,adica asa, e adevara ca eu verificam de botci insa nu poti sa spui botca la o celula ,Faraoane tot nu scapai. :zzz:



Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 03, 2015, 10:05:30 PM
@marineeeee,
parca spuneai ca albinele batrane fac de paza ,ele asigura culesul,etc.
Daca prin schimbarea stupilor pentru echilibrare ,albina batrana nu omoare matca desi e alta.Aceiasi situatie se intampla si prin suprapunere.Chestiunea apare cu albina batrana  zburata ,ea se va intoarce intodeauna la locatia veche (exceptand roirea)
Pentru a suprapune doi stupi unul peste altul trebuie sa fie adus unul din alta locatie.Ori ambii dusi in alta locatie.
Pentru uniformizarea mirosului tuica puturoasa diluata cu apa ori suc de ceapa.......
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Februarie 03, 2015, 11:27:59 PM
  Voi ati uitat de unde a inceput controversa. Sima ridiculiza cercetatorul din Canada care spunea ca dupa cateva ore de la orfanizare, albinele incep sa creasca botci. Cu experienta lui vasta, si modestia caracteristica, Marian ne-a invitat sa ne spuna el cum sta treaba cu botcile, sa nu mai ascultam la toti neavenitii de cercetatori sau sa fie el invitat la conferintele stiintifice sa explice cum sta treaba. Anume ca dupa ce matca dispare (am citate cercetatori care au stabilit ca in 15-30 de minute substanta de matca din stup s-a diminuat foarte mult si familia in intregime este constienta de disparitia matcii), dar Sima zice ca albinele trebuie sa planga si sa o astepte sa revina (e adevarat ca sunt aceste manifestari chiar mai multe zile, dar in paralel cu demararea c
de crestere de botci, lucru care incepe la cateva ore de la orfanizare. Valter a explicat foarte bine, si chiar Marian a dat citate care spun acelasi lucru si anume ca dupa cca 3 ore albinele incep sa alimenteze anumite larve (deci nu oua si nu de o zi ci mai mari) cu laptisor specific cresterii matcilor. Un observator atent vede deja in celulele de puiet, unele cu o cantitate mai mare de laptisor, fara ca celula sa fie inca modificata spre botca. Dupa cca o zi deja se vad unele celule putin modificate, dar si altele inca nemodificate dar cu laptisor mai mult, care si ele vor fi modificate in botci.
  Ceea ce a spus cercetatorul si a contestat vehement Marian este faptul ca inceperea cresterii larvelor din care vor iesi matci, deci a botcilor este la cateva ore de la orfanizare. Aceasta constatare are o inportanta majora in tehnica cresterii botcilor. Se recomanda de obicei ca la o zi de la orfanizare sa se dea rama cu botci in starter. Ori daca ar fi dupa Marian, doar dupa 3 zile albinele orfane s-ar apuca de crescut botci, deci botcile introduse vor fi in totalitate compromise. Ce conteaza ca nu se intampla asa? Inseamna ca acele albine sunt defecte. Va trebui sa-si revizuiasca comportamentul ca sa se potriveasca cu teoria lui Marian! A spus cu gura/manuta lui ca Cloake dezinformeaza sa isi vanda matcile lui! Si miile de crescatori care folosesc metoda lui tot compromit serii intregi de botci pe caree starterele nu le ingrijesc, dar persista in greseala, neluind lumina de la Marian. E bine sa fii plin de tine, dar totusi sa nu depasesti orce limita!
  Insusi nivelul forumuli scade daca lucruri evident absurde raman fara replica, ceea ce inseamna ca toti de aici suntem de acord cu ele.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Februarie 03, 2015, 11:58:41 PM
  Acuma vad ca un mesaj pe care l-am scris noaptea trecuta aici a disparut. Sper sa primesc o explicatie, ca nu imi plac asemenea situatii.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: romikele din Februarie 04, 2015, 01:46:19 AM
Explicatia e una singura!
Am avut se pare incredere in cine nu trebuia si cineva vrea sa-si bata joc de munca mea, de nervii mei si nu numai.
Un astfel de mesaj daca era sters, l-as fi gasit in sectiunea de reciclare a mesajelor, dar acolo nu e nimic asemanator.

Incepand cu 21 februarie anul curent, data pana la care este platita gazduirea, forumul se suspenda.
Cine va dori sa continue, se va inscrie pe noul forum pe care il voi instala intre timp si la care accesul se va face dupa o verificare stricta, fara anonimi si fara clone!!!!
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Februarie 04, 2015, 03:39:13 AM
 Mai 'ezista o esplicatie'. Ieri dimineata
, La un anumit moment forumul s-a blocat. Era vorba doar de forum, ca alte situri se prindeau fara probleme. Poate asta a fost cauza disparitiei mesajului.
Oricum imi cer scuze daca am acuzat fara motiv.   ^:)^     
Daca eu sunt cel care iti creeaza probleme, sunt gata sa ma retrag cu scuzele de rigoare.    :nod:
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: romikele din Februarie 04, 2015, 03:57:38 AM
Citat din: stefan1 din Februarie 04, 2015, 03:39:13 AM
... Daca eu sunt cel care iti creeaza probleme, sunt gata sa ma retrag cu scuzele de rigoare.    :nod:

In nici un caz!!!

Nu forumul a fost blocat ci serverul din Germania a fost oprit temporar pentru lucrari de intretinere, fiind implementate functii noi in vederea sporirii stabilitatii si securitatii.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 04, 2015, 07:47:13 AM
Neant-o Stefaneee cine munceste mai greseste insa tu nu poti sa intelegi asta.Uraciosule. :P

In lucrul cu albina pe mine m-a interesat obtinerea matcilor de calitate ,ori matci de calitate nu se obtin decat la cateva zile de la orfanizare.
Modul de recunoastere al unei viitoar regine e botca si nu celula,ori botca apare dupa 24 de ore.
Ieri aflai de sistemul Cloake insa nici acuma nu inteleg ce rol are acea miscare de urdinise in cateva ore.
Nu am spus ca Cloake vinde matci ci cele care prezenta sistemul lui pe blog.
Albina nu-si trage botci in 3 zile daca tu o privezi de material din care sa-si traga botci,cand ai introdus larve albina sare pe ele si ies niste botci super.




Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: italianu din Februarie 04, 2015, 08:33:17 AM
Visiunea de starter pe care o aveti voi,e diferita de a mea!
Eu nu stiu Cloake ce varianta foloseste,dar eu am scris pe undeva ce si cum e cu starterul!
Starterul,in pe care-l fac eu, e format din rame cu miere si polen,FARA urma de puiet!
Dupa 6-8-12 ore albinelor li se pot da larve transvazate!
Dupa 12-24 ore de la translarvare ,botcile acceptate pot fi date in crestere cui vrem,familie cu matca sau rame cu puiet,stimulidu-se cu sirop 1,25/1 pina la capacirea botcilor care nu trebuie sa fie capacite pina-n a 5 a zi !
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: stefan1 din Februarie 04, 2015, 08:44:17 AM
  In sfarsit o recunoastere onesta. Toti ne putem insela si nimeni nu are dreptate totdeauna. Nu e nici o rusine sa recunoastem ca am gresit daca am gresit. E bine ca forumul sa clarifice prin explicatii logice si fara insulte chestiunile controversate, spre binele tuturor care sunt interesati.
  In general sunt de acord cu ce spui in ultima postare, nu si cu faptul ca botcile date in starter la o zi de la orfanizare nu dau regine de calitate. Daca larva e prelevata la varsta potrivita si starterul si apoi finisorul au multe albine si de buna calitate, matcile vor iesi bune.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: RazvanTi din Februarie 04, 2015, 06:11:30 PM
domnule marian.
la jumatate de ora de la suprimarea matcii intr-un stup, albina deja da alarma si devine nelinistita ca nu mai e doamna.
la un 2-3 ore deja stiu sigur asta si ca atare se apuca de facut botci sa se salveze.
dumneata zici ca nu e suficient 3 ore ci 8-9 zile.
CORECT! dar DOAR dintr-un anumit punct de vedere: 9 zile inseamna ca ultimul ou ouat este larva capacita. DE ACORD???
cele 9 zile pe care le asteptam sunt STRICT pentru a se capaci tot sa nu aiba albina din ce trage botci atunci cand ii dam larvele pe care le vrem noi.
aici e confuzia.
ai mai zis ca nu intelegi rostul ramei cloake...
ei bine, cu rama cloake astepti cele 9 zile sa capaceasca tot in prezenta matcii adica in momentul cand orfanizezi nu mai stai sa chiombesti pe rame dupa vre-o botca de salvare pierduta din vedere... si pe deasupra vei avea aportul la aproape toata albina din stupul respectiv(foarte puternic cum e cerinta unui starter).
adica ai orfanizat dupa 9 zile si bagi LA SIGUR rama cu larve.
dupa 24 ore, orfanul se unifica la loc cu matca si nu ai pierdut o familie transformand-o in starter
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: marian sima din Februarie 04, 2015, 06:26:36 PM
Multumesc pentru sfaturile bune. :) :hi:
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: filip din Februarie 04, 2015, 07:24:00 PM
Citat din: RazvanTi din Februarie 04, 2015, 06:11:30 PM
domnule marian.
la jumatate de ora de la suprimarea matcii intr-un stup, albina deja da alarma si devine nelinistita ca nu mai e doamna.
la un 2-3 ore deja stiu sigur asta si ca atare se apuca de facut botci sa se salveze.
dumneata zici ca nu e suficient 3 ore ci 8-9 zile.
CORECT! dar DOAR dintr-un anumit punct de vedere: 9 zile inseamna ca ultimul ou ouat este larva capacita. DE ACORD???
cele 9 zile pe care le asteptam sunt STRICT pentru a se capaci tot sa nu aiba albina din ce trage botci atunci cand ii dam larvele pe care le vrem noi.
aici e confuzia.
ai mai zis ca nu intelegi rostul ramei cloake...
ei bine, cu rama cloake astepti cele 9 zile sa capaceasca tot in prezenta matcii adica in momentul cand orfanizezi nu mai stai sa chiombesti pe rame dupa vre-o botca de salvare pierduta din vedere... si pe deasupra vei avea aportul la aproape toata albina din stupul respectiv(foarte puternic cum e cerinta unui starter).
adica ai orfanizat dupa 9 zile si bagi LA SIGUR rama cu larve.
dupa 24 ore, orfanul se unifica la loc cu matca si nu ai pierdut o familie transformand-o in starter
Bravo,astept asemenea surprize placute de mult timp.Apicultori care sa gandeasca !
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: teoalbina din Februarie 09, 2015, 09:48:05 PM
Citat din: marian sima din Februarie 04, 2015, 07:47:13 AM
... Ieri aflai de sistemul Cloake insa nici acuma nu inteleg ce rol are acea miscare de urdinise in cateva ore...
Linkul la care ai facut referire si care prezinta metoda drept sistem Cloake, este dupa parerea mea o varianta modificata a adevaratului sistem. Sistemul in sine, dupa cum imi amintesc, nu se refera la utilizarea a 2 familii, ci doar la una singura. Se intelege de la sine ca acea familie face parte din lotul de prasila si a fost aleasa sa indeplineasca functia de starter-crescator. In ce consta sistemul:

Acest sistem are marele avantaj ca nu mai e nevoie sa muti RPB din starter in finisor s.a.m.d.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: mosunick din Februarie 10, 2015, 07:07:38 PM
Citat din: teoalbina din Februarie 09, 2015, 09:48:05 PM
Citat din: marian sima din Februarie 04, 2015, 07:47:13 AM
... Ieri aflai de sistemul Cloake insa nici acuma nu inteleg ce rol are acea miscare de urdinise in cateva ore...
Linkul la care ai facut referire si care prezinta metoda drept sistem Cloake, este dupa parerea mea o varianta modificata a adevaratului sistem. Sistemul in sine, dupa cum imi amintesc, nu se refera la utilizarea a 2 familii, ci doar la una singura. Se intelege de la sine ca acea familie face parte din lotul de prasila si a fost aleasa sa indeplineasca functia de starter-crescator. In ce consta sistemul:

  • familia respectiva este intretinuta pe 2 corpuri, avand deschis un singur urdinis;
  • cand cele 2 corpuri sunt bine ocupate de albina se izoleaza regina cu puietul larvar, provizii si faguri goi in corpul de jos;
  • in corpul de sus sunt mutati toti fagurii cu puiet capacit si albina acoperitoare, la care se adauga fagurii cu provizii (miere si pastura) si albina acoperitoare, la care se adauga si un hranitor;
  • intre 2 faguri cu puiet capacit se lasa un spatiu care va fi ocupat la momentul potrivit de rama port botci (RPB);
  • intre cele 2 corpuri va fi montata o diafragma orizontala prevazuta cu urdinis si cu gratie Hanemann, peste care culiseaza o alta diafragma, cu ajutorul careia se poate obtura in totalitate prima diafragma (cele 2 diafragme reprezentand de fapt dispozitivul in sine mai sus mentionat);
  • prin aceasta manevra, toata albina plecata va intra in compartimentul de sus, iar compartimentului de jos i se va deschide un alt urdinis aflat pe partea opusa;
  • pentru activarea compartimentului de startare, aflat deasupra, se inchide total diafragma si se deschide urdinisul de sus, inchizandu-l pe cel de jos;
  • dupa 24 de ore de la startarea propriuzisa, se trage diafragma de etansare, astfel ca cele 2 compartimente vor putea comunica prin gratia Hanemann.

Acest sistem are marele avantaj ca nu mai e nevoie sa muti RPB din starter in finisor s.a.m.d.
=D> =D> =D>
Cine vrea sa vada si video cum se face, sa caute in filmele lui Dan Margarit. Acolo poate vedea si cum arata diafragma cu gratia respectiva!
Sanatate!
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: valter din Februarie 10, 2015, 08:14:43 PM
Citat din: mosunick din Februarie 10, 2015, 07:07:38 PM

Cine vrea sa vada si video cum se face, sa caute in filmele lui Dan Margarit. Acolo poate vedea si cum arata diafragma cu gratia respectiva!
Sanatate!

Da' asta Margarit e pe post de ...exemplu national...cu serviciu permanent in tarile calde...si extensie nationala didactica neremunerata?

Ma ia cate o data cate o voma...fara sa fiu tintuit de tuica...si culmea dupa ce ma trezesc din somn..dimineata!!!

vise taica, vise.

ps. Cumparati revista pe luna Ianuarie  a ''ROMANIA APICOLA'' si mai discutam cum e cu manageriatul in lume(pe baza de antibiotice la greu-vezi Margarit) si cum e prin Europa cu studii grele comparative intre rase, hibrizi si potentialul ''din visul celui care urmeaza sa mai bage un 112'' cu SO/ UDE...adaptabilitate si plan de afaceri.


Pentru conservatorii ...din apicultura.

Pastrati ce aveti...vin timpuri grele...si maidaneza v-a face mai multi bani decat ceia ce propovaduiasc industriasii apiculturii.

ps. Unu aplecat. Care mesteca in lada.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: mosunick din Februarie 10, 2015, 09:07:58 PM
Ce suparat esti, domnu' Valter...
Eu m-am referit strict la gratia aia, nu fac propaganda pro sistem canadian.
Ca tot veni vorba, episoadele DM sunt imposibil de aplicat in RO, dar asta nu inseamna ca nimic din ce face el nu e bun.
Sanatate!
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: valter din Februarie 10, 2015, 09:56:47 PM
Citat din: mosunick din Februarie 10, 2015, 09:07:58 PM

Sanatate!
Cu respect mosule...asa imi zic si mie nepotii din moldova ''mosule'' ca forma de respect suprema zonala.

Mor de invidie...ca cica ce face DM e etalon pentru mine.
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: RazvanTi din Februarie 11, 2015, 12:37:15 PM
Citat din: valter din Februarie 10, 2015, 08:14:43 PM
Da' asta Margarit e pe post de ...exemplu national...cu serviciu permanent in tarile calde...si extensie nationala didactica neremunerata?
Nu e vorba de asta Valter. e cel mai la indemana exemplu in metoda cloake ca o povesteste bine cap-coada. ma  rog... aproape bine... ^:)^

Citat din: mosunick din Februarie 10, 2015, 09:07:58 PM
... episoadele DM sunt imposibil de aplicat in RO, ...

ba un 80%-90% este FOARTE aplicabil in RO si nu numai, dar trebuiesc indeplinite niste conditii :wink2:
Titlu: Re: Despre substanta de matca
Scris de: ionel07196555 din Februarie 11, 2015, 09:07:52 PM
Citat din: marian sima din Februarie 03, 2015, 06:42:24 PM
Pentru a face treaba buna am introdus rama cu oua c-am dupa a 5 zi dar oua nu larve.
Pe chestia cu 3 ore nu are rost sa ma mai contrazic,sunt eu incapatanat dar altii sunt mult mai incapatanati decat mine.
Treaba este ca nu stiti cand scoate familia sunetul de familie orfana,probabil ca Cloake nu a spus asta.

Cel putin nu stiti nici cum functioneaza ,cautai sa vad si eu minunea si gasii asta,adica e vorba de doua familii ,una orfana si una cu matca.http://www.matciselectionate.ro/familia-de-pornire--starter--si-crestere--finisor-.html
Ai incercat sa dai botci artificiale cu ou in ele si cite au fost luate in crestere ?
Eu o singura incercare si din 22 a luat 2 , am folosit nicot .
Am facut asta de curiozitate cu cheltuelile de rigoare si fara experienta.