Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

pistol28

Opacitatea: se refera la densitatea filtrului pentru lentila si, dupa cum am vazut deja, poate fi fixa sau variabila.

Avem opacitate fixa la mastile clasice, unde valoarea standard este 10DIN, considerata drept cea de care ai nevoie pentru a suda majoritatea tipurilor de materiale si in special otel conventional. Daca stii ca de obicei folosesti un amperaj moderat sau scazut la sudura, inseamna ca nici intensitatea luminoasa a arcului electric nu este extrem de puternica si nu necesita valori mai mari de 10. Pentru mai multa siguranta, multi producatori iti ofera in prezent lentile standard cu opacitate 11, care e de preferat, pentru ca asa poti spune ca ti-ai luat toate precautiile necesare.

Situatia difera pentru o masca de sudura cu cristale lichide, unde opacitatea trebuie sa fie ajustabila in intervalul 3 – 13. Daca folosesti un arc cu o intensitate de 60A(amperi), se considera ca valoarea 7 este cea minim protectiva pentru acesta. La valori de pana la 160A, se va utiliza lentila la opacitate 8. Tot ce depaseste aceasta cifra trebuie sa fie etichetat cu 10 sau mai mare.

http://clovis.ro/casa-gradina/unelte-intretinere/cele-mai-bune-masti-de-sudura/
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Azi am testat aparatul de sudură. Ultima oară când am pus mana pe un electrod si un cleste nici nu am reusit sa initiez un arc. Mi se lipeau electrozii. Cu invertorul si un copil e capabil sa sudeze. Masca este bestiala. Inchide automat la initierea arcului protejandu-te foarte bine.  La prima sudura nu am reusit lipirea fiarelor. Snurul imi iesise. A doua mi-a iesit mai bine. Astept sa meargă din ce in ce maai bine.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Citat din: oroles din Iunie 17, 2016, 10:44:21 PM
... Astept sa meargă din ce in ce maai bine.

...şi după aceea pui poze, nu ?
:wink:

oroles

Trebuie sa ma crezi pe cuvant pana fac urmatoarea sudură. Am probat aparatul pe doua fiare pe care le-am tăiat apoi. Nu am poze. Oricum, nu are sens sa te mint. Ieri as mai fi făcut cate ceva dar am lipit cosnita si am prins roiuri. Roiesc in draci. Ieri am scăpat un roi care nici macar o rama de puiet nu l-a determinat sa plece. Era frumusel dar asezat parca in dusmanie. Deci e doar un mit ca roiurile au grija de puiet si trec pe rama pusa alaturi. E posibil sa nu stiu eu tehnica  Roiul prins săptămâna trecuta la vecin avea regina neimperecheata si mai putina albina. Deci nu stiu care e cauza depopularii roiurilor si nucleelor. Aseara am prins un roi si l-am facut nuclee. Am prins garantat si matcile desi cred ca a plecat cu vreo 10 matci virgine. Doua le-am luat eu cu mana dintre albine si le-am marcat. Am pus albinele in nucleu si le-am dat reginele. Dimineata s-au urcaf iarasi in pom, in acelasi loc. Aseară nu mai era o albina acolo. Ce păreri aveti? M-am saturat sa fac nuclee care se depopuleaza pana a doua zi

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Nucleele facute din roi nu au sanse sa nu se depopuleze. Nucleele trebuie facute cu albina tanara si trebuie tinute inchise, intr-un loc racoros 48 de ore. Roiurile daca nu raman cu regina pe care si-au ales-o accepta foarte greu alta regina.

oroles

Citat din: bucovineanu din Iunie 19, 2016, 02:56:11 PM
Roiurile daca nu raman cu regina pe care si-au ales-o accepta foarte greu alta regina.
Care regina ca-s mai multe. Nu intelegeti ca dintr-un ghem am scos cu mana doua regine? Le-am scuturat intr-o galeata si am prins doua matci cand dadeau sa iasa. Deci acelea erau reginele lui. Dupa ce le-am scuturat pe ramele nucleului le-am dat reginele. Efectiv le-am trantit intre albine in fiecare nucleu. Poate e prea mic spatiul din nucleu... Nu am pus si albine la rece cateva ore si le-a palit diareea?! In mai putin de o săptămână nu mai era nimic in nuclee.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Daca sunt mai multe regine intervine selectia naturala: cel mai puternic invinge. Nu stim noi sa alegem in locul albinelor.
In acea perioada temperatura exterioara era scazuta si o mana de albine duse intr-un beci la 3-4 grade nu puteau sa produca destula caldura pentru a supravietui in conditii bune. Acum cand afara sunt si noaptea 15-20 de grade alta e situatia. Nu e nevoie sa fie dus in beci, e destul sa fie pus intr-un loc bine umbrit si racoros, iar nucleul sa fie bine aerisit. Sa sti ca au mai incercat si altii sa respecte ceea ce scrie in carti referitor la nuclee si nu a mers deloc bine.  :smile:

oroles

Imagini cu cosnita lipita cu lut:






Stupul directorial (are suport un picior de scaun de piele directorial :D ). Cutia a fost reconditionata cu chit din slaif si aracet. Il prefer in locul chitului de lemn.





Nucleele cu "pricina".



Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Este mult mai mare decat cosnitele casice. Alea se tineau adapostite de ploaie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Iunie 21, 2016, 04:02:08 AM
  Este mult mai mare decat cosnitele casice. Alea se tineau adapostite de ploaie.
Credeti ca ar fi vreo problema din aceasta cauza? Oricum o adaposteam de ploaie. Acum am lasat-o neadapostita ca sa se usuce.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Azi am populat cosnita. A roit un stup bun. Pana acum roiau din cauza ploilor, de acum roiesc de caldura. S-a urcat roiul la vreo 7 m inaltime. Cu ajutorul unui leat innadit am reusit sa duc galeata la el. Fiind la asa de mare inaltime, nu mi-a reusit din prima scuturarea. Asa ca am facut in felul urmator: Am pus ce s-a scuturat in cosnita. Cred ca prima data am luat si matca. Am pus cosnita pe locul ei. Apoi am scuturat si a doua, si a treia oara si le-am rasturnat in dreptul urdinisului. S-au urcat rand pe rand toate in cosnita. Inclusiv cele de pe craca au parasit la un moment dat craca si au intrat in cosnita. Pe peretii cosnitei erau cateva zeci de albine care le chemau dand din aripi. Senzatia mea a fost ca le place cosnita. Am vazut ca iesea cate o albina si alerga intr-un fel de dans alert pe peretii stupului, dupa care intra iarasi in stup. Au fost si ceva dansuri de orientare. In partea de jos a cosnitei nu am lipit-o bine si erau lufturi pe unde iesea albina. Am luat ceva lut ce am mai pastrat de la finisare si am lipit gaurile ca sa nu mai iasa decat pe urdinis. Sper ca sa cladeasca si sa se simta bine in cosnita.

Ceva cules am vazut ca este. Albinele vin in valuri. Problema cea mare e caldura. Desi sunt pozitionati la umbra, multi dintre ei fac niste barbi foarte mari. Senzatia mea e ca multe albine sunt angrenate in cararea apei si ventilatia stupului... Oricum, din cauza caldurii sunt foarte agresive.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apivasmob

#Oricum ma declar fan orizontali si urmatorii pe care ii fac zilele astea vor fi tot orizontali.#
Fara suparare  :)  :hi:,mai dute la sala de forta ca sa poti folosi si verticalii. :D
Sanatate tuturor apicultorilor

oroles

Nu ma supar pentru ca nu are legatura cu "forta". De altfel sunt un tip destul de robust (90 de  kg fara burta care sa atarne peste curea).  Ca sa nu mai spun ca am recomandare medicala pentru sport zilnic. Nu ma dau in spate de la niciun tip de efort. Am multe capace la stupi care sunt grele cat un cat de 1/2 aproape plin. :D (Sunt facute din scandura mai groasa).
Aici sunt alte detalii care tin de: tipul si durata culesului, tipul de stuparit practicat (nu practic stuparit in mod intensiv ci mai mult un stuparit de duminica. Vara am mai mult timp pentru albine), materialul necesar stupilor si nr. de debitari etc. Ce am eu in stupina sunt stupi verticali cu magazie de 1/2. M-ar multumi mai mult poate cu magazie de 1/1. Oricum la vreo 11 lazi de 12 rame trebuie sa le fac caturi...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Mi-a venit zilele astea fulia. E realizata din duraluminiu si e dubla. Are doua canale pentru curea. E un fel de 2 in 1.
E mai groasa decat fulia originala (in stanga imaginii). Fulia originala nu aam putut sa o scot asa ca am taiat-0. La taiat am observat  ca e din fonta. Mi se pare totusi ca o fulie din fonta e cam periculoasa. Oricand te poti trezi cu o bucata de fonta in cap. :D Cea noua e o piesa perfecta. E facuta cu tehnologie aviatica si cotele sunt de o buna precizie. S-a montat foarte usor pe ax. Chiar daca e din duraluminiu, cea noua e un pic mai grea. Sper sa am timp zilele acestea si pentru abricht sa mi-l bibilesc.



Si pozele urmatoare sunt pentru MirceaCalin. El era curios daca imi ies sudurile. E drept ca azi am exersat ceva mai mult pe niste suporti de stupi iar primul suport nu am reusit sa il fac prea estetic. Oricum sudurile sunt rezistente. Am batut cu ditamai ciocanul si nu s-au rupt.









Si rezultatul final, dupa vopsire:





Mentionez ca nu toate sudurile la capre au fost facute de mine. Initial am avut o banca de elevi tip vechi, casata pe care am taiat-o. Am sudat doar unde a fost necesar. Mai am prin stupina acest model de suporti.


Ii dau dreptate lui RazavanTi. Nici dupa un an de sudat nu voi fi multumit de sudurile mele.

Acum ce am invatat astazi:
1. Daca tot incerci sa sudezi si nu face arc, clar ai uitat ceva important. Mai uit din cand in cand sa pun masa. Nu e nimic! Cum o pun, cum se rezolva problema.
2. Ciocanelul pentru zgura nu e o unealta pusa degeaba de catre vanzator in cutia cu aparatul de sudura. Trebuie folosit la fiecare sudura. Iti arata cat de bine ai sudat.
3. Se poate suda si in pantaloni scurti... Dar mai bine nu ca mai sare cate un strop si frigeee..
4. Intotdeauna e bine sa ai masca pe ochi. Cateodata am tendinta de a suda cu ochelarii de protectie pentru flex (Da, stiu ca veti zice ca sunt prea sofisticat dar in trecut mi-a intrat niste span in ochi).
6. Sudura pe verticala se face si de sus in jos, dar mai bine iese de jos in sus.
7. Cu masca de suura nu te poti uita la soare ca se inchide brusc.
8. O regula simpla: Daca electrodul se lipeste si nu sudeaza bine trebuie crescut amperajul. Daca se taie materialul, se reduce intensitatea. Oricum cu mai mult de 80A nu am sudat ca nu a fost nevoie. Daca s-a taiat inainte de a-ti veni inspiratia de a reduce amperajul trebuie sa inveti sa umpli cu sudura. Mi-a reusit si acest lucru.
9. O prima conditie este sa iti reziste sudura, dar parca si frumusetea e importanta.
10. Electrozii nu sunt o resursa inepuizabila. La un moment dat se mai termina si ei..:D

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MOTANUL

Si eu vreau sa refac suportii pentru stupi (metal toti). Vreau sa-i fac undeva in septembrie octombrie când o fi mai răcoare. Doar suportii de la vreo 10 cutii se califica pentru anul urmator. Restul ii refac chiar daca acum am ceva acolo (sunt prea scunzi de regula).
Vreau sa pot sa intru cu masina de tuns iarba pe sub ei. Imi este bine si la spate sa fie mai sus. Pe metal daca ma invadeaza furnicile trag o dara de vaselina grafitata si scap de ele garantat 3 saptamani (le tin sub control strict foarte usor).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0