Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

calmusdaniel

Foarte frumos!La mine inca se gasesc ciulini infloriti si papadie!Nici macar o bruma serioasa nu a fost,dar asta nu e un avantaj pt ca albina multa si sanatoasa am avut in anii cand a fost iarna serioasa.Culesuri bune am avut tot in anii cu zapezi mari si geruri serioase.Sper sa vina si la mine iarna adevarata!

Jimmy2011

Toti vrem sa vina iarna ! Gerurile si zapada trebuie sa vina la timpul lor, nu in primavara o saptamana doua, cand avem nevoie de caldura si multe plante si pomi infloriti.
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

Jimmy2011

Oroles, imi poti da , te rog, reteta de hidromel ?  :thanks:
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

oroles

#498
Citat din: Jimmy2011 din Decembrie 19, 2015, 09:35:43 AM
Oroles, imi poti da , te rog, reteta de hidromel ?  :thanks:
Nu stiu cum o fac altii dar eu o fac asa. Am incercat cativa ani buni mai multe tipuri de retete si niciuna nu a dat roade. Problema e ca din cauza denumirilor ca "bautura zeilor", "nectarul zeilor" si asocierea cu vinul, multi se asteapta sa obtina un vin ca cel de struguri si daca se poate sa aiba aceeasi calitate cu unul triplu medaliat la saloanele de vin. Si daca se poate si 100% natural. Iti spun foarte sincer ca gustul nu iese exact ca la vin, dar iese ceva tare si placut la gust. Ca sa nu mai zic ca iti nenorocesti nevasta in pat...  =)) Calitatile astea le confirm. Deci hidromelul este o bautura tare, cu  vadite proprietati curative si o alcoolemie apreciabila (in jur de 13% vol. alcool)

Pe vremuri se facea din spalarea fagurilor cu miere si pastura presati, dupa ce s-a extras mierea. Intrucat ce scoatem noi acum nu mai are pastura si sarurile necesare fermentarii ca la vin, adaugand doar apa si miere nu o sa iti iasa in veci hidromel. Am incercat eu si mi-a iesit otet ca de vin.

Ai nevoie de:
1. Apa dedurizata si sterila -60 -65 de litri. Eu o sterilizez si o dedurizez in cazanul de tuica. O fierb bine pe toata (cam o ora) si o las sa se decanteze. O trag cu furtunul cu atentie sa nu ridic piatra de pe fund. Ideal ar fi sa pui la fiert circa 80 de litri ca sa poti sa tragi 60-65 curata. Cazanul de cupru e foarte bun pentru dedurizare. Dupa fierbere vezi efectiv piatra pe fund. Altii zic sa folosesti apa de ploaie, eu insa nu o recomand deoarece are gusturi "obscure" din atmosfera.
2. In butoiul in care am tras apa calduta adaug 14 kg de miere poliflora (e de preferat celei de salcam deoarece are ce trebuie fermentatiei alcoolice). Ideal este sa pui intre 180 g / L si 320g / L. Eu am pus din ochi. Va atrag atentia ca nu are nicio legatura cu tipul de hidromel ce va iesi (sec / demisec / dulce /demidulce). Tipul de hidromel nu depinde neaparat de cantitatea de zahar ci de temperatura si de fermenti. Mierea o adaug in butoiul cu apa cand aceasta a scazut la 45 de grade Celsius (sa nu se dezvolte HMF). Invart apoi pana se dizolva toata. Deasupra se aduna o spuma alba, numai propice pentru levuri si bacterii. Asa ca, cand pun mustul asta in damigene o strecor prin sita de miere. Intre site pun un prosop alb nou, gros, pentru a retine cat mai multa mizerie. Vei ramane surprins cata mizerie ramane.
3. Ai nevoie de doua damigene de 55 de L cu fierbator. In ele pun mustul de miere (mai putin o cana de 1,5 L).
4. Must de struguri, sau alte fructe. Fara asta bacteriile care fac hidromelul nu se dezvolta si iti iese un otet, ce-i drept mai bun decat cel din comert. E nevoie de circa 30 de L de suc de fructe. Se mai poate folosi si saruri de fermentare din comert, insa eu nu am incercat cu asa ceva si nu stiu proportiile. Mustul de struguri, cand incepe sa fermenteze il strecor de bobite si il pun in damigene peste mustul de miere.
5. Fermenti. Eu am cumparat Biosal HS. Are un pliculet de drojdie de vin (atentie, cu drojdie de bere iese o porcarie) si un pliculet de activator. Pun peste 1.5 L de must de miere si must de struguri pliculetele si le amestec intre 45 de minute si o ora. Costul mi se pare mic (25 de ron BIOSAL HS pentru 100 de L), mai ales ca fermentii sunt foarte importanti pentru gust si rezultat. Gasesti fermenti unguresti si la 7 ron, fara activator. Dupa ce s-a activat drojdia (o vezi ca bolboroseste) o adaug proportional in cele doua damigene cu ameste de must de miere si must de struguri in proportie de doua parti apa cu miere si una de must de struguri.
6. Pui dopul fierbator (cu bidon) si lasi amestecul vreo luna intr-un loc cu o temperatura peste 18 grade. Eu le tin in beci.
7. Dupa ce a stat din fiert (daca il faci prin octombrie, la Craciun sigur e stat) adaug metabisulfit de potasiu pentru conditionare (20 de grame) si bentonita (1g / L) pentru limpezire. Merge fara bentonita, dar fara metabisulfit nu merge. Hidromelul e mai sensibil decat vinul si se caseaza mai repede.
8. Apoi il trag in sticle si il las la invechit. La Paste e gata.

Sa il bei sanatos!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

sorinma

Ai mai mult  de 18 gr in beci? Cum reusesti?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

oroles

Din octombrie si pana in decembrie am peste. Cum da frigul, se face mai rece.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

sorinma

In beciul blocului banuiesc si ai tevile de apa calda si caldura.?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Jimmy2011

Multumesc frumos Oroles pt reteta ! Destul de complex procedeul... Voi incerca si eu sa obtin hidromel probabil anul ce vine.
Sa ne auzim sanatosi.  :thanks:
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

oroles

Citat din: sorinma din Decembrie 19, 2015, 04:54:51 PM
In beciul blocului banuiesc si ai tevile de apa calda si caldura.?
Nu domnle, in beciul de la tara al socrului meu.
De regula vara e racoare si iarna mai cald in beci. La voi e altfel in beci? Si la parintii mei in beci e destul de cald. Niciodata nu a inghetat in beci.  :nebun:
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

sorinma

Daca vrei sa ne domnim ne putem domni ca nu ma deranjeaza.
In beci temperatura noi  constanta fie iana fie vara.Perceptia temperaturii este altceva...Daca la "voi "  altfel adica vara racoare iarna cald....sunteti binecuvantati , m-as muta acolo iarna nu fac foc vara anului racoare.De la ingheta ceva temporar n beci si ana la 18 grade si mai mult e o diferenta
Scuzama poate sunt mai greu de cap sau nu inteleg limba de la" voi".
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

oroles

Sorine, pana prin decembrie in beci am temperaturi ridicate. Din ianuarie si pana prin martie nu ti-ai dori sa stai. E mai frig si un lucru nu prea bun, umezeala mare. Chiar uneori se face condens pe peretii exteriori care ingheata. Beciul este zidit cu caramida. Daca beciurile nu ar fi fost mai calduroase iarna romanii nu  ar mai fi construit bordeie. Pana in secolul al xix- lea in Muntenia gaseai o groaza de astfel de locuinte destul de eficiente din punct de vedere termic.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Azi mi-a venit si masa Wolfcraft Mastercut 1000. E second, dar eu sunt foarte incantat de ea. A mai avut cateva lucruri minore lipsa dar ce lipsea am mai gasit prin curte. Ii lipsea modulul de comanda (buton deschis inchis), 2-3 surubele (le-am gasit imediat prin curte) si un clips pentru blocat comanda circularului de mana.

Modulul de comanda l-am cumparat din Baumax. Mai exact am luat un comutator si o priza externa. A iesit "mai bun decat originalul". Am gresit eu legatura a doua fire si am facut un mic scurt. Schema de pe spate nu m-a ajutat deloc deoarece e in italiana. O rezolv eu maine. :D







Maine ii fac proba.
:D

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pistol28

SUCCESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS.....................................
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

maximotgv


oroles

60 de euro. Transportul in Romania a fost gratuit. Mi l-a adus sora mea din Germania. Mai exact a fost 50 de euro masa si 10 euro cost deplasare pana la vanzator. Sunt si mai ieftine de la firme no name. Am gasit si la 10 euro. Eu zic ca pretul e bun de vreme ce un banc de lucru e 280 de ron.

Multumesc pistol28!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani