Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Eu am citit aici despre lupi si barzauni.
http://www.blog.mybees.ro/2013/12/05/mitul-lupul-albinelor-la-romani/
Mie mi se par a fi barzauni. Azi a venit vecinul meu, un unchi ca a gasit un cuib "de viespi" in pamant. Erau un fel de viespi mai inchise la culoare dar mai mici decat ceea ce prind eu zilnic in capcane. Eu mai degraba as fi zis ca aia sunt lupi.  A pus paie peste gaura si a dat foc. Misunau ca albinele in jurul urdinisului apoi. Astia ce am eu nu cred ca stau pe la case. Nu i-am vazut niciodata seara la bec...

In fine, Dumnezeu stie ce sunt.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andrei_georgian

Citat din: oroles din August 28, 2015, 10:31:55 PM
Azi a venit vecinul meu, un unchi ca a gasit un cuib "de viespi" in pamant. Erau un fel de viespi mai inchise la culoare dar mai mici decat ceea ce prind eu zilnic in capcane. Eu mai degraba as fi zis ca aia sunt lupi.  A pus paie peste gaura si a dat foc. Misunau ca albinele in jurul urdinisului apoi.

In fine, Dumnezeu stie ce sunt.

Alea care isi fac cuib in pamant umbla si prin stupi, sunt foarte rapide si fura miere.... ))/ dimineata devreme si seara tarziu sunt foarte active, nu sunt sigur ca le-a distrus pe toate doar prin faptul ca a pus paie la gura si le-a dat foc, isi fac cuibul destul de adanc in pamant, am gasit chiar si la 20 cm adancime, era cat o minge de fotbal, eu zic sa mai verifici sa vezi daca de acolo mai ies viespi  :hi:
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma.

stefan1

  Exista o confuzie intre lulul albinelor si gargaun sau barzaun. S-a scris pe forum despre amandoua speciile. Lupul albinelor e o viespe solitara, deci nu face colonii numeroase. Ce ai tu este un barzaun, gargaun sau stiintific Vespa crabro. In poza pusa este chiar un mascul, care incep sa apara de prin august. Nu are ac. Poti sa il cercetezi din sticla. Nici nu mananca albine (adultii nu pot procesa proteina animala, numai larvele, care nu sunt aprovizionate decat de lucratoare. Ca si alte viespi, este atras de sucurile in fermentatie si de cele dulci. Asa a ajuns in sticla. Am mai scris, in meniul acestei specii intra si o cantitate mare de molii, ca de altfel si de alte feluri de viespi, asa ca pe langa daune produce si beneficii pentru albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Cine zice ca VF nu e bun sau "e apa chioara" cred ca nu stie ce vorbeste. Iata o poza cu tratament aplicat cu furetto (self made) cu solutie de 5% VF. Tratamentul e aplicat a 3-a oara, pe acelasi stup. Anterior am dat cu Scabatox. Intrebarile mele sunt: De ce am asa de multi paduchi? Ce sa le mai fac sa obtin rezultate mai bune?  In loc sa se imputineze, curg din ce in ce mai multi. Am facut 3 tratamente astfel: tratament 1 (Scabatox -8%), tratament 2  (la 6 zile - Scabatox 8%), tratament 3 (la 4 zile - VF 5%). Mai am de gand sa fac doua in octombrie. Oricum puiet mai este extrem de putin: 2-3 rame, suprafata mica.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apivasmob

acestia erau in celulele cu puiet.
Sanatate tuturor apicultorilor

romikele

Citat din: stefan1 din August 29, 2015, 04:41:48 AM
  Exista o confuzie intre lulul albinelor si gargaun sau barzaun. ...
Ce e ăla "LULU" la albine?  :D

oroles

Era "lupul"... Greseala de tipar! :P
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MOTANUL

#352
Citat din: oroles din Septembrie 01, 2015, 07:08:08 AM
Cine zice ca VF nu e bun sau "e apa chioara" cred ca nu stie ce vorbeste. De ce am asa de multi paduchi? Ce sa le mai fac sa obtin rezultate mai bune?  In loc sa se imputineze, curg din ce in ce mai multi.

E un tratament eficient si ieftin desi se administreaza de zeci de ani. (eu am suber si folosesc fitilul din cutie).

Nu este normal sa cada din ce in ce mai multi. La mine au tot scazut ca regula (ca exceptie odata au cazut mai multi). E posibil sa creasca usor doar daca ai f. mult puiet capacit cu paraziti.
Ii prinzi la urmatorul tratament si atunci ca exceptie poate sa creasca usor. Dar la 3 tratamente - ca regula erau la jumate.
Cauza la tine ar putea fi:
1. folosirea unor tratamente diferite. (substante active mai putin eficiente - si cand ai folosit VF au cazut mai multi);
2. Citirea rezultatelor

Eu aveam putini stupi anul trecut si am putut sa aloc f. mult timp per stup pt. anumite opertiuni (anul asta nu am avut timp de asa ceva ca am multi stupi);
Daca faci citirea atent, gasesti garantat de 4-5 ori mai multi paraziti. Adica daca la 2 ore numeri parazitii si cureti tava vei numara mult mai multi paraziti decat daca vii odata la 24 h si numeri si mai vii odata peste 4 zile si numeri a 2-a oara (cum am facut eu anul asta).

Contrar a ce am citit pe forum, eu am gasit si in a 4-a zi paraziti vii pe suber (anul trecut am facut filmulet - anul asta numai de filmulet nu am avut timp). Toti adeptii fundului fix - care nu au accees sa vada ce vedem noi - sustin acest lucru (parazitul a cazut, e mort si gata);
Unii din ei sunt afectati la sistemul nervos 80% (se invart in cerc, nu au directie, etc - altii cad morti din prima) dar cativa sunt bine sanatosi (pui degetul si fug sa se ascunda);
Astia clar pleaca si nu ii mai gaseti daca te uiti odata pe zi - sau si mai rau la 2-3 zile. Suspectez si ca furnicile mai iau din ei. (ca prea gasesc multe pe suber dupa fiecare tratament).

Cu alte cuvinte - cad de pe albine dar isi revin la un anumit interval de timp. Daca esti atent la urdinis omori o gramada (ies dupa fumigatie la aer curat).
Daca aveau sistemul nervos afectat ireversibil nu mai tineau directia sa iasa pe urdinis.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

oroles

Lucrurile astea le-am vazut si eu. Paradoxul face ca acela sa fie singurul stup cu fund AV. Mie nu imi plac. Nu mi se par extrem de eficiente, decat la control. Pana acum am facut tratamente doar cu VF. Acesta e primul an cand fac si cu alte medicamente (Scabatox). Am vazut si paraziti fugind pe urdinis, asa cum ai spus tu la cei cu fund fix. Concluzia mea e simpla. Modul de aplicare este foarte important. Daca aplici cu fitil rezultatele nu sunt asa spectaculoase. Daca aplici cu fogger/furetto e alta treaba. Cad mai multi. La cei cu fund fix, orizontalii, am pus

In primavara am facut un singur tratament. Sunt pe aici persoane care spun / spuneau ca nu fac decat un singur tratament sau niciunul (@bucovineanu, din cate imi aduc aminte). Pe viitor voi aplica 2 tratamente. Anul acesta nu am reusit din cauza ca a fost foarte bun si a trebuit sa extrag mai devreme decat am crezut. Daca extrageam peste tratamente compromiteam productia.
La orizontali am verificat prin mutarea ramelor de deasupra locului unde se aflau in partea goala. Gradul de infestare nu e asa de mare la altii. Recunosc ca nu i-am verificat pe toti. In ceea ce priveste puietul, cred ca putini din tara au puiet mai putin decat mine. La unii, mai buni am puiet pe 2-3 rame, mai putin de o palma. La majoritatea matca oua cam cat o pruna. Acelasi stup de care ma plangeam anul trecut ca si-a incetat ponta complet si avea 0 puiet la inceput de septembrie, si acum e in aceeasi situatie. E intr-un loc unde nu are soare toata ziua (mai la umbra), in partea cea mai intunecoasa a stupinei. Tentativa mea de deblocare cu rame inchise la culoare a esuat complet. Daca nu vine polen din natura matca nu ponteaza. Daca e seceta, si polenul e putin. Oricum, la iernat ii reduc la 4-5 rame la roi, 5-7 la stupi, rar pe 8. Altii ii lasa si pe mai multe rame. Eu insa raman consecvent. Stiu ce zona friguroasa am si ma conformez.

As proceda asa pentru un tratament tampon: Voi taia fasii subtiri de carton presat ( ca cel folosit la hranitoare) si voi da o gaura la un capat al fasiei. Le voi introduce in solutie de amitraz cu ulei si le voi lasa la imbibat. Dupa le pun o scobitoare prin mijloc si le introduc intre rame.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Nu te lua cât de mulți păduchi cad sau nu. Mulți cad în zbor, când se deparazitează fără să vezi tu.
Eu zic ca trebia să dai cel puțin încă două tratamente în timpul sezonului.
Ai fi avut stupii mai buni acum.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Citat din: dan sebastian din Septembrie 01, 2015, 06:37:24 PM

Eu zic ca trebia să dai cel puțin încă două tratamente în timpul sezonului.
Ai fi avut stupii mai buni acum.
Eu zic ca nu. Avand in vedere care sunt conditiile vetrei mele nu cred ca se putea mai bine. Am stupi buni. Anul acesta am avut stupi buni, zic eu, comparativ cu anul trecut. La tine cum a fost? Esti multumit de pastorale?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Da. Sunt bine. Am reușit să trec prin 4 luni și jumătate de plecat prin lume.
Am făcut și miere suficient să trăiesc.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MOTANUL

#357
Citat din: oroles din Septembrie 01, 2015, 03:26:21 PM
Am vazut si paraziti fugind pe urdinis, asa cum ai spus tu la cei cu fund fix. Concluzia mea e simpla. Modul de aplicare este foarte important. Daca aplici cu fitil rezultatele nu sunt asa spectaculoase. Daca aplici cu fogger/furetto e alta treaba. Cad mai multi.

In primavara am facut un singur tratament. Sunt pe aici persoane care spun / spuneau ca nu fac decat un singur tratament sau niciunul (@bucovineanu, din cate imi aduc aminte). Pe viitor voi aplica 2 tratamente. Anul acesta nu am reusit din cauza ca a fost foarte bun si a trebuit sa extrag mai devreme decat am crezut. Daca extrageam peste tratamente compromiteam productia.

Sunt convins ca foggerul asigura o distributie mai buna a fumului - deci sunt de asteptat rezultate mai bune (fitilul afuma bine 3-4 rame - restul nu cred ca primesc suficient fum).
Am observat ca multi profesionisti fac tratament si primavara; Altii prefera 2 serii (de 3 sau 4 fumigatii fiecare) in toamna.

Din experienta de anul trecut oricat de bine faci tratament toamna (fumigatii 6 + benzi de mavrirol) tot se strang multi paraziti pana in august urmator.
(120 paraziti la stupii cu cat tratati de mine anul trecut).
Cei cu putini paraziti 10-30 - au fost cumparati de la un apicultor care a facut tratament si in primavara.

Singurii stupi la care au cazut zero au fost dati cu apivirol forte - dar e foarte scump raportat la cati stupi poti trata cu solutia. Si a fost dat de 2 sau 3 ori nu odata la stupul respectiv.

La mine in stupina e prea cald. Si eu si albinele suntem capiati de caldura. Stau albinele afara si noaptea...

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

Citat din: romikele din Septembrie 01, 2015, 10:26:10 AM
Citat din: stefan1 din August 29, 2015, 04:41:48 AM
  Exista o confuzie intre lulul albinelor si gargaun sau barzaun. ...
Ce e ăla "LULU" la albine?  :D

   Este un daunator care a suferit recent o modificare ...fonetica si creeaza probleme unor... cititori!   :P
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Azi am strans si mai bine stupii. Am mai tras cateva rame cu miere. Toata saptamana au mai cazut ceva varroa dupa tratamentul cu VF (de ordinul sutelor, oricum). Interesant e ca erau mai mult tineri. Puiet este din ce in ce mai putin. Am si stupi care au redus ponta la 0. La restul, matca oua cam de dimensiunea unei mingi de tenis si cam atat. Nu le poti pacali. Stiu ele exact cand e toamna.

Ca o observatie... Ori mi se pare mie, ori toamna matcile mai slabesc !?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani