Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Diferenta intre mine si tine e ca eu nu fac pastoral. Oricum, am inteles ca tot cam atatea familii avem. Eu am 56. Pe stoc cred ca mai am vreo 120 de kg de zahar. Asta inseamna 192 l de sirop, deci cam 3,4 L de sirop. Merii infloresc la mine dupa jumatatea lui aprilie. In iunie la inceput am salcamul, apoi am poliflora. De baza ar fi poliflora. Nu ca nu m-as risca sa fac procedura pe care o spui tu, doar ca am ceva temeri legate de furtisag si de o posibila vreme rea care sa nu le ofere albinelor posibilitatea sa traga in rame siropul.

Pana acum nu am prins o zi buna sa le restrang cuibul si daca ma uit acum pe prognoza pe saptamana viitoare la mine in zona tot arata o ninsoare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

elvis

eu nu m-as grabi cu siropu; am incercat eu si nu l-au luat si nici macar nu am dat mult aprox 200 ml....pana nu am 5-6 grade in fiecare noapte nu le dau sirop ca nu il ia si apoimai e risc si de furtisag daca sta mult in stup
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

paul1


Te salut !
La capitolul familii de albine ... esti profesor comparativ cu mine ! :nod: Eu am doar ... 24 ! :smile:
Ceea ce fac eu, nu se numeste pastoral. Plimb albinele pe-o raza de maximum 30 km. la diferite culesuri (rapita, salcam, tei, faneata, floare), lucru pe care ti-l recomand sa-l faci si tu. Garantat altele vor fi satisfactiile si vei vedea ca se poate face treaba chiar foarte buna.
Daca la tine culesul principal inseamna salcamul, intr-adevar n-ai de ce te forta prea tare cu zahar in cantitati mari. Eu incerc sa fac sa am cat mai multa albina la rapita si de ce nu chiar la meri (nu mi-a reusit pana acum). Am sute de hectare de meri in jurul orasului, basca pomii din gradinile oamenilor. De aceea fortez cu sirop dezvoltarea.
Legat de furtisagul pe care-l poate crea administrarea siropului ... Eu dau siropul numai in pungi (stiu ca nu agreezi metoda  :razz:)si n-am avut niciodata furtisag.Si am pus in el si protofil si ceaiuri.
Nici eu n-am reusit sa restrang vreun cuib, tot din cauza programului incarcat si a capriciilor vremii, insa nu-mi fac griji prea mari deoarece eu restrang bine din toamna. Cand am aruncat o privire in stupi zilele trecute cand a fost mai cald( ghemul era desfacut), albina acoperea foarte bine fetele exterioare ale ramelor marginase.
Asteptam vreme mai buna ! :hi:

elvis

nu am dat niciodata in punga ca mi-e frica ca se sparge si le fac baie dar o sa incerc la borcan deodata am miere nu-i nevoie
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

Ionut Ursachi

Domnule Paul vine primavara si la noi ?!?! ))/ :yahoo_cry:
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."
    Multa sanatate si respect !

oroles

Pe o raza de 30 de km nu am decat un lan de rapita si acolo e plin de stupari. Daca anul e bun imi asigura vatra tot ce am nevoie. Am cateva hectare de salcam imprastiate. Am padure de fag, artar, stejar si zmeuris (traiasca drujba taranilor). Am multe plante de faneata (nu cosesc toti si am un cules bunisor permanent la poliflora). Daca ai vedea cat corn este ai ramane socat. La mine sunt multi perjari. Nu este taran din zona sa nu aiba o mica livada de pruni. Au si meri dar mai putin. Au fost ani cand puneau scanduri la crengile de prun sa nu se rupa de greutatea prunelor. Nu am mai vazut asa ceva de 5 ani. Anul trecut au inflorit pe ploaie si nu gaseai 2 prune in tot copacul. In plus, cred ca au fost si ceva ploi acide deoarece frunzele ciresilor s-au uscat in iulie. Salcamul a fost bunisor anul trecut doar ca eu am facut roii inainte si nu am inteles nimic din el. La vecini s-a vazut. Mai am cateva hectare cu specii de rachita si plante de lunca. Plimbatul stupilor nu prea am cum sa fac deoarece nu am timpul necesar. La circa 70 dr km de stupina, la parinti se puneau pana recent rapita (cca 110 ha) sau floarea soarelui. Din pacate anul acesta au pus grau. Voi vedea la anul, insa vatra de acolo nu asigura un cules continuu si variat. A pus un vecin acum lavanda si intentionez sa duc o familie sa vad cum e mierea de lavanda. Are cca 70 de ari.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Poate maine va fi mai bine... Ia priviti cum arata prin curte in zona mea. Intre stupi am partie. :D Daca scap cu albine in primavara sunt tare. De cules polen nici vorba... Probabil si fructiferii sunt compromisi desi nu daduse mugurul. Saptamana viitoare pot sa pun catul si sa am cules la flori de gheata. :)  :rotfl:  =))

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Oareşce turte proteice n-ar fi de luat în considerare ?

oroles

Am turte proteice cumparate gata pregatite. Nu am cand sa le bag deoarece e prea frig si racesc cuibul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

NYK74

Eu am hranitoare din plastic care se așează pe podisor, gaură data in podisor cind construiesti stupul care se infunda( tip dop),de regulă centrată pe mijlocul cuibului, scoti dopul pui hranitorul, nu deranjezi familia, nu ridici podișorul, le dai hrană si la minus 10 grade dacă cară.

oroles

Si evodia de la Cristel. Sa ne traiesti Cristele!
Nu inteleg de ce se usuca o parte dintre ele. Frunzele se incretesc usor. Voi incerca mai spre primavara direct in pamant.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Azi am reusit sa trec prin toti stupii si sa vad ce se petrece. Au inceput sa bage ceva polen ceea ce inseamna ca matca ar trebui sa isi inceapa serios treaba. Pentru ca se anunta frig am mai adaugat 150-200 gr. de turta proteica si 400-600 gr. de Apifonda sau serbet de zahar cu Protofil, facut de mine. E retetat care imi place cel mai mult. Avand in vedere ca am folosit zahar pudra a iesit ceva de genul Apifonda.

Vad ca pe forum sunt multi care sustin ca nu au avut probleme cu turta Beefonda. Imi pare rau ca nu am facut poze dar promit ca voi face imediat ce voi curati si stupul. Pe fund a ramas dupa consumarea turtei de catre albine ceva de o consistenta asemanatoare slaifului (rumegusului). As putea sa jur ca nu e nimic comestibil in aceste resturi. Spre rusinea mea nu am apucat sa le fac si curatenie albinutelor. Imi mentin opinia ca turta asta nu are ce cauta pe piata. Stiu ca mai sunt si producatori pe aici pe forum,  dar asta e adevarul. Pe celalalt forum am vazut ca se plange "lumea" ca nu trage albina Apivit Proteic desi eu am observat o mare atractie fata de acest tip de turte. Prioritatea mea astazi a fost verificarea hranei si a starii familiei. Nici macar nu am reusit sa le strang.  Doar unii aveau nevoie de strangere. Cum inflorirea pomilor este aproape si am pastrat in cuib diafragmele de polistiren, nu cred ca va mai fi o problema.



Bilant: 57 intrati in iarna - 54 scapati. O parte dintre stupi mai aveau mancare sa mai treaca o iarna. Am gasit si cativa (vreo 4-5) la care cam batea vantul in rame asa ca le-am facut completarile de rigoare. Doi au ramas fara matca si i-am unificat. De la stupul decedat de foame am recuperat regina si am introdus-o intr-un bigudiu in centrul unui cuib  de la un stup. Dupa aproape 3 saptamani e tot acolo si mai vioaie ca atunci cand am introdus-o. Am unul la care nu imi place matca si ii voi da aceasta regina cand voi mai ajunge. Oricum, am invatat ca asa se pot ierna mai multe regine intr-un stup. Avand in vedere ca le-am dat cam 2 randuri de turte, uzura a fost cam mare, comparativ cu anii trecuti. La cei mai multi as fi putut aduna maxim 2 pumni de albina tinuti cu ambele palme. Eu zic ca e bine. Pe viitor mi-am invatat lectia si nu voi mai umbla cu turte. Voi face completari la timp.

Puietul este, zic eu, cam putin la aceasta data. Matca s-a apucat de ouat ceva mai serios de cateva zile. Sper sa nu se opreasca in urmatoarele zile, mai ales ca s-a anuntat cam o saptamana de frig. In medie au ceva mai mult de 1 dm patrat capacit pe 2-3 rame. Nu cred ca cei din zona mea au mai mult, mai ales ca saptamana asta abia am scapat de ultima zapada. La cei mai slabi abia a pornit ponta, capacit fiind mai putin de 1 dm patrat pe 1 rama. Am unul care a intrat pe vreo 3 rame in toamna si acum avea o mana de albine, insa matca ponta viguros. Nu ma asteptam sa iasa. La cei pe care i-am unificat, treaba a decurs simplu deoarece aveam doi in acelasi stup si numai am apropiat ramele.

In concluzie, ma declar multumit de modul in care am iernat, desi la mine nu a fost o iarna usoara asa cum se lauda unii. Ca urmare, mi-am schimbat dictonul de la profil.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ciucur

Citat din: oroles din Martie 26, 2015, 10:18:36 PM
Ca urmare, mi-am schimbat dictonul de la profil.
Esti tare ! Sa dea cu piatra cel care nu are pacate.  :)

Si eu sunt de parere ca Beefonda au ratat niste loturi de turte.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

yulian

Citat din: oroles din Martie 26, 2015, 10:18:36 PM
De la stupul decedat de foame am recuperat regina si am introdus-o intr-un bigudiu in centrul unui cuib  de la un stup. Dupa aproape 3 saptamani e tot acolo si mai vioaie ca atunci cand am introdus-o.

Tot acolo, unde??? In bigudiu???  :uimit:

oroles

Da, tot in bigudiu. Ii bagasem si ceva albine insotitoare in bigudiu si o parte dintre ele au murit. O hranesc prin gaurile de la bigudiuri. Sunt biigudiuri de Nicot. Vazusem la un francez aceasta metoda de iernare a matcilor in bigudiuri direct in stupi. Leg bigudiul cu sarma de speteaza superioara si il las spre centrul cuibului.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani