Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Cred ca 15 februarie este prea devreme pentru a avea zbor general de curatire. De aici rezulta ca nu pot da proteica in jurul acestei date. Dupa calculele mele undeva la inceputul lui martie as putea sa dau cel mai devreme turta proteica. Deocamdata ce am prin lazi sunt roi de anul treut. Am si 3 familii. Am avut 4 dar una am scapat-o si a roit si acum tot roi e si in acea lada. Ca sa ma ce are domnul Bucovineanu in stupi am nevoie de selectie, mult nectar si stimulare, si inca ceva experienta. Oricum, de cand am venit pe Apiardeal mi-am dat seama de ce fel de stupar e dl. Bucovineanu.

Dupa 15 ianuarie bag prima turta de BeeFonda de 1 kg pentru a nu avea surprize cum spune Paul. Anul trecut am avut unul la care matca si-a oprit ponta din cauza vremii si deoarece ramasese cu miere putina in jurul puietului, desi pe laterale avea miere berechet. Pe la inceputul lui martie incerc cu ceva proteica. Apoi voi continua tot cu turte la hranitor (candi pe care l-am facut). De cand se poate da sirop 1:1 la hranitor dupa diafragma?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Aurelian A.

Depinde de vreme,de cat e de cald afara,si de puterea familiilor...1 aprilie,aproximativ
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

oroles

In data de 23 decembrie am comandat pe site-ul celor de la Agricover 60 de kg de BeeFonda simpla, cate 1 kg pentru fiecare stup pe care il am. Era prima data cand comand la ei. Am prins o oferta la pretul de 4.65 RON / kg. Am vazut ca din cand in cand baga oferte destul de bune. Acum au reducere, dar nu asa de mare. Reducerea a fost o perioada mai lunga. Dupa ce am cumparat eu, la 5 minute au retras oferta de pe site. Am mai platit 77 de lei transportul, dar tot bine am iesit, avand in vedere ca la Apicola gasesti turte scumpe in draci si la celalalt magazin din Bacau nu gasesti decat ApiMel la pret mai bun. Si-asa transportul la stupina ma costa tot 70 de lei. :D Cum am inteles ca ApiMelul vine in niste calupuri groase si nu poti sa il bagi sub capac si nici sa nu il prelucrezi fiind tare, am ramas la Beefonda. Mi-a placut la BeeFonda ca vine gata portionata la pungi de 1 kg.

http://www.covera.ro/cauta/YmVlZm9uZGE=/p1/beefonda?q=beefonda

Citisem inainte ingredientele si am vazut ca are multa fructoza, lucru bun zic eu. Ingrediente:  40% fructoza, 54% dextroza, 3% trioza, 2% maltoza, 1% alte zaharuri.



Acum cateva intrebari:
1. Anul trecut am dat Apifonda. Mie unul nu mi-a curs printre rame, desi am auzit la altii ca au curs. Nici nu avea cum sa curga deoarece le-am pus in punga cand am auzit ca exista acest pericol. De la unii am auzit ca la turta BeeFonda nu curge. Pe un site care comercializa acest produs spunea ca se decupeaza in turta o fanta sub forma de triunghi si se aseaza peste rame, neexistand pericolul sa curga. Voi ce stiti?
2. Pe lista de ingrediente nu scrie dar am observat ca are miros a roinita. Pe ambalaj nu e trecuta la ingrediente, insa pe site-ul importatorului (Apis Blaj e trecut pe turte) exista produsul "BeeFonda cu lamaie". Cei care au folosit, avea miros de lamaie sau au incercat sa il faca mai atractiv, mai ales ca de pe alte site-uri am citit ca este consumat de albine dar nu asa de bine?
3. Eu stiu ca BeeFonda este patent grecesc si il produc si bulgarii. Pe ambalajul fiecarei turte scrie numai in romana si ca importatorul este Apis Blaj. Sa inteleg ca iau fondantul vrac si il ambaleaza in Romania?
4. De ce am cumparat mai ieftin de pe covera.ro decat de pe site-ul importatorului? Cert este ca nu sunt expirate deoarece m-am uitat la data.
http://www.apis-blaj.ro/produse/-hrana-si-medicamente/hrana-albine/turta-albine-beefonda--cu-lamaie-_ap226.html
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

1. Cumnatul meu a fost foarte mulţumit de Apifonda iarna trecută !
2. Eu vreau să dau în iarna asta de trei feluri: cu tymol, cu vitamine şi cu usturoi (5,30 lei la distribuitorii locali)
3. 
4. Îm toate firmele sunt şi angajaţi tembeli !!! Ca dovadă că "oferta" n-a rezistat...


Mihai Sergiu

Intreb si eu nu inseamna neaparat ca am dreptate, de banii care i-ai dat pe turta nu mai bine cumparai zahar in vara si dadeai sirop decat sa deranjezi iarna stupii?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

stefan1

  "Citisem inainte ingredientele si am vazut ca are multa fructoza, lucru bun zic eu. Ingrediente:  40% fructoza, 54% dextroza, 3% trioza, 2% maltoza, 1% alte zaharuri."

  Eu ma indoiesc de acest buletin de analiza. E putin probabil ca zaharul, care presupun ca este materia de la care se porneste, sa se inverteasca complet. Si maltoza (totusi nu multa) ar fi un indiciu ca s-a folosit macar partial zaharuri din cereale, probabil din porumb.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: Cradle din Decembrie 30, 2014, 11:37:36 PM
Intreb si eu nu inseamna neaparat ca am dreptate, de banii care i-ai dat pe turta nu mai bine cumparai zahar in vara si dadeai sirop decat sa deranjezi iarna stupii?
Anul trecut am dat Apifonda la sfarsit de februarie. Cam cate 0.5 kg de fiecare. A fost consumata cu placere si si-a facu efectul de stimulare. A venit apoi aprilie si mai cu ploi foarte multe si frig (in aprilie au zburat mai putin de o saptamana iar prunul a inflorit pe ploaie, lucru ce nu credeam ca se poate). Miere, zic eu, au destula. Am observat insa pe 24 decembrie cand a fost cald ca albinele au consumat preponderent mierea de pe 2-3 faguri din mijloc iar lateralele sunt neatinse. Este stiut ca daca apare puietul si e ger albinele nu se muta lateral, ci raman pe ramele cu puiet. Dupa caz, fie trec la economii (daca mai au ceva), reduc consumul si matca ponta sau mor de foame. Daca e mai cald trag mierea de pe laterale. Am stupar cunoscut care are peste 100 de familii de albine si imi zicea ca indiferent daca au sau nu au mancare, dupa a doua jumatate a lui ianuarie da turta de zahar (facuta de el in casa) din doua motive 1. pentru a nu muri de foame; 2. pentru stimulare si mentinerea pontei in perioadele reci.

Acum o saptamana am terminat de citit Sporirea productiei de miere a lui A. Malaiu. Si el spune de cateva chestii pe care un stupar trebuie sa le faca pentru a avea stupii buni si bine populati. Printre altele spune ca o turta pusa deasupra capului in a doua jumatate a lui ianuarie are efect de stimulare. Mai vorbeste despre hrana proteica si arata ca cresterile de puiet sunt de cca 10% dupa administrare de hrana proteica. Mie mi s-a parut ca nu e mult, dar autorul spune ca aceasta diferenta de 10% chiar conteaza. Interesant este ca mentioneaza niste studii care arata cresteri de 50% la puiet dupa administrare de antibiotice (daca nu ma insel dupa administrarea de eritromicina). Ne avertizeaza de reminiscentele din miere si de posibilitatea de a nu putea valorifica mierea. O alta solutie mentionata de el este administrarea de vitamine din gama vitaminelor B. M-am uitat pe Apicomplex de la ICDA si contine aceasta gama de vitamine si vitamina C, despre care A. Malaiu spune ca nu are efect asupra cresterii albinelor. :D Probabil intre timp, s-a ajuns la alte concluzii. Interesant este ca nu scrie nimic despre administrarile de cobalt (Startovit-ul) care favorizeaza producerea de laptisor de matca si inclusiv cresterea puietului. Probabil la vremea respectiva nu se stia nimic.

Eu vitamine si plante as da dupa ce isi fac zborul general de curatire.

Pe celalalt forum, un binecunoscut oltean se lauda ca secretul lui sunt turte de zahar facute de el cu Startovit, Protofil si Apicomplex. A uitat sa mentioneze in acelasi topic de cantitatile mari de F40 pe care le baga. :D Noroc ca a spus in alt topic.

Zaharul il pastrez pentru sfarsit de martie si inceput de aprilie. Am pregatit cam 2 l de fiecare pe care intentionez sa il administrez in hranitoarele pe care nu le am deocamdata. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: stefan1 din Decembrie 31, 2014, 01:46:02 AM
    Eu ma indoiesc de acest buletin de analiza. E putin probabil ca zaharul, care presupun ca este materia de la care se porneste, sa se inverteasca complet. Si maltoza (totusi nu multa) ar fi un indiciu ca s-a folosit macar partial zaharuri din cereale, probabil din porumb.
Si eu am dubii, domnule stefan1! Oricum cred ca gradul de invertire la BeeFonda este mult mai mare decat la Apifonda. :D Am avut Apifonda anul trecut si pe cutie nu scria nimic de invertire, daca imi aduc bine aminte. Cica ar contine 100% sucroza in particule fine. Altfel spus, 0% invertire a zaharului. Pe de o parte e bine ca nu contine HMF. Pe de alta parte nu e bine deoarece poate provoca HMF. As fi curios si eu sa vad daca are aceasta cantitate de fructoza. Stiu ca occidentalii au gasit metode de invertire a zaharului mai eficiente decat adaugarea unui acid in zahar (siropul de glucoza adaugat la facerea fondantului, invertaza sintetica etc.).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Nu ai hranitoare, folosesti punga pt sirop. Am dat in ultimii 3 ani apifonda si turte facute de mine. Nu am observat sa le faca rau. Pt 2015 am pastrat miere de rapita pe care o sa o folosesc in loc de turte de zahar. Dupa ce termin cu rapita dau de floarea soarelui. E primul an cand iernez si pe miere din ultimii 5 ani.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

paul1

Citat din: Cradle din Decembrie 30, 2014, 11:37:36 PM
Intreb si eu nu inseamna neaparat ca am dreptate, de banii care i-ai dat pe turta nu mai bine cumparai zahar in vara si dadeai sirop decat sa deranjezi iarna stupii?
Asa am gandit si eu. Am bagat sirop in august-septembrie pana aproape am blocat ramele (aprox.80%). La un control vizual facut de Craciun ( ridicat podisoarele) la majoritatea albinele erau ajunse sus. Nu stiu daca asa s-au reasezat dupa zborul de curatire din Ajun sau chiar  au consumat prea mult.Am sa le pun o turta deasupra pentru a nu avea emotii. Un 5-6 lei kg. de turta te scuteste de mari emotii si mai ales de eventualele regrete ! In definitiv, daca albinele n-au nevoie de hrana nu se vor atinge de turte, dar, daca au ???

dan sebastian

Din ce am observat iau turta si pastreaza mierea capacita. S-au obisnuit ca pui alta dupa ce o consuma.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ionel07196555

Citat din: oroles din Decembrie 31, 2014, 09:51:17 AM

. Interesant este ca nu scrie nimic despre administrarile de cobalt (Startovit-ul) care favorizeaza producerea de laptisor de matca si inclusiv cresterea puietului. Probabil la vremea respectiva nu se stia nimic.



Pe celalalt forum, un binecunoscut oltean se lauda ca secretul lui sunt turte de zahar facute de el cu Startovit, Protofil si Apicomplex. A uitat sa mentioneze in acelasi topic de cantitatile mari de F40 pe care le baga. :D Noroc ca a spus in alt topic.


Startovit :
Anu acesta mai exact in toamna am dat startovit cumparat din BG. nu am vazut sa am ponta prelungita ca alta data cind am folosit.
La prepararea pliculetului am observat ca la fundu recipientului de diluare preparare nu mai era culoare acea rozalie specifica Cobaltului era ceva blo deschis .

paul1

Citat din: dan sebastian din Decembrie 31, 2014, 10:10:21 AM
Din ce am observat iau turta si pastreaza mierea capacita. S-au obisnuit ca pui alta dupa ce o consuma.
Dane, la o adica, mai bine sa prisoseasca decat sa n-ajunga ! :hi:

oroles

Citat din: dan sebastian din Decembrie 31, 2014, 10:01:34 AM
Nu ai hranitoare, folosesti punga pt sirop. Am dat in ultimii 3 ani apifonda si turte facute de mine. Nu am observat sa le faca rau. Pt 2015 am pastrat miere de rapita pe care o sa o folosesc in loc de turte de zahar. Dupa ce termin cu rapita dau de floarea soarelui. E primul an cand iernez si pe miere din ultimii 5 ani.
Nu cred ca merge cu punga. Am orizontali. Distanta dinre podisor si rame e de cca 1-2 cm. La unul singur am mai mult de 2 cm ca asa a iesit si imi baga extrafaguri. Eu unul nu vad cum ar putea incapea o punga cu 1l de sirop. Intentionam sa imi fac din placaj in februarie. Care sunt mai buni, cei din placaj sau cei din lemn masiv? Am cumparat unul model din lemn masiv pentru cineva de la magazinul Apicris de la mine din oras. Zicea doamna ca are 1.5 l. Am zambit si i-am zis ca nu are. Doamna a batut in retragere si a zis ca asa ii spune ei producatorul. Acasa am facut proba si avea 0.75 l. La completare merge greu cu el. Din placaj, la 2 placi de 2.44x1.22 la 25 RON de la Dedeman imi ies aproximativ 50 de hranitoare de 1.5 l la deschidere de 3 cm. Ar putea iesi cu capacitate mai mare daca fac deschiderea de 4.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Mihai Sergiu

Anul trecut m-am contrazis cu un unchi de-al meu pentru ca am dat prea mult sirop pentru completare, el nu le da ca oricum pune turte din ianuarie. Si le-a dat in ianuarie si in februarie de vreo doua ori. Am fost la aceleasi culesuri si am avut familii aprox pe tot atatea rame la iernare. In primavara sa vazut o mare diferenta, a pierdut startul si asa sa dus tot anul. Istoria se repeta si anul acesta aceeasi faza parca are un anumit tipar si nu vrea cumva sa depaseasca. Singura turta care o pun este una proteica dupa 20 feb. Alt exemplu sa ma convinga cineva sa pun turte nu imi mai trebuie.
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!