Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Si noua ne place proaspat ca si lor. Turtele le faci cu 1 sapt maxim inainte sa le dai. Altfel se strica laptele.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 30, 2014, 11:21:39 AM
Si noua ne place proaspat ca si lor. Turtele le faci cu 1 sapt maxim inainte sa le dai. Altfel se strica laptele.
Dane, si daca fac fara lapte praf, tin o luna de zile?
Stii sa imi explici cum se face turta aia transparenta de zahar candi? Te-as putea suna daca nu-i bai... As vrea ca maine de 1 decembrie sa fac o sarja de proba. Fondantul imi iese dar turtele alea de zahar candi transparent nu prea imi ies.

Ce ati alege intre zaharul candi si turta de zahar pudra cu sirop 4:1?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ionel07196555

Daca nu bagi ceva cu apa pot sa zic eu ca nu se strica nimic multe luni de acum in colo
poti sa ajungi cu ele si in vara la caldura .
siropu de zahar am din aprilie si la gust e la fel ca atunci cind a fost pus in bidon.
Nu stiu unde sa fac o analiza la sirop pentru  HMF sau cum io zice .

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ionel07196555

daca e invertit si nu se mai adauga apa sau alt ceva cu apa dupa ce sa racit nu se intinpla sa fermenteze dar cu  H M F nu stiu ce se intinpla

dan sebastian

Da, poti sa ma suni oricand.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dorindafi

Nu este nimic de lamurit referitor la articol.Sau mai bine zis asa nu prea trebuie facut.2 grame de sare de lamaie coboara PH-ul solutiei catre cifra 2.Nectarul si mierea au PH=4,5 - 5,5.Referitor la HMF au fost facute analize si a corepuns.

asha scria nenea Gica
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

oroles

Am facut azi prima turta de zahar pudra cu sirop 4:1. A iesit un pic mai colorata din cauza ruginei de pe moara dar per ansamblu sunt foarte multumit. Nici framantatul nu dureaza asa de mult si nu mi se pare atat de greu, asa ca nu voi mai imprumuta betoniera. Merge si in lighean.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Ieri am avut un zbor de curatire mai bun decat alaltaieri. Ciudat este ca cei din lazile orizontale au iesit mai toti, in  timp ce cei din lazile mici nu prea au iesit.  Al doilea rand de stupi, cu exceptia a doi nu au iesit deloc. Probabil nu au simtit nevoia. :D M-am uitat la doi care aveau ghemul rupt si am desprins ramele un  pic. Temperatura era de +14 grade, asa ca m-am riscat. Miere au suficienta. Au consumat de un lat de palma asezat vertical in partea din fata. Fetele carau mierea de pe ultima rama. Puiet deloc (Am vazut ca altii se lauda cu puiet la vremea asta).

La o parte din stupi am tras cu o sarmulita de pe fundul stupului pentru a vedea daca este rosatura. Foarte putina rosatura am gasit. Albine moarte circa 30-40 la fiecare. Fara urme de nosemoza. Condens putin, in special la cei cu paturici deasupra. Cei care au saltele de paie nu au probleme.

[jwp=425,344,image]https://www.youtube.com/watch?v=sReOh4sf7y8&feature=youtu.be[/jwp]
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Aurelian A.

Puietul la aceasta data nu ar trebui sa fie un motiv de lauda.Craciun fericit ! :birthday: : sampanie: : sampanie:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

bismark

    Da, stupii par sa fie din scindura mai groasa. Folosesti acelasi mod de imbinare ca si mine care zic eu este cel mai sigur.La asa stupi ai avantajul ca tine mai cald si daca ai o aerisire reglata bine,nu ai probleme.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

oroles

Citat din: bismark din Decembrie 25, 2014, 04:02:04 PM
    Da, stupii par sa fie din scindura mai groasa. Folosesti acelasi mod de imbinare ca si mine care zic eu este cel mai sigur.La asa stupi ai avantajul ca tine mai cald si daca ai o aerisire reglata bine,nu ai probleme.Cu respect
Da, majoritatea stupilor au grosimea intre 3.5 si 4.5. Multi mi-au zis ca sunt nebun la asemenea grosimi. Am mostenit 2 stupi foarte grosi de la un batran decedat si dupa un an de folosinta am inteles de ce mosneagul zicea ca sunt cei mai buni in zona noastra. Apoi am vazut ca la cel de la care am luat primii stupi ca sunt imbracati cu scandura de 2.5, din acelasi motiv, asa ca mi-am dat seama ca stiu ei ce fac. Asa ca am decis sa ii fac si eu tot grosi. Intra mai mult material dar sunt mai rezistenti. Consumul mi se pare mic si protejeaza bine de vant. Au dezavantajul ca sunt grei (eu nu ii car, asa ca nu ma plang) si ca albinele ies la zbor de curatire mai greu. Imbinarea in dinti / coada de randunica ii face reistenti. Fiind grosi au avantajul ca podisorul este destul de inalt deasupra ramelor incat incape o turta mai grosuta. 

Marea mea preocupare pentru anul acesta este sa fac familii puternice. Inca ma mami gandesc la un plan de stimulare. Daca cineva ma poate ajuta. Dau detalii despre zona melifera:

-In zona este o lunca cu ceva salcie si rachita. Daca timpul e bun, albinele culeg devreme sutficient nectar cat sa blocheze cuiburile.
-Culesuri de polen semnificative apar la alun (sfarsitul lui februarie) si corn (mijlocul lui martie) care este foarte mult in zona.
-Primul cules mai important este la pomii fructiferi: pruni sunt foarte multi in zona. Infloresc cam la jumatatea lui aprilie (asa s-a intamplat anul trecut). Extinderea cuuiburilor trebuie facuta dupa jumatatea lui aprilie. Anul acesta am facut-o un pic cam devreme.
-Salcamul infloreste in jurul datei de 31 mai-15 iunie. Uneori da productii bune, alteori ploua si nu faci nimic. Anul acesta a fost binisor.
-Alte culesuri bune apar in iulie la poliflora. Poliflora a fost slaba anul acesta, insa e de baza la noi in zona.
-In fata urdiniselor se afla o padure cu tot felul de specii care pot asigura un bunisor cules mai tot timpul: putin tei, fag, carpen, catina, mur, stejar, maces, padureti (meri, peri), paltin, arin, frasin, paducel (chiar mult) etc. Multe dintre ele dau mana, insa nu am avut mana multa pana acum in stupi. Exista pe pajistea din fata stupilor multi fragi, insa nu stiu cat de productivi sunt. Am mai identificat iarba sarpelui multisoara.


Vreau sa valorific inca de la primul cules, cel de la fructiferi si nu stiu cum sa procedez cu stimularea. Cand ar trebui sa stimulez? In ce cantitati? Nici prea mult nu le-as da pentru ca vreau miere, nu sirop de zahar prelucrat de albine. Ce ma sfatuiti sa fac?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Ii stimulezi cu 60 de zile inainte de culesul principal, cam de la sfarsitul lui martie cu sirop de zahar in cantitati f mici 100 - 150 gr la 2  sau 3 zile. Si eu am stupii din dulap de 4 5 cm si sunt multumit de ei. Si fac si pastoral. 40 sunt de 3,8 cm, 16 de 3,2 cm si restul de 5 cm sau mai mult, dar sunt pe 12 rame. Ultimii ii las acasa ca sunt grei si daca nu au miere.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

paul1

Citat din: dan sebastian din Decembrie 25, 2014, 07:21:56 PM
Ii stimulezi cu 60 de zile inainte de culesul principal, cam de la sfarsitul lui martie cu sirop de zahar in cantitati f mici 100 - 150 gr la 2  sau 3 zile.
Colega, nu prea-ti iese ... artimetica ! :cool:
Colegul Oroles spunea ca vrea sa valorifice culesul de la fructiferi (aprox. 15 aprilie).In concluzie, stimularea ar trebui inceputa in jurul datei de 15 februarie, cu turte, abia mai apoi cand se stabilizeaza vremea ... cu sirop ! Si apropos ... cu 100-150 ml. de sirop la 2-3 zile nu umpli stupii cu albina !
Cum procedez eu ... dupa 20 ian. pun o turta energetica pt. a nu avea suprize neplacute. In jurul datei de 15 martie, daca am avut zbor de curatire, le pun cate o jumatate de kg. de turta proteica. In momentul in care se stabilizeaza vremea si incep sa aduca polen de afara, le pun( afara) lapte praf pt. vitei si o punga cu sirop deasupra ramelor (aprox.1 kg).Odata cu fiecare rama nou introdusa, pun deasupra ramelor din stup cam 3 pungi cu sirop (aprox. 3 kg). Procedand asa, la rapita pun ambele caturi sau in cel mai prost caz doar un cat (in jurul datei de 1 mai). Nu storc nimic de la fructiferi , tocmai pentru a dezvolta foarte bine familiile.

marian sima

Pregatirea pentru culesul de primavara incepe din toamna .
Daca ai niste familii asa ca cele din pozele lui nea Bucovineanu,totul decurge de la sine.

Cat despre inlocuitorul de polen administrat afara ,la mine cand a iesit albina afara vine direct cu polen si ignora inlocuitori de polen.

Cat despre stors,mierea de la pomi fructiferi este o miere foarte buna la gust,aceasta miere i-ti aduce clienti.