Stup cu doua matci

Creat de Viorelalbinaru, Octombrie 10, 2012, 12:50:01 PM

« precedentul - următorul »

gheghe

   Eu am tot un fel de vertical dar pe14rame.Daca sunteti interesat eu va pot face o descriere a modului in care ii folosesc.

Viorelalbinaru

As dori daca vreti sa-mi ziceti  .        numai bine ?

gheghe

    Stupul meu are 2 urdinise:unul pentru familia de baza pe zece rame,o diafragma-cum am descris-o.Am scris mai sus ca diafragma este etansa,corect era sa scriu ca se inchide etans.Cu aceasta diafragma lucrez de-a lungul sezonului.Dupa diafragma, la fiecare inceput de sezon[sfarsitul lui august,septembrie] pun un roi pe patru rame.Roiul are desigur urdinis separat.La intrarea in iarna familia de baza va fi pe 5-7rame iar roiul pe2-3 rame.

gheghe

    Familia si roiul vor fi in asa fel aranjati incat sa faca ghem comun la intrarea in iarna.Daca fac ghem comun beneficiaza reciproc de caldura vecinului . Putem spune ca avem o familie mult mai puternica decat familia de baza- luata separat-si care are doua matci.Roiul se muleaza pe diafrgma la limita caldurii degajata de pozitia ghemului familiei de baza.Declansarea pontei matcii la familia de baza, prin efectul temperaturii mai mari din jurul diafragmei stimuleaza roiul,iar  la cateva zile incepe si el cresterea puietului.Roiul, daca ar fi iernat separat ,nu numai ca nu ar fi inceput cresterea puietului in aceiasi perioada cu roiul iernat in comun ci ar fi avut probleme cu trecerea ierni.Binenteles ca intre cele doua unitati familiale raportul de crestere a puietului este diferit,dar este un castig.

Viorelalbinaru


gheghe

    Un element important este ce cules avem in zona ,in cazul in care facem un stuparit stationar,sau la ce cules vom face pastoral.Eu nu practic pastoralul si nu discut despre el.Primul cules este cel de la rapita deci ne pregatim familiile pentru acest cules.Un mare apicultor A.Malaiu scria undeva ca pentru culesul de la pomi fructiferi si rapita pregatirea familiilor incepe din ianuarie.La culesurile extra timpurii participa numai familiile foarte puternice de la care se poate recolta .Familiile mijlocii se vor dezvolta in vederea culesurilor ulteriare ,iar familiile slabe vor"vegeta". Pregatirea familiilor a inceput din toamna cand fiecarei familii i-am lasat 14-15kg.miere,iar roiului 9-10kg.Familia trebuie sa aiba sentimentul bogatiei nu al privatiuni.Indiferent de rezerva bogata din stup ,se va face stimularea pentru a marii numarul de oua depuse de matca.Stimularea incepe numai dupa un zbor masiv de curatire si cu cuiburile stranse bine.Se stimuleaza prima data cu turte energetice si dupa cateva zile si cu turte proteice.

bucovineanu

La cate rame ajunge o familie in astfel de stup in varf de sezon?

gheghe

    Ajunge la 14 rame,iar puietul 10-12 rame.Se lucreaza cu familii la limita critica de aceea este obligatoriu ridicarea periodica de rame cu puiet ,cresc in perioada culesului deosebit de bine si relativ multi faguri artificiali si binenteles daca sunt conditii atmosferice bune un cules bun.Trebuie mentionat ca sunt si diferente mari de la o familie la alta .

gheghe

     Rapita infloreste in functie de data semanarii,dar aproximativ intre 10 si 15 [?]aprilie.Cand cele doua unitati au impreuna 7-8 rame cu puiet deschid fanta din gratia Hanneman pentru 24 ore.A doua zi iau matca cea mai rea cu rama pe care se afla si o pun intr-o lada unde mai primeste o rama cu miere si una cu pasrura,putina apa.Ridic diafragma si o las asa o zi dupa care aranjez cuibul familiei.Cand incepe albirea ramelor de cuib incepe culesul si pun catul 1/2 desupra cuibului.

gheghe

    In acesta perioada abudenta de polen este f.mare de aceea ridic periodic rame cu pastura si in functie de situtie pun faguri artificiali sau claditi.Cu 10 zile inainte de inflorirea salcamului ,care ar fi 1 mai se orfanizeaza familia dupa schema Jordan,adica se pun pe o latura a stupului 3rame goale si rama cu matca familiei ,se pune diafragma cu gratia Hanneman deschisa iar dupa diafragma urmeaza puietul familiei si restul de rame.Fac aceasta operatie pentru a pregati familia ptr. culesul de salcam in sensul eliberari albinelor de sarcina cresteri puietului .,darsi ptr.a stopa roitul.

gheghe

     In 10 mai familia nu mai are puit necapacit si se axeaza pe cules.Acum storc mierea de rapita .Tot acum putem inceperea cresteri  de  matcilor cu una din aceste familii in prezenta matcii.Mai putem valorifica situatia care s-a creat prin prezenta puietului exclusiv capacit in familie,cu gratia H. deschisa, cresterea sau finisarea botcilor.In acesta perioada se ajuta matcile plecate de la aceste familii cu puiet capacit.Dupa aproximativ 20 de zile ramele de dupa diafrgma sunt pline cu puiet si ridicam gratia H.,dam drumul la matca in toata lada.Stoarcem mierea de la salcam ,daca a fost.

gheghe

     In 23 mai in 2012 a inflorit teiul ,cred ca-i pucios,la noi in oras.Faptul asta a mentinut familiile active.Daca am crescut botci schimbam matcile la roiurile mutate in primavara,iar restul de botci se vor pune in nuclee de imperechere.Perioada asta este critica in ideea de a tine familiile sub control.O forma de a depista starea familiei este prezenta ramei claditoare care se verifica la 6-7 zile,daca unele familii cladesc fagurele si altele nu astea sunt suspecte,daca nu cladeste nici una atunci nu este cules. Apicultorii cu experienta si cei care stiu aceste" lucrari"ii rog sa ma scuze.

gheghe

     In acesta perioada avem matci in exces crescute de noi sau din botci de roire. Daca o familie buna ca istoric din diferite motive roieste pastrez roiul sau botci de la el.Acum schimb matcile de la majoritatea familiilor.Pastrez matcile de la familiile deosebite pana la trei ani.Roii care rezulta ori cat m-as stradui sa controlez familiile le unesc si produc miere si faguri claditi in perioada imediat urmatoare.

gheghe

    Continui sa mut matca in "buzunarul"lazii de cate ori sunt semne de roire.In 26 iunie a inflorit floarea soarelui ,caturile trebuie sa fie goale inaintea culesului.Agricultura asta faramitata este buna[?] deoarece sunt loturi din aceeasi specie semanate la date diferite si prelungesc culesul.Floarea soarelui este ultimul cules de exploatat aici.Am notatin caiet ultimul "stors"in 10august.   De aici ciclul se repeta.   Avantajele acestui sistem de lucru:se dubleaza numarul de familii,se elibereaza un mare numar de albine pentru recoltat de la cresterea puietului, fiecare familie poate creste 3-4botci fara sa afecteze culesul ,productia de miere mult mai mare decat in forma clasica de exploatare.  dezvantaje:control mai des pentru a tine sub control familiile foarte puternice,lucrul in familie cand caturile sunt sus. Am avut un an apicol-2012 deosebit de bun pentru mine.

mape 48-petru manea

Este o metoda buna si cam laborioasa care nu este la indemana oricui
Se poate aplica la stupinile stationare si necesita mult timp disponibil . Orice metoda care da satisfactii este buna