Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => BOLI ŞI DĂUNĂTORI => Subiect creat de: apiardelean din Ianuarie 16, 2011, 09:14:07 PM

Titlu: Pesticide
Scris de: apiardelean din Ianuarie 16, 2011, 09:14:07 PM
Socot ca in toata lumea pesticidele joaca numele de daunatori.
Sa spunem sa ne fereasca Dumnezeu sa prindem vremurile acestea prezentate in film si sa fim obligati sa polenizam cu mina in locul albinelor.
Filmul scurt prezentat este extras din filmul lui Doug Shultz ( USA 2007) intitulat" " Le silence des abeilles"mai pe romaneste "Tacerea albinelor"si a fost prezentat cu ocazia Saptaminii fara pesticide 2008.
Intr-una din regiunile Chinei unde datorita folosirii pe scara mare a insecticidelor si pesticidelor albinele au disparut iar agricultorii s-au vazut sa polenizeze livezile de peri cu mina.

Titlu: Re: Pesticide
Scris de: crombra din Ianuarie 17, 2011, 12:25:53 AM
Cand am vazut prima data acest documentar pe National Geografic (cam acum 2-3 ani) mi s-a parut o adevarata nebunie sau cum ar zice un prieten de-al meu: MUNCA DE CHINEZ BATRAN! Din nefericire asta este finalitatea atunci cand intervin pesticidele. :redcard:
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: ANITEI din Ianuarie 17, 2011, 02:34:05 AM
Am in apropriere in jur de 100 de hectare de pomi fructiferi. I/am contactat pe proprietari si mi/au spus ca stropesc cu ceva astringent in perioada infloririi.Mai mult nu stiu sa/mi spuna.Stie cineva care a mai fost la pomi fructiferi ce precautii trebuiesc luate , daca e suficient sa inchizi stupii in ziua stropirii sau altceva?
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: apiardelean din Ianuarie 17, 2011, 08:15:34 PM
Interviul lui Tom Theobald
Tom Theobald a fost  responsabil pentru prezentarea faptul că SUA Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) a dat licenta firmei Bayer pentru folosirea insecticid sistemic clotianidin, desi dovezile sint ca insecticidul este extrem de toxic pentru albine.....
Asemenea interviuri sint multe care vorbesc despre pesticide.



Vedeti aici interviul lui Phil Candler la adresa:

http://biobees.libsyn.com/interview-with-tom-theobald-bees-pesticides-and-the-corporate-mind (http://biobees.libsyn.com/interview-with-tom-theobald-bees-pesticides-and-the-corporate-mind)


Titlu: Re: Pesticide
Scris de: pharaonu75 din Ianuarie 25, 2011, 12:13:47 AM
Filmul intreg poate fi vizionat aici!

Silence of the bees

[jwp=425,344,image]http://apiardeal.ro/video/PBS_Nature_-_Silence_of_the_Bees.flv[/jwp]
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Obombo din Ianuarie 21, 2013, 10:34:56 PM
Dupa ani de zile de acuze, reclamatii si polemici, EFSA a recunoscut, cu juma' de gura, ca neonicotinoizi reprezinta un pericol pentru albine:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm (http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm)
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: mape 48-petru manea din Februarie 05, 2013, 08:45:47 AM
Albinele ar putea dispărea
Yahoo! NewsDe Ionuț Fantaziu | Yahoo! News – 11 ore în urmă

    E-mail
    Recomandare
    Tweet
    Imprimare

    Amenințare există de câțiva ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite pesticideVizualizare foto

    Amenințare există de câțiva ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite pesticide

Specialiștii în apicultură spun că albinele ar putea dispărea în următorii ani dacă nu se iau imediat măsuri de protejare. Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, această amenințare există deja de câțiva ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite tipuri de pesticide, în special de cele denumite neonicotinoide, care se folosesc în Europa pentru culturile de porumb, floarea soarelui și bumbac.

Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Antonio Borg, spune că Uniunea Europeană ar putea lua unele măsuri pentru a limita folosirea respectivelor pesticide. Comisia Europeană a făcut deja o propunere prin care dorește ca pesticidele dăunătoare să nu fie folosite pentru o perioadă de cel puțin doi ani, iar o decizie urmează să se ia în următoarea perioadă.   

Această problemă nu este doar în Europa, ci și în America de Nord, acolo unde același fenomen, denumit Colony Collapse Disorder, ar putea duce la dispariția albinelor. Potrivit specialiștilor, aceste probleme au început să apară în urmă cu aproximativ șase ani. S-a observat că pesticidele folosite în exces în combinație cu o creștere a temperaturilor au dus la scăderea alarmantă a albinelor.   

Organizația Greenpeace acuză faptul că ,,unor companii multinaționale, cu bugete mari, care au investiții importante în domeniul agriculturii li se permite prea mult și trebuie să oprească folosirea intensivă a produselor chimice".  De partea cealaltă, firma care produce pesticidele spune că nu există dovezi clare și că neonicotinoidele nu reprezintă un pericol pentru albine.

Reprezentanții UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) spun că aproximativ 85% dintre principalele culturi de pe continentul european depind de polenizarea insectelor, în principal a albinelor. Albert Einstein spunea că ,,dacă albinele ar dispărea de pe pământ, omul n-ar mai trăi mai mult de patru ani".
Urmărește Y! News pe Twitter, Găsește-ne pe Facebook

Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Tamu din Mai 26, 2013, 01:54:13 PM
Stire. Protejarea albinelor. CE a interzis 3 pesticide.
(http://l1.yimg.com/bt/api/res/1.2/JE8g5_MZbTk0FjjlKiSvlQ--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0zMzc7cT04NTt3PTUwNw--/http://media.zenfs.com/ro_RO/News/Yahoo%21News/protejareaalbinelor.jpg)
Detalii in articol.
http://ro.stiri.yahoo.com/protejarea-albinelor-ce-interzis-trei-pesticide-061207776.html (http://ro.stiri.yahoo.com/protejarea-albinelor-ce-interzis-trei-pesticide-061207776.html)
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: johnysibiu din Ianuarie 06, 2015, 06:22:07 PM
Principalii vinovati se numesc PONCHO si GAUCHO.

Sunt interzisi in UE dar la noi zburda liberi prin holdele de Floarea soarelui. Cei care au fost anu asta la floare iar in toamna au inchis multe urdinise  stiu ce vorbesc
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Eugen B din Ianuarie 06, 2015, 07:18:09 PM
Am auzit si eu de pesticidele respectiv din ceva documentare. La noi in tara se poate orice. Pe viitor cine stie cate albine vor mai fi
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: johnysibiu din Ianuarie 06, 2015, 07:47:50 PM
Li se face o reclama desantata pe toate site-urile destinate agricultorilor ce cultiva porumb si floarea soarelui.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: sorinma din Ianuarie 13, 2016, 08:45:31 AM
http://eco-csr-news.ro/biodiversitate/epa-recunoaste-neonicotinoidele-devasteaza-populatia-de-albine-din-sua/
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: viorel55 din Ianuarie 22, 2016, 09:02:40 AM



http://agrointel.ro/47304/romania-nu-a-notificat-inca-bruxelles-ul-pentru-folosirea-neonicotinoidelor-in-2016-fermierii-se-tem-ca-demersul-sa-nu-fie-facut-prea-tarziu
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Ianuarie 23, 2016, 04:31:53 AM
  Articolul nu-i deloc incurajator. Stuparii lupta cu producatori agricoli cu mult mai mare putere financiara si sustinuti de producatorii de pesticide. Coducerea marilor asociatii de fermieri sunt ei insisi detinatori de mari ferme si deci direct interesati de tratamente cat mai ieftine, netinand cont de consecintele pe termen lung.
  Ce am mai inteles:
- se spune ca actualmente tratarea semintelor este facuta de multe ori de catre fermieri, care nu au capacitatea de dozare optima a acestor pesticide deosebit de puternice, deci superdozarea este foarte posibila
- se propune tratarea semintelor in centre specializate, dar asta va duce la folosirea semintelor tratate si in zone unde tratamentele nu s-ar justifica (se zice ca sudul tarii este innfestat cu ratisoara, dar seminte de porumb se folosesc in toata tara)
- se cer derogari in continuare pentru utilizarea neonicotinoidelor, in acest timp cautandu-se o reevaluare a efectelor lor (dar nu in favoarea stuparilor ci din contra), spunand ca se reevalueaza efectele utilizarii acestor pesticide strangand rapoarte de la institutii, organizatii neguvernamentale si guverne. Ori este clar ca ponderea institutiilor care se ocupa de albine sau insecte in general, este mult mai mica decat a organizatiile si asociatiile agricole.
- zic ca la nivel european, in 2016 sau 2017 se asteapta o decizie definitiva despre viitorul acestor pesticide.
  As vrea aici un comentariu: In mod pervers s-a propus ca in UE sa se faca o reevaluare a efectelor neonicotinoidelor dupa doi sau 3 ani de interzicere a lor. Daca in aceasta perioada de neutilizare, situatia albinelor nu s-a inbunatatit, inseamna ca nu ele sunt cauza declinului albinelor. Aceasta este o abordare gresita. Dupa o perioada mare de utilizare a acestor pesticide in Vest, solul si natura in general sunt puternic contaminate si revenirea la normal necesita o mult mai mare perioada. S-au dat cam acum o luna pe forum doua videoclipuri pe care acum nu stiu unde sa le caut; in unul din ele se vorbea ca timpul de injumatatire in sol a neonicotinoidelor este intre 6 luni si 20 de ani, in functie de sol, clima si tipul concret de neonicotinoid folosit! Sa zic ca acest timp de injumatatire ar fi de doar 2 ani. Asta ar insemna ca dupa 10 ani de astfel de tratamente, in sol avem deja o concentratie de pesticid chiar mai mare (prin cumulare) decat doza care s-ar da anual. E clar ca toata vegetatia care creste pe acele soluri va contine otrava inca multi ani dupa incetarea administrarii. (V-am mai spus ca la noi, tratamentele contra gandacului de Colorado nu mai erau necesare la o cultura dupa porumb tratat cu neonicotinoide! Ori gandacul de Colorado are o adaptabilitate foarte mare la tratamente, chiar la DDT a inceput sa reziste, dar nu si la aceste otravuri!
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: viorel55 din Februarie 09, 2016, 09:28:30 PM


        http://agrointel.ro/48586/romania-a-primit-derogare-pentru-folosirea-neonicotinoidelor-pentru-insamantarile-de-primavara/
 
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: bio din Februarie 09, 2016, 09:34:47 PM
....
Citat din: viorel55 din Februarie 09, 2016, 09:28:30 PM


        http://agrointel.ro/48586/romania-a-primit-derogare-pentru-folosirea-neonicotinoidelor-pentru-insamantarile-de-primavara/
 

.... :yahoo_cry:

Titlu: Re: Pesticide
Scris de: tassevasi din Februarie 09, 2016, 09:39:48 PM
 Daaa , e clar si anul acesta  va fi  ca anul trecut ,......nemerniciiii !!
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: bio din Februarie 09, 2016, 09:44:47 PM
O sa fie mai rau.... mult mai rau.....saminta de rapita a fost tratata cu NUPRID 600 si MODESTO 480...


Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Kov iulian din Februarie 10, 2016, 01:19:31 AM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 23, 2016, 04:31:53 AM
  Articolul nu-i deloc incurajator. Stuparii lupta cu producatori agricoli cu mult mai mare putere financiara si sustinuti de producatorii de pesticide. Coducerea marilor asociatii de fermieri sunt ei insisi detinatori de mari ferme si deci direct interesati de tratamente cat mai ieftine, netinand cont de consecintele pe termen lung.
  Ce am mai inteles:
- se spune ca actualmente tratarea semintelor este facuta de multe ori de catre fermieri, care nu au capacitatea de dozare optima a acestor pesticide deosebit de puternice, deci superdozarea este foarte posibila
- se propune tratarea semintelor in centre specializate, dar asta va duce la folosirea semintelor tratate si in zone unde tratamentele nu s-ar justifica (se zice ca sudul tarii este innfestat cu ratisoara, dar seminte de porumb se folosesc in toata tara)
- se cer derogari in continuare pentru utilizarea neonicotinoidelor, in acest timp cautandu-se o reevaluare a efectelor lor (dar nu in favoarea stuparilor ci din contra), spunand ca se reevalueaza efectele utilizarii acestor pesticide strangand rapoarte de la institutii, organizatii neguvernamentale si guverne. Ori este clar ca ponderea institutiilor care se ocupa de albine sau insecte in general, este mult mai mica decat a organizatiile si asociatiile agricole.


Citat din: viorel55 din Februarie 09, 2016, 09:28:30 PM

http://agrointel.ro/48586/romania-a-primit-derogare-pentru-folosirea-neonicotinoidelor-pentru-insamantarile-de-primavara/ (http://agrointel.ro/48586/romania-a-primit-derogare-pentru-folosirea-neonicotinoidelor-pentru-insamantarile-de-primavara/)


Apicultura are nevoie perdele forestiere melifere: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8799.0 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8799.0)
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: viorel55 din Martie 04, 2016, 04:08:26 PM
http://www.green-report.ro/capitala-norvegiei-construieste-un-drum-pentru-albine/
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: viorel55 din Martie 10, 2016, 01:58:07 PM
  Semnati petitia:



     http://www.petitieonline.com/sos_albina_romaneasc
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: ionut vlv din Martie 10, 2016, 08:49:18 PM
lovindu-ma de incapacitatea functionarilor din structurile statului
de a lua masuri corecte astfel incat sa nu suprime o cauza fara sa produca 10 efecte,
propun sa discutam pe marginea unui subiect pt mine mai arzator si
cu efecte drastice asupra familiilor de albine de pe intreg cuprinsul tarii.
daca pana acum s-a discutat de pesticidele peste care ne ducem noi
cum vom reactiona la pesticidele care vor veni peste noi?
nu am acum rabdare sa caut un link dar subiectul in cauza
se refera la stropirile contra tantarilor,ce se preconizeaza ca vor incepe
foarte curand conform circularelor trimise de ministerele mediului si sanatatii
catre toate primariile.fac pariu ca insecticidele vor fi alese in urma unei licitatii
si vor fi alese cele mai ieftine si mai neselective din ce exista pe piata.
de asemenea vor fi aplicate de firme ce nu au nicio treaba cu operatiunea,
ba nici nu exista la ora actuala.ele urmand sa ia fiinta in momentul cand miroase a afacere.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Kov iulian din Aprilie 04, 2016, 03:41:10 PM
Citat din: ionut vlv din Martie 10, 2016, 08:49:18 PM
...foarte curand conform circularelor trimise de ministerele mediului si sanatatii catre toate primariile.fac pariu ca insecticidele vor fi alese in urma unei licitatii si vor fi alese cele mai ieftine si mai neselective din ce exista pe piata.
de asemenea vor fi aplicate de firme ce nu au nicio treaba cu operatiunea, ba nici nu exista la ora actuala.ele urmand sa ia fiinta in momentul cand miroase a afacere.
Daca nu ma insel pe afara se folosec mai putin pesticide pentru combaterea tantarilor, fiindca cei de afara nu sunt idioti sa ucida odata cu tantarii la gramada orice insecta benefica sa otraveasca aerul, apele etc .

In schimb controleaza reproducerea tantarilor prin eliberarea in natura de masculi sau femeie sterile sau modificate genetic sa nu aiba urmasi.

Se inmultesc in laborator insectele modificate genetic ce li-sau adaugat o gena ucigasa cu actiune distructiva asupra urmasilor.
In captivitate poti fi inmultite  fiindca li se administreaza un inhibitor al genei ucigase.
Eliberate in natura acele insecte atraga parteneri salbatici se imperecheaza dar urmasii nu pot supravietui fara acea substanta minune, astfel perechea salbatica este impiedicata sa mai procreeze si traind putin moare fara a avea urmasi.

Astfel aceste actiuni sunt tintite doar asupra speciei ce se vrea exterminata fiindca acele insecte modificate atrag partenerii salbatici de oriunde s-ar ascunde si le rapesc sansa de a avea urmasi.

Totatoda prin aceasta metoda dusmanii naturali ai speciilor daunatoare sunt crutati spre deosebire de pesticide care dupa ultimele studii afecteaza mai mult insectele si dusmanii speciilor daunatoare de insecte .



https://en.wikipedia.org/wiki/Sterile_insect_technique    -  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sterile_insect_technique_trials
CitatSe estimeaza ca, aproximativ 20 - 40 % din productia potentiala de hrana se pierde din cauza insectelor daunatoare. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca se cheltuiesc anual 11 miliarde de dolari pe pesticide ( probabil doar in SUA) www.oxitec.com/agriculture/the-need

CitatDoar  6 - 8 % din pesticide isi ating tinta si ajung efectiv la acele insecte daunatoare iar restul de 94 -92 % ajung in plante, in sol si in panza de apa freatica.
Intre 5 si 40% din cantitatea de ierbicide isi ating tina dar in final ajung tot in sol si in panza de apa freatica.
Poluarea solului cu pesticide - ing. Vasile Toma:
http://www.recolta.eu/arhiva/poluarea-solului-cu-pesticide-8995.html
Va dati seama cat de periculos poate fi pentru firmele ce produc pesticide promovarea unor alte metode de control tintit al daunatorilor ?
Acei daunatori ar putea fi eliminati definitiv iar dusmanii lor naturali ar putea revenii in natura si tine sub control insecta daunatoare.

Pai ce facem schimbam ordinea lucrurilor, industria pesticidelor nu trebuie sa traisca si ea la fel si industria farmaceutica, la fel si "industria" pompelor funebre  .
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Aprilie 05, 2016, 05:45:31 AM
  Ba chiar am auzit ca acele cazuri de copii nascuti cu anomalii nu s-ar datora tantarilor ci insecticidelor cu care se inserca combaterea lor.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: tinumaftei din Aprilie 05, 2016, 08:15:25 AM
Citat din: stefan1 din Aprilie 05, 2016, 05:45:31 AM
  Ba chiar am auzit ca acele cazuri de copii nascuti cu anomalii nu s-ar datora tantarilor ci insecticidelor cu care se inserca combaterea lor.
....Insa ati uitat de acele milioane de cazuri de malarie care faceau invalidanta viata bolnavilor, boala care le scurta semnificativ viata datorita tratamentuli cu chinina. Malaria a disparut (in RO si in multe alte tari) pentru ca a disparut tantarul anofel din anumite regiuni. Si acesta este numai un exemplu. Mai sunt multe altele!
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Aprilie 06, 2016, 03:32:29 AM
  Nu stiu daca in Sud-America este tantarul anofel. Si insecticidele folosite sunt de diferite feluri si cu anumite efecte 'colaterale' fiecare. Deci nu-i vorba sa nu combatem tantarii ci cum ii combatem.

  Am scris despre niste cautari interesante de combatere a tantarului anofel pornind de la o observatie facuta asupra plantei ceara albinei:
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2508.msg76285#msg76285

   "Aceleasi flori atrag femelele tantarului anofel care transmite malaria. Cercetatorii studiaza intens sa gaseasca substanta care atrage acest tantar, pentru a concepe un mod de combatere a lui."
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Kov iulian din Aprilie 06, 2016, 10:52:24 AM
Citat din: stefan1 din Aprilie 06, 2016, 03:32:29 AM
  Am scris despre niste cautari interesante de combatere a tantarului anofel pornind de la o observatie facuta asupra plantei ceara albinei:
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2508.msg76285#msg76285

   "Aceleasi flori atrag femelele tantarului anofel care transmite malaria. Cercetatorii studiaza intens sa gaseasca substanta care atrage acest tantar, pentru a concepe un mod de combatere a lui."

Pana la ceaiuri de plante uitati-va un pic pe link-ul  ce l-am postat mai sus: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sterile_insect_technique_trials

Musca tete - tanzania -     1944–1946  -  Randament  99% pe o raza de in 26 km2 (aceasta transmite Boala somnului, tripanozomiaza )

Tantarul anofel   -  1977–1979     -   El Salvador: Pacific coast = S-au folosit 100 milioane de masculi sterlizati - Randament 97%  nu au reusit eradicarea completa fiindca au migrat.

...
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Aprilie 07, 2016, 02:34:37 AM
  Da, vad din ce ai prezentat ca sunt tantari anofeli in America. Tantarul care vehiculeaza virusul Zika, presupus a fi cuza microcefaliei la unii nou-nascuti, nu este tantarul anofel. De fapt nu s-a stabilit clar o corelatie intre microcefalie la copii si infestarea cu acest virus. In plus se zice ca de vreo 30 de ani se duce in Brazilia o lupta contra tantarului care raspandeste acest virus (si altele). Totusi epidemia de microcefalie a aparut in ultima vreme. Fie virusul Zika a devenit mai nociv, fie, cum spun unii, insecticidele folosite acum contra lor ar fi cauza malformatiilor , fie aceste cazuri de microcefalie au cu totul alte cauze. Oricum din ce se spune, metoda combaterii tantarilor cu alti tantari modificat genetic are mare eficienta si nici nu este prea scumpa.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Aprilie 27, 2016, 12:33:19 PM
Revin la neoncotinoide, care sunt printre cele mai larg utilizate pesticide. Redau tradus de Google un document provenind din SUA:

  https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://edis.ifas.ufl.edu/pi117&prev=search

    Topics: Pesticide Biroul de informare | Fishel, Frederick M | Pesticide serie de toxicitate Profiluri

Pesticide Toxicitate Profil: Pesticide neonicotinoid 1

Frederick M. Fishel 2

Acest document oferă o prezentare generală a toxicității umane, o listă a reacțiilor toxice la animale de laborator și faunei sălbatice, precum și o referință încrucișată a substanței chimice, precum și denumirile comune, comerciale ale multor pesticide neonicotinoide înregistrate pentru a fi utilizate în Florida.
General

Modul de acțiune al pesticidelor neonicotinoide este modelat după insecticid natural, nicotină. Ei acționează asupra sistemului nervos central al insectelor. acțiunea lor cauze de excitație a nervilor și eventual paralizia, ceea ce duce la moarte. Pentru că ei se leagă la un situs specific (receptorul nicotinic al acetilcolinei postsinaptic), acestea nu sunt rezistență încrucișată la carbamat, organofosforici sau insecticidele piretroide sintetice, care a fost un impuls pentru dezvoltarea lor. Ca grup, ele sunt eficiente împotriva insectelor sug, dar, de asemenea, guma de insecte, cum ar fi gândaci și unele lepidoptere, mai ales omizi. Toate produsele neonicotinoide sunt clasificate ca fiind de uz general și au fost înregistrate în cadrul Programului Risc redus convențional APE din cauza profilurilor lor toxicologice favorabile.

Acetamiprid este pentru utilizare împotriva insectelor sugătoare, cum ar fi afide și whiteflies, legumele cu frunze, culturi de varză, citrice, bumbac, plante ornamentale și legume fructoase. Formulările gata de utilizare sunt disponibile în plus față de pulberi umectabile și granule dispersabile în apă.

Clotianidin a fost înregistrată în 2003 de către Bayer inițial pentru utilizarea de porumb și semințe de rapiță tratament. Site-uri suplimentare aprobate includ struguri, fructe semințoase, orez, tutun și gazon și plante ornamentale.

Imidacloprid a fost înregistrată prima pentru utilizare în Statele Unite în 1992 și este, probabil, cel mai utilizat pe scară largă insecticid al grupului. Ea are o gamă largă de dăunători și site-uri țintă, inclusiv solul, semințele, structurale, animale de companie, și tratamente foliare în bumbac, orez, cereale, alune, cartofi, legume, fructe sămânțoase, nuci pecan, și gazon. Este o sistemică cu activitate reziduală îndelungată și deosebit de eficient contra insectelor sugătoare, insectelor din sol, musculița albă, termite, insecte, gazon și gândacul de Colorado al cartofului. Produsele sunt disponibile în prafuri, granule, pansamente pentru semințe concentrate fluabile în forma lichida, concentrate solubile, suspensii concentrate, și pulberi hidrofile. Ratele de aplicare pentru insecticide neonicotinoide sunt mult mai mici decât mai vechi insecticide, utilizate în mod tradițional.

Structura chimică thiamethoxam este ușor diferit decât celelalte insecticide neonicotinoide, făcându-l cel mai solubil în apă din această familie. Din cauza solubilității sale de apă mai mare, se mișcă ușor în țesutul plantei. Produsele sunt etichetate pentru sol, semințe și tratamente foliare la o gamă largă de culturi de legume și de teren. Formulările produse includ concentrate emulsionabile, granule dispersabile în apă, și concentrate solubile.

Dinotefuran acționează prin contact și ingestie și duce la încetarea de hrănire în termen de câteva ore de contact si moarte la scurt timp după aceea. Este eficient pe un spectru larg de insecte infesteaza culturile de bumbac și de legume. Dinotefuran a fost acordat organofosforici alternative și a redus statutul de risc de EPA.
Toxicitate

Neonicotinoide sunt clasificate de către EPA ca agenți din ambele clase de toxicitate II și clasa III și sunt etichetate cu cuvântul de avertizare "Avertizare" sau "Atenție!". Deoarece neonicotinoide bloca o cale neuron specific, care este mai abundent în insecte decât animalele cu sânge cald, aceste insecticide sunt mai selectiv toxice pentru insecte decât mamifere.

Datele de toxicitate cele mai multe disponibile din neonicotinoidelor este cu imidacloprid. Aceste date indică faptul că este mai puțin toxică atunci când este absorbit de piele sau prin inhalare, comparativ cu ingestie. Ea provoacă înroșire minore ochi, dar este non-iritant pentru piele. Semnele de toxicitate la șobolani includ letargie, tulburări respiratorii, a scăzut mișcare, mers clătinat, tremur ocazional, și spasme. Nu există conturi de otrăvire om, dar semne și simptome de otrăvire ar fi de așteptat să fie cele similare pentru șobolani.

Un studiu de toxicitate cronică a arătat că șobolanii hrăniți până la 1.800 ppm a rezultat într-un nivel fără efect observabil (NOEL) de 100 ppm. EPA catalogheaza imidacloprid ca "Grupul E" (dovezi de carcinogenitate). La animale si oameni, imidacloprid este absorbit rapid și aproape complet din tractul gastro-intestinal, și se elimină prin urină și fecale în termen de 48 de ore. Din neonicotinoide, imidacloprid este cel mai toxic pentru păsări și pești. Atât imidacloprid și tiametoxam sunt extrem de toxice pentru albine.

Toxicitatea mamaliene pentru pesticide neonicotinoide înregistrate în Florida, sunt prezentate în Tabelul 1. Tabelul 2 listează reacțiile toxice pentru fauna sălbatică de denumirea comună a pesticidelor neonicotinoide. Tabelul 3 oferă o listă încrucișată a multora dintre denumirile comerciale care aceste produse sunt înregistrate și vândute de către în Florida.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Aprilie 27, 2016, 01:05:22 PM
 Un alt articol:

https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://www.bbc.com/news/science-environment-27980344&prev=search

Impactul pe scară largă de neonicotinoide "imposibil de a nega"
De către corespondent Matt McGrath Mediu, BBC News

    24 iunie 2014
    Din sectiunea Stiinta & Mediu

pesticide neonicotinoide provoacă daune semnificative la o gamă largă de specii benefice și sunt un factor cheie în declinul albinelor, spun oamenii de știință.

Cercetători, care au efectuat o revizuire la patru ani, a literaturii de specialitate, spun dovada de daune este acum "concludente".

Oamenii de stiinta spun amenintare la adresa naturii este aceeași ca și că, odată pusă de DDT-ul chimic notoriu.

Producătorii spun că pesticidele nu dăunează albinelor sau a altor specii.

Neonicotinoide au fost introduse la începutul anilor 1990 ca un înlocuitor pentru mai vechi, mai multe substante chimice daunatoare.

    Folosindu-le ca profilactici este o nebunie absolută în acest sens
    Prof Dave Goulson, Universitatea din Sussex

Ele sunt un insecticid sistemic , ceea ce înseamnă că acestea sunt absorbite în fiecare celulă dintr - o plantă, ceea ce face toate părțile otrăvitoare pentru dăunători.

Dar unii oameni de știință au fost preocupat de impactul acestora, aproape din momentul în care au fost introduse.

O mare parte din griji a înconjurat efectele lor asupra albinelor.

A avut loc un bine documentat, declin la nivel mondial în aceste polenizatori critice .

Mulți cercetători cred că expunerea la neonicotinoide a fost un factor de destabilizare important pentru speciile.
"Impact din întreaga lume"

În 2011, militanții de mediu, IUCN , a stabilit un grup de lucru științific internațional privind pesticidele sistemice să analizeze impactul acestor substanțe chimice.

Membrii au analizat peste 800 de peer review lucrari care au fost publicate în ultimii 20 de ani.

Evaluarea lor a impactului global spune că amenințarea depășește cu mult albinele.

În raportul lor, care urmează să fie publicat luna viitoare, ei susțin că neonicotinoide și o altă substanță chimică numită fipronil otrăvesc pământul, aerul și apa.

Pesticidele se acumulează în sol și se infiltrează în apă, și reprezintă o problemă importantă pentru râme, melci de apă dulce, fluturi și păsări.

Cercetatorii spun ca masuratorile clasice utilizate pentru a evalua toxicitatea unui pesticid nu sunt eficiente pentru aceste pesticide sistemice și ascund impactul lor adevărat.

Ele indică unul dintre studiile în cadrul revizuirii efectuate în Țările de Jos.

Aceasta a constatat că un nivel mai ridicat de neonicotinoide în apă a redus nivelurile de nevertebrate acvatice, care sunt prada principală pentru o întreagă gamă de specii, inclusiv trecere prin vad păsări, păstrăv și somon.

"Există atât de multe dovezi, care merg mult dincolo de albine", profesorul Dave Goulson de la Universitatea din Sussex a declarat pentru BBC News.

"Se acumulează în soluri, acestea sunt de obicei de cotitură în căile acvatice la niveluri care depășesc doza letală pentru lucruri care trăiesc în fluxuri.

"Este imposibil de a nega faptul că aceste lucruri sunt cu impact major asupra mediului."
comparație DDT

Oamenii de stiinta sunt foarte îngrijorați cu privire la utilizarea profilactică a neonicotinoidelor, în cazul în care semintele sunt acoperite în substanțele chimice și planta crește cu abilitatea de a distruge dăunătorii deja încorporate.

"Este un pic ca administrarea preventiva a antibioticelor", a declarat profesorul Goulson, unul dintr-o echipa de 29 de oameni de stiinta implicati in cercetare.

"Cu cât acestea sunt folosite, cu atât mai puternică presiunea selectivă plasați pe insecte daunatoare pentru a deveni rezistente la ele. Folosirea lor profilactica este o nebunie absolută în acest sens."

Forța de sarcină susține că , odată cu neonicotinoide și fipronil reprezentând aproximativ o treime din piața mondială de insecticide, fermierii sunt supra-bazându - se pe ele în același mod în care a devenit o dată peste dependente de substanțe chimice , cum ar fi DDT - ul .

"Ne-am uitat aceste lecții și să ne întoarcem unde am fost în anii 1960", a spus Prof Goulson.

"Ne bazăm aproape exclusiv pe aceste insecticide, calendar de pulverizare de 20 de ori sau mai mult pe un singur câmp, este un mod complet razna."

În timp ce neonicotinoide nu se acumulează în țesutul uman sau animal, în modul în care DDT-ul a făcut o dată, pesticidele moderne sunt mai letale, aproximativ 6000 de ori mai toxice , comparativ cu spray-ul mai vechi.

Reprezentanți ai producătorilor spun că nu este nimic nou în studiul Task Force.

"Există foarte puține dovezi credibile că aceste lucruri provoacă daune nociva deoarece am le-ar fi văzut de peste 20 de ani de utilizare", a declarat Dr. Julian Mica de la Bayer, unul dintre producătorii de neonicotinoide.

"Dacă te uiți la bondarul copac, se mănâncă aceeași mâncare ca și celelalte albine, și este expus la aceeași sarcină de pesticide și de condițiile meteorologice și totuși este înfloritoare, în timp ce alte albine nu sunt.

"Dacă ar fi fost pesticidele care provoacă distrugerea în masă a faunei noastre, cu siguranță vei vedea efectele asupra tuturor albinelor?"

European Crop Protection Association a declarat că grupul de lucru a fost selectivă în evidență a acestora, indicând studii recente efectuate de către industrie care arată că declinul populațiilor de albine au fost supraevaluate.

"Noi respectăm oamenii de știință care au produs aceasta cercetare, dar se pare că acestea fac parte dintr-o mișcare, care reunește unii academicieni și ONG-uri al căror doar obiectiv este de a restricționa sau de a interzice utilizarea tehnologiei neonicotino, indiferent de ceea ce ar putea arăta dovezile" un purtator de cuvant a spus.

Europa are deja un moratoriu de doi ani , în loc ceea ce înseamnă că neonicotinoide nu poate fi utilizat pe înflorire a culturilor , cum ar fi semințe de rapiță.

Săptămâna trecută, președintele Obama a anunțat crearea unui grup operativ de sanatate polenizatoare sa se ​​uite la impactul expunerii pesticidelor asupra albinelor și a altor insecte.

Prof Goulson spune că el nu este în favoarea unei interdicții.

"Am folosit aceste lucruri timp de 20 de ani și nu este un singur studiu care arată că ei crește randamentul", a spus el.

"Eu nu sunt personal în favoarea unei interdicții, dar pur și simplu cred că ar trebui să le folosim mult mai judicios - în cazul în care nu beneficiază de randament ar trebui să ne oprim folosindu-le."
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: Kov iulian din Aprilie 27, 2016, 02:41:07 PM
Citat din: stefan1 din Aprilie 27, 2016, 01:05:22 PM
În raportul lor, care urmează să fie publicat luna viitoare, ei susțin că neonicotinoide și o altă substanță chimică numită fipronil otrăvesc pământul, aerul și apa.

Pesticidele se acumulează în sol și se infiltrează în apă, și reprezintă o problemă importantă pentru râme, melci de apă dulce, fluturi și păsări. 

Am mai spus asta despre pesticide . Despre " copilul " nesupravegheat la ora de chimie care amesteca si de aia si de ailalta pana amestecul face poc.

Poate firmele ce le produc si anumite institute studiaza impactul lor asupra unor insecte si animale dar nu cred ca studiaza cineva cu adevarat ce se intampla in sol atunci cand cand amesteci mai multe pesticide si rezulta noi substante care nu poti stii cum reactioneaza.

Citeam undeva despre reactia ciudata a unui pesticid asupra pestilor .

Intr-o anumita doza ii ucidea, scazand doza nu se mai intampla nimic vizibil apoi scazand mult de tot doza la un nivel ce nu parea toxic la prima vedere sa constatat pesti nu se mai inmultesc si devin sterili.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Aprilie 27, 2016, 02:51:49 PM
  http://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2013/aug/05/neonicotinoids-ddt-pesticides-nature

  Este noul DDT: o clasă de otravuri cu licență pentru utilizarea pe scară largă înainte ca acestea au fost testate în mod corespunzător, care ingrozesc acum lumea naturală în afară. Și este o altă demonstrație a adevărului vechi că cei care nu învață din istorie sunt destinate să o repete.

Abia acum, când neonicotinoide sunt deja insecticidele cel mai des folosite din lume, pe care începem să înțelegem modul în care sunt extinse impactul lor. La fel cum producătorii au făcut pentru DDT, societățile care fac aceste toxine au afirmat că acestea erau inofensive, pentru alte specii decât cele de dăunători vizati. La fel cum au făcut-o pentru DDT, ei au amenințat oamenii care au ridicat îngrijorări, publicatnd afirmații înșelătoare și făcut tot posibilul pentru a înșela publicul. Și, ca și în cazul în care pentru a se asigura că povestea se lipește de script-ul vechi, unele guverne au colaborat în acest efort. Printre cele mai culpabil este guvernul Regatului Unit.

După cum arată profesorul Dave Goulson în revizuirea sa a impactului acestor pesticide, nu știm încă aproape nimic despre modul în care sunt afectate cele mai multe forme de viață. Dar, după cum dovezile au început să se acumuleze, oamenii de stiinta au inceput sa descopere un impact într-o gamă largă de animale sălbatice.

Neonicotinoidele sunt deja cunoscute ca o cauză majoră a declinului albinelor și altor polenizatori. Aceste pesticide pot fi aplicate pe semințe de culturi, iar acestea rămân în plante pe măsură ce cresc, omorând insectele care le mănâncă. Cantitățile necesare pentru a distruge viața insectelor sunt mici uimitor: în volum aceste otrăvuri sunt de 10.000 de ori mai puternice ca și DDT-ul. Atunci când albinele sunt expuse la doar 5 nanogrammes de neonicotinoide, jumătate dintre ele vor muri. Albinele, hoverflies, fluturi, molii, gândaci și alte polenizatori se hrănesc din florile de culturi tratate, ele sunt, se pare, capabile să absoarbă o cantitate suficientă de pesticide pentru a compromite supraviețuirea lor.
  Dar, doar o mică parte din neonicotinoidele pe care fermierii le utilizează, intră in polenul sau nectarul florilor. Studiile efectuate până în prezent sugerează că doar între 1,6% și 20% din pesticidele utilizate pentru prepararea semintelor sunt efectiv absorbite de cultură: o rată mult mai scăzută chiar decât atunci când toxinele sunt pulverizate pe frunze. O parte din reziduu suflă sub formă de praf, care ar putea face ravagii în rândul populațiilor multor specii de insecte, în garduri vii și a habitatelor din jur. Dar marea majoritate - Goulson spune "de obicei mai mult de 90%" - pesticidului aplicat semințelor intră în sol.
  Cu alte cuvinte, realitatea este o lume în afară de impresia creată de către producători, care păstrează descrie pansamentul semințelor cu pesticide ca "precise" și "orientată".

Neonicotinoidele sunt substanțe chimice foarte persistente, de durată (conform puținele studii publicate până în prezent) timp de până la 19 ani în sol. Pentru că ele sunt persistente, ele sunt susceptibile de a se acumula: cu fiecare an de aplicare solul va deveni mai toxic.

Ceea ce aceste pesticide fac odată ce acestea sunt în sol, nimeni nu știe, ca și suficiente pentru cercetare nu a fost efectuat. Dar, - mortale pentru toate insectele și, eventual, alte specii, la concentrații mici - acestea sunt susceptibile de a șterge o mare parte din fauna solului. Are acest lucru includ râme? Sau păsările și mamiferele care se hrănesc cu râme? Sau pentru care contează, păsările și mamiferele care se hrănesc cu insecte sau semințe tratate? Noi nu știm încă suficient să spun.

Aceasta este povestea voi continua audierea despre aceste pesticide: am intrat în ea orb. Guvernele noastre au aprobat utilizarea lor, fără nici cea mai vagă idee care sunt susceptibile de a fi consecințele.
  Este posibil să aveți impresia că neonicotinoide au fost interzise de către Uniunea Europeană. Ei nu au fost. Utilizarea câtorva dintre aceste pesticide a fost suspendata timp de doi ani, dar numai pentru anumite scopuri. Pentru a asculta legislatorilor, ai putea fi iertat pentru a crede că singura specie care ar putea fi afectată este de albine, iar singurul mod în care acestea pot fi ucișe este prin florile de plante ale căror semințe au fost îmbaiate.

Dar neonicotinoide sunt pulverizate pe frunzele la o mare varietate de plante de cultură. Ele sunt, de asemenea, răspândite peste pășuni și parcuri în granule, în scopul de a ucide insectele care trăiesc în sol și mănânca rădăcinile ierbii. Aceste aplicații și multe altele, rămân legale în UE, chiar dacă noi nu știm cât de sever este impactul mai larg . Noi facem, cu toate acestea, știu suficient pentru a concluziona că acestea sunt susceptibile de a fi rău.

Desigur, nu toate neonicotinoide care intră în sol rămâne acolo pe termen nelimitat. Vei fi ușurat să auzi că unele dintre ele sunt spălate afară, după care ... ah, da, ele ajung în apele subterane sau în râuri. Ce se întâmplă acolo? Cine știe? Neonicotinoidele nici măcar nu sunt enumerate printre substanțele care trebuie să fie monitorizate în conformitate cu Directiva-cadru privind apa al UE, deci nu avem nici o imagine clară a ceea ce concentrațiile lor sunt în apă pe care noi și multe alte specii o folosim.

Dar un studiu efectuat în Țările de Jos arată că unele zone horticole lasa apa atât de puternic contaminata cu aceste pesticide, incat ar putea fi folosita pentru a trata păduchii. Același studiu arată că, chiar și la niveluri de concentratie mult mai mici - nu mai mari decât limitele stabilite de UE - neonicotinoidele care intră în rauri șterg jumătate din speciile de nevertebrate pe care s-ar aștepta să le găsim în apă. Acesta este un alt mod de a spune ștergerea mare a foodweb.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: stefan1 din Mai 09, 2017, 04:58:57 AM
  Dau aici raspunsul primit de la UE de Asociatia Fermierilor Romani, care este ingrijorata de prelungirea interzicerii neonicotinoidelor.

"Domnule Baciu,
Mulțumesc pentru scrisoarea dvs. din data de 7 aprilie 2017, în care vă manifestați îngrijorea cu privire la documentele în lucru pe care serviciile Comisiei le-au pregătit, sugerând alte restricții suplimentare la utilizarea a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam).
Comisia acordă mare atenție protecției albinelor, având în vedere rolul lor important ca polenizatori, nu numai în natură, dar și  în multe culturi cultivate. Este, așadar, necesar să implementăm cele mai recente principii științifice în ceea ce privește evaluarea riscurilor pentru albine.
Deja în 2013, Comisia a restricționat sever introducerea pe piață și utilizarea produselor de protecție a plantelor și tratare a semințelor care conțineau aceste trei neonicotinoide (Regulamentul (EU) Nr. 485/2013) inclusiv mai multe culturi de legume și fructe. Decizia se baza pe noile studii științifice care le-au fost puse la dispoziție în acel moment.
Comisia a inclus în această legislație o dispoziție specifică de a solicita informații de confirmare solicitanților celor trei substanțe active, până la 31 decembrie 2014. Este important să reamintim că scopul informațiilor de confirmare solicitate, a fost confirmarea utilizărilor care erau încă permise și considerate ca fiind sigure. Evaluarea informațiilor de confirmare a fost inițiată fără întârziere. Concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au fost finalizate în octombrie 2016 și au fost identificate alte riscuri cu privire la utilizarea acestor substanțe.
Documentele în lucru actuale se bazează pe aceste concluzii și sunt discutate cu Statele Membre.

Așa cum am menționat înainte, vom continua să lucrăm la documentul de orientare a albinelor.
O punere în aplicare treptată a celui mai recent document de orientare este propusă prin Comunicarea Comisiei, care este momentan în discuție cu Statele Membre în cadrul Comisiei Permanente.
Observ în mod deosebit marile preocupări pe care aceste documente în lucru le ridică fermierilor români și vă asigur că le luăm în considerare cu atenție în evaluarea noastră."

  Ma ingrijoreaza ultima fraza din document in care asigura pe romani ca le va lua in considerare cererile. Adica ne vor face in continuare un 'favor' sa ne dea aceste otravuri pe care altfel ar fi obligati sa le neutralizeze cu costuri foarte mari, ca noi suntem foarte bucurosi sa le 'neutralizam' mancandu-le!
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: corneliuhrom din Mai 09, 2017, 07:28:18 PM
d l  stefan1 multumim pt aceste informatii va doresc sanatate, %%- sila cit mai multe postari  =D>.
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: hapy_bee din Iunie 26, 2017, 09:00:21 PM
Buna seara, dragi colegi!
Va voi prezenta mai jos un daunator special si foarte periculos: OMUL!
Astazi am fost la stupina si am gasit toate cele 26 de familii de albine moarte... Un nemernic a ridicat podisorul stupilor si a dat cu insecticid, pulverizat pe rame, dar in cantitate suficienta incat sa curga pe la urdinis si bineinteles ca albinele toate sunt moarte atat intre rame cat si pe fundul stupului...
   Pe data de 14 iunie, vecinul vecinului meu ( deci nici macar nu este vecin cu mine), a strigat din gradina lui fata de care sunt vreo 50 m de la vatra stupinei ca imi da termen doua saptamani sa plec cu stupii de acolo ca altfel nu o sa ii mai am, ca stie el ce sa le faca... Am si un martor care a auzit. Mentionez ca stupii ii tineam pe terenul altcuiva. Ca sa nu ma cert cu nimeni si sa evit situatia de azi, am inceput demersurile de a ii muta, insa nu am apucat...
Am facut plangere penala impotriva lui, a venit cineva de la criminalistica si a prelevat probe...
Dupa experienta voastra credeti ca am vreo sansa sa recuperez prejudiciul?? Sau va ramane ca- n tren...
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: mape 48-petru manea din Iunie 26, 2017, 09:53:54 PM
Acela nu este om ---este o fiara care este in stare sa ucida orice ---trebuie sa chemi si televiziunea daca vrei ca autoritatile sa se miste corect
Titlu: Re: Pesticide
Scris de: MirceaCalin din Iunie 26, 2017, 10:29:17 PM
Citat din: mape 48-petru manea din Iunie 26, 2017, 09:53:54 PM
Acela nu este om ---este o fiara care este in stare sa ucida orice ---trebuie sa chemi si televiziunea daca vrei ca autoritatile sa se miste corect
SUBSCRIU !
Ar trebui uzat de toate mijloacele posibile pentru a face cunoscută fapta (în plus, pe lângă căile legale) !