Apis Ines

Creat de ionelnistor, Iunie 08, 2015, 12:15:17 PM

« precedentul - următorul »

filip

#90
Citat din: oroles din Decembrie 02, 2016, 06:55:38 AM
Cred ca nu o sa apuci sa îți vezi visul cu ochii. Rezistenta la varroa se formează in sute de ani.
Cand a aparut varroua numaram paduchii pe regina atat de multi erau..............
Am avut pierderi maricand eram copil dar niciodata nu am ramas fara albine.
Acum am 3 fam care au 3 ani de cand sunt tratate in primavara cu 2 benzi de Mavrirol si in august alte doua.
Productia a fost buna si sunt mai populati decat la cei care am facut tratamente incrucisate.
La 24 de ani am pierdut un picior intr-un accident in mina.Multi ziceau ca sunt terminat..........ca sotia o sa se desparta ,etc.
Din 91 pana azi au trecut ceva ani,am lucrat in continuare in mina , azi cand sunt la pensie la limita de varsta.Am ramas casatorit cu aceiasi femeie.Daca in momentul accidentului aveam o fiica,acum am si un baiat care a terminat liceul si a luat Bac-ul.Deci la mine nu exista "nu se poate".Daca nu se poate intr-un fel incercam in altul........
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ciucur

Citat din: ionelnistor din Noiembrie 30, 2016, 09:23:04 PM
VSH (varroa sensitive hygiene) mit sau realitate?!

Eu am in stupina carnica Slovenia (5 familii si 3 roi), carnica Austria (2 roi), carpatina (restul pana la 35).
Am prezentat pe pagina mea ca am gasit mult varroa la ultimul tratament.
Cei mai putin paraziti au cazut la familiile de carnica Slovenia, intre carnica Austria si carpatina nu am sesizat diferente.

Sigur, numarul familiilor nu permite tragerea unor concluzii.

Dar, si anul trecut carnica Slovenia a avut infestare mai mica decat ceilalti. Le am de la un crescator care pretinde ca are VSH la familiile sale. Am observat in timpul sezonului celule descapacite in zona cu puiet compact capacit.
Eu le-am luat din alte motive - am vrut blandete - capitol la care nu exceleaza. Cele din Austria sunt mult mai blande. Dar asta e alta discutie. Sper ca ajuta cu ceva putina mea experienta.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

ionelnistor

Am urmarit din film pentru a putea fundamenta o opinie (sunt mult mai multe studii facute in Europa dar si in SUA la un nivel de cercetare academica), dar ideia este noi apicultori simpli putem indentifica prezenta instinctului de VSH?
Acesta ne este benefic sau nu reprezinta interes pentru apicultorul de rand?
Care sunt argumentele pro si contra VSH-ului?

www.youtube.com/watch?v=Lb2rigB9Co0&t=246s

filip

#93
La minutul 4 se observa cum e scoasa din celula o nimfa supta si se vede si varroua.
1 Cand in stup exista varroua care omoara nimfa infestarea e in ultimul stadiu.
2 Cand albinele curata nimfa moarta din celula e instinctul de igiena si nu VSH.Parerea mea
Cine vinde regine e un fel de" pedigree"pentru regine sa zici ca ai regine din linia VSH care lupta impotriva varroua  :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ionelnistor

Citat din: Eugen B din Decembrie 01, 2016, 11:49:17 AM
Eu personal cred ca imunitatea albinei conteaza foarte mult.
Daca ai albine sanatoase si puternice vor duce mult mai bine intepaturile de la varroa, mai ales dupa tratamente.
Cine are albine fara imunitate(vezi alte tari , sau la noi in tara cine da tot felul de prostii la albine) albinele mor mai repede , stupul se depopuleaza si dupa apar tot felul de plangeri pe forum.
Continuarea o sa o scriu la sugestiile lui oroles
Stimate Eugen B,
Aveti perfecta dreptate cand spunetica imunitatea albinei conteaza si dupa cum subliniati este un cerc vicios: dorim familii de albine puternice, tratam antivarroua (cu tratamentele adecvate - chimice) implicit  afectam imunitatea albinei.
De aici decurg celelalte consecinte...
Si cu toare acestea ce ar trebui sa facem?
Cu stima,
Ionel





Eugen B

Eu personal incerc sa fac tot mai multe lucruri din stupina singur.
Protofilul il fac eu foarte bun si sanatos si natural 100%.
Polen daca dau dau productie proprie,  nu dau alta hrana proteica.
Nu storc mierea din cuib, in timpul anului albinele au doar miere. Doar toamna daca nu au suficenta miere le completez cu ceva apiinvert.
Singurul lucru care il cumpar e zahar , apiinvert si tratamentele.
Tratamentele le fac cum trebuie si pe serii. Nu dau foarte multe ca altii.
Eu observ ca am albinele sanatoase si frumoase.
Cu timpul daca tot bagam suplimente in ele vor fi tot depopulari mai mari.
Trebuie sa intelegem ca atata poate si albina , parerea mea este ca daca albinele sunt ingrijite tot mai natural se vor comporta tot mai bine.
Vom vedea cu timpul si hibrizii si suplimentele unde ne vor duce.

ionelnistor

#96
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 03:32:19 PM
La minutul 4 se observa cum e scoasa din celula o nimfa supta si se vede si varroua.
1 Cand in stup exista varroua care omoara nimfa infestarea e in ultimul stadiu.
2 Cand albinele curata nimfa moarta din celula e instinctul de igiena si nu VSH.Parerea mea

Domnul Filip,
Aveti perfecta dreptate ca spuneti ca albina care scoate pupa sau ninfa de albina este o manifestarea a instictului de igena.
Dar albina care  indentifica prezenta varroua - si aici cred ca este vorba de larva (pupa sau prepupa) de varroua care pentru un interval scurt doar de cateva ore are miros propiu- nu este cumva manifestat acel instinc VSH?!
Altfel este cunoscut ca varroua are trasatura de a se camufla cu mirosul specific al stupului.
Este clar ca sunt doua "tipuri" de albina una care indentifica si alta care curata!
Cat despre "pedigree" cred ca nu este relavant, instictul VSH din punct de vedere genetic este aditiv. Aceasta inseamna ca mama poate sa manifeste instictul de VHS, dar ficele sa nu il manifeste sau nu toate ficele sa-l manifeste. Acestea fiind constatate tinand seama ca regina are ca aport genetic la fice doar de 25%, pe cand trantorul contribuie cu 75%. Altfel spus imperecherea la intamplare si cu mai multi trantori face ca transmiterea instinctului de VSH sa fie "intamplatoare".
In rest sanatate!
Ionel

filip

#97
La finalul filmului se observa varroua in celula,varroua pe scandura de zbor la finele filmuletului.
Ori o albina care nu tolereaza varroua si lupta impotriva ei e precum stupul meu asezat pe un furnicar, nicio furnica nu e tolerata sa se apropie de urdinis.
Cu varroua e asa:
In primul an albinele rezista varroua.
In al doilea dau semne,exact ca in filmulet (sunt constiente ca trebuie sa faca ceva)
In al treilea an dau chix. :yahoo_cry:
O albina care lupta impotriva varroua trebuie sa o faca inainte ca varroua sa intre in celula si sa se inmulteasca.Ori doar o albina irascibila cred ca e capabila sa faca asta.
Mai vedem ce o sa fie in viitor.....
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ionelnistor

Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 03:32:19 PM
...Parerea mea
Cine vinde regine e un fel de" pedigree"pentru regine sa zici ca ai regine din linia VSH care lupta impotriva varroua  :)
Domnul Filip,
Sunt multe subliniat pe subientul vanzarii de regine din linie cu VSH sau chiar cu instinct de VSH.
Asa ca de multe ori pot intelege confuzia si nemultumirea unor apicultori care afirma "treaba cu VSH este doar marketind", nu este doar cunosterea corecta a fenomenului si indentificarea lui.
Cu atat mai mult a pretinde ca pot vinde o regina care are varsta de minim 15 zile si ca are VSH este clar o reclama falsa.
Indentificarea fenomenului de VHS se face atunci cand regina are in colonie propria albina si atinsa o structura  matura, adica intalnim albina propie in toate stadiile de dezvoltare. 
Ca atare este mai greu a concluziona ca regina produsa in 2016 este cu VSH,, cel mai sigur ar putea si confirmata in sfarsitul lui iulie inceputul lui august 2017 .
Multa sanatate!
Ionel

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ionelnistor

Stimati colegi apicultori,
Evenimentul deschide seria unor actiuni cu caracter stiintific , care au ca principal scop interactiunea directa cu profesionisti de marca , atat din lumea teoretico-stiintifica si practica apicola.
Crearea unui "releu de relatii" precum si incunostiintarea apicultorului roman de proiectele si noile abordarii din domeniu sunt preocuparile noastre permanente.
In aceasta editie suntem onorati de prezenta :
Job van Praagh, metodolog si coordonator stiintific de marca al crescatoriilor Buckfast , fost cercetator si coordonator stiintific al Institutului Apicol german Celle.
Jurgen Brausse , unul dintre cei mai recunoscuti tehnicieni de inseminari instrumentale apicole ,coordonator al proiectului de selectie VSH (numit Hosimet,realizat prin tehnica Pool)
Gilbert Bast, un reputat crescator Buckfast , implicat in mai multe proiecte de coordonare a imperecherilor naturale controlate prin metoda "Mondscheinbegattung", concept pe care il administreaza in modul cel mai profesionist din Europa.Metoda presupune realizarea unei imperecherii naturale ,dar in accelasi timp sigura din punct de vedere al dirijarii cuplajelor cu trantorii doriti.

www.facebook.com/photo.php?fbid=1648880535406526&set=a.1401051100189472.1073741833.100008537867178&type=3&theater

ionelnistor

Stimati colegi apicultori,
Pentru a ne rezerva si a ne asigura participarea la evenimentul anuntat pe data de 28 ianuarie 2017, la care si-au confirmat prezenta ca lectori Prof. Dr Job van Praagh, Jurgen Brausse si Gilbert Bast, este necesar a comunica in scris organizatorilor intentiea de participare. Incrierea va fi confirmata prin achitarea facturii proforme in valoare de 160 lei (care se poate achita prin banca), dupa care vom primi invitatia de particitare.
Cu stima, Nistor Ionel

ionelnistor


www.youtube.com/watch?v=GMjrgGsXt10&feature=youtu.be