Bine v-am găsit!

Creat de calmusdaniel, Noiembrie 13, 2013, 06:09:57 PM

« precedentul - următorul »

calmusdaniel

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 30, 2015, 06:55:07 PM
Ma refeream la ecocid b si nu la fumagilina.
Ecocid s  este un dezinfectant care se poate aplica prin pulverizare pe albine si puiet capacit dar nu si pe puiet larvar sau oua pt  ca pe acestea nu e indicat.Nu raman reziduuri nici in ceara nici in miere, si deasemenea distruge sporii de nosema si de loca.
Vreau sa adaug ca tratamentul cu protofil in combaterea nosemozelor,recomandat  de dr,Savu,trebuie facut pe o perioada de 15 zile,in portii zilnice de 250ml de sirop cu protofil(20ml la 1l sirop).

calmusdaniel

Citat din: istodorescu vasile din Ianuarie 30, 2015, 07:46:55 PM
nosemoza  dupa parerea mea este la fel de distructiva la fel ca varroa. de tratat nu se poate trata definitiv nici cu antibiotic, insa poate fi tinuta sub control, folosind hrana de calitate, inmultire calculata, astfel incit atit familiile de baza cit si roiurile sa fie puternice,iar ramele sa fie schimbate periodic,stiut fiind ca ramele vechi sunt cele care contin cei mai multi spori. la fel datorita ramelor vechi sau foarte vechi tinute in stupi, poate sa apara loca americana , aceasta din urma fiind si mai distrugatoare odata ce apare.asadar schimbul ramelor , si dezinfectarea lazilor, trebuie sa se faca periodic. eu recomand atit in turtele de serbet, cit si in siropuri, sa se foloseasca tinctura de usturoi, si suc de lamiie,provenit din stoarcerea lamiilor.pelinul cules tinar pus citeva crengute la prepararea ceaiurilor de plante.
Un alt mod de prevenire si tinere sub control este schimbarea matcilor la anumite intervale de timp,uni le schimba anual altii la 2 ani.Sucul de lamiie mai este bun si pt distrugerea sporilor de puiet varos.Se poate pune sucul de la doua lamai sau 1ml de vitamina c fiola pe 1l de sirop.

oroles

In Sporirea productiei de miere (cea mai tare carte citita in iarna aceasta), pag. 134,  A. Malaiu spune ca administrarea de antibiotic preventiv are ca efect o crestere de pana la 50% a puietului. Banuiesc ca o parte dintre stupari dau antibiotic in acest scop.

Apropo, de unde fac rost de Fumagilina ca eu nu am vazut in magazine?

Mai auzisem de Metronidazol pentru nosemoza. E cica foarte eficient asupra protozoarelor, nosema facand parte din aceasta categorie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

un OM

Atentie la antibiotice, daca vreti sa predati miere prin procesatori, este regasita si la aproape 3 ani.

bio

Citat din: oroles din Ianuarie 30, 2015, 08:54:12 PM
In Sporirea productiei de miere (cea mai tare carte citita in iarna aceasta), pag. 134,  A. Malaiu spune ca administrarea de antibiotic preventiv are ca efect o crestere de pana la 50% a puietului. Banuiesc ca o parte dintre stupari dau antibiotic in acest scop.

Apropo, de unde fac rost de Fumagilina ca eu nu am vazut in magazine?

Mai auzisem de Metronidazol pentru nosemoza. E cica foarte eficient asupra protozoarelor, nosema facand parte din aceasta categorie.

....cu8m a amintit parca Daniel Calmus administrarea de antibiotic este necesara doar ca ultima optiune.

In primul rind trebuiesc pastrate masuri de ingiena la nivel stupina...si asigurarea unui cules continuu  daca nu ne ofera natura trebuie ca apicultorul sa dea el sirop la albine.

Metronidazol..??.. parca am auzit de aceasta denumire de medicament dar parca nu la albine.   .. naiba stie cum o fi mai bine , dar parerea m,ea este ca nu ar fi bine sa dam familiilor de albine decit medicamente specifice albinelor.

In ultimii ani nu stiu ce se intimpla dar natura nu prea ofera cules Ok familiilor de albine.... hranirile efectuiate de catre apicultor orice am face nu au randamentul a ce ofera natura.  Poate si din aceasta cauza mai apar probleme legate de sanatatea familiilor de albnine.


filip

Bio,
ICDA,trebuia sa acceseze fonduri UE si sa produca medicamente accesibile pentru toti apicultorii.
Acum fiecare se descurca cum poate............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bio

#516
ICDA si-a tras dintotdeauna  parte serioasa din PNA  ca mare parte din cei 6 Ron/Familie pentru medicamente contra Varooa ajung la ei....si ofera aceeashi schema invechita bazata de Varachet cred de 20 de ani incoace... sau poate mai de multi ani ca nu stiu exact ca nu am albine decit de vreo 16-17 ani ..

Amitrazul--substanta activa din Varachet este foarte buna-- dar modul de aplicare a Varachetului ca acum 20 de ani ar trebuii sa puna pe ginduri multa lume .... Ce naibii ICDA-ul descopera doar  cum sa-si traga partea din banii destinati apiculturii si in ceea ce priveste alte metode mai ieftine si de randament mai bun de aplicare a Amitrazului nu sunt in stare sa descopere..??
Pentru tratamentele pe baza de amitraz s-au inventat noi si noi metode... si mai ieftine si mult mai usor de aplicat decit Varachetul dar cei de la ICDA stau si "dorm linistiti" .

ICDA mai produce  Protofil scump--....mai ieftin si-l face fiecare apicultor singurel .


Daca raportam ICDA la ce medicamente produc si pretul care trebuie platit de apicultor pentru ele//... sunt medicamente scumpe si greoi de aplicat... sunt ramasi in urma parerea mea.


filip

Bio,
eu am accesat o singura data PNA pe medicamente.In rest incerc sa ma descurc cum consider ca e mai bine.
Am impartit stupina in doua scheme de tratament,daca ceva nu merge bine sa nu am pierderi totale.
Dar atat timp cat nu se fac tratamente in jurul stupinei tale,nu exista tratamente cu reusita 100%.Varooa se ia din floare,migreaza o data cu trantorii,etc
PNA e vaca de muls pentru unii si monopol asigurat pentru altii.
Si totusi exista apicultori care produc miere de albine fata Fonduri UE si PNA.............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Din pacate nu prea exista nici pe plan mondial prea multe substante active pentru combaterea varoa.
Amitrazul este se pare una dintre substantele la care varoa inca nu a dezvoltat rezistenta.
Varachetul se foloseste la noi de peste 25 de ani si inca este eficient, e drept ca acum cativa ani pe langa amitraz contine si fluvalinat.
Ne asteapta vremuri grele in ce priveste lupta cu varoa.

bio

#519
Substanta este4 clar..AMITRAZ este cea mai eficace..

..dar ICDA....
Citat din: bio din Ianuarie 30, 2015, 11:12:32 PM
... Ce naibii ICDA-ul descopera doar  cum sa-si traga partea din banii destinati apiculturii si in ceea ce priveste alte metode mai ieftine si de randament mai bun de aplicare a Amitrazului nu sunt in stare sa descopere..??
...

Multi apicultorii singurei au facut treaba mult mai buna decit ICDA ...... multi si-au facut aparate de vaporizare ...se pare ca apicultorii sunt mai capabili decit "specialistii" de la ICDA..??>.

filip

Inainte de PNA se mai gasea cate un presedinte de Asociatie sa-ti ofere tratament alternativ inafara de VARACHET si MAVRIROL.
Apoi datorita intereselor acest tratament a disparut,de asemeni a disparut si apicultorul care livra miere magazinului apicol cautand alternative.
Da e bine atat timp cat exista apicultura virtuala.Anul asta mor stupii dar cumpar altii subventionati.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

dan sebastian

Mie unu mi s-a umplut paharu. Nu mai vreau stupi morti pt ca daca anual pierd 30 % din familii nu pot supravietui. Si ca mine sunt multi. Am suficiente probleme economice sa stau doar pe loc. Daca nu reusesc sa fac profit trebuie sa redevin sclav la un patron. Dupa 20.000 euro bagati doar in stupina cred ca ar fi cazul sa pot trai si eu si familia din apicultura. Scuzele gen nu exista tratament pt a-mi vinde ei mie mierea bio, iar mie platindu-mi firimituri au apus.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

istodorescu vasile

din pacate desi poate deranjez prin ceea ce spun acum, stupii mor iarna datorita apicultorului!am auzit zilele trecute motivatii pentru disparitia familiilor de albine, gen "nu a fost bun varachetu", insa nici in ruptul capului omul nu vrea sa inteleaga faptul ca el nu si-a facut treaba cum trebuie.repet ceea ce multi dintre noi stim, ca daca apicultorul inca din luna iulie a anului trecut, a avut grija ca albinele sa-si faca rezerve pentru iarna , de buna calitate,,si din abundenta,a avut grija ca in lunile august si septembrie sa asigure la albine cules de intretinere,prin care sa creasca, cit mai multe albine tinere,tratamente antivaroa efectuate corect si la timp, apoi in octombrie la impachetajul de iarna a lasat familii pe cel putin 5 intervale ocupate de albine, pe rame cu cel putin2 treimi din suprafata, pline cu miere,ventilatie corect gindita, in acest mod mai sus mentionat, nu avea nevoie sa intervina in stupi pina la aceasta data, albinele nu ar fi avut probleme.

oroles

Citat....a avut grija ca in lunile august si septembrie sa asigure la albine cules de intretinere
Culesul de intretinere nu ai cum sa ti-l asiguri tu. Acum doi ani am avt caldura pana in noiembrie si usoare culesuri de intretinere. Poate e vorba despre stimulare. Eu unul am vazut ca stimularea de toamna tarziu fara proteina nu are sens! Matca se opreste din pontat daca nu exista polen in natura.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bismark

    Corect,tot ce ai spus dar mai sint si alte cauze de care nu-ti poti da seama ca otravire cu miere toxica datorita ierbicidarilor sau furtisag tirziu care este periculos deoarece se produce lent si nu-l observi daca nu esti prezent mai mult in stupina.Este corect ca se poate si din cauza tratamentelor care nu-si mai fac efectul din cauza ca retetele au fost diminuate la cantitatile de substante, vedem ce se intimpla la medicamentele din farmaciile umane cu medicamente false.Poate cineva controla calitatea varachetului sau mavrirolului ?, inainte de al folosi.Cred ca nu,il cumperi cu buna credinta cu preturi destul de mari si vezi ca a fost apa chioara.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/