Tipuri de stupi

Creat de dragos2006, Ianuarie 20, 2008, 10:49:26 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

#15
  As mai releva cateva avantaje si dezavantaje ale stupului orizontal.
  Dimensiunile lazii pot varia. Cele mai intalnite sunt lazile de 16, 18 sau 22 de rame.
  Lada se poate folosi si la pastoral, in varianta cu pat cald si cu tehnici de folosire care s-au mai discutat. De ex spaniolii folosesc mai des la pastoral stupii orizontali (de obicei in varianta Layens).
  Un avantaj al lor este ca se pot obtine rame de miere din sortul cel mai favorabil, de obicei salcam, care sa fie utilizate pentru iernare. In zonele cu ierni lungi si culesuri tarzii de mana, 2-3 rame de miere de mai/stup pentru iernare sunt foarte indicate. De asemenea la formarea roilor artificiali, se pot lua rame fara a afecta drastic cuibul stupului-mama.
  De obicei acest tip de stup este fara cat, dar asta nu-i impiedica pe unii stupari sa le aplice si caturi, fie la stationar fie la varianta de pavilion. Eu le aplic la stupii orizontali pe 18 rame, in stationar, cat de 12 rame, uneori chiar doua caturi. Nu e obligatoriu sa umpli jos lada, se poate sa fie si numai 14-16 rame in cuib.
  Un dezavantaj al acestei lazi este ca matca poate intinde puietul pe 10 sau chiar 13-14 rame. Asta ar impiedica sa dai la extractie faguri care au puiet, daca vrei sa cauti matca ai de controlat mai multi faguri, extragi de ex miere de salcam din faguri in care a fost crescut puiet si coloreaza mierea. Se poate folosi insa diafragma cu gratie Hanneman, care iti permite sa reglezi cuibul matcii la cate rame vrei, chiar sa reduci acest cuib la culesurile mari, ca sa eliberezi mai multa albina pentru cules.
  Un avantaj nu de neglijat este accesul la cuib fara a fi nevoit sa ridici caturile. Pentru incepatori, care chiar au nevoie sa se familiarizeze cu viata si activitatea intr-un stup, care de obicei viziteaza mai des familiile de albine, este indicat un astfel de stup. Eu nu as zice ca acesti stupi sunt pentru cei care nu au timp de controlat, ba chiar necesita mai mult timp, deoarece se lucreaza cu rama. De asemenea roirea este mai frecventa la astfel de familii, pentru multietajati cunoscandu-se tehnica de rotire a corpurilor, obligand albina la reorganizari si mai diminuand pornirile de roire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

razvanconstantin

Domnule Stefan,
Aveti dreptate  spunand ca in cazul in care VREI si AI TIMP  sa te ocupi de stupi, orizontalul ocupa mai mult .
De asemenea aveti dreptate cand spuneti ca UNII apicultori aplica magazii la stupul orizontal . Chiar eu am vazut stupii unui apicultor cu FOATRE MULTA EXPERIENTA  si CUNOSTINTE apicole care foloseste stupi orizontali de 18 rame cu magazii de 1/2 .
Dar astea sunt EXCEPTII asa cum exceptii sunt stupii construiti de X sau Z care a descoperit ca in conditiile specifice lui cea mai buna RAMA este o rama cu masuri atipice.
In apicultura stationara, daca ai un orizontal de 16 - 24 rame NU MAI AI NEVOIE de magazii.
Daca extragi miere din rame ouate nu poti sa spui ca acea miere este de CALITATE.
Daca merzi in pastoral cu orizontalii si le pui magazii vei avea de luptat la incarcat si descarcat.

In Germania sau Austria o stupina profesionista are 1000 - 3000 familii. In Romania inainte de ' 89 numarai pe degete apicultorii cu peste 100 de stupi. Acum au aparut stupine cu 700 - 1000 de familii.
Hai sa incercam sa gandim PROFESIONIST sau pentru PROFESIONISTI.
Sa dam sfaturi care sa faca posibil ca pe VIITOR , tinerii apicultori care intra si cauta pe aici sfaturii sa poata ajunge la peste 1000 de stupi.
Ori la asemenea numere nu ajungi cu orizontali.
Cu stima
razvan

Eu am incercat sa

D006

  In Austria sigur nu exista stupina de dimensiunea 1000 - 3000 de familii , iar in Germania daca exista sunt doar cateva . Nu uita ca cele doua tari NU sunt producatori consacrati de miere , ei se scupa mai mult cu comertul si consumul mierii  :wink:

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: valter din Ianuarie 21, 2008, 01:45:33 AM
Ah ce-mi plac asa amenintari.
In luna august ma aflu de aproximativ 10ani pe malul Dunarii intr-o zona ideala pentru pregatirea anului apicol urmator cat si al capturilor de somn, crap si salau.
Cum in delta anul 2007 a fost slab datator de capturi sper ca in 2008 sa-si schimbe solunarele corespunzator prezentei dumitale in locatia propusa.
Eu nadesc la crap si caras din 5 august nu mai putin de 2-3 locuri unde-mi invit prietenii, amicii, drept pentru care te provoc cu multa plecere.
Da Doamne bine.

valtereeee, cum stai cu apa?
te-a ajuns dunarea?
sa fii sanatos
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

D006

  Valter e inconjurat de apa si eu trebuie sa ajung joi la el  :nod:

razvanconstantin

Citat din: dragos2006 din Iulie 10, 2010, 08:09:00 AM
  In Austria sigur nu exista stupina de dimensiunea 1000 - 3000 de familii , iar in Germania daca exista sunt doar cateva . Nu uita ca cele doua tari NU sunt producatori consacrati de miere , ei se scupa mai mult cu comertul si consumul mierii  :wink:

Exista in Bucuresti o familie de apicultori ( oameni tineri) , sot sotie , amandoi absolventi ai liceului Apocol care in perioada liceului si apoi dupa ce au terminat liceul au lucrat in Austria la o stupina . Pe acesti tineri i-am cunoscut acum vreo 5 - 6 ani dupa ce se intorsesera din cele pribegii si am vazut la ei tehnici de care la vremea aceea habar nu aveu multi romani inclusiv folosirea pistolului pneumatic pentru inchegat rame sau pentru confectionat stupi. Tot la ei am vazut pentru prima data o masina PROFESIONISTA de descapacit. Aveau la aceea vreme vreo 350 - 400 familii de albine si de la ei am aflat cun au muncit in Austria si ce inseamna apicultura intensiva.

Dar , daca tu poti sa bagi mana in foc ca in Austria nu exista apicultura sau ca austriecii nu au ferme apicole profesionale nu am sa ma contrazic cu tine pt ca defapt subiectul era o gandire PROFESIONISTA deoarece eu cred ca este singura varianta pentru a fi respectati, si pentru a putea sa ne vindem marfa la valoarea EI .
Din pacate acum , pana si concetatenii nostri ne percep ca pe un fel de pescari care nu stim decat sa spunem povesti .
Si daca ai nostri ne vad asa ce pretentii putem sa avem la straini ?
cu stima
razvan

gheco

Ce parere aveti despre tipul de stup prezentat de prof. Ursu de la Bacau?
http://apiardeal.ro/index.php?pagina=stup_ursu
Poate este mai dificil de construit, dar inclin sa cred ca are si avantaje.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

razvanconstantin

Salut,
Ref la stupii "model URSU" am si eu cateva mici precizari:
1. Ideea de a se folosi de "apetenta" lui varroa pt larvele de trantori este veche si des prezentata atat in Manualul Apicultorului diversele editii ( eu am cea mai veche editie din 1986 dar aceea era editia a VI ) cat si in diverse carti scrise de figuri emblematice ale apiculturii noastre. Astfel intr-o carte scris in 1977 si retiparita in 1984 denumita " ALBINELE SI NOI " scrisa de C. ANTONESCU am gasit referire la RAMA CLADITOARE care se refera exact la obtinerea de castiguri suplimentare prin productia de ceara , pastrarea sanatatii albinelor asigurand un spatiu SANATOS de dezvoltare a larvelor si reducerea populatiei de varroa prin oferirea de celule de trantori pentru a "aduna" larvele de varroa in acele celule
Deci ideea nu este noua si nici originala

2. Domnul prof Ursu a inventat un stup de 14 rame + 1 rama pusa perpendicular pe directia celor 14 rame din cuib. Eu cred ca aceasta constructie la cere se adauga placa aceea speciala plus diafragma ingreuneaza foarte mult stupul in sine facandu-l impropriu pentru pastoral . Sa nu uitam ca nu se poate folosi un numar mai mic de 14 rame deoarece nu este suficient pentru ca sa intre rama constructoare de ceara. De asemenea retine-ti ca asta presupune 14 rame de magazie.

Din motive care tin de o dezvoltare judicioasa in cazul practicarii pastoralului eu cred ca acest tip de stup nu este viabil .
Se intelege ca fiecare foloseste ce crede el si va rog sa ma credeti ca daca am scris cele de mai sus nu am facut-o pentru a intra in polemica cu cineva . Dar mi-am adus aminte cum eram eu la inceputul , inceputurilor cand citeam tot ce-mi cadea in mana ref la apicultura si asi fi fost in stare sa pun in aplicare toate ideiile pe care le gasisem in cautarile mele.
Deci cele scrise sunt pentru apicultorii NOI care nu au experienta si care pot lesne sa cada in "capcana" entuziasmului.
cu stima
razvan

gheco

Observatii pertinente.
Cat despre polemica, am speranta ca vom avea cu totii puterea sa consideram tot ce se scrie ca fiind expresie a ceea ce crede fiecare si spune fara rea vointa si in sprijinul celorlalti.
Ideia prof. Ursu este buna pentru stationar si pentru pavilioane.
Cu stima
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

razvanconstantin

Pt ca s- a ridicat aici problema varroa , problema deoasebit de sensibila am sa va spun cate ceva din cele adunate de altii mai experimentati decat mine .
Am sa incep cu Dl ing. Manea patronul firmei HOFIGAL . pentru ceic are nu stiu HOFIGAL este o societate producatoare de produse pt sanatate si frumusete realizate exclusiv din plante medicinale si aromatice .
Printre altele a fost o perioada buna in care a produs pentru Combinatul Apicol produse pentru apicultura pe care institutul le comercializa ca fiind facute de ei. Asta pana s-au certat pentru ca ACA nu si-a respectat obligatiile materiale si asa au disparut niste produse de pe piata , asta fiind insa o alta poveste.
Deci dl Manea mi-a spus ca a reusit sa elimine comlet necesitatea tratamentelor antivarroa in stupina dlui folosind EXCLUSIV plantele aromatice .
Astfel mi-a spus ca la o stupina de 50 familii este suficient sa ai la dispozitie 1 Ha de pamant pe care sa plantezi in sole egale : LEVANTICA, SALVIE si BUSUIOC .
Albinele culegand nectarul de pe aceste sole aduc si uleiurile eterice din componenta lor si astfel a scapat de VARROA.
Precizez ca eu nu am incercat acest lucru deoarece nu am terenul necesar in preajma stupinei, nu sunt dispus sa platesc banii necesari pentru plantarea acelor plante si nu pot sa sustin irigarea terenului in caz de nevoie.
Dl Manea foloseste acele plante pentru produsele HOFIGA .
cu stima,
razvan

D006

   Sunt intru-totul de acord cu Razvan , mai ales in ceea ce priveste stupul "ursu" . Este un stup tipic pentru pavilion si nu merge sa faci pastoral cu stupii varsati. Pentru mine profesorul Ursu ramane un amator in apicultura cu aer de vedeta.
  Cat priveste  treaba cu varooa , important este sa nu intri in contact cu stupini contaminate , eu anul acesta nu am mai facut pastoral departe si nu am mai intrat in contact cu stupini straine , nu mai gasesc varooa pe larvele de trantore plus ca stupii sunt  inconjurati de sute de hectare de faneata.

D006

De ani multi de zile se folosesc esente aromatice sub forma de uleiuri pt combaterea varroa.
Solutia cea mai eleganta tot genetic ramane.

razvanconstantin

Salut,
Exact genetic se pare ca nu este posibil deoarece Varoa si albinele sunt "verisori" si CONTEMPORANI .
Pe romaneste spus acest lucru se trag din aceeasi mare familie si au aceeasi vechime pe scara timpului.
Se pare ca au coexistat in pace pana a intervenit OMUL care din dorinta de mai bine a incercat sa ELIMINE TOTAL varroa.
In aceste conditii a avut loc, explozia demografica la varroa ca un MIJLOC DE APARARE la interventia omului  .
Acest lucru imi readuce aminte de doua proverbe :
1. Rau cu rau , dar mai rau fara rau
2. Mai bine este dusmanul BINELUI .

Din pacate se pare ca noi oamenii distrugem tot ce atingem
cu stima,
razvan

D006

Cam simplist si departe de realitate.
Daca intrebai pe apicultori acum 20 de ani de varroa nu stiau ce limba vorbesti.
Genetic ma refer la specii de albine care au codificat in genele lor eliminarea din stup a larvelor care au oua si puiet de varroa.
Descapacesc larvele si consuma larva in timp ce dau afara din stup puii de varroa in stadiul de dezvoltare.
Hawai a fost si este in carantina apicola pt a nu introduce bolile de pe continente si totusi anul trecut a ajuns si la ei varroa.
De aceea a fost contractat Tom Glenn sa aduca cu el sperma de trantor genetic antivarroa si sa insamanteze 100 de regine virgine dupa care sa revina in 3 luni si sa insamanteze la fel ficele lor si iar si la a treia generatie la fel pt a introduce acest cod genetic pt a combate varroa.

razvanconstantin

Dupa cum am mai spus , nu am de gand sa intru in contre verbale cu nimeni DAR :

1. GENETIC si CINSTIT  vorbind noi ne impotriveam ORICAROR modificari genetice .
2. In momentul cand omenirea a rezolvat problema TUBERCULOZEi a aparut CANCERUL . Cand au aparut tratamentele impotriva cancerului a apadut SIDA . Cand are sa se rezolve SIDA sa ne pazeasca Dumnezeu ce are sa mai apara.
3. In USA a aparut gandacul negru fata de care varroa este mic copilas
4. unor savanti le place sa -ncerce sa-l imite pe Dumnezeu dar Dumnezeu si / sau Mana Natura au propriu echilibru in ceea ce fac si cand omul isi ia nasul la purtare apare ceva care corecteaza infumurarea oamenilor si le arata unde le este locul
5. Albina si Varroa au cateva milioane de ani de COABITARE IN ECHILIBRU pe care noi oameni am incercat sa-l stricam .

Ma gandesc ca poate ar fi mai folositor sa incercam sa reparam echilibru stricat tot de noi in loc sa marim decalajul.
Doctorii repara cu bisturiu, calai folosesc securea.
Eu cred ca ar fi bine sa fim DOCTORI nu CALAI .

Sper ca intelege toata lumea ca metaforele folosite NU sunt atacuri la vreo persoana ci pur si simplu reprezinta ingrijorarea mea faca de inconstienta unor savanti .
Cu stima,
razvan