Tipuri de stupi

Creat de dragos2006, Ianuarie 20, 2008, 10:49:26 PM

« precedentul - următorul »

D006

Dlor,
Fara pretentia si intentia de a testa pe nici unul dintre dv si ptr a avea totusi un capat de discutie puteti sa-mi spuneti care credeti ca este stupul(tipul de stup) cu care se lucreaza cel mai greu si in 2-3 cuvinte o mica motivatie. Repet, nu-i testare ci doar un capat de discutie.
Cu stima

valter

Oare dupa 11 ani de vertical ma m-ai poate cineva intoarce la sicriele de 20 sau 24 de rame pe orizontala.
-coloana s-a covoiat atunci cand ridicai 90-100 kg. de lemn, miere si albina, acum la vertical platim specialistii in inc-descarcat;
-trierea fagurilor de extras si extractia ramelor 1/1 dura cate 30-40 min de lada, azi la vertical dureaza 3min recoltatul si 10 min extrasul.
De curand un tovaras de pe stuparitul a postat o combina de extras miere, asta insemnand 24 rame 1/1 si 48 1/2 anul asta o pun de un proiect ptr imbunatatirea cond. de extractie.
La cat de mult i-mi doream sa te vad scriind, te urmaresc cu drag.
Sa auzim de bine.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

valter, sa inteleg ca lucrul cu stupul orizontal ti se pare cel cu care se lucreaza cel mai greu?
Ps. Crede-ma ca placerea este reciproca. Daca Bunul Dzeu im va ajuta, la sfirsitul lunii august voi merge in delta la pescuit. Se spune ca daca nu mergi in delta macar odata in viata nu esti pescar, nu vreau sa pierd prilejul. Asa ca ai putine sanse sa scapi sa nu te calc ptr o zi, sa vorbim despre albine, despre noi si cite si mai cite.sa nu crezi ca daca esti la Piatra nu te gasesc, cunosc piatra de la Ciresica, la terasa Gospodinelor sau la savinesti...Cunosc. Asa ca FII VIGILENT!

bucovineanu

Cand am inceput apicultura,acum 28 de ani, am inceput cu stupi orizontali. Dupa primii 8 stupi orizontali am trecut la stupul vertical cu 12 rame si magazie cu acelasi numar de rame. In ultimii 7 ani am trecut la stupul multietajat cu 10 rame, din acestia avind mai mult de jumatate din totalul de 70. Folosesc un singur model de rama pentru toate modelele de stupi, o rama intre 1/1 si 3/4
cu inaltimea de 26cm. Facand numai stuparit stationar, consider folosirea unui singur model de rama un avantaj. Folosesc deasemenea gratii Haneman.
In urma experintei acumulate, consider orice model de stup vertical superior celui orizontal.

valter

Ah ce-mi plac asa amenintari.
In luna august ma aflu de aproximativ 10ani pe malul Dunarii intr-o zona ideala pentru pregatirea anului apicol urmator cat si al capturilor de somn, crap si salau.
Cum in delta anul 2007 a fost slab datator de capturi sper ca in 2008 sa-si schimbe solunarele corespunzator prezentei dumitale in locatia propusa.
Eu nadesc la crap si caras din 5 august nu mai putin de 2-3 locuri unde-mi invit prietenii, amicii, drept pentru care te provoc cu multa plecere.
Da Doamne bine.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Sunt incepator. e valabil ca o bine sa pornesc de la orizontali?
Si cu cati imi recomandati?

crombra

Eu am inceput cu cinci stpi orizontali pe 18 rame. eu zic ca e un numar rezonabil si poti sa sesizezi diferentele de comportament dintre ei.
Eu am avut si cu tendinte puternice de roire ,unul schimba linistit regina, unul propoliza mai intens si aducea mai mult polen si unul cladea foile aproape perfect. de aici am tras invataminte.
Daca incepi cu unul sau doi si ai nesansa sa-ti moara te descurajezi, asa cu mai multi te mobilizezi sa iti refaci avutia. Eu cel putin asa am facut.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

kiloz

mishu cu  alegerea tipului de stup este o problema
-deobicei ramai la tipul cu care ai pornit fiind trecerea de la un tip la altul foarte greu -primul motiv fiind :-obisnuinta
                           -ai un anumit tip de stup ,formez un stil de lucru pt sistemul respectiv
                           -daca faci schimb de sistem trebuie schimbat si mentalitatea de gindire ,parca cind incepi lucrul nimica nu se mai potriveste ce ai invatat inainte
- niste sfaturi sau pareri personale:
                -  trebuie sa hotaresti   din timp ca vrei sa ai un hoby sau te gindesti            la mai mult
                -in apropierea ta ce tipuri sint raspindite ,mergi si te uiti la toate modele
                -nu intrebi pe nimeni si alegi o varianta
                -cam toti sintem cu parerea ca modelul folosit de el este cel mai bun
-daca vrei sa ai peste 30 de familii eu iti recomand numai stupul multietajat  cu                     rama de dimensiuni reduse [mer]
-dupa parerea mea tipul stupului de viitor :razz:
-daca te intereseaza pot sati trimit schitele
Sa fii drept si scrie adevarul.

bee_lover

Dle. mishu si eu am inceput anul trecut.Se zice ca e mai usor cu orizontalul dar eu zic ca totusi sa incepeti pe vertical.Odata ce va obisnuiti cu un tip e greu sa invatati alt tip si se zice ca verticalul e cel mai raspandit si cel mai bun dupa ME. Tehnici de lucru si ajutor o sa gasiti din belsug aici si pe celalalt forum care e SERIOS,adresa acestuia e www.stuparitul.3xforum.ro .
          Numa bine.

D006

Multumesc pentru sfaturi!
La noi in zona (SV) sunt majoritatea orizontali. numai cine are un numar mare de familii are ME. probabil ca pentru inceput albinele o sa reprezinte un hobii, meseria de baza e alta (prof). nu risc prea mult daca investesc in 5 stupi?
Sa caut cutii noi sau pot lua si vechi?
a cumparat cineva de pe www.apinatura.ro ? Par sa aiba preturi rezonabile la accesorii.

maximus

stupul cu care se lucreaza cel mai greu si care este total inflexibil si neprofesionist este layensul.am vazut tot la un batran cum lucreaza,si din nou il dezaprob. :zzz:

bee_lover

La ustensile merg preturile da la stupi e mare.

D006

Dle mishu,
Kiloz, mare dreptate are in ce spune.Decizia pe ce tip de stup vrei sa lucrezi o iei in fct de ce vrei sa faci: hobist, sa completezi veniturile sau sa fii in vasnic comercial cu 150,200... de stupi. Depinde de zona melifera care in ultimul timp este schimbatoare etc. Incearca sa te hotarasti ce vrei sa faci.
Cu stima

D006

Dlor,
dragos 2006, lulachy, v-as propune sa mutam discutia de la intretinere la stupi nu de alta dar poate avem mai mult de discutat. trag nadejde ca sinteti de acord.
Dle dragos,"numai cu cutii de volum mare si pline de albine faci productie . O familie puternica face cat 5 familii mici - medii."Mentionez ca discut numai din citit si nu am folosit inca acest (e)tipuri de stupi.Insa ce am folosit este ME redus (anul trect invatat fiind de lulache). Din carti pot sa-ti spun si la MER ca la o putere relativ egala stupul MER s-a comportat mai bine. Parerea dumitale.
Cu stima

razvanconstantin

Domnilor, subiectul cu tipul de stupi l-am mai intalnit pe acest forum si pe o parte din dvs v-am vazut cred eu si pe acolo .
Va propun sa facem un pic de ordine incercand o clasificare a stupilor pentru a usura alegerea celor care s-au apucat de apicultura de curand sau pt cei ca intentioneaza xsa cocheteze cu aceasta.
Din punct de vedere constructiv in Romania se folosesc 3 mari categorii de stupi :
1. Stupi ORIZONTALI
2. Stupi VERTICALI cu magazii
3 Stupi MULTI ETAJATI ( ME)

1. Stupii orizontali sunt traditionali in gospodariile rurale unde gospodarul nu are timp pt "bibilit" stupii asa ca prefera sa foloseasca acest tip de stupi in care poate sa bage rame multe si sa lase totul in grija lui Dumnezeu. In toamna stoarce ce are de stors si cu atsa , basta . Asteapta un an s ao ia de la capat.
Acestia sunt stupi pentru cules stationar
Avantaj : Ingrijire minima
Dezavantaj : Miere de calitate medie sau chiar slaba deoarece nu are sa scoata miere pe sorturi si de multe ori mai scapa si matca si oua intre ramele de miere

2. Stupii verticali cu magazii folosesc rame Dadant de 1/1 in cuib si dupa alegere de 1/2 sau 3/4 in magazii.
Numarul de rame traditional este de 10 rame pe corp dar am vazut stupi cu 11, 12 sau chiar 13 rame pe corp functie de cat de tare are spatele ( a se citi cat este de potent ) stapanul lor .
Sunt stupi care se folosesc atat in cules stationar cat si in pastoral
Eu cred ca folosirea de rame 3/4 se justifica numai in cazul in careavem culesuri deosebit de puternice care sa permita capacirea completa a magaziei 1 .
Dar ce faci daca cer si magazia 2 pentru ca este putin probabil cel putin la salcam 1 sa ai cules cu miere capacite pe 2 magazii de 3/4 ?
Ii pui o magazie de 1/2 ?  Nu renteaza ca trebuie sa manipulezi 3 tipuri de rame si devine deranjant .
Din acest motiv cred ca folosirea magaziilor de 1/2 este de preferat dar atunci cand pleci in pastoral ar trebui sa ai pentru fiecare stup minim 2 magazii iar de preferat chiar 3 .
In acest fel si storsul se face mai usor.

3. Stupii ME sunt o categorie de stupi care a fost intens promovata in Romania in anii ' 80
Avantajul ca lucreaza cu o singura marime de rama , ca se lucreaza cu CORPUL , nu cu RAMA .
Dezavantajul La cuib 1 corp  este insuficient, 2 corpuri este un spatiu prea mare
La magazii vezi ce am scris despre corpurile de 3/4 in verticali

Tot in categoria ME poate fi incadrat stupul FARAR cunoscut mai putin in Romanai , folosit de unii stupari din vestul tarii si folosit intens in Ungaria si in alte tari din peninsula Balcanica.
Se bazeaza pe rama de 1/2 . Cuibul are 2 corpuri de cate 10 rame de 1/2 .
Am vorbit de acest tip de stup aici http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=131.0
asa ca nu cred ca este necesar sa ma repet.
Sper ca am reusit cata de cat sa fac lumina in aceasta problema si daca si dumneavoastra o sa participati la discutie sunt convins ca toata lumea are sa fie in castig
cu stima
razvan

A