Miere marca M&M

Creat de oroles, Octombrie 07, 2013, 07:05:42 PM

« precedentul - următorul »

Alutus

Citat din: oroles din Noiembrie 13, 2013, 07:41:07 PM

@Alutus, eviti raspunsul. Ti-am adresat o intrebare...
Nu evit. Dar cum ti-am promis, voi expune opinia mea, legata de aceste teme care necesita un spatiu mare si timp de redactare pe masura, conform unei planificari. Tema reclamata, se afla la coada listei. Asa, pe scurt, as putea sa-ti propun o timitere la www (const.. nationala) Iti voi da si eu o definitie personala. Ar putea fi starea de transa, generata de strigatul de lupta, al suporterilor Universitatii Craiova, uniti in muget si simtiri cerand justitie si educatie prin calificare la locul de munca, pentru un personaj cu vechi state de serviciu, in cotonogirea fotbalului romanesc, o bine cunoscta ruda  a lui Sarsaila: La brutarie, Mitica! La brutarie!
Voi reveni asupra temei. Deocamdata urmeaza Germania.
Sa nu uiti Darie!

fiug1970

Citat din: Alutus din Noiembrie 14, 2013, 05:02:19 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 13, 2013, 07:41:07 PM

@Alutus, eviti raspunsul. Ti-am adresat o intrebare...
Nu evit. Dar cum ti-am promis, voi expune opinia mea, legata de aceste teme care necesita un spatiu mare si timp de redactare pe masura, conform unei planificari. Tema reclamata, se afla la coada listei. Asa, pe scurt, as putea sa-ti propun o timitere la www (const.. nationala) Iti voi da si eu o definitie personala. Ar putea fi starea de transa, generata de strigatul de lupta, al suporterilor Universitatii Craiova, uniti in muget si simtiri cerand justitie si educatie prin calificare la locul de munca, pentru un personaj cu vechi state de serviciu, in cotonogirea fotbalului romanesc, o bine cunoscta ruda  a lui Sarsaila: La brutarie, Mitica! La brutarie!
Voi reveni asupra temei. Deocamdata urmeaza Germania.
http://youtu.be/b2tBuvULbN4

oroles

#62
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Alutus

#63
Citat din: oroles din Noiembrie 08, 2013, 06:10:39 PM
Ca tot te-ai luat de istorie, ai putea sa imi dai si mie exemple de constructii din Germania de prin anii 500-700? Nu mai cauta ca sunt putine. Nemtii nu au existat ca popor pana in 1871.
Ca Germania nu are un trecut vizibil, ca nu a lasat nici o urma concreta in istoria anterioara anului 1871, este un lucru stiut de orice absolvent al scolii de meserii. Cologne (Koeln) a fost infiintat abia in 38 A D, Aachen tocmai tarziu la 124 A D , iar acolo, ruinele termelor romane abia daca se mai vad. Nu conteaza ca la Aachen isi stabilea in 785 capitala, Carol cel mare, precursor al UE. Nu conteaza ca tot atunci, incepea constructia catedralei care este functionala si astazi . Nu are nici o importanta faptul ca la 1386 a fost fondata universitatea din Heidelberg, cum nu au importanta nici cele cca 15 universitati fondate inainte de 1500*, nu conteaza nici Guttenberg cu tiparul sau, noi aveam de mult gramatici. Nu conteaza nici Bethowen sau Wagner, nici Weimar, nici Leptzig, nici Gottingen ,nici Dresda, nici Sans souci nici faptul ca in spatele multor  descoperiri si aplicatii fundamentale ale omenirii se afla germani. Reprezinta o scadere faptul ca a fost mult timp divizata in mai mult de 300 de state? Toate cele 300 au fost 300 de culturi stralucitoare. 300 de mici Germanii. In plus si-au extins influenta culturala si morala mult inspre est, lasand urme concrete si durabile in actuala Romanie , incepand de la Campulung Muscel, trecand prin Oltenia si consolidate in Transilvania . Nu intamplator in zonele de convietuire , dictonul "Ein Mann ein Wort "     mai are valoare. Despre dezamagirea legata de "caffeteria", nu pot decat sa adaptez dictonul romanesc"cum e turcul, si pistolul". La asa professor asa caffeterie. Poate nu gasisi turcul de trebuia.
* Noi avem mai multe. La  toamna inauguram una la Pausesti Otasau
Sa nu uiti Darie!

oroles

Johannes Gutenberg nu este inventatorul tiparului cu litere mobile. E un fel de Steve Jobs al vremurilor sale. A preluat ideea chinezilor si a trecut la producerea de masa a cartilor, in special a celor religioase. De fapt, asta e adevaratul lui merit.

Ceea ce spui tu este perfect adevarat, in ceea ce priveste vechimea unor orase de pe teritoriul Germaniei. Uiti totusi de existenta unor orase romanesti / toponime care sunt cu mul mai vechi decat cele din Germania (Ordessos - Arges, Maris - Mures. Syretus - Siret, Tyras - a se vedea orasul Tiraspol de astazi, Petrodava - Piatra Neamt). Ca sa nu mai zicem de cultura Cucuteni. Eu nu stiu daca nemtii au ceva mai vechi decat Cucuteniul nostru. :D Daca da, ai putea sa ne spui si noua, despre ce descoperiri era vorba. E vorba de "omul de Neanderthal"? Crede-ma ca sunt pe teritoriul Romaniei schelete la fel de vechi. Recomand citirea cartilor lui Marija Gimbutas, o autoare lituaniana care  a studiat procesul de "civilizare" a Vestului. O sa  vezi ce rol au avut indoeuropenii si prin ce parti ale lumii erau cei mai civilizati oameni acum mai bine de 2500 de ani.

Cu privire  la chestia cu universitatile, ar fi o discutie lunga. Sa nu mai spunem ca civilizatia romaneasca este o civilizatie exclusiv agrara, rurala. Ori. studiile universitare sunt incompatibile cu civilizatiile agrare. Si asta nu datorita "necivilizarii" noastre, ci mai curand datorita faptului ca am fost tot timpul in bataia vantului. Sa nu uitam ca statul medieval Moldova si statul medieval Tara Romaneasca s-au format ca "marci de aparare". Adica am fost folositi pentru apararea Occidentului, si vom fi folositi in continuare. Gandeste-te ca in timp ce Stefan cel Mare se batea cu turcii la Vaslui cu o oaste de 20 000 de soldati, francezii si turcii duceau batalii cu cate 700 - 800 de soldati. Taranii francezi se uitau cum se bat ai lor ca la meci. Se spune ca intr-o batalie, francezii au pierdut si au luat-o la fuga. Taranii francezi, in loc sa puna mana pe pari, coase, securi sa le dea o mana de ajutor, au inceput sa arunce cu rosii in soldatii lor. Eu zic ca acestea sunt niste diferente semnificative intre noi si ei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Alutus

#65
Citat din: oroles din Aprilie 10, 2014, 11:15:44 AM
:D Daca da, ai putea sa ne spui si noua, despre ce descoperiri era vorba. E vorba de "omul de Neanderthal"?
Carcoteala de forma,  ba de lunga cat de groasa. Pai sa-ti aducem aminte , caci se pare ca nu prea invatasi la scoala. Asa-i!?                                               
Referitor la descoperiri si aplicatii fundamentale, adica care influentara hotarator dezvoltarea omenirii, poate-ti spune ceva aceasta lista de nume: Gauss,Geiger,Hertz, Khan,Kirchof,Ohm, Planck, Roentgen, Einstein, Openheimer, Benz si... Boeing si atatea altele. Poate nu stii, dar America moderna, infama si imperialista America, a secolului XIX, a fost construita si prin efortul si rigoarea imigrantilor de origine germana. Aseaza alaturi, ceva din contributia noastra. Fundamental , care a schimat spre bine axa omenirii, dar nu de notorietate judeteana. Nu-mi spune iar, de Petrache Poienaru, Ovi, Gica Hagi, moara cu facaie, insulina, rafinaria s. a.
Retine ca eu nu caut defecte ale romanilor, dar nu pot sa aplaud un nationalism antioccidental..
Sa nu uiti Darie!

oroles

Bun, il lasam pe Petrache Poienaru deoparte, dar avem si noi nume mari o groaza...

Anghel Saligny - inventatorul betonului armat. Zgarienorii americani ar fi fost imposibil de realizat fara inventia lui. La fel si alte cateva miliarde de constructii de pe mapamond.
Henri Coanda - fara el zburam cu 200 de km/h la sol, nu cu 1200 km/h la sol. Probabil ajungeam peste Atlantic pe la rusi, cu vreo 5-6 escale, pentru mai mare siguranta.
Nicolae Paulescu - descoperitorul insulinei. 347 de milioane de oameni ar fi murit de diabet. Apropo, el este cel care i-a dat numele de "pancreina". Doi canadieni au primit Nobelul pentru descoperirea lui Paulescu. O explicatie ar fi ca acesta a fost un inversunat antievreu, si de aceea nu a avut nicio sansa sa ia el Nobelul.
Gh. Botezatu - Matematician, fara calculele sale matematice (paralaxe) nu ar fi fost posibila nicio deplasare in spatiu.
N.V. Karpen - a realizat o pila electrica ce produce curent in continuu de mai bine de 50 de ani. A prezis ca nu se a opri niciodata. Inventia se afla tinuta bine intr-un seif din Bucuresti.
Victor Babes - intemeietorul microbiologiei. Fara el nu ar fi descoperit Fleming penicilina.
Anastase Dragomir - (inventatorul catapultei aeriene) datorita lui s-au salvat vietile a mii de piloti.
Augustin Maior - este cel care reuşeşte să transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 km, 5 convorbiri fără ca semnalele să interfereze.
Aurel Persu - a facut primul autoturism aerodinamic din lume (daca tot ai pomenit de Benz).
Hermann Oberth - e pionier in ceea ce priveste rachetele cu combustibil lichid;
Emil Racovita - intemeietorul biospeologiei
Laurentiu Mircea Popescu - in 2005 a descoperit telocitele, cu rol in vindecarea celor care au suferit de infarct miocardic. Unii preconizeaza ca vor vindeca si cancerul. Se pare ca, dupa ce initial au fost denumite "celule Popescu", acestea capata repede alta denumire:  "celulele interstițiale de tip Cajal".
Gogu Constantinescu - a descoperit sonicitatea.
Ioan Cantacuzino - a inventat vaccinul antiholeric si a contribuit la vaccinul anti TBC.
Emil Palade - a luat Nobel pentru descoperirea robozomilor (denumiti si "corpusculii lui Palade")
Aurel Vlaicu - inventatorul primului avion din metal (Slava Domnului!)
Alexandru Ciurcu - a construit prima barca pe motor cu reactie.
Traian Vuia - a zburat prima oara cu un aparat mai greu decat aerul. Astazi am fi zburat cu balonul cu aer cald si am fi ajuns in Rusia in loc de SUA.
Stefan Odobleja - inventatorul ciberneticii. Multe din teoriile sale stau la baza programarii de astazi.
Ana Aslan - intemeietoarea geriatriei si descoperitoarea medicamentului Gerovital.




Aaaa... Si sa nu mai punem ca am avut prima rafinarie de petrol din lume. In judetul Bacau, com. Dofteana se afla prima sonda cu extractie mecanica a petrolului din lume. Poate pentru tine nu pare asa de important, dar tine cont ca pana la romani petrolul era cules cu canita din locurile in care iesea la suprafata. Azi, o intreaga industrie se datoreaza acestei "gaselnite" (cu sensul de inventie).

Exemplele pot continua. Hotarati voi daca sunt impportante sau nu...

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Alutus

Citat din: oroles din Aprilie 10, 2014, 03:58:39 PM
Hermann Oberth - e pionier in ceea ce priveste rachetele cu combustibil lichid;
Cu asta ai perfecta dreptate! Oltean verde de la Gaujani.
Sa nu uiti Darie!

oroles

Si Jacques Chiriac are nume de roman. Cu toate astea nu a afirmat niciodata lucrul acesta. Doar a recunoscut ca are rude romanesti. Eu zic ca remarca ta nu are sens.  Omul a scris si in romana. Teza de doctorat si-a luat-o la Cluj! A predat la Medias... Dar se pare ca cei din Gaujani nu stiu dinastea. :P

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

fiug1970

când se întâlnesc doua enciclopedii........iese ceva demn de citit si admirat....bravo d/lor ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^
se poate avea un duel fara jigniri,tarate si laturi!! =D> =D> =D> =D>

oroles

Despre contributia romanilor la apararea Europei... Un mic episod, foarte important, zic eu

http://ro.wikipedia.org/wiki/Participarea_rom%C3%A2nilor_la_asediul_Vienei_%281683%29

In  caz ca te gandesti sa spui ca e o inventie a romanilor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vienna
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

#71
  Trebuie in aceasta disputa sa dau dreptate lui Alutus. Rolul germanicilor in Europa si in lume a fost foarte mare. Daca pe vremea romanilor erau considerati barbari, curand au influentat profund si istoria Imperiului Roman incepand de la soldatii pe care ii furnizau timp de multe sute de ani armatelor romane, apoi prin invaziile devastatoare facute in ambele imperii romane (de rasarit si de apus), prin ocuparea timp de perioade mai scurte sau de sute de ani a multor zone chiar din Italia, Franta, Spania sau chiar nordul Africii, prin furnizarea timp de sute de ani a imparatilor in Imperiul Romano-German. Poate ai auzit de Theoderic, regele vizigot care a avut un rol mare in infrangerea lui Atila, in Franta, la Campiile Catalaunice, in 451. De fapt si in armatele lui Atila luptau foarte multe neamuri germanice, unele aflate atunci chiar pe teritoriul tarii noastre (de fapt 'Closca cu puii de aur' cam in acea perioada si-a pierdut stapanul). Si pe unguri, care timp de peste 50 de ani au jefuit Europa din sudul Greciei si Albaniei pana in sudul Italiei, in Asturia in Spania, in Franta, Olanda, Germania. Italia le platea tribut. Doar germanii au reusit sa le provoce cateva infrangeri in 917, 933 apoi in august 955, la Augsburg, o infrangere decisiva, care i-a 'convins' sa renunte la a trai din jafuri si de a se sedentariza in scurta vreme. Otto I care le-a administrat ultima infrangere a primit ulterior supranumele de "cel Mare" si este recunoscut de istorici ca a influentat cu aceasta pe termen lung istoria Europei.
  Am mai scris recent la subiectul despre Kossuth despre rolul germanilor in Ungaria. Civilizatia germana era si atunci un vis pentru alte popoare. La miscarea de emancipare a ungurilor acestia aratau ca ei au ramas foarte mult in urma fata de austrieci. Desi Ungaria Mare detinea 55% din suprafata Imperiului Austriac, productia industriala a Ungariei era doar de 5% din cea a Imperiului. Se sublinia ca austriecii se instruiesc in Prusia sau alte landuri germane si acesta este unul din secretele acestui decalaj economic. In Ungaria dar si in alte tari cum ar fi Polonia, populatia germana a avut un rol civilizator si a lasat urme durabile. In Ungaria se zicea :"Noi am facut statul si germanii au facut orasele." Am vorbit de Buda si Pesta, dar si Bratislava, a doua capitala, era pur nemteasca. Pe vremea Mariei Tereza acesta era cel mai mare oras al imperiului! De asemenea am vorbit de Spiš, oraselul de unde se tragea mama lui Kossut, era iarasi pur nemtesc (de fapt se numeau Zipzeri, erau colnizati ca mineri de regele ungariei dupa invazia tatara din 1241. Orasul, de fapt cu alte 12 orasele de Zipzeri si satele de slovaci din jur, au fost date Poloniei in 1412 de catre regele Ungariei, in contul unui imprumut necesitat de razboiul cu Venetia. Doar in 1769 austriecii l-au reanexat in imperiu). Asa este si in Transilvania, TOATE marile orase au fost construite de germani. Dar acelasi lucru este in Polonia, Gdansk, Warsovia, Cracovia, au fost construite de germani, Chiar Belgradul e tot de germani facut si un rol mare au avut in intemeierea Targovistei, a Campulung-ului a Sucevei sau Romanului. Generalul cel mai important al lui Stefan cel Mare, comandantul artileriei, era un sas, Hermann sau Harman din zona Brasovului. Chiar manastirile Moldovei multe au fost construite de mesteri sasi. Si Rusia s-a ridicat cu sprijin al germanicilor. Primul stat kievean a fost condus de Rurik, un vareg (viking), pe la 860, care a unit mai multe triburi slave si finice, intai la Novgorod, apoi fiul lui, Oleg, la stabilit la Kiev. Dar si Petru cel Mare, care el insusi a avut o perioada de formare in Olanda si state germanice, a importat pentru innoirea statului o multime de muncitori, specialisti si chiar oameni de stiinta si arta din lumea germanica (dar nu numai). De fapt cartierul Arbat (de la germanul Arbeit=munca) era celebru in Moscova si el era locuit de multimea muncitorilor din Vest care isi castigau painea muncind pentru Imperiul Rus. Tarul Petru isi parasea sotia si colaboratorii si petrecea multe nopti in acest cartier. Prefera in locul betiilor facute cu rusi care beau pe tacute pana cadeau sub masa, betiile cu straini, care erau insotite si de discutii, de dezbateri pe teme stiintifice sau practice. Sa nu mai vorbesc de influenta pe care germanicii au exercitat-o asupra populatiilor cu care au intrat in contact. De la unelte agricole sau casnice mai performante, la metode de cultivare a pamantului, la moduri de preparare a hranei (de ex in Ardeal cum se pregateste porcul, ca sa asigure pentru tot anul o rezerva de hrana consistenta si de calitate), de cum se fac constructiile ca sa dureze, sa nu mai vorbesc despre exemple sau lectii de cinste impuse prin exemplu sau prin constrangere.
  Ma opresc, ca ar fi prea multe de spus.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Alutus

#72
Precizez inca o data ca nu doresc evidentierea unor scaderi ale poporului roman, in comparatie cu alte popoare. Doresc doar combaterea unor afirmatii rauvoitoare, fara acoperire, referitoare la civilizatiile occidentale. 
Stefan a expus  foarte argumentat, dar sumar, pentru ca subiectul este vast si cronofag, influenta civilizatiei germanice asupra Europei in special. Pentru ca eu doresc sa inchei capitolul Germania, recomand studierea atitudinii catorva modesti germanofili. Titu Maiorescu, Eminescu, Ciprian Porumbescu, I L Caragiale. Si pentru ca eu nu pot separa civilizatia germana, de civilizatia austriaca, recomand cu caldura, mai ales bucovinenilor, urmatorul articol, scris de crema intelectualitatii sucevene. Intre mandria lor si darabana nationalista a pumnului, in pieptul de curcan, ce crezi ca as alege!?
PS din prea multa rigoare si probabil din lipsa timpului, Stefan nu a mentionat bijuteria numita PRAGA.
http://www.usv.ro/index.php/ro/1/Bucovina/122/0/2
Sa nu uiti Darie!

oroles

Ca tot ati pomenit de imparatii austrieci. Atrag atentia asupra faptului ca acestia au interzis, fiecare, dreptul romanilor de a-si ridica biserici din piatra. Iata una dintre cauzele pentru care am putea fi considerati necivilizati. Cu toate astea, am generat o cultura a lemnului inexistenta la alte popoare. Suntem cei mai buni tamplari si sculptori din Europa. Sa nu uitam ca am ridicat biserici in stilul gotic din lemn (a se vedea bisericile maramuresene si mai ales cele din Oltenia).

Amestecarea vikingilor cu germanilor nu o vad prea bine. Desi se spune ca vikingii sunt triburi germanice, trebuie facuta o diferenta! La fel, a se spune ca vikingii erau civilizati, necesita prudenta. Probabil erau cei mai necivilizati oameni ai Europei. Cu toate astea, erau o adevarata forta militara, ceea ce nu trebuie negat. E adevarat ca au intemeiat multe orase. Regiunea Normandiei a fost condusa secole de-a randul de vikingi. Regi ai Angliei si ai Frantei au fost de origine vikinga.

Revenind la subiectul germanilor: Romanii au un termen pentru germani si austrieci - "nemti". Cuvantul "neamt" provine de la slavonescul "nemeci" / "nemu" care inseamna "barbar". Cred ca asta spune totul despre cat de civilizati erau nemtii cand i-au cunoscut romanii si slavii.

Eu am o teorie. Toate statele puternice care sunt considerate si civilizatoare sunt la marginea continentelor, fiind aparate natural de mari si oceane. Asta le face sa fie asa de puternice. Noi, fiind inconjurati de tot felul de vecini "binevoitori" nu vom putea ajunge niciodata la performantele economice si militare ale nemtilor, rusilor, japonezilor etc. Restul, ceea ce numiti "civilizatie" sunt detalii.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Oroles, aici gresesti. Sub austrieci s-au emancipat romanii din Ardeal. S-a format Biserica greco-catolica cu preoti mult mai scoliti, de la ei a inceput Scoala Ardeleana, au cofinantat construirea de biserici si de piatra (cum a fost si la mine), au reglementat ca preotii sa scape de iobagie si deci de sarcinile iobagesti si din acest motiv, caracteristic noua, in fiecare localitate erau 5-6 sau mai multi preoti (numirile se faceau pe scara ierarhica bisericeasca).
  Vikingii si germanii se inrudesc si ca limba si pana la un punct si ca mentalitati. Ca erau oameni duri si cu legi aspre e de inteles dupa conditiile aspre in care traiau. Organizarea lor politica era una de succes, nu e momentul sa dezvoltam, dar o dovada este faptul ca au reusit sa infiinteze entitati statale durabile, care au influentat serios istoria Europei. Cunostintele lor navale si de constructie a vaselor nu aveau egal nici in limea 'civilizata'. Ca si nemtii, si ei se angajau masiv ca soldati in Imperiu Roman. Ca dovada sunt multimea de monede gasite in tarile nordice anterior expeditiilor lor de jaf. Aceasta migrare a contribuit la transmiterea de cunostinte din toate domeniile dinspre lumea 'civilizata' spre zonele lor de origine.
  Ca slavii sa numeasca pe germanici barbari e ca in zicala"Rade ciob de oala sparta." Barbar inseamna la origine 'om cu barba', ori se stie ce barbi aveau rusii, doat tarul Petru cel Mare i-a obligat pe boieri sa-si taie barba, dar cu mare impotrivire si amaraciune din partea barbosilor. Dupa altii semnificatie cuvantului slav care desemneaza pe nemti ar insemna mut, tacut sau linistit.
  Teoria cu tarile maritime e doar partial sustinuta de realitate. Austria a fost o vreme un imperiu foarte puternic, mult mai puternic decat landurile germane faramitate, desi iesirile ei la mare erau foarte limitate.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)