Stup cu regine neimperecheatae

Creat de danipowsoft, Iunie 16, 2013, 07:58:57 AM

« precedentul - următorul »

danipowsoft

O intrebare pentru cei cu experienta
Un stup a roit (erau botci roase in paretea de jos)
Si avea si multi tarntori iesiti (avea si o rama cu puiet capacit)
Am mai gasit si  alte botci de roire capacite
Am luat botcile si intre timp au iesit 2 regine din acele botci
In stup nu am gasit regina (presupun neimperecheta)
Am luat cele 2 regine iesite din botcile rupte si le-am bagat in stup
Se poate sa isi revina sau va deveni besmetic

andreiu

         De obicei, cind ies mai multe matci intr-un interval scurt de timp, se formeaza si iese roiul secundar. Prima sau primele matci ies cu roiul, mai mic decat cel plecat cu matca batrana. In cazul tau, era mai bine stolonarea familiei in nuclee de cate doua sau trei rame, fiecare cu cate o matca proaspat iesita sau cu cate o botca matura. Nu se pune problema bezmeticirii in aceasta faza.

oroles

Citat din: danipowsoft din Iunie 16, 2013, 07:58:57 AM
O intrebare pentru cei cu experienta
Un stup a roit (erau botci roase in paretea de jos)
Si avea si multi tarntori iesiti (avea si o rama cu puiet capacit)
Am mai gasit si  alte botci de roire capacite
Am luat botcile si intre timp au iesit 2 regine din acele botci
In stup nu am gasit regina (presupun neimperecheta)
Am luat cele 2 regine iesite din botcile rupte si le-am bagat in stup
Se poate sa isi revina sau va deveni besmetic
Ai meii au stat o luna fara regina si nu s-au besmeticit. E adevarat ca i-am si ajutat cu rame cu puiet de la alte familii...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

danipowsoft

asta seara am trecut sa vad ce face
nu roise  (la cate albine erau la urdinis)
Matca era pe capac (cred ca se imperecheasae)
Am luat-o usor si am pus-o la urdinis si a intrat inauntru
Peste cateva zile aflam rezultatul
PS: nu vreau sa ii mai inmultesc

stefan1

  La o familie care roieste de mai multe ori, din moment ce eclozioneaza prima matca, permanent este o regina SINGURA libera in stup. Prima care iese va fi impiedicata de albine sa atace alte botci. Cand se matureaza mai multe botci si cand timpul este favorabil, va iesi roiul cu cateva matci eliberate chiar atunci din botci si cu matca iesita mai inainte, care a fost libera in stup. Imediat dupa roire i se permire unei singure alte matci sa iasa din botca si ea va fi matca libera pana mai roieste eventual o data. Daca din greseala mai iese o regina din botca, aceasta este haituita si fie este omorata fie este scoasa din stup. Cand familia se hotaraste sa nu mai roiasca, atunci matca aleasa este lasata sa iasa din botca si sa intepe celelalte botci. Uneori, la controlul unei familii in stare de roire, in momentul scoaterii ramelor din stup, deranjam albinele care supravegheaza si ingrijesc fiecare matca din botce si acestea pot iesi accidental din botci. Astfel putem vedea cate o matca alergand peste rame si albinele purtandu-se ostil cu ea.
  Matcile pe care le-ai bagat pe urdinis le-ai bagat degeaba, ca normal in familie era sigur o matca libera, ca ai spus ca erau si botce din care au iesit matci. Matca pe care spui acum ca ai gasit-o pe capac nu era o matca fecundata ci o matca alungata. S-au mai aratat pe forum si poze cu matci prin iarba care se spunea ca sunt matci iesite la fecundat, care se odihnesc. Nu e asa. Matcile care ies la zborul de imperechere zboara foarte rapid si nu fac popasuri. Orice moment petrecut in afara stupului este periculos, putand sa fie atacata de pasari de paianjeni sau chiar de albine daca este in apropierea altei familii. Aceste regine alungate pot incerca sa intre iar in stup sau chiar in alti stupi. Uneori chiar au noroc si gasesc o familie fara matca si sunt acceptate dar de cele mai multe ori sfarsesc intr-un ghem de albine, sufocate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hapy_bee

Sunt intr-o mare incurcatura si nu stiu cum sa o scot la capat...
Pe scurt, am gasit in 2 stupi pe care ii divizasem mai multe oua intr-o celula, pareau a fi si pe marginea celulei, am considerat ca s-au bezmeticit si i-am scuturat in iarba. Nu am gasit matca in ei, dar vazand aspectul de fam. bezmetica si fiind si slabi, am hotarat sa ii desfiintez.
Am mai gasit unul cu cate 2 oua intr-o celula mai puternic, pe 9 rame si cand ma hotarasem eu sa il scutur si pe acesta, am gasit matca in el... cum reuseste ea sa oua cate 2-3 oua intr-o celula? O fi avut si ceilalti maca ce a ouat mai multe oua intr-o celula si mai ales, unele pe marginea celulei??
Mai am 2 stupi cu probleme in sensul ca nu mai apar oua nici acum, divizarea am facut-o pe 17 mai, le-am dat cate o rama de control, dar nu isi trag botci. In unul a aparut o singura botca pe care au ros-o pana la urma. Nu am reusit sa vad nici o matca acolo, cred ca o fi neamperecheata, dar nu stiu ce sa-i mai fac, mi-e frica sa nu se bezmeticeasca...
  In altul, au aparut oua doar intr-o rama claditoare care acum sunt in stadiu larvar, cate un singur ou in celula, dar nu am gasit nici un ou in celule de albina, nici aici nu am reusit sa gasesc matca ce ar fi trebuit sa fi ouat acolo... o fi ouat oare albinele cate un singur ou pe fundul celulelor de trantor???
   Este foarte naspa ca nu am nici un apicultor prin zona care sa ma lamureasca, teorie am citit toate cartile din biblioteca din Piatra Neamt, dar este cam dificil de aplicat ca autodidact, fara nici un pic de practica...
   Rog foarte mult apicultorii binevoitori si cu experienta sa imi arate si mie calea cea dreapta, ca nu mai stiu ce sa le fac....

stefan1

  Ma opresc la familia care zici ca are matca dar vezi si oua depuse mai multe in celula sau sau pe marginea celulelor. Trebuiau mai multe amanunte. Ai si puiet capacit in stup? De cand a inceput matca sa oua? Daca nu stii macar de cand ai format roiul sau de cand ai dat botce sau fagur cu oua? Este bine sa-ti notezi aceste date, ca sa faci simple socoteli cu data la care te poti astepta sa oua regina sau sa vezi cu cat s-a depasit acea peioada. Pentru un incepator este mai dificil sa gaseasca regina neimperecheata sau proaspat imperecheata, ba se poate ca chiar in timpul controlului sa pateasca ceva regina. Deci daca vezi loc pregatit pentru ouat (celule lustruite, coronita de nectar sau polen cu loc lasat liber in mijloc) sau vezi oua sau larve mici, nu mai trebuie sa insisti sa vezi matca. Surprinde ca nu este un caz singular ci ai multe familii in acea situatie, care din pacate par bezmeticite.
  Revenind la acea familie cu matca, pe forum s-a mai discutat, chiar eu am relatat cateva cazuri, cand o familie are unele regine false (albine ouatoare) dar accepta o botca sau o matca. Nu totdeauna reuseste acea matca, dar uneori da. Atunci se intampla ca sa oua regina (chiar mai mult decat normal, oarecum in concurenta cu albinele ouatoare) in paralel cu albinele. Aceasta situatie poate continua chiar 15-20 de zile, pana cand albinele ouatoare mor de batranete. Prezenta matcii nu opreste acele albine sa oua, dar impiedica alte albine sa inceapa si ele sa oua.
  La mine se intampla in situatia in care la un roi format cu botca, (nu cu matca) adaugam albinele ramase dupa vinderea unor alte familii si care au stat cateva zile (doar) in lada lor fara nici un fel de puiet. La acele albine se era declansat procesul de crestere al ovarelor si nu se mai oprea chiar daca curand iesea pe urma o regina care apoi se si fecunda. Probabil aceeasi situatie ai avut-o si tu, poate ai scuturat albina din vreo familie bezmeticita, care a intrat in alti roi care inca nu aveau matca si care ulterior au inceput sa ponteze. Cand vei avea mai multa experienta iti vei da seama dupa comportamentul albinelor daca au sau nu matca. Pana atunci si esecurile te ajuta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hapy_bee

    Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Problema este mai mult decat grava in cazul meu... Am scuturat 2 fam. bezmetice la vreo 30-40 m de celelalte fam. si m-am trezit cu botci de salvare in 4 stupi care aveau matca. Initial am crezut ca sunt de roire, apoi mi-am dat seama ca incep se lipsesca ouale. M-am apucat si le-am mai si rupt in unul dintre ele. Albinele bezmetice mi-au omorat 4 matci. In unul dintre ele s-au apucat si de ouat... am gasit cate 3-4 oua in unele celule.In acesta exista puiet capacit si necapacit, ce as putea sa-i fac sa il refac la loc?? Nu am putut sa-i verific toate ramele pentru ca a venit ploaia, dar pana la jumatate nu am gasit nici o botca de salvare trasa. Ce s-o fi intamplat aici, daca nu gasesc botci se poate sa fi ramas matca teafara si sa oua impreuna cu albinele? Tolereaza culegatoarele albinele ouatoare?
    Mai am un stup in care matca a eclozat pe 2 iunie si de atunci tot astept sa apara ouale... Am introdus o rama de verificare plina cu oua pe data de 14. Mi-a aparut o singura botca foarte mica, pe care apoi au ros-o. Au aparut si ouale pe 21 dar pe o rama claditoare, cate un singur ou in celula, rama ocupata aproape toata, am gasit apoi si pe rame cu celule de albine, insa nu am gasit mai multe oua intr-o celula. Matca nu am reusit sa o vad si nu stiu daca este si acesta bezmetic sau nu. Daca este bezmetic, mi-e frica sa le mai scutur sa nu-mi omoare si matcile din ceilalti stupi. Ce sa fac cu el, cum este mai bine??
    Va multumesc celor care ati avut rabdare sa cititi tot mesajul si astept cu nerabdare un raspuns din partea celor experimentati.

stefan1

 Intradevar situatia este urata. Se mai intampla ca albinele scuturate dint-un stup bezmetic sa omoare regina din alta familie, dar din 4 ?!
Cat de puternice au fost acele familii? Aveau matci in regula sau doar neimperechiate sau botce?
  Pui de o familie cu puiet capacit si necapacit, dar fara matca. De ce a disparut matca recent? Sau acel puiet este regulat si de albina sau este puiet de trantori in celule de albine, pus de matcile false? Daca vezi suprafete de puiet regulat ouate, urmareste-le sa vezi sigur la capacire daca sunt de puiet de albine si atunci inseamna ca ai matca. Daca vezi ca puietul proaspat capacit este numai de trantori, atunci nu ai matca. Eu zic sa chemi un stupar sa iti lamureasca la fata locului starea fiecarei familii si sa-ti spuna ce sa faci. Pe nevazute este posibil sa dam sfaturi gresite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hapy_bee

 unul dintre stupi avea matca recent imperecheata care avea primele 3 rame din viata ei foarte frumos ouate,  cu elipse care acoperea aproape intreaga rama , iar ceilalti 3 cu matci de anul trecut. primul pe 5 rame, ceilalti pe 8-9 rame. Ce nu pot eu intelege este faptul ca intr-un stup care este pe 9 rame cu matca de anul trecut, nu am apucat sa-i verific decat jum. din rame pt ca m-a prin ploaia si de ieri ploua intruna, am gasit pe o rama oua proaspete puse in unele celule cate 3 si acolo unde era cate un ou erau cam dezordonat ouate, ceea ce m-a duce cu gandul ca reginele false au omorat matca si s-au apucat de ouat... Se poate asa ceva??? Permit veteranele stupului sa se intample asta??? Eu am scuturat cei doi stupi bezmetici cand au inceput sa oua, nici nu au ajuns larvele in stadiul de capacire, cate puteau fi bezmetice in acel stadiu sa reuseasca asemenea performanta??

stefan1

  Ca sa intelegi ce s-a intamplat intr-o familie ramasa neasteptat fara matca trebuie in primul rand sa studiezi foarte atent puietul. Te uiti daca mai ai oua puse regulat sau puiet de albine necapacit si care este varsta minia a acestuia. Din orice manual de apicultura poti vedea aspectul larvelor in fiecare zi de la a patra de la ouare si pana la a noua, cand larva este capacita. Daca nu mai este puiet de albine necapacit, te uiti la suprafetele de puiet capacit, cat de mari sunt si cum arata capacelele. Dupa aceste indicii poti sa-ti dai seama ce s-a petrecut de la ziua a 9-a la a 21-a in urma. Daca vrei mai sigur, descapacesti o celule care ti se pare cu puietul cel mai tanar si studiezi pupa. S-ar putea si sa nu mai ai deloc puiet de albine dar sa mai fie puiet de trantori in celule de trantori, deci pus de regina veche. Atunci regina a disparut cu 22-24 de zile in urma. Te uiti si daca vezi urme de botci, daca sunt iesite normal sau daca sunt roase in coasta, daca ai inceputuri de botci goale sau cu larve si in ce stadiu si corelezi totul cu puietul existent, sa vezi daca sunt larve din oua de matca sau depuse de matci false.
  Intrebi daca este posibil ca la o familie puternica matca sa poata fi afectata de cateva albine venite dintr-un stup bezmetic. Uneori, foarte rar, mi s-a intamplat. La tine surprinde ca ti-au disparut chiar multe matci in acelasi timp. Oare nu ai omorat si tu regine la control? Ai grija cum scoti ramele din stup, intai mareste spatiul din jurul ramei pe care vrei sa o scoti, sa nu strivesti fagurul de cei din jur. Pe cat posibil nu schimba ordinea fagurilor in stup, iar daca nu stii bine unde este regina, nu strange puternic doi faguri la care le-ai schimbat locul. Sunt multe lucruri pe care le inveti cu timpul, deea ti-am zis ca ar fi bine ca un stupar mai vechi sa-ti verifice acum stupii si sa-ti spuna cum stai.
  Din ce povesteai, ai gasit familii fara oua, doar cu larve si botce de salvare. Nu distrugi acele botce decat daca ai matca de rezerva sau macar alte botce mai bune, care si alea trebuie date protejate. Altfel tu cu mana ta duci familia spre bezmeticire, ca i-ai distrus botcele avute iar oua nu mai are sa-si faca altele.
  Si botcele date trebuie cu grija prelevate si fixate. Grija ca se pot atinge de fagurii vecini iar albinele le lipesc si de acei faguri. La un control ulterior acea botca se va distruge cand misti ramele, deci odata date calculezi data cand ar trebui sa iasa si numai dupa acea data faci verificarea.
  Am spus prea multe, probabil unele stiute de tine, dar poate altele iti folosesc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hapy_bee

    Nu pot sa cred ca am omorat eu atatea regine, umblu cu grija cu ramele, iar daca sa zicem, as fi prins una intre rame, nu puteam sa prind atatea la acelasi control...
     Referitor la acea colonie de care vorbeam, cu o saptamana inainte era in regula, matca nu oua trantori decat in rama claditoare, iar cand am verificat -o dupa o saptamana, am observat in primele 5 rame pe care am apucat se le verific puiet capacit de albina, albine in stadiul larvarcam de 2 zile ceea ce coincide cu scuturarea albinelor bezmetice. Problema este ca am gasit pe o rame oua puse alandala, chiar si cate 3-4 intr-o celula, si intrebam daca reginele false reusesc sa intre in stup, sa treaca de paza, sa omoare matca, nu ar trebui sa sfarseasca fiind ucise de celelalte albine ? Le lasa sa oua in continuare in locul reginei adevarate?
Poate azi nu ploua si reusesc sa-mi dau seama cum sa repar situatia creata...

stefan1

  Mie nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva. Am pierdut matca din cauza albinelor bezmetice intrate in stup, dar nu s-a bezmeticit si el. Urmareste daca ai totusi matca in stup. Albinele bezmetice nu se schimba de pe o zi pe alta daca intra in alta familie. Ele au ovarele active, oua in diferite stadii in cele cateva ovariole pe care le au si pot sa mai oua. Daca odata sunt admise in stup si capata mirosul noii familii, nu mai sunt strict controlate. Si in privinta predispozitiei la furtisag si a capacitatii de aparare, exista diferente genetice intre diferite rase de albine melifere si chiar in interiorul aceleiasi rase. Mai conteaza si conditiile momentane (culesul, puterea familiei, numarul de albine straine venite etc.). Spune-ne cum evolueaza situatia!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hapy_bee

      Ieri am gasit matca moarta in acel stup, care nici macar nu a fost vecina cu fam. bezmetica desfiintata. Intre fam desfiintata si acea colonie care este una din coloniile puternice in comparatie cu ceilalti stupi pe care ii am (aproape 11 rame, tinand cont ca a fost si divizat), MAI ERAU 4 STUPI. In acea colonie este puiet capacit si necapacit de albina. Am gasit si 3 botci necapacite de 5-6 zile in partea de jos a ramei, iar in jurul lor celule goale de albina. Pe o rama sunt ouate mai multe oua intr-o celula, sate 2, 3 si chiar 4 oua, am observat si larve de 1-2-3 zile, cate 2 larve in unele celule. Toate aceste informatii ma duc cu gandul ca falsele regine au intrat in stup, au omorat matca si au inceput sa si oua, iar paza si albinele bastinase nu au opus rezistenta ( nu s-au gandit nici macar la mine care nu am deschis niciodata un stup pana anul acesta  :nod:)
      Acum, ma gandesc ca nu ar trebui sa traiasca prea mult, miercuri vreau sa introduc o matca noua, sper ca falsele regine sa moara de batranete saptamana viitoare. Care albine se transforma in regine false, culegatoarele sau doicille? Care segment de varsta se transforma in albine ouatoare?
      Dupa rationamentul meu cam asa cred ca s-a intamplat, voi ce credeti??

stefan1

 Unele lucruri nu se potrivesc la ce descri tu. Daca regina a fost omorata, ea a fost omorata de max doua zile (ca in lipsa matcii isi trag botce din larve mici de 4 zile numarate de la depunerea oului); ori tu nu ai mai desfiintat in ultimele zile familii bezmetice. Pe de alta parte, odata regina omorata va fi scoasa destul de repede din stup, nu o lasa acolo cu zilele, decat daca familia este foarte slaba.
  Spui ca ai vazut mai multe oua in celule dar si mai multe larve. Eu niciodata nu am vazut mai multe larve intr-o celula. Albinele nu lasa decat o singura larva, pe cele in plus le mananca de foarte mici.
  Parerea mea este ca cel putin in unele cazuri tu te-ai panicat inutil si prin actiunile taleai contribuit la bezmeticire: fie ai rupt botcile la familii care au roit si erau in curs de a-si face o alta matca fie ai scuturat familii care aveau o matca neimperecheata care apio s-a pierdut, chiar introducerea de faguri cu puiet in familiile in curs de formare a unei matci poate deregla familia si este o operatiune uneori foarte utila, dar facuta strict cand este necesar.
  Intrebi ce varsta au albinele cand devin trantoritze. Din pacate se aleg dintre albinele tinere si daca intradevar familia nu are matca si au inceput sa oua albinele, nu este nici un motiv ca acestea sa se opreasca din ouat, ba vor incepe si altele sa oua cat timp nu vor avea o matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)