2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Buna ziua dragi colegi!

Am familii care la vremea asta, desi este iulie si este seceta, continua sa creasca trantori. In imagine este o rama experimentala cu care am dat chix. Am zis sa fac un fel de sectiuni in care sa am miere iar sub ele sa am puiet de trantor pe care sa-l recoltez. In sectiuni nu am vrut sa pun fagure artificial, ca sa fie totul natural. Si, dupa cum spun  moldovenii de dincolo, iata ce s-a primit! Albinele au construit numai cellule de trantor si, pentru ca nu este cules, matca a ouat si in ele. La recoltarile anterioare, in cei trei fagurasi de sus era miere, dar s-a consumat.

Interesant este ca in partea de jos a fagurelui inca mai este o fasie de la un capat la altul de trantori necapaciti, in timp ce pe alocuri au inceput deja sa iasa trantori. Interesant este ca pana acum nu prea am vazut varroa, dar la fagurele asta am cam gasit. Majoritatea familiilor au cam incetat sa mai creasca trantori, dar familia asta a fost mereu altfel. Anul asta mi-am facut inca o matca din ea si am avut noroc, s-a transmis insusirea, care mie imi place, insusirea de a avea in familie un numar foarte mare de indivizi.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Am facut si eu catevaramepentru fag. in sectiuni si le-am pus in magazin fara apune diafragmahanneman ---sa vad cum se va termina aceasta incercare  :uimit:

bmdna

In magazin treaba ar trebui sa fie buna. La mine, pentru a putea recolta trantori- obiectivul principal - aceasta rama trebuie sa stea in cuib. Cat despre mierea in sectiuni cea mai productiva metoda pe care am gasit-o este sa recoltezi mierea de pe faguri normali, sa pui pe o familie puternica un cat plin cu sectiuni, peste cat un hranitor de mare capacitate in care se toarna mierea recoltata anterior. Se zice ca albinele, pt ca nu mai au de prelucrat, vor umple si vor capaci rapid sectiunile. Aceste sectiuni vor fi foarte aratoase, avand in vedere ca in timpul scurt albinele nu apuca sa depuna propolis pe ele.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Ale mele nu roiesc deloc. Ma rog sa mai roiasca cate unul ca sa mai scot ceva matci.

2013- 23 familii - 3 roiri
2014 -57 familii - 2 roiri
2015 - 50 familii - 0 roiri

Ieri am gasit o botca in cel mai bun stup al meu. Cum era capacita si am gasit si matca si oua am facut un roi. Matca stupului asta oua ca nebuna. Paradoxul face ca e mica in comparatie cu alte matci, ceea ce imi mai distruge un mit despre matci. Inainte, cum vedeam o matca mica o schimbam. Nu voi mai face asa ceva.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Cat despre roit, sint multi factori. Ale mele sint mai roitoare si pentru ca eu fac rar roiuri. In general nu iau puiet, las familia sa se dezvolte la numarul maxim de indivizi. Si cand se intampla asta, de multe ori roiesc. Unele roiesc ca asa vor ele, cum s-a intamplat anul asta cu o familie, exact inainte de salcam. Ce incerc eu sa fac este sa sting aceste familii, incerc sa nu mai reproduce matci de la ele si sa nu le inmultesc. Chestia e ca familiile roitoare se inmultesc pe nesimtite. Iti roieste una, faci vreo trei roiuri, iti roieste alta, mai faci vreo doua, iar cele bune nu roiesc... si astfel se inmultesc numai alea roitoare.

Statistica este impresionanta, eu am un numar mai mic de familii si pot sa spun ca pana acum mi-au roit cam 25%. Anul asta ce am mai imbunatatit situatia, din 15 a incerca sa roiasca numai una. In schimb, am avut multe schimburi linistite - vreo 4. Din astea 4 doua au fost matci foarte bune dar am prins sa recoltez o botca numai de la una dintre ele, cealalta am ratat-o, cand am ajuns la control, deja matca tanara era iesita si a ros botcile celelalte. Restul de doua nu erau extraordinary de valoroase, asa ca le-am lasat in pace.

In matci eu nu sint prea bun. Ce pot sa spun e ca mi-e mila de ele sa le omor, asa ca, in general, le las sa traiasca in familii. La mine cel putin eu am observant ca daca matca este mare nu este si buna. Am avut si eu o matca mica in urma cu 2 ani. O familie a intrat in friguri din greseala mea, a roit fara sa stiu si am prins abia roiul secundar. Dupa ce l-am asezat in stup, la prima verificare am fost foarte dezamagit de cum arata matca. Era mica... putin mai mare ca o albina. Dar am lasat-o. Si a fost buna in 2014 mi-a dat miere si nu a roit, s-a situate undeva la mijloc. Anul asta s-a schimbat linistit. Si cand am vazut ce matca mica e matca tanara, chiar m-am bucurat ca la control a zburat de pe rama. Dar ce, am scapat de ea? Nuuu... desi am inchis stupul imediat, ea a reusit sa se intoarca cumva iar sambata asta am vazut-o ca e imperecheata, dar tot mica a ramas. Probabil ca asa e gena lor. Oricum, eu am sa o las asa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Buna seara dragi colegi!

A venit si a doua extractie la mine. Eu nu fac pastoral si fac doua extractii, una imediat ce se termina salcamul si a doua cand se termina floarea soarelui. Productia de acum este bazata pe floarea soarelui. Datorita modului meu de administrare a ramelor, mai am si rame cu coronita facuta in primavara, cu miere de pomi fructiferi, de salcam si chiar si ceva rapita iar acum, in completare albinele au adus miere de floare si ceva din plante de balta. Nu stiu daca seceta este de vina dar mierea e foarte vascoasa, aproape ca un jeleu. Curge si foarte greu de pe rame. Prima extractie de dimineata, cand afara inca erau in jur de 20 de grade a mers chiar foarte greu. Nu este miere cristalizata.

Am spus in mai multe randuri ca am si un stup online. In primavara i-am luat numai vreo doua rame iar acum am scos 9 rame din cat (am cat de 3/4) ca in poza. Sigur, nu toate 9 erau la fel de pline dar nu cred ca vreuna din ele avea mai putin de 3 kg. Jos am 17 rame 1/1 toate ocupate si la toate se vede coronita capacita. Si am doar o familie. Trebuie sa recunosc ca familia asta este printre cele mai bune dar in mod cert nu datorita stupului.

Ca sa demonstrez ca ma ocup si cu altele, nu numai cu polemici pe forum, atasez si o poza cu un colt de gradina mea de legume.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Buna seara dragi colegi!

Nu am eu multa experienta dar anul asta este un an total atipic. Nu vorbesc despre vremea de afara sau despre recolta de miere. Vorbesc de un fenomen pe care l-am observat. Familiile de albine sint mult mai puternice decat in anii anteriori. Inca nu am reusit sa reduc familiile la un singur corp. Nici macar in stupii pe 12 rame. In afara de asta mi-au adus miere de mana, o miere pe care nu am vazut-o in stupii mei pana acum. Nu am paduri pe o raza de 3 km. Exista doar niste salcii intr-o mlastina din apropiere.

Sigur, nu toate familiile sint asa puternice. Doar unele dintr-un grup exclusivist sint asa, cele mai multe stau deja pe un singur corp. Un alt lucru atipic despre care vreau sa vorbesc este infestarea cu varroa. Undeva la inceput de primavera am facut 3 roiuri dintr-o familie care plecase in schimb linistit. Prin iunie unul din roiurile respective era asa de plin de varroa ca se vedeau parazitii pe albino, asta in conditiile in care ajunsese fara matca. probabil ca matca a avut un defect pentru ca a disparut pur si simplu iar una de salvare a disparut la imperechere. Cand am vazut in ce hal este am decis sa fac tratament la toate roiurile din stupina (5 la numar). Intr-adevar, la roiul la care am vazut paraziti pe albino au cazut foarte multi. Tratamentul l-am facut cu varachet. La ceilalti, cum era de asteptat dealtfel, nu a cazut mare lucru, cred ca sub 10 bucati. Dar acolo era puiet capacity si parazitii, in mare parte, erau la adapost. Deci am facut un tratament undeva in iunie. Acum am facut al doilea tratament si am observat ca la roiul la care parazitii erau vizibili pe albina am avut o cadere modesta, pana in 15 indivizi. La alte doua roiuri, inrudite caderea a fost maricica, cateva zeci bune iar la restul abia daca zaream cate unul ici -colo.

Starea de parazitare la familiile de productie este, spre bucuria mea, mult, mult mai mica decat ce am vazut anul trecut. Anul trecut am facut 4 aplicari successive, la interval de 3 saptamani si pot sa spun ca anul asta a familii la care au cazut la primul tratament cam tot atatia varroa cati au cazut la al patrulea tratament anul trecut. Asta in conditiiile in care anul trecut am facut in toamna doar cele patru aplicari de varachet, in primavara nu am tratatat deloc, cu nimic (si nu e primul an cand nu tratez deloc primavara). Ce am facut a fost sa recoltez ramele cu puiet de trantor capacit, cam 3 - 4 recoltari de familie. Dar mare lucru nu s-a luat cu ele pentru ca abia la ultimele recoltari am mai zarit cate un varroa cand descapaceam. A, inca ceva, eu nu stimulez. Consider ca, in conditiile de acum, cu cat avem mai putine generatii de albine, cu atat mai bine. Mai spuneam undeva, albino care a eclozionat pana in august este una sanatoasa, crescuta cu polen valoros. Stimuland acum, punem la treaba exact aceasta albino puternica. Ea se uzeaza crescand generatii de albine mai slabe, cu polen de toamna, de slaba calitate sau, mai rau, cu inlocuitori. Apoi albina de august moare si ierneaza albina mai slaba. Sigur aceste lucruri le-am citit si le-am auzit si cred in ele. Dar nu sint adevarul absolut. Apicultura are multe parti frumoase. Apicultura e ca un drum de la A la B, dar nu e un drum drept, trece printr-un labirint. Practic exista foarte multe variante care sa te duca de la A la B. Important e ca fiecare dintre noi sa-si gaseasca propriul drum si sa ajunga in B impreuna cu albinele (eventual).
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Felicitari pentru reusite!
  Si modul cmu spui ca lucrezi cu stupii imi pare apropiat de modul meu de a vedea lucrurile. Eu nu fac insa tratament de primavara, dar am impresia ca pe an ce trece varroa incepe sa aiba rezistenta la tratament (in cazul meu Clartan sau Varachet) si poate va trebui sa marim numarul de tratamente sau sa le diversificam. Si eu folosesc fagurul crescator, dar recoltarea nu o fac,din pacate, organizat ci ocazional.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Citat din: stefan1 din Septembrie 11, 2015, 03:15:21 AM
  Felicitari pentru reusite!
  Si modul cmu spui ca lucrezi cu stupii imi pare apropiat de modul meu de a vedea lucrurile. Eu nu fac insa tratament de primavara, dar am impresia ca pe an ce trece varroa incepe sa aiba rezistenta la tratament (in cazul meu Clartan sau Varachet) si poate va trebui sa marim numarul de tratamente sau sa le diversificam. Si eu folosesc fagurul crescator, dar recoltarea nu o fac,din pacate, organizat ci ocazional.

Multumesc!

Sint de acord ca se face simtita rezistenta la tratamente. Varroa are mecanisme de adaptare foarte eficiente. Anul trecut am fost foarte ingrijorat din cauza infestarii foarte mari, dar anul asta m-am linistit. Varroa se adapteaza la medicamente dar cred ca si albina recupereaza din urma si se adapteaza la varroa. Nu exista (cel putin pana in prezent, dupa stiinta mea) medicament care sa omoare 100% varroa fara sa afecteze si albina. Deci, practic varroa nu poate fi eliminat complet dintr-o familie. Facand foarte multe tratamente chimice intr-un an, nu facem decat sa favorizam mecanismele de adaptare ale varroa si sa incetinim mecanismele de adaptare ale albinei la viata in prezenta varroa. Pentru ca in final se va ajunge la o stare de echilibru intre albina si varroa. Eu acest rezultat il vad. Albina se va adapta. In niciun caz varroa nu va disparea. E multa teorie pe linia asta dar nu e timp pentru dezvoltarea acesteia.

Referitor la recoltarea programata. Tehnica mea de lucru permite sa pot recolta acesti faguri intr-un mod organizat. In perioada de dezvoltare eu extind fiecare familie cu cate una-doua rame la fiecare 7 zile. Vizitand fiecare familie la acest interval mi-e usor sa recoltez fagurele. O parte din acesti faguri ii dau la pui dar o mare parte ii folosesc pentru un omogenat larvar care e bun. Sigur ca nimic nu e perfect. Dupa ce familia ajunge la maximul dezvoltarii, raresc vizitele pana ajung la marele cules din iulie cand nu le mai deranjez pana la inceput de august. Se mai intampla ca ultimele rame crescatoare sa le uit din acest motiv si sa le recoltez odata cu mierea, dar numai sub forma de ceara.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Am facut tratament cu varachet acum 2 saptamani si nu a cazut nimic,am folosit fureto--am fost nemultumit pentruca nu a cazut nimic---paraziti pe albine nu am vazut---ce sa fie ?---varachetul prost sau tratamentul prost ?fumul degajat a fost foarte mult

ciucur

Citat din: mape 48-petru manea din Septembrie 11, 2015, 08:23:50 AM
Am facut tratament cu varachet acum 2 saptamani si nu a cazut nimic,am folosit fureto--am fost nemultumit pentruca nu a cazut nimic---paraziti pe albine nu am vazut---ce sa fie ?---varachetul prost sau tratamentul prost ?fumul degajat a fost foarte mult

Sunt in aceeasi situatie. Nu stiu ce sa mai cred. Medicamentul (VF) e in termenul de valabilitate, folosesc varojetul, mirosul caracteristic de VF l-am simtit, fum din abundenta, stupii sunt etansi, etc.
Nu am schimbat nimic fata de anul trecut. Si nu inteleg de ce nu gasesc varroa pe sibarul de sub plasa AV. Am gasit maxim 10 la un stup, la majoritatea 2-3. Am terminat a treia serie de tratament cu VF aseara....Anul acesta am apucat sa fac doua fumigatii si in februarie/martie cand am prins temperature adecvate.
Sa ii care furnicile asa repede? Eu am mai stropit albinele cu amina cuaternara (substanta activa din Apivirol). Desi colegul Motanul are presupuneri legate de o eficienta a acestei substante impotriva varroa, nu prea cred.
Am vazut in schimb multe celule descapacite de albine in acest an, pe suprafete de puiet compact, ceea ce ma face sa cred ca albina invata sa lupte. Din ce in ce mai mult.
Daca tratamentul meu nu a fost eficient, am pus-o ! O sa incerc si fogger+ulei de parafina si Taktic cand va fi gata foggerul meu.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bmdna

Referitor la eficacitatea varachetului, cel putin in cazul meu eu cred ca nu sint indoieli. Am avut, asa cum spuneam in mesajele anterioare, si roiuri la care am fost caderi semnificative. Si eu cred ca albina incepe sa se adapteze la acest parazit. Mai cred ca temperaturile si seceta din acest an au influentat transmiterea parazitului. Poate ca si reproducerea acestuia a fost influentata. La fel cum exista parerea ca anul trecut au fost conditii foarte favorabile pentru transmiterea si reproducerea varroa. Mai pot sa spun ca in anii trecuti mai zaream paraziti pe albine, iar anul asta am vazut foarte rar, mai vedeam albine cu aripi deformate, anul asta n-am vazut niciuna, mai vedeam larve neterminate scoase la urdinis, nici din astea nu am vazut anul asta. Oricum, eu mai am de gand sa fac un tratament peste o saptamana si mai vad atunci. Deocamdata la mine exista puiet capacit consistent, deci mai sint paraziti neafectati de tratament. Cat timp este puiet capacit sint mai multi paraziti in celule decat cei in stare foretica. Asta ar putea fi o explicatie la aparenta ineficienta a VF.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Cipi

O sa ajunga si ziua in care Varooa va fi specie protejata pe cale de disparitie :)

oroles

Citat din: mape 48-petru manea din Septembrie 11, 2015, 08:23:50 AM
Am facut tratament cu varachet acum 2 saptamani si nu a cazut nimic,am folosit fureto--am fost nemultumit pentruca nu a cazut nimic---paraziti pe albine nu am vazut---ce sa fie ?---varachetul prost sau tratamentul prost ?fumul degajat a fost foarte mult
Cat VF ati pus? De cand il aveti? Eu am pus 6 ml VF la 94 de ulei de parafina cu apa si mi-au cazut mai multi decat la tratamentele doar cu Scabatox facute anterior. Eu zic ca ponegriti degeaba cel mai bun tratament antivarroa! Si eu aveam aceeasi parere. Verificati ce am scris pe pagina mea personala:

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=6934.345
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Iata si poze la acelasi stup facute:

Tratament 1: Scabatox (8% cu gaz lampant)




Tratament 2: Scabatox (8% cu gaz lampant)



Tratament 3: VF (6% cu ulei de parafina)



Interesant, nu?

Interval de tratament:
T1: ziua 0
T2: ziua 7
T3: ziua 11


Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani