2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Buna seara dragi colegi!

Experimentul meu cu familia cu matca izolata s-a terminat astazi 23 mai 2015. Dintre toate matcile iesite din iarna si pe care le-am eliberat pe 9 martie, am ales sa o filmez exact pe cea care a dus familia la roit. La controlul de astazi am gasit multe botci. Nu era niciuna capacita si am gasit si matca, asa ca I-am aplicat un Taranov urgent.

Eu nu stau sa rup botci, accept opinia ca o familie intrata in friguri, greu o mai intorci. Plus ca eu ziua sint la munca si daca ratez o amarata de botca pot sa ma trezesc cu roiul plecat. Am avut foarte mult de munca azi si nu am avut timp sa filmez. Am facut doar o poza cu roiul facut dupa metoda Taranov, dupa ce s-a linistit totul si urma sa-l pun in stup nou. L-am pus intr-un stup de 10 rame din care una singura construita. Inainte de a avaea puiet capacit am sa-i fac doua tratamente antivarroa.

Vreau sa spun ca nu toate matcile mele sint asa. Mai am si matci care fac ca in poza a doua.

Totusi, unele lucruri tot sau demonstrat. Am eliberat matca pe 9 martie iar pe 23 mai, exact cand deschide salcamul florile la mine, familia s-a apucat de roit. Cred ca si eu sint vinovat, nu am gestionat ca lumea lanul de rapita din apropiere. Din ce am vazut prin stupi, rapita a dat mult mai mult decat in alti ani. Apoi a mai fost si vremea care nu m-a lasat sa extind asa cum ar fi trebuit. Mai am 3 matci care au fost iernate in isolator. Astea 3 sint linistite. Eu vreau anul asta sa aduc si matci din alta parte, ca sa mai aduc gene proaspete. Asta care e in roiul Taranov, daca nu o schimba albinele, este prima pe lista la schimbat.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!


bmdna

Buna ziua dragi colegi!

Astazi a fost o zi importanta pentru mine in 2015. Am facut prima extractive adevarat pe acest an. Eu fac doar doua extractii, modul meu de lucru nu imi permite sa scot sorturi, eu scot doar doua feluri de miere poliflora:
- unul de primavera, care cuprinde tot ce se culege pana la salcam inclusiv
- unul de vara care cuprinde tot ce se culege de la tei pana la floarea soarelui

Stiu ca multi m-ar critica pentru asta, ca nu fac miere de salcam, de rapita sau de tei, dar asa e la grupa mea. Eu fac doar poliflora dar o fac de foarte buna calitate. Si mai e un aspect. Eu nu traiesc din stuparit, practice stuparitul doar pentru ca imi sint dragi albinele, de asta, stuparitul pe care il fac eu este sustenabil. Nu stimulez, hranesc uneori la nevoie cu miere (in trecut am hranit si cu zahar si cu drojdie, cand am fost in crestere - acum am ajuns la un nivel la care franez cresterea). Sustenabil la mine inseamna sa iau doar ce cred eu ca prisoseste albinelor. Astazi am luat rame numai din cat, de la fiecare familie intre 2 si 8 rame (8 rame am luat de la cea mai buna familie a mea care acum este pe 24 de rame). Restul le-am lasat lor. Ele se simt mai bine cand au multa miere in stup. Atasez o poza cu o rama de cat (eu am doar caturi de 1/1). Sigur, m-as lauda si as minti daca as spune ca toate erau asa. Majoritatea nu erau asa, dar pana la jumatate tot erau capacite. Mierea din primavera asta e de cea mai buna calitate de cand fac eu miere (2013 a fost primul an cand am extras miere, albine am din 2011 dar 2011 si 2012 au fost pentru deschis ochii si inmultire.

Sistemul meu de lucru se bazeaza foarte mult pe decuparea trantorilor. Atasez o poza si cu o rama cu puiet de trantor capacit. E doar una din ramele pe care le folosesc si nu e cea mai buna. Ultimul model este cu partea de jos impartita in doua dar n-am mai pozat si una din astea din lipsa de timp. Am avut si rame ouate si capacite complet dar acum, cum a cazut culesul, familiile sint mai putin inclinate spre cresterea de trantori. Oricum, eu decupez fagurii astia. Ii si verific de varroa dar anul asta, ca si anul trecut, gasesc putini varroa in puietul de trantor. Stiu ca varroa exista, nu ma bazez pe asta ca sa creed ca nu am paraziti, ei sint dar nu prea intra in puietul de trantori. Inca o chestier, eficienta ramie claditoare poate fi marita daca spatiul de jos, cum arata el la rama din poza se imparte in doua sau chiar in trei sectoare. De fapt, un Italian a brevetat o astfel de rama cu trei sectoare. Cand baga rama la crescut prima data lasa un sector liber iar celelalte doua le astupa. Peste o saptamana scoate rama si daca primul sector e crescut si ouat il descopera pe al doilea, peste o alta saptamana la primul sector s-a inceput deja capacirea, al doilea este ouat si se descopera si al treilea. In urmatoarea saptamana omul decupeaza primul sector care este in intregime capacit si pune rama la loc. In urmatoarea saptamana decupeaza sectorul din mijloc care este in intregime capacit. In urmatoarea saptamana decupeaza si al treilea. Dar... trebuie sa ai timp sa faci asa ceva. Italianul asta esra destul de batran, parea pensioner, cand o sa fiu pensioner am sa fac si eu chestia asta.

In zile din astea apicultura e frumoasa. Anul asta din 15 familii cu care am iesit in primavera am avut una singura care s-a pus pe roit, cea pe care am urmarit-o cu matca in isolator. In rest niciuna nu a dat semen ca vrea sa roiasca. Eu zic ca e bine. Acuma, roiul ala facut dupa metoda Tranov e bine. Are trei rame cu puiet capacit. Partea ramasa mi-a dat de furca. Eu am niste albine care daca se apuca de roit nu le poti potoli. Initial le-am lasat pe o singura rama mai multe botci, restul le-am distrus pe toate. peste vreo 4 zile cand am revenit si-au mai tras altele. Am verificat cu atentie si am distrus toate botcile noi iar de pe rama pe care mi-am ales-o am distrus toate botcile cu esceptia uneia. Asa am crezut eu. Ieri cand m-am uitat am mai gasit cateva care erau ascunse, acum aveau varfurile inchise la culoare si se vedeau mai usor. Botca pe care am ales-o eu era decupata deja si matca dadea sa iasa, asa ca am eliberat-o. Pe langa matca asta am mai eliberat inca una apoi am scuturat rama si am verificat sa nu mai ramana vreo botca. Apoi am inchis stupul. Azi am stat in stupina si nu am vazut sa roiasca. Presupun ca matcile s-au batut si a ramas numai una. Sper sa nu mai roiasca. Iar daca roieste si asa, nu o sa-mi para rau, e o familie cu trasaturi rele si oricum le voi schimba matca.

Cam asta se intampla la grupa mea. Iata si pozele:
Aaaa... era sa uit. Am si un stup online si nici anul asta nu a vrut sa dea mai multa miere decat ceilalti. Poate la anul...


Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Frumos! Pentru stationar rezultatele sunt chiar bune.
  Familia aia sigur nu-ti va mai roi. Totdeauna cand roieste trebuie sa fie in stup macar o botca capacita ori acum spui ca nu mai ai nici o botca in el.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Da, acum nu am nicio botca, dar la un moment dat au fost cateva, dar nu erau de roire. Eu folosesc gratia haneman si cu ajutorul acesteia duc multe doici in corpul de sus. In perioada cand duc primele rame cu puiet in corpul de sus (la extindere) unele familii trag in corpul de sus botci. Rareori acele botci arata bine. De obicei sint mici, pentru ca sint de salvare, albinele din corpul de sus avand un sentiment de lipsa a matcii. Si fenomenul asta continua pana ce sus se ajunge cam la 5-6 rame. Pentru ca totul sa fie bine, aceste botci trebuie distruse saptamanal. Daca nu sint distruse, e posibil ca o matca din astea sa eclozioneze si sa omoare matca familiei (se pot lupta prin gratie sau, asta eclozionata fiind slaba, sa treaca prin gratie. Curios este ca dupa ce se ajunge la un numar de rame mai mare albinele inceteaza sa mai faca botci. De fapt nu stiu daca numarul de rame este cauza dar asta se intampla. Si nu toate familiile fac astfel de botci. E posibil sa fie si din cauza varstei matcilor, pentru ca pana acum mi-a fost mila sa schimb matci care merg bine numai pentru ca sint mai batrane de 2 ani.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Eu verificarea prezentei botcilor si distrugerea lor o fac prin scuturarea albinelor de pe rama verificata ---multa munca
De obicei cand gasesc o familie cu botci de roire iau matca ,orama de puiet in curs de eclozare si doua cu miere si pastura si fac un nucleu pe alta locatie---in familia cu pricina ramane o botca ---nucleului ii asigurapa pentru 3-4 zile 

bmdna

Da, asa este, pentru siguranta ar trebui scuturate ramele, dar in cazul meu se fac putine botci si sint usor de gasit pentru ca sint acolo unde era puietul mai tanar. De 3 ani de cand practic asta nu mi s-0a intam[plat sa eclozioneze o matca din astfel de botci. Este munca si asta este adevarat, dar eu consider ca merita. Ajung sa am familii foarte puternice si, dupa cum se stie cu cat sint mai multe albine cu atat aduna mai multa miere. Eu as mai spune ca si cu cat e populatia mai numeroasa, cu atat familia e mai sanatoasa. La mine, fiind in stationar eu am de regula o primavara exploziva pana la salcam, dupa care apare o perioada de calm, iar cand vine floarea soarelui este a doua perioada de explozie.

Cand gasesc botci de roire eu aplic metoda Taranov, fac un roi care se manifesta aproape ca un roi natural, format din matca batrana si albinele tinere. Distrug ce botci gasesc in familia mama si las numai cateva pe o rama, apoi peste cateva zile revin si distrug tot ce gasesc cu exceptia uneia singure. Ca sa fiu sigur ca distrug tot, scutur ramele, cu exceptia ramei unde am botca pe care intentionez sa o las, care nu trebuie sa fie scuturata pentru a nu afecta puiul de matca. Am constatat ca dupa ce iau matca batrana, albinele continua sa faca botci atata vreme cat mai gasesc larve cu varsta potrivita. In cazul roiului Taranov partea buna e ca isi asigura singur hrana peste iarna si nu mai trebuie imputernicit si nici hranit. Un alt castig este ca acest roi pleaca de la 0 si i se pot aplica 1 sau chiar doua tratamente in lipsa puietului capacit. Acuma dupa ce am luat matca si albinele tinere, chiar daca mai pleaca un roi, cantitatea de albina pierduta se reduce mult. Apicultura este frumoasa pentru ca iti permite o sumedenie de variante din care alegi ce ti se potriveste.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Daca se foloseste gratia haneman se pot obtine si astfel de rame care la momentul cand ai nevoie de ele au numai puiet capacit, fara urme de ou sau larva. Iar daca timpul este potrivit albina sta sa iasa din ele... .

Dar eu nu mai fac anul asta roiuri si nici matci. Timpul pe care il am la dispozitie nu-mi permite sa am grija cum se cuvine de mai mult de 20 de familii. Am avut o schimbare linistita si am obtinut trei matci, am mai facut un roi cu o botca pe care am vazut-o prea frumoasa ca sa o distrug. Acum vad ca o alta familie a plecat in schimb linistit. Era o familie mica si n=am mai verificat-o de un timp. Nu am verificat-o cu atentie ca tot am trecut pe la ea sa=I mai pun rame. Ieri am vazut ca avea botci frumoase, vreo 4 din care una eclozionata correct iar celelalte 3 erau apparent intregi, capacite. Si matca batrana era in stup si continua sa oua. Cand am vazut situatia asta am inchis stupul la loc, nu am mai luat celelalte botci ce pareau intregi, le-am lasat acolo. Familia e slabuta si nu are rost sa inmultesc din ea.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Buna ziua dragi colegi!

As vrea sa mentionez aici un aspect. Recunosc ca nu am documentare, adica nu pot sa indic vreo sursa scrisa care sa trateze acest aspect. Asta nu inseamna ca nu exista. In scurta mea experienta am constatat ca, cu cat familia in care exista o matca neimperecheata este mai mare, cu atat durata pana aceasta matca incepe sa depuna oua se prelungeste. Nu stiu daca este adevarat dar eu in scurta mea experienta am constatat asta. Pana acum nu am avut date certe, dar iata ca acum le am. Este vorba de familia din care am extras roiul dupa metoda Taranov. Redau calendarul:
- Gasit botci in diverse stadii - niciuna capacita - 23 mai, aplicat metoda Taranov
- Familia ramasa de pe urma extragerii roiului ocupa bine 15-16 rame
- Am aplicat procedurile mentionate la mesajul anterior si am vazut matca eclozionata pe 6 iunie
-Am tot verificat de oua si familia era linistita dar oua am vazut abia pe 27 iunie. Timpul scurs de la eclozionare si pana la depunere de oua = 21 de zile.

Mentionez ca nu am vazut larve, erau doar oua, deci sa zicem ca in loc de 21 ar putea fi cel putin 18 zile!

Mai fac mentiunea ca la mine a plouat foarte putin, deci a fost vreme de imperecheat la discretie. Mai spun odata ca nu este prima oara cand se intampla asa - se prelungeste perioada, dar e prima data cand am reusit sa fac un calendar exact. Un motiv de prelungire ar putea fi faptul ca exact cand a eclozionat matca, a cazut culesul. Iar eu nu stimulez.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Nu este o regula, dar de multe ori asa se intampla.
  Eu am mai dat si in alte locuri o explicatie personala acestui fenomen. Am spusca familiile prefera ca atunci cand incepe noua regina sa aua, in stup sa nu mai fie puiet vechi. Eu zic ca acest lucru are o 'logica': in lipsa puietului se pot elimina anumiti agenti patogeni (nu neaparat cei care produc boli grave), care altfel s-ar transmite de la puietul care iese la puietul necapacit. Eu am constatat ca familiile care nu mai aveau puiet cand incepeau reginele sa oua, aveau puiet mai fain decat familiile similare ca marime, dar care aveau continuitate in puiet.
  Acum de ca familiile mai puterrnice fac acest lucru si nu cele mici? Eu zic ca cele puternice isi pot permite. Adica au o populatie care le permite sa stea un timp fara a creste puiet, pe cand familiile mici se grabesc sa creasca alte generatii de puiet si nu mai asteapta sa se termine puietul vechi. Si eu am cum vreo 3 familii care au intarziat foarte mult inceperea pontei, abia dupa ce a iesit tot puietul, inclusiv cel de trantori.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Corect cu ce spune Stefan---eu vreau sa vorbim de o situatie care se intampla de obicei la familiile care au roit si in stup raman mai multe botci si o matca eclozionata care daca nu roieste din nou ,asteapta sa devina toate botcile mature ,sa le roada si sa  omoara matcile si dupa asta sa iasa la inperecheat ---astfel inceperea depuneri de oua se amana foarte mult --solutia ar fi sa sti ca fam. aroit si sa faci un control distrugand toate botcile ramanand in stup o singura botca sau matca ecluzionata

filip

Citat din: mape 48-petru manea din Iunie 29, 2015, 06:04:23 PM
Corect cu ce spune Stefan---eu vreau sa vorbim de o situatie care se intampla de obicei la familiile care au roit si in stup raman mai multe botci si o matca eclozionata care daca nu roieste din nou ,asteapta sa devina toate botcile mature ,sa le roada si sa  omoara matcile si dupa asta sa iasa la inperecheat ---astfel inceperea depuneri de oua se amana foarte mult --solutia ar fi sa sti ca fam. aroit si sa faci un control distrugand toate botcile ramanand in stup o singura botca sau matca ecluzionata
Din ce am observat eu situatia se prezinta astfel:
In functie de cantitatea de albine ramase in stup imperecherea e grabita ori tergiversata.
Daca e albina multa ,inceperea pontei are loc mai tarziu.
Daca e albina mai putina,incepe ponta mai repede.
Eu am scris aici pe forum ca un apicultor ar trebuii sa-si faca griji abia dupa ce trec 20 de zile de cand regina a eclozionat din botca.......
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tuturicius

Citat din: filip din Iunie 29, 2015, 07:11:46 PM
Din ce am observat eu situatia se prezinta astfel....

Din si mai scurta mea experienta si eu am constatat acelasi lucru.

stefan1

Citat din: mape 48-petru manea din Iunie 29, 2015, 06:04:23 PM
Corect cu ce spune Stefan---eu vreau sa vorbim de o situatie care se intampla de obicei la familiile care au roit si in stup raman mai multe botci si o matca eclozionata care daca nu roieste din nou ,asteapta sa devina toate botcile mature ,sa le roada si sa  omoara matcile si dupa asta sa iasa la inperecheat ---astfel inceperea depuneri de oua se amana foarte mult --solutia ar fi sa sti ca fam. aroit si sa faci un control distrugand toate botcile ramanand in stup o singura botca sau matca ecluzionata

  De multe ori un stup care roieste isi face ultimele botci din ultimele oua depuse de regina inainte de a iesi cu primul roi sau de a fi eliminata de o regina nou iesita. Daca facem o socoteala, din ultimele oua depuse in botci ar iesi regine dupa 16 zile. Daca ar fi aleasa o astfel de regina, ea ar incepe sa oua dupa 8-10 zile, adica la 24-26 zile de la disparitia vechii matci. Dar tot la 24 de zile de la disparitia matcii ies ultimii pui de trantori depusi de vechea matca si deci nu mai este deloc puiet in stup.
  De obicei daca o familie renunta la roit, chiar dupa primul roi, lasa matca aleasa sa intepe botcile. Doar daca mai are plan de roit nu lasa prima matca iesita (sau singura matca noua lasata libera dupa un roi secundar ,sau primar dar cu matci tinere) sa intepe restul botcilor. Este adeevarat ca nu e obligatoriu ca daca are o matca libera si inca un rand de botci, acea familie sa mai roiasca o data. Depinde de cantitatea de puiet care mai este in faguri, de cules, de vreme etc. Iarasi o consideratie personala: de multe ori matca ramasa libera in stup este o matca de sacrificiu, adica nu ea va ramane regina in stup. Am observat asta de mai multe ori dupa culoarea matcii (matcile, desi surori, nu sunt identice). Deci nici daca familia mai roieste, matca din noul roi nu o sa fie cea care a fost libera in stup inainte de roire si nici in cazul descris de MAPE, cand e o matca noua libera in stup si mai sunt botci, dar familia nu mai roieste. Si in acest caz va fi aleasa o regina din cele care vor iesi din botci, iar matca libera care era in stup va fi eliminata si restul botcilor intepate. Daca lasam doar matca libera sau o botca mai matura, este posibil ca acea regina sa nu iasa la zbor in perioada optima, asteptand (dupa opinia mea) sa iasa tot puietul. In general, daca se imperecheaza, o regina incepe ouatul dupa 2-3 zile, deci nu se intampla sa se fecundeze si sa mai stea, sa zic, o saptamana pana sa inceapa ouatul decat toamna tarziu, cand e posibil ca matca sa se fecundeze dar sa nu mai oua pana in primavara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Consider foarte correct ce spuneti domnule Stefan. Si acum mi-am adus aminte ca am mai citit explicatia dumneavoastra cu faptul ca familiile mari asteapta sa iasa puietul. In cazul meu chiar nu mai era puiet deloc

Domnule Filip, aveti dreptate, matca a inceput sa oua undeva la 20 de zile de la eclozionare. Iar la toate verificarile anterioare era foarte linistita, semn ca matca era prezenta. Nu am vazut-o niciodata, era si greu de vazut pe atatea rame si fara oua. Si inca o chestie. Am gasit-o in corpul de sus, matcile prefer sa oua in corpul de sus, de asta este buna gratia haneman.

Domnule MAPE eu am un soi de albina care atunci cand se apuca de roit, nu se mai opreste. In primii doi ani de apicultura mi-au roit mai multe familii din cauza mea. Am avut un caz cand eu stateam linistit ca treaba e buna, le pusesem si cat in care au pus miere dar cand le-am verificat dupa mai mult timp, plecasera mai multe roiuri, in stup mai erau cateva albine si o matca destul de mica. Un alt caz pe care l-am mai povestit, am prins momentul dinaintea plecarii roiului primar si am luat matca cu rama pe care era si am facut un nucleu lasat pe locul stupului vechi. Tot ce a ramas din stup am impartit in doua, fara sa rup vreo botca, si am mutat cei doi stupi noi la vreo 15 metri de stupul vechi. Intr-o zi cand am venit acasa am vazut intr-un copac un roi putin mai mare decat un mar. roiul provenea de la una din jumatati care a continuat sa creasca botcile si cand a iesit prima matca, au roit niste albine cu ea.

Matcile sint, intr-adevar, diferite. Ca si albinele, ele sint surori intr-un stup dupa mama, dar din cauza poliandriei, este foarte probabil sa aiba tati diferiti. Din ce am citit albinele intr-un stup se recunosc intre ele care sint surori numai dupa mama si care sint surori de ambii parinti. Acuma eu nu stiu daca este asa, dar am citit ca roiurile secundare se fac pe caste, adica albinele surori bune (de ambii parinti) formeaza roiul secundar pe baza unei matci care si ea este sora buna cu ele, din acest motiv de la roiul secundar incolo roiurile se mai numesc si caste.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!