2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius


NYK74

Asa este anul acesta  in părțile noastre mai ales au dezvoltarea mai lentă, si la mine acasă am inteles ca familiile au tot asa 3-4 rame puiet, ceea ce demonstrează ca sunt in urmă față de anul trecut, si o diferență uriașă față de familiile care le am aici in Italia si care azi la controlul efectuat mare parte  sunt pe 7-8 rame puiet, iar la unele au deja botci de roire pregătite, aici fiind invers, sunt mai dezvoltate decit anul trecut.

ionel07196555

Citat din: bmdna din Aprilie 11, 2015, 08:08:35 AM
Dragi colegi,



Am facut si un mic film la una din familiile cu matca izolata. Fac precizarea ca este o familie mica, un roi artificial de anul trecut. Imi cer scuze pentru calitatea materialului, nu ma pricep, acum invat. Am imprumutat un stativ de la cineva si umbra stativului se vede peste imagine. Data viitoare va fi mai bine. Puietul este destul de restrans, dar nici la familiile mari nu am cu mult mai multe rame de puiet capacit. Profit de ocazie sa va urez "Pate fericit!", cu multa liniste, lumina si numai ganduri bune!
Filmul poate fi urmarit aici:

http://youtu.be/3-lyv6m_NBY
Am urmarit filmuletu cu ramele de puet.
as vrea sa stiu aveti Fund AV la stupi ?

bmdna

Am doua sisteme.
1. Cu fund plin, panza si perna, cu aerisire in Capac.
2. Fund cu plasa, folie, Capac cu polistiren si fara aerisire. Stupul din film este cu fund cu plasa (antivarroa). Majoritatea sint cu fund AV, tot ce mai fac extindere, fac numai cu  fund AV. Funduri am mai multe versiuni, doua cumparate si doua facute de mine. De acum prefer sa-mi fac singur fundurile. Ca sa nu fie foarte afectata familia, fundul il fac adanc, cam 12 cm, cu distanta dintre tava si plasa minim 7 cm.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Va salut dragi colegi!

Vremea tine foarte putin cu noi. As fi vrut sa mai fac un film cu evolutia familiilor cu matci iernate in isolator dar nu am avut timp. Azi abia am reusit sa trec prin fiecare familie. Partea buna este ca in sfarsit am reusit sa pun si al doilea corp la unele familii. Fata de anii trecuti sint mult in urma. Nu am reusit sa bag nicio rama la crescut. A fost frig... iar noptile vor fi reci in continuare, nici azi nu am bagat faguri artificiali la extindere, doar faguri crescuti. Eu bag faguri la crescut cand vad albite celulele de sus ale fagurelui, semn ca albinele au inceput sa le prelungeasca cu ceara noua. Am vazut asta la vreo cateva familii, dar este frig si nu am riscat, mai ales ca se anunta ploi in continuare.

Astazi a fost la mine o vreme care nu se recomanda pentru lucrari la stupi, dar a trebuit sa intervin. Au fost si tunete dar nu a plouat. Albinele au resimtit vremea si mi-au tras cateva ace bune. Cu ocazia asta am realizat ca sint familii la care si in aceste conditii nu am avut nevoie de fum. Dar sint si unele la care nu se poate fara fum.

De fapt scopul interventiei de azi nu este sa va spun povesti. As vrea sa vedeti acest film https://youtu.be/-Cr7_YeBKFk

Acest apicultor a incercat sa ierneze matci in isolator. Stupina este in Siberia, iernarea s=a facut in adapost, cu scoatere la aer pe 21 aprilie. Pe 25 aprilie omul a venit sa elibereze matcile. Din 4 matci, a supravietuit numai una. Din experienta mea, din ce am citit si din ce a patit el, mi-as permite niste concluzii:
- Cand se ierneaza cu doua matci in acelasi isolator, sansele ca ambele matci sa supravietuiasca sint mici. Eu voi folosi doar izolatoare individuale.
- Este posibil ca, in cazul in care sederea matcii in isolator se prelungeste (iata in Siberia apicultorul a venit sa le elibereze pe 25 aprilie) sansele ca matca sa supravietuiasca sa fie mai mici
- Este posibil ca izolatorul in care au murit ambele matci sa fi ramas in afara ghemului. Cred ca cea mai sensibila problema este aceasta. Cand se ierneaza cu matca in isolator este crucial ca izolatorul sa fie pozitionat in mijlocul ghemului. Pentru aceasta, familia trebuie sa fie stransa bine, pentru a nu avea posibilitatea sa faca ghemul spre una din diafragme.
- Cine vrea sa incerce, recomand sa faca incercarea pe un numar mic de matci. Cred ca acest sistem se potriveste cel mai bine pentru iernarea nucleelor pe 1, 2 sau 3 rame.
- Pana la toamna am sa postez regulile din carte. Sint foarte importante. Izolatorul in care au murit ambele matci la acest apicultor eu cred ca a ramas in afara ghemului. Albinele nu urmaresc matca, ci matca urmareste albinele cand se face ghemul, iar daca este blocata in isolator, nu se mai poate deplasa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Asteptam un film cu fam.la care matca a iernat in izolator si fam martor ---multumesc

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Mai 02, 2015, 08:23:46 AM
Asteptam un film cu fam.la care matca a iernat in izolator si fam martor ---multumesc
As vrea sa fac filmul pe 9 mai, la 60 de zile de la eliberarea matcilor (eu le-am dat drumul pe 9 martie). Sper ca vremea ma va lasa. Weekendul asta a fost foarte rau. Noroc de 1 mai, dar si atunci am facut lucrurile pe fuga, sub amenintarea ploii. Poate voi avea mai mult noroc. Oricum, daca pe 9 nu va fi vreme, o sa fac filmul in prima zi cand se va putea.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

#187
Buna ziua dragi colegi!

Am mai facut o serie de filme in mica mea stupina. Familia filmata pe 9 aprilie a fost filmata si pe 9 mai. Am avut noroc sa prin vreme buna. Din pacate eu sint novice in tehnica asta si nici nu am timp sa o aprofundez. Dealtfel, nici nu vreau. Am facut un film pe care l-am impartit in 5 filmule te mai mici.

Primul este aici

http://youtu.be/JQSooqbNgOk


Am mai facut I filme de la alte familii, pe care le puteti vedea pe net, pe canalul meu.

Concluzia mea e ca merita sa fie folosit izolatorul. Dar nu e simplu. Sint niste reguli de urmat. O alta concluzie ar fi ca izolatorul este cu atat mai efficient cu cat sezonul de iarna este mai lung. Astfel, izolatorul este mai purin efficient intr-o clima mediteraneana, dar ar avea o eficienta remarcabila intr-o clima la nord de paralela 45. Daca cineva vrea sa stie de ce, as putea sa explic.

O alta concluzie importanta. Daca vrei sa folosesti izolatorul, nu ai ce cauta cu apipixuri sau siropuri de zahar sau alti inlocuitori. Deci, tehnica izolarii matcii nu merge cu exploatarea maxima a familiilor de albine. In schimb, merge de minune in apicultura bio. Anul acesta eu mai incerc ceva legat de isolator. O sa prezint niste concluzii la toamna.

Primavara asta a fost rece. Invidiam colegii care au bagat faguri la crescut. Eu abia pe 9 mai am facut asta in acest an. Cu aproape o luna mai tarziu ca anul trecut. Totusi, zilele acestea am observant o explozie in dezvoltare. Pacat ca nu se poate transmite si mirosul din jurul stupilor. Spre seara este incomparabil. Imi place sa ma asez sa ascult zumzetul albinelor maturand mierea in stup si sa savurez miresmele florilor de balta. Daca mai e alaturi si un vin rosu... . Ma bucur ca nu traiesc din albinarit (inca) si nu simt nicio apasare.

Natura abia saptamana asta si-a dat drumul cu adevarat in zona mea. Cred ca sint premise sa fie o recolta de miere buna. In zona mea rapita este la apogeu si am un lan la vreo 200 de m. Salcamul mai are destul de mult pana la inflorire si cred ca va inflori exact cand se va termina rapita. Pentru mine nici nu prea conteaza pentru ca eu fac stationar si nu am vreun ,masiv de salcam in raza convenabila. Totusi, sfarsitul salcamului la mine declanseaza prima extractie de meiere. Partea buna e ca am vazut niste lanuri de floarea soarelui in jur. Ma concentrez pentru floare, chiar daca pana atunci mai e mult. Pana una alta sint la minus 7 capace, nu mai apuc sa le mai fac.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Urmaresc cu atentie experimentul pe care il faci si iti citesc cu placere postarile.
  Dupa mine, eficienta maxima a iernarii cu matca izolata este in anii in care zborul de curatire este foarte tarziu. In aceste conditii, in familiile unde reginele incep devreme ponta pot sa apara probleme cum ar fi consum exagerat de miere si chiar moartea familiilor daca gata rezervele din apropierea puietului sau sa apara diaree datorita consumului mare cu puietul si datorita consumului de pastura (uneori si degradata) care iarasi incarca punga rectala.De asemenea uzura prematura a albinelor care cresc un puiet anemic (in lipsa proteinelor de calitate).
  Eu zic insa ca si in zona mediteraneana izolarea matci pe o perioada mai scurta ar fi utila. In acele zone de multe ori reginele nu opresc ponta pe timpul iernii sau o opresc decalat de la familie la familie. In acele conditii nu se poate aplica un tratament eficient antivarroa, in lipsa puietului. Izolarea matcilor pe o perioada de o luna - sa zic - ar permite niste tratamente antivarroa de eficienta maxima.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Va multumesc mult pentru aprecieri.

Aveti dreptate ca eficienta maxima este in anii  cu zborul de curatire foarte tarziu. Asta am avut si eu in vedere cand am spus ca eficienta este mare in zonele mai spre nord, pentru ca acolo zborul de curatire vine tarziu. In Ucraina matca se poate tine in izolator timp de 8 luni. Efectele sint: doua generatii de albina mai putin, consum de miere redus in perioada iernarii, majoritatea varroa ramasi dupa tratament vor muri de batranete. Cum spuneati si dumneavoastra, se evita puietul anemic, care nu numai ca va muri dar poate constitui o poarta de intrare in familie pentru diverse boli. Si da, izolatorul poate fi folosit in cazuri in care matcile intrerup foarte putin sau nu intrerup deloc ponta pe perioada iernii, pentru a avea certitudinea ca la un moment dat nu mai este puiet in familii, pentru a avea eficienta maxima la tratamentul antivarroa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!


bmdna

Cu multa placere!

Nu stiu daca ati observant in film era o rama care acum o luna era pe jumatate. La vizita de acum jumatatea care era lipsa atunci era crescuta cu cellule de trantor, ouata si in parte capacita de albine. Astazi, desi vremea a fost cam dificila, am recoltat acea rama, profitand ca era in corpul de sus, nu am facut decat sa o extrag incet, sa o scutur in locul gol si apoi sa inchid la loc. Era in intregime capacita. Am descapacit-o si nu am vazut niciun varroa. Nu am sa trag de aici concluzia ca nu au varroa pentru ca stiu ca nu se poate sa nu aiba. Cel putin pot sa spun ca gradul de infestare este destul de mic. Am sa mai filmez si dupa salcam, sa vedem ce miere au adunat.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Ignatov Andrei

Pomeneam, la începutul topicului de cele 35grade. Nu puteam avansa, in acel moment, ideea ca totul "ni s-a tras" de la factorii climatici, dar azi pot confirma ca mi-a funcționat intuitia: vara trecuta nu a fost propice dezvoltării tuturor celor din Ordinul Hymenoptere! Mai astept câteva confirmari de la statiile de prognoza si avertizare! Varroua (si alte belele) a fost doar o consecinta a acestor factori climatici potrivnici! Bafta multa si... Grija Mare!

bmdna

Buna seara dragi colegi!

Am prins din nou vreme buna dar nu am mai avut timp de filme. Daca as avea un operator, tare bine ar fi. Dar n-am. La mine rapita este inca in toi iar salcamul e inca departe. Mai am si multe flori de balta, observ ca o mare parte din albine zboara spre mlastina desi rapita e foarte frumos inflorita.

Am facut un mic film cu familia urmarita. De fapt sint doua filmulete scurte. Ele sint aici:
https://youtu.be/3nlyT0M7oZ4
si aici
https://youtu.be/-KWVu49qoGo
Ramele de jos sint cu puiet si cu pasture iar ramele de sus, pe masura ce eclozioneaza puietul sint umplute cu miere. Numai bine cand va inflori salcamul puietul de pe ramele de sus va ecloziona. Acum sper sa nu se apuce de roit si sa ma fac de ras. Daca va da startul la roit am nu ma va prinde nepregatit. Dar eu cred ca nu va indrazni sa roiasca. I-am recoltat trantorii si am pus rama la loc. Au reconstruit cam un sfert din ea dar cum se va capaci, cum o recoltez din nou. Acum mare parte din doici sint in corpul de sus, oarecum separate de matca si asta are un effect in prevenirea roitului.

Cam atat pentru azi. Mai vedem ce va fi saptamana viitoare.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tuturicius