2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

din aceasta operatiune de izolare a matcii, rezulta mai multe beneficii, cel putin teoretic. am de gand sa experimentez si eu aceasta metoda pe cel putin 10 familii. as fi curios sa aflu ce inconveniente sunt descrise practicand aceasta metoda.
va multumesc.
marius

bmdna

Pierderile in matci suferite de autorul cartii in sezonul dinanintea publicarii cartii (2012) au fost de 20%. Deci nici el nu are rata de supravietuire 100%. Totusi, eu cred ca este o cifra rezonabila. Alte metode, poate mai sigure ar fi mai costisitoare si mult mai sensibile la evenimente precum gerul.

Referitor la avantaje si dezavantaje, ele s-au tot spus pe parcursul acestui subiect. Presupun ca e destul de greu sa fie scoase de prin postari, asa ca o sa va spicuiesc cateva importante:
Avantaje:
- Limitarea inmultirii varroa prin prelungirea perioadei de pauza in ponta matcii. Tratamentele devin astfel mai putine si nu este nevoie de folosirea produselor de sinteza. Autorul cartii trateaza cu acid oxalic, solutie 2% odata in august (in lipsa de puiet) si a doua oara in primavara, la eliberarea matcii (in lipsa de puiet). Tratamentele sint mai mult profilactice, numarul de varroa cazuti fiind foarte mic.
- La familiile bine dezvoltate poate aparea o suprafata mare de puiet in februarie, intr-o perioada calda. Dupa ce familia  a facut mult puiet in februarie poate veni o perioada de ger intens si familia poate sa moara de foame incalzind puietul. In cazul izolarii matcii, nu avem puiet deci evitam situatia descrisa.
- Prima revizie de primavara, cand I se da drumul si matcii se poate face si la temperature mai mici, fara riscul de a raci cuibul, pentru ca nu avem puiet. Cu aceasta ocazie putem indeparta ramele necorespunzatoare - prea negre, cu cellule de trantor, etc - si putem sa formam cuibul din rame cat mai bune, apoi dam drumul matcii.
- Se cunoaste ca puietul crescut toamna tarziu nu este valoros, de multe ori nefiind viabil. De exemplu, daca iese dupa ce da frigul si nu mai are parte de un zbor de curatire, va muri. Mai mult, cresterea puietului toamna tarziu uzeaza albina. Deci, pe langa albinele tinere care vor muri, vor muri si albinele uzate cu cresterea acelui puiet. Chiar daca puietul crescut toamna tarziu are parte de un zbor de curatire, albinele rezultate nu vor putea face prea multe lucruri in primavara. Asta pentru ca pe vremea cand au fost hranite, pasture era de mai putin buna calitate, pentru ca polenul din florile de toamna este de slaba calitate. Acum am sa spun ceva cu care multi nu vor fi de accord. Cercetari effectuate in ultima perioada au demonstrat ca formarea corpului gras are loc in faza de larva, albina dupa ce iese din celula nu isi creaza corpul gras, asa cum scrie in majoritatea cartilor vechi. Ori daca polenul e de proasta calitate si corpul gras va fi mai... slab. Folosind izolatorul pastram peste iarna albina crescuta la sfarsit de iunie - inceput de august, care isi pastreaza tineretea biologica datorita faptului ca nu mai au de hranit larve.
- Avem posibilitatea sa iernam mai multe matci in acelasi cuib. Familiile care nu pot trece singure iarna pot fi unite, cu matcile in izolator si ierneaza impreuna. In acest caz pierderea de matci ar fi de circa 20%.
- Scaderea consumului peste iarna, pentru ca nu mai e nevoie sa se mentina in cuib 35 de grade in ianuarie sau februarie. Riscul ca familia sa ramana fara hrana in miezul iernii este mai mic.
Mai sint si alte avantaje dar ma opresc aici. Urmeaza dezavantajele.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Dezavantaje: (sint enumerate intr-o ordine aleatorie)
-Manopera generate de capturarea matcii si introducerea in izolator. Manopera generata de eliberarea matcii. Momentul cand se introduce matca in izolator este la alegerea stuparului. Totusi, daca el intarzie si incepe formarea ghemului, cred ca va fi foarte greu de gasit matca printer straturile de albine.
- Necesitatea confectionarii izolatoarelor, depozitarea lor in sezonul active. Rezulta costuri suplimentare
- In cazul in care se foloseste tehnica iernarii mai multor matci intr-un singur cuib, pierderile de matci pot fi semnificative - probabil mai mult de 20% din matci vor fi pierdute. Atrag atentia ca la familiile care pot ierna singure eu cred ca nu este indicat sa se introduca si o alta matca. Acestea se vor ierna cu un singur izolator, cu matca proprie. Parerea mea e ca e mai bine sa se uneasca familiile mici.
- NU se pot face completari cu zahar sau alti inlocuitori. Si chiar daca s-ar putea, albinele din familiile cu matca in izolator au nevoie de hrana de cea mai buna calitate, pentru a produce maxim de puiet dupa eliberarea matcii.
- Sint niste lucruri care trebuie facute la momentul uniri si dua acesta. Eu am sa postez cum trebuie procedat, am sa pun informatia aici pana in iulie, pentru a putea fi folosita de cei interesati.
- Trebuie mare atentie la strangerea cuibului. Un cuib lasat prea larg poate face ca izolatorul sa ramana in afara ghemului, in special atunci cand se folosesc diafragme din polistiren. Din proprie experienta am constatat ca se intampla ca la formarea ghemului albinele sa prefere una din diafragme iar ghemul sa se faca dezaxat, spre acea diafragma. Autorul recomanda sa se lase cuibul fara diafragme si sa se intervine cu acestea abia cand apar temperaturile negative persistente. Daca izolatorul ramane in  afara ghemului, matca va muri. Pentru a fi siguri ca ghemul s-a format cum trebuie, se recomanda o verificare in noiembrie si daca nu e cum trebuie, pot fi multate ramele marginase dintr-o parte in alta.
Probabil ca mai sint dezavantaje dar nu-mi vin acum in minte.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Buna seara dragi colegi!

In sfarsit am vazut si eu o zi de primavera. Prima zi pe anul asta in care am vazut albine cu polen. Primul polen din zona mea - cel de alun - a trecut fara ca albinele sa se poata atinge de el. A fost mereu frig, daca nu era ploaie, era ceata. Astazi am reusit sa trec putin in revista familiile mele. Dupa frigul de saptamana asta treaba nu arat prea bine. Am verificat 13 din cele 15 familii pe care le am (la doua nu am mai umblat pentru ca stiu ca au macare si dupa cum zboara au si matca, asa ca le-am sarit). Toate cele 13 matci se pare ca au intrerupt ouatul. Am gasit puiet capacit si celule lustruite, gata de ouat, dar absolut niciun ou si nici puiet necapacit! Acum nu era chiar foarte cald ca sa fac o revizie adevarata si nu m-am uitat chiar la toate ramele.

Spuneam intr-o postare mai sus ca am gasit o familie fara matca si i-am pus un izolator cu matca si cu tot cu albina, care nu era putina. Izolatorul l=am luat din stupul in care am incervat sa iernez 3 matci. Pana acum a fost frig si, oricat de curios eram sa vad daca matca a fost acceptata nu am putut sa ma uit. Azi m-am uitat si totul este in regula. Am gasit o rama cu o palma de puiet capacit foarte frumos, o capaceala uniforma si compacta. La prima rama cu puiet m-am oprit dar sint sigur ca mai erau si altele. Sigur, se stie ca matca este foarte usor acceptata in primavara, dar eu tot am avut emotii pentru ca am introdus-o cu acel izolator si cu multa albina proprie. Am pus izolatorul si o pana in el ca sa tina o gaura de vreo 10 mm si am sperat ca matca o va gasi si va iesi pe acolo. Ca factor care a imbunatatit acceptarea a fost frigul. Era destul de frig in ziua aia (vreo 3-4 grade) si am lucrat rapid, I-am facut loc izolatorului in mijlocul ramelor am scos izolatorul din stupul in care a iernat matca si l-am introdus in cel fara matca. Cat a fost stupul deschis le-a cam luat frigul. La introducere, desi albina era straina, nu s-au batut deloc, pentru ca instinctul de supravietuire este mai puternic. Cand s-au incalzit, mirosul se uniformizase deja, cred ca si substanta de matca s-a raspandit. De aici eu trag urmatoarea concluzie.
- este bine sa iernezi matci de rezerva, mai multe in acelasi stup in zolatoare separate.
Ce avantaje ai?
In primul rand, daca descoperi un stup fara matca, chiar si pe frig, iata ca poti sa ii introduci rapid un izolator cu matca. Matcile fiind in izolator, esti sigur ca nu ai niciun puiet, deci poti umbla fara prea multa grija, pentru ca nu ai ce sa racesti. Veti spune ca e greu de vazut daca matca traieste in izolator, pentru ca se intampla ca ea sa si moara (asa cum am patit si eu dealtfel). Nu e greu. Pentru ca daca matca moare, ea va cadea in coltul izolatorului. Deci, daca vrei sa stii daca matca traieste, e sufficient sa te uiti in coltul de jos al izolatorului. Daca nu zace in acel colt, inseamna ca e vie.

Cat despre celelalte familii, este prea devreme sa fac o comparatie.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

TDI

bmdna, te-as ruga daca poti sa-mi dai ceva linkuri si eventual si o bibliografie pentru tehnologia cu izolatoarele.
2. iarasi linkuri si bibliografie pentru studiile in privinta formarii corpului gras.
O primavara frumoasa!
La mine, tot in Neamt, aduceau sporadic polen de viorele - albastru.

bucovineanu

La mine inca nu a venit primavara. Azi au fost vreo 9 grade. Sper ca saptamana viitoare sa fie 2-3 zile mai calde, sa pot face un control sumar pentru a vedea daca au regine si cum stau cu mancarea.

bmdna

1. Linkuri pentru tehnologia cu izolatoarele nu am. Daca ai rabdare si te duci pe acest topic in sus, vei gasi niste filme. Majoritatea sint in limba rusa, dar la cele postate de mine am facut si transcriere. Daca transcrierea nu este suficienta... eu nu las intrebari fara raspuns. Mai am si cartea celui care a facut filmele, dar e tot in rusa. Iarna care vine am sa fac niste sinteze din ea.
2. Despre formarea corpului gras, faptul ca acesta s-ar forma in faza de larva, l-am citit tot in cartea la care fac referire mai sus. Autorul cita un studiu facut tot de un rus. El spune ca albinele consuma polen (pastura) atunci cand este puiet in cuib, pentru a putea produce laptisor. Studiul respectiv a constatat ca daca nu exista deloc puiet in cuib, colonia nu consuma pastura aproape deloc. Cam asta este informatia pe care am citit-o. Recunosc ca eu nu am verificat-o in stupina mea si, din acest motiv n-as pune mana in foc... . Acum sint cam ocupat dar cand voi avea ceva timp am sa mai fac niste sapaturi, tot afara, pentru ca acolo se mai cerceteaza.

Eu nu am viorele in jur, la mine este camp. Cred ca e interesant... eu chiar n-am vazut niciodata pole albastru. In schimb am mult podbal si de acolo se aduce polenul. Ca o constatate pe care am facut-o astazi, nu stiu cum este la altii dar la mine, fata de anii trecuti, este foarte multa pastura in cuib ramasa de anul trecut. Primava frumoasa si tie, cu vreme buna si familii sanatoase!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Citat din: bucovineanu din Martie 21, 2015, 09:09:12 PM
La mine inca nu a venit primavara. Azi au fost vreo 9 grade. Sper ca saptamana viitoare sa fie 2-3 zile mai calde, sa pot face un control sumar pentru a vedea daca au regine si cum stau cu mancarea.

La cum arata vremea pe net, este posibil ca sa fie vreme buna marti si miercuri, apoi iar se anunta ploi. Eu nu am sperat sa pot intra azi in ei, dar am avut o surpriza placuta. Cativa nu au stat prea bine cu mancarea si le-am mai pus rame cu miere din cele scoase de cand le-am pregatit pentru iernat (pentru ca aveau miere putina). Problema pe care o am este ca multe din ramele cu miere foarte putina au si puiet si din cauza asta nu pot fi scoase din cuib. La unul care e mai puternic am facut asa:
- am luat un corp gol in care am pus vreo 4 rame cu miere si restul doar cu foarte putina miere. Am pus peste aceste rame panza pe toata suprafata corpului, doar la peretele din fata am indoit panza vreo 2 cm. Eu am funduri demontabile asa ca am luat corpul cu albinele si l-am pus deoparte. Am pus peste fund corpul asta acoperit cu panza si peste el am pus corpul cu albinele. Chestia asta o face rusul asta cu izolatoarele. Vreau sa vad si eu ce se intampla. 
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Sunt apicultori care ierneaza cu un corp cu rame sub cuib. Oricum este indicat ca atunci cand vrem sa punem inca un cat si vremea inca nu s-a incalzit deplin, sa punem catul nou jos si nu deasupra, deoarece punand catul deasupra dublam deodata spatiul ce trebuie incalzit si ponta si implicit dezvoltarea va stagna. Cand albinele incep sa curete ramele de jos facem inversarea corpurilor.

bmdna

Citat din: bucovineanu din Martie 21, 2015, 10:07:26 PM
Sunt apicultori care ierneaza cu un corp cu rame sub cuib. Oricum este indicat ca atunci cand vrem sa punem inca un cat si vremea inca nu s-a incalzit deplin, sa punem catul nou jos si nu deasupra, deoarece punand catul deasupra dublam deodata spatiul ce trebuie incalzit si ponta si implicit dezvoltarea va stagna. Cand albinele incep sa curete ramele de jos facem inversarea corpurilor.

Inseamna ca nu am facut ceva rau, mai ales ca eu am si acoperit cea mai mare parte din corpul de jos, deci volumul aparent a ramas tot de un corp, numai ca albinele au acces in corpul de jos de unde pot aduce miere sau pot consuma pasture, pentru ca pe unele rame mai este si pastura.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

 bmdna, de ce ti-ai ales asa un nume?
Urmaresc cu interes postarile tale, imi place modul cum te apropii de albine. Si ideea cu iernarea matcii in izolator o consider interesanta. Chiar iarna asta (cu perioade caldute inca din decembrie-ianuarie dar si cu lungi perioade reci mai tarziu) este una care ar trebui sa arate avantajele iernarii fara puiet.
  Referitor la formarea corpului gras inca din stadiu de larva, parerea mea este ca problema este mai complicata. Se stie ca daca vara o doica hraneste 2-3 larve, pe toamna 2-3 doice hranesc o larva, deci ar fi hranita mai bine. Daca se poate face o analogie cu fiinta umana, se stie ca la om celulele adipoase se formeaza in copilaria mica si sunt ca niste saci goi, care pe urma pot fi sau nu umpluti. Copiii grasi cand au fost mici au mai multe astfel de celule adipoase si toata viata aunt mai predispusi la ingrasare. E posibil ca si la albinele mai bine hranite ca larve sa se produca mai multe celule adipoase care ulterior se pot umple cu grasime. Se stie ca puietul crescut in criza de proteine produce albine care la randul lor sunt incapabile sa secrete mult laptisor si deci vor fi slabe doici. Dar corpul gras eu cred ca totusi se formeaza dupa ce albinele eclozeaza. E suficient sa vedem marimea unui pui la eclozare si apoi a unei albine adulte in special cand este doica sau cand este pregatita de iernare.
  Ai un mare avantaj ca cunosti rusa si ne bucuram ca te obosesti sa ne mai impartasesti si noua lucruri interesante de la ei, ca au ce arata.    :thanks:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Citat din: stefan1 din Martie 22, 2015, 01:52:40 AM
bmdna, de ce ti-ai ales asa un nume?
Urmaresc cu interes postarile tale, imi place modul cum te apropii de albine. Si ideea cu iernarea matcii in izolator o consider interesanta. Chiar iarna asta (cu perioade caldute inca din decembrie-ianuarie dar si cu lungi perioade reci mai tarziu) este una care ar trebui sa arate avantajele iernarii fara puiet.
  Referitor la formarea corpului gras inca din stadiu de larva, parerea mea este ca problema este mai complicata. Se stie ca daca vara o doica hraneste 2-3 larve, pe toamna 2-3 doice hranesc o larva, deci ar fi hranita mai bine. Daca se poate face o analogie cu fiinta umana, se stie ca la om celulele adipoase se formeaza in copilaria mica si sunt ca niste saci goi, care pe urma pot fi sau nu umpluti. Copiii grasi cand au fost mici au mai multe astfel de celule adipoase si toata viata aunt mai predispusi la ingrasare. E posibil ca si la albinele mai bine hranite ca larve sa se produca mai multe celule adipoase care ulterior se pot umple cu grasime. Se stie ca puietul crescut in criza de proteine produce albine care la randul lor sunt incapabile sa secrete mult laptisor si deci vor fi slabe doici. Dar corpul gras eu cred ca totusi se formeaza dupa ce albinele eclozeaza. E suficient sa vedem marimea unui pui la eclozare si apoi a unei albine adulte in special cand este doica sau cand este pregatita de iernare.
  Ai un mare avantaj ca cunosti rusa si ne bucuram ca te obosesti sa ne mai impartasesti si noua lucruri interesante de la ei, ca au ce arata.    :thanks:
Am ales asa un nume pentru ca DNA-ul a avut un rol major in viata mea si, implicit, in evolutia mea in apicultura.

Referitor la corpul gras, expunerea pe care ati facut-o este foarte logica si nu pot decat sa fiu de accord cu ea. Am observat si eu ca albina cand iese este mica, apoi se face mare, dupa care cand imbatraneste parca se face din nou mica. Este o informatie pe care eu am redat-o asa cum am gasit-o si am sa mai sap. Am recitit pasajul respectiv din carte si nu am inteles gresit.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

TDI

Albina la eclozionare are intre 110 si 130 mg, inainte ca durata ei de viata sa se termine, greutatea ei ajunge la aproximativ 80 mg.

bmdna

Dragi colegi,

In sfarsit a venit caldura! (cel putin la mine). Pana astazi au mai fost zile sporadice in care albinele au zburat, dar au zburat cu pierderi, multe au inghetat pe jos, langa stup, altele nu au mai ajuns nici macar in zona stupului. De frig nu am reusit sa fac nici o revizie generala pana ieri. Ca observatie generala dupa revizie pot spune ca fata de anul trecut am intarziat mult. Dar si natura este intaziata. Ca repere, in 2014 pe 8 aprilie corcodusul era inflorit cmplet. La data asta mai are, nu e deschisa nicio floare. In 2014 la vremea asta aveam o familie deja pe 12 rame, pe 21 aprilie am pus rame claditoare in familiile de productie, pe 28 aprilie erau deja ouate, anul asta la o singura familie am vazut puiet de trantor, dar acolo cred ca e o problema de matca.

Seara trecuta a fost prima seara cand se putea pecepe la urdinis miros de nectar. Desi au avut doar o zi de cules, familiile puternice au adus destul nectar, in special de salcie, ca sa se simta la urdinis, daca te apropiai.

Eu nu stimulez si acum familiile mele au puiet capacit pe 3, maxim 4 rame. Am observant in schimb suprafete mari de figure ouate recent si alte suprafete pregatite pentru ouat (celulele pregatite pentru ouat sint parca lustruite, oglinda). Nu stimulez pentru ca, in general nu sint de accord cu zaharul sau alti inlocuitori, nu fac pastoral, si nici miere nu prea am, petru ca de la an la an am tot crescut numarul de familii.

Am facut si un mic film la una din familiile cu matca izolata. Fac precizarea ca este o familie mica, un roi artificial de anul trecut. Imi cer scuze pentru calitatea materialului, nu ma pricep, acum invat. Am imprumutat un stativ de la cineva si umbra stativului se vede peste imagine. Data viitoare va fi mai bine. Puietul este destul de restrans, dar nici la familiile mari nu am cu mult mai multe rame de puiet capacit. Profit de ocazie sa va urez "Pate fericit!", cu multa liniste, lumina si numai ganduri bune!
Filmul poate fi urmarit aici:

http://youtu.be/3-lyv6m_NBY
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tuturicius

Fain!
Mie calitatea filmului mi se pare ok. Si oricum nu trebuie sa-ti ceri scuze pentru ca aici esti intre prieteni nu in fata comisiei  :) Toti suntem sau vrem sa devenim apicultori, nu suntem oricum nici unul cineasti  :P
Paste fericit! si tie si familiei tale.
:hi: :hi: :hi: